Τετάρτη, 18 ΜΑΙΟΥ 2022 10:50

Golden State Warriors - Dallas Mavericks Preview: "Άμυνα, άμυνα, άμυνα"

Από :

Στη μόλις δεύτερη συνάντησή τους στην post-season, μετά την θρυλική αναμέτρησή τους στον πρώτο γύρο των Playoffs του 2007, Warriors και Mavericks κοντράρονται αυτή τη φορά με φόντο την παρουσία τους στους Τελικούς του NBA. Και αν για το Golden State αυτή είναι μια συχνή και συνήθης συνθήκη την τελευταία δεκαετία, για το Dallas του ενός δαχτυλιδιού, αυτές οι στιγμές αποτελούν highlight. Ειδικά από την στιγμή που προέρχονται από τον αποκλεισμό των Suns, της κατά τεκμήριο καλύτερης ομάδας της post-season. Ο Luka Doncic είναι σε δαιμονιώδη κατάσταση, όμως φτάνει αυτό από μόνο του για να αναχαιτιστεί η Death LineUp II των Warriors; Η αρχική αίσθηση είναι πως όχι.

“Ας χάσουμε από τον Doncic”

Η σειρά αυτή, από πλευράς Warriors, μοιάζει να ξεκινάει όπως ακριβώς και εκείνες κόντρα σε Nuggets και Grizzlies. Αυτό που έχουμε δει φέτος από το Golden State είναι πως μοιάζει να θέλει να ανακόψει τις επιθετικές προσπάθειες των δευτεροκλασάτων ονομάτων και των ρολιστών κάθε ομάδας. Αυτό έγινε με τον Nikola Jokic, αλλά και με τον Ja Morant. Μάρκαραν με μανία τους συμπαίκτες τους, μη δίνοντας τόση σημασία στο μαρκάρισμα των δύο. Μεταξύ μας, ποιος μπορεί να υποστηρίξει πως υπάρχουν ομάδες εκεί εξώ που έχουν ένα αμυντικό πλάνο ικανό να σταματήσει παίκτες τέτοιου τύπου; Στην δυτική περιφέρεια τουλάχιστον, μάλλον καμία. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός πως ακόμα και με αυτή την προσέγγιση, η ομάδα του Steve Kerr τα χρειάστηκε κόντρα στο Memphis. Στη σειρά απέναντι στους Mavericks, εκτιμώ πως θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική. Σκληρό μαρκάρισμα στους Dinwiddie, Brunson και τους υπόλοιπους, ώστε να μην μπορούν να επιχειρήσουν καλές προσπάθειες και ας βάζει ο Σλοβένος 40 πόντους σε κάθε ματς. 

Σημαντικό ωστόσο, είναι να σημειωθεί πως υπάρχει η εξής διαφορά: άλλο να “αφήνεις” τον Doncic να σκοράρει, και άλλο να τον αφήνεις να κάνει ό,τι θέλει στο γήπεδο. Τόσο στη διάρκεια της regular season, όσο και στα Playoffs, είδαμε συχνά το εξής σκηνικό: o Luka να στήνει picks, οι αντίπαλοι να αλλάζουν και ο Σλοβένος να μένει με πιο αδύναμους και κοντύτερους αντιπάλους. Σε περίπτωση που το ξεχνάτε, ο 23χρονος είναι 2,02 και ζυγίζει 105 κιλά. Πέραν του ταλέντου δηλαδή, διαθέτει και ένα κορμί που του επιτρέπει να εκμεταλλεύεται mismatch καταστάσεις όποτε γίνονται switches στα picks και βρίσκονται πάνω του κοντύτερα και ελαφρύτερα guards. Έχοντας δεδομένο αυτό, θα είναι μεγάλο λάθος αν οι Warriors πέσουν σε αυτήν την παγίδα και καταλήγει ο Doncic με τον Curry, πολλώ δε μάλλον με τον Poole, αντίπαλο. Οι Mavericks δεδομένα θα κυνηγήσουν κάτι τέτοιο, αλλά θεωρώ πως οι Warriors έχουν την ικανότητα να το διαβάσουν γρήγορα και να εξουδετερώσουν το εν λόγω play.

Όσον αφορά το ποιος θα κληθεί να μαρκάρει τον Doncic, η περίπτωση του Andrew Wiggins είναι εκείνη που θα αναλάβει το καθήκον αυτό. Κατά τη διάρκεια της κανονικής διάρκειας της σεζόν, τα πήγε εξαιρετικά απέναντι στον νεαρό αστέρα των Mavs και μπορεί να κάνει το ίδιο και τώρα.

Η δεδομένη απουσία του Gary Payton II στερεί την μάλλον πρώτη τους επιλογήγια το μαρκαρίσμα της Αγνής Σλοβένικης Καύλας ωστόσο, μιας και δεδομένα Curry και Poole δεν μπορούν να σταθούν απεναντί του, ενώ ο Klay έχει τα πόδια του πολύ βαριά πια, μετά τους τραυματισμούς του, για τέτοια ανάθεση.

Σημαντικό στοιχείο στην όλη αμυντική λειτουργία των Warriors είναι και οι επιστροφές που θα έχουν για τη σειρά αυτή. Ο Andre Iguodala ίσως να επιστρέψει για το δεύτερο παιχνίδι της σειράς, ενώ ο Otto Porter επίσης αναμένεται να είναι έτοιμος για το “καλημέρα” της σειράς, μετά τον τραυματισμό που είχε στο πόδι. Επιπλέον αξιοσημείωτη είναι και η επιστροφή του Kerr στον πάγκο της ομάδας, ο οποίος απουσίασε από τα τρία τελευταία παιχνίδια με το Memphis λόγω covid. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ο Mike Brown ήταν εκείνος που καθοδηγούσε τους Warriors από τον πάγκο και θα πρέπει να του δοθούν τα εύσημα -κυρίως για την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Ωστόσο, είναι σαφές πως η παρουσία του Kerr στον πάγκο είναι ζωτικής σημασίας.

Μπορούν οι Mavericks να σταματήσουν ακόμα μια ομάδα που σουτάρει τρίποντα;

Είναι σαφές -και δίκαιο- πως ο Doncic κατέχει τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά τις αναφορές του Τύπου στα ως τώρα παιχνίδια του Dallas. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν αυτά που κάνει στην επίθεση μπορούν να χαρακτηριστούν μοναδικά. Ωστόσο, η άμυνα της ομάδας είναι αυτή που έχει κάνει τη διαφορά φέτος και έχει δώσει τις προκρίσεις ως τους τελικούς της Δύσης. Στις τρεις πρώτες σεζόν του Σλοβένου στο Τέξας, οι Mavericks βρίσκονταν κάτω από τη μέση, όσον αφορά το defensive rating της Λίγκας. 

Συγκεκριμένα αποτέλεσαν την 18η άμυνα του NBA για τις σεζόν 2018-19 και 2019-20, ενώ πέρυσι βρέθηκαν στην 20η θέση. Φέτος η ιστορία είναι διαφορετική, προς τέρψιν των φίλων της ομάδας. Μιλάμε για την έκτη καλύτερη άμυνα του NBA, όσον αφορά τη regular season και την δεύτερη καλύτερη άμυνα στα Playoffs, πίσω μόνο από τους Celtics. Ποιο είναι το αξιοσημείωτο εδώ; Ισοβαθμούν με τους Warriors στη δεύτερη θέση, έχοντας defensive rating 110,5, με δύο παιχνίδια παραπάνω μάλιστα στην post season.

Στον πρώτο γύρο, όπου οι Mavs αντιμετώπισαν τους Jazz, δηλαδή την ομάδα με το καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα για την τρέχουσα σεζόν, κατάφεραν να τους περιορίσουν στο 35%, από το 43,3% που είχαν στη regular season. Να συμφωνήσουμε, όμως, πως παρά το γεγονός πως η Utah ήταν εκείνη που κατάφερε να έχει το καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα, το να αντιμετωπίζεις τους Warriors στα Playoffs είναι εντελώς διαφορετικό. Εδώ λοιπόν θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η παρουσία των Reggie Bullock και Dorian Finney-Smith. 

Αμφότεροι έχουν δώσει εξαιρετικές αμυντικές λύσεις στο Dallas, κάτι που το ένιωσαν για τα καλά οι Donovan Mitchell και Devin Booker, δύο από τους καλύτερους σκόρερς του NBA σήμερα. Στις μεταξύ τους συναντήσεις στην κανονική διάρκεια της σεζόν, ο Bullock ήταν από τους παίκτες που είχε καλή παρουσία απέναντι στον Curry -όσο καλή παρουσία μπορεί να έχει κανείς απέναντί του. Είναι σαφές, λοιπόν, πως οι δύο “3&D” των Mavs θα έχουν την αποστολή να σταματήσουν τους “Splash Brothers”. Σημαντική διαφορά, ωστόσο θα είναι η παρουσία του Draymond Green στη σειρά αυτή, ο οποίος δεν ήταν υγιής σε κανένα από τα τέσσερα ματς που έπαιξαν μεταξύ τους στη regular. Τα picks που στήνει ο Green, αλλά και το πως μπορεί να “παίξει” με το μυαλό των αντιπάλων είναι στοιχεία που μπορού να αλλάξουν τη ροή ενός ματς και μιας σειράς. Από την άλλη, η ακραία απροθυμία του πλέον να σουτάρει, ακόμα και από τη βολή, ίσως να δίνει στους Mavericks ακριβώς τον παίκτη που θα αγνοήσουν προκειμένουν να μαρκάρουν τα τρίποντα των τριών φονιάδων από τα 7,25 που έχουν στο roster τους.  

Νούμερα που ίσως αποδειχθούν X-Factors

Καθώς μας χωρίζουν μερικές ώρες από το jumpball του πρώτου παιχνιδιού, υπάρχουν κάποια στατιστικά εκατέρωθεν που κάνουν και τις δύο πλευρές να χαμογελούν. Για τους Warriors, σύμφωνα με το Yahoo! Sports, ο Kerr προτιμά σχεδόν αποκλειστικά την πεντάδα Curry, Thompson, Wiggins, Poole και Green στο τέλος των παιχνιδιών που η διαφορά δεν είναι μεγάλη. Στα 70 λεπτά που έχει αγωνιστεί αυτή η πεντάδα μαζί, οι Warriors έχουν διαφορά +26 πόντων και είναι ξεκάθαρο πως αυτοί θα περάσουν αρκετή ώρα μαζί και σε αυτή τη σειρά.

Από την άλλη οι Mavs στη σειρά κόντρα στους Suns, μέτρησαν ένα εξωπραγματικό +33,3 net rating στα 43 λεπτά που αγωνίστηκαν μαζί οι Doncic, Brunson, Bullock, Finney-Smith και Kleber. Φυσικά η αποστολή τους μάλλον θα είναι ακόμα πιο δύσκολη απέναντι στους Warriors, καθώς αν υπάρχει ομάδα που ειδικεύεται σε κοντά σχήματα και “five out” πεντάδες είναι ακριβώς αυτοί, που τελειοποίησαν το είδος. Ωστόσο αυτή η επίδοση δείχνει ξεκάθαρα τι μπορεί να κάνει το Dallas, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. 

Τέλος, ένα ενδιαφέρον στατιστικό, σύμφωνα με το nba.com είναι το πόση ώρα κρατάει τη μπάλα στην κατοχή της η κάθε ομάδας, απόρροια του διαφορετικού επιθετικού στυλ που διαθέτει η καθεμιά. Από τη μία οι Mavs, που βρίσκονται στην πρώτη θέση της εν λόγω λίστας με 22,4 λεπτά κατά μέσο όρο, με τον Σλοβένο να ηγείται της λίστας αυτής σε ατομικό επίπεδο, μετρώντας 10 λεπτά ανά παιχνίδι. Από την άλλη, οι Warriors βρίσκονται στη 14η θέση με 20,2 λεπτά. Στη σειρά αυτή, η εικόνα αυτή δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετική. Οι Warriors αρέσκονται στο να κυνηγούν το γρήγορο σουτ, την στιγμή που οι Mavs παίζουν σε πολύ πιο αργό τέμπο.

Το Pick

Κοιτάω και ξανακοιτάω τη σειρά και πραγματικά δυσκολεύομαι να δω το πως οι Warriors δεν θα επιστρέψουν στους Τελικούς. Μην παρεξηγηθώ, οι Mavericks αποδείχθηκαν μια υπέροχη ομάδα, με αποτελεσματικό επιθετικό πλάνο και εξαιρετική αμυντική προσήλωση. Εκτιμώ ωστόσο, πως οι Warriors είναι “too much” για την παρέα του Doncic, καθώς θα πρέπει να υπερβούν εαυτόν και πάλι, κάτι που δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι μετά τα επτά παιχνίδια με το Phoenix. Και ενώ η άμυνα των Mavs είναι εξαιρετική, άλλο τόσο εξαιρετική είναι και εκείνη των Dubs, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Και ναι, δεν έχουν τον παίκτη για να μαρκάρει αποτελεσματικά τον Doncic, έχουν όμως το σύνολο για να περιορίσουν όλους τους υπόλοιπους, αφήνοντάς τον Σλοβένο  μόνο του, με την υποχρεώση να κάνει πάρα πολλά, εξαντλώντας τον σε βάθος εφτά παιχνιδιών. Παράλληλα, η επιστροφή του Iguodala θα δώσει επιπλέον λύσεις, ειδικά σε μάκρος, ενώ και εκείνη του Otto Porter Jr. μπορεί να αποδειχθεί καίρια σε σημεία των παιχνιδιών, ιδίως στο ακραίο small ball που αναμένουμε να δούμε από τις δύο ομάδες. Είναι σαφές πως η επίδοση του Doncic στα Playoffs έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, γεγονός που έχει μεγιστοποιήσει και εκείνη των συμπαικτών του. Αν οι Mavericks καταφέρουν να αποκλείσουν και τους Warriors και δώσουν το παρόν σε Tελικούς μετά από 11 χρόνια, τότε θα μιλάμε για μία από τις πιο μυθικές πορείες που έχουμε δει ποτέ σε post season. Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν τραυματισμοί από την πλευρά των Warriors βλέπω τροματικά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Warriors in six λοιπόν. 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely