Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 11:56

Οι σταθερές που κερδίζουν

Από :

Αν θα πρέπει κανείς στο μέλλον να περιγράψει τη Δυναστεία των Warriors με μια πρόταση αυτή μάλλον θα είναι “η βαρύτητα του Curry στην επίθεση και του Draymond στην άμυνα”. Με αυτές τις σταθερές σε πλήρη εφαρμογή, οι Warriors χρειάστηκαν απλά ένα δωδεκάλεπτο, το, επίσης σήμα-κατατεθέν τους, τρίτο για να φέρουν στη σειρά στα ίσα πριν πάνε στη Βοστώνη, με σκοπό να συνεχίσουν το σερί τους, αυτό της τουλάχιστον μίας εκτός έδρας νίκης για 26 σερί σειρές. 

Ωστόσο, ο τόνος του αγώνα δόθηκε από νωρίς από τον Draymond: σπρωξίματα με το καλημέρα στον Horford, πριν πάει στο μαρκάρισμά του ο Klay, με τον Green να αναλαμβάνει τον Brown. Έναν Brown που ξεκίνησε ζεστός, με 4/6, πριν πάθει εντελώς "Draymond" και τελειώσει τον αγώνα με μόλις ένα ακόμα εύστοχο στα επόμενα του 11.

Παρόλα αυτά, οι Celtics έδειχναν συνολικά καλύτεροι στην πρώτη περίοδο. Σε βαθμό που στο τέλος αυτής έκανε εντύπωση που οι Warriors ήταν -έστω με έναν πόντο- μπροστά. Αυτό συνέβη βέβαια χάρη στη σωρεία λαθών που υποχρέωσαν οι γηπεδούχοι τους Κέλτες. Συγκεκριμένα, τους υποχρέωσαν σε πέντε λάθη στις τελευταίες εννέα επιθέσεις τους για τέσσερα καλάθια που τους έδωσαν το προβάδισμα (για κάποιον λόγο ο Smart προσπαθούσε εμμονικά να βγάλει σκαστές πάσες, που κατέληγαν στα αζήτητα του αεροδρομίου του San Francisco). 

Τα λάθη που οδηγούσε η άμυνα των Warriors τους Celtics ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη του αγώνα: 33 πόντους πήραν συνολικά οι Warriors από τα 18 λάθη των αντιπάλων τους, σε ένα παιχνίδι που τα τρίποντα (προοικονομία: παρά τη βροχή του Curry που ακολούθησε) ήταν ίσα βάρκα, ίσα νερά, με 15/37 για κάθε ομάδα. Κρίσιμος παράγοντας για αυτή την αμυντική μαεστρία των Warriors ήταν ο Gary Payton o δεύτερος, που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, παίρνοντας τα λεπτά του Iguodala. Με την πίεσή που ασκούσε στους -αποδεδειγμένα μέτριους- χειριστές των Cs, βοηθούσε σημαντικά στην αποτελεσματικότητα του τοίχους που είχαν στήσει στην πίσω γραμμή οι Draymond και Looney, κρατώντας την ομάδα της Βοστώνης στο εξωφρενικά κακό 12/30 στο ζωγραφιστό. 

Ακόμα κι έτσι όμως, τo παιχνίδι εξακολουθούσε να πηγαίνει χεράκι-χεράκι για τις δύο ομάδας στο πρώτο μισό, με το ημίχρονο να κλείνει στο καλάθι για τους Warriors και τους Celtics να διαμαρτύρονται που ο Draymond δεν έφαγε την δεύτερη τεχνική του για αυτή τη φάση με τον Brown, έχοντας δεχτεί από νωρίς την πρώτη του, για -τι άλλο;- εντονότατη γκρίνια μετά από σφύριγμα για foul πάνω στον Grant Williams:

Μετά ωστόσο έβρεξε. 

Συγκεκριμένα κατακλυσμό. 

Στην αγαπημένη τους τρίτη περίοδο, οι Warriors έγραψαν τη διαφορά ρεκόρ τους, των 21 πόντων, με τους Celtics να σκοράρουν όλους κι όλους 14 πόντους, όσους δηλαδή είχε ο Curry μόνος του. O Steve Kerr έκανε μια απλή προσαρμογή: κεντρικό pick ‘n roll με τον Curry και πλήρη εκμετάλλευση της βαρύτητας που αυτός έχει. 

Poole, Payton II, Porter Jr., έβαλαν αυτά που έπρεπε να βάλουν -έχοντας στρέμματα ελεύθερα μπροστά τους από τις γωνίες, παίζοντας και για τον -και πάλι κάκιστο- Klay, που τελείωσε τον αγώνα με 4/19, εκ των οποίων 1/8 τρίποντα. 

Όμως η νίκη των γηπεδούχων δεν ήρθε αποκλειστικά από τη βροχή μπροστά. Το αντίθετο μάλλον. Σαν ομάδα οι Warriors σούταραν κάτω από 45% εντός παιδιάς στην έδρα τους. Όπως είπαμε και εισαγωγικά, ήταν το αμυντικό κλείδωμα επί των Celtics που έκανε την νίκη εύκολη, αφού τους κράτησαν μόλις στους 88 πόντους. Συγκεκριμένα, μετά το παρακάτω τρίποντο του Jayson Tatum, τρίποντο κρίσιμο, καθώς μείωνε τη διαφορά στους έξι, 

κανένας βασικός των Celtics δεν ξανασκόρασε στον αγώνα. Οι Warriors έτρεξαν ένα σερί 19-2 για να κλείσουν τα τελευταία 4:30 λεπτά της τρίτη περιόδου. με κερασάκι στην τούρτα, το -άκρως Curry-ικό- buzzer στη λήξη του Jordan Poole:

Και ενώ ο coach Udoka ξεκίνησε τους βασικούς του στην τέταρτη περίοδο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το rest τoυ Curry, οι Warriors μπήκαν με το πόδι κολλημένο στο γκάζι και πάλι, ξεκινώντας την περίοδο με 7-0.

Το παιχνίδι είχε τελειώσει. 

Ο Curry δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί δευτερόλεπτο στην τελευταία περίοδο, ολοκληρώνοντας τη βραδιά του με 29 πόντους, με 5/12 τρίποντα σε 32 λεπτά. Ο Tatum από πλευράς Celtics τράβαγε επιθετικά κουπί, με μια φαινομενικά εξαιρετική statline, της τάξης των 36 πόντων, με 8/19 σουτ, εκ των οποίων 6/9 τρίποντα, έξι rebounds, τρεις assists και ένα κλέψιμο, ωστόσο στα λεπτά του στο παρκέ, οι Celtics ήταν στο -αδιανόητο- -36 στο plus/minus, το χειρότερο στην ιστορία των Τελικών. To σημαντικότερο πρόβλημα ήταν όμως η μηδαμινή βοήθεια που έλαβε ο superstar της ομάδας από τους συμπαίκτες του. Με τον Robert Williams εμφανώς να μην πατάει καλά -αγωνίστηκε μόλις για 14 λεπτά, οι καθοριστικοί του πρώτου αγώνα Smart, Horford και White, όταν και είχαν 15/23 τρίποντα αθροιστικά, σε αυτόν ήταν άχρωμοι και άοσμοι, έχονας 0/3, 0/0 και 2/4 αντίστοιχα. 

Στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα ο Horford υποστήριξε πως η ομάδα του δεν κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα απέναντι σε αυτή -την βελτιωμένη σε σχέση με το Game-1- άμυνα των Warriors, παρά τις 24 assists που είχαν στα 30 εύστοχα σουτ τους. Αντίθετα οι Warriors πήραν σημαντικές βοήθειες από όλους τους δεύτερους ρόλους τους, τον Payton II που ήδη αναφέρθηκε, τον Looney, και επιθετικά πέρα από αμυντικά, όπου είχε 6/6 για 12 πόντους (και το team high +24 στο plus/minus), αλλά ακόμα και τον Bjelica στα λεπτά που αυτός αγωνίστηκε. 

Κάνοντας δύο βήματα πίσω για να δούμε την μεγάλη εικόνα, το συγκεκριμένο ματς μάλλον επιβεβαιώνει κάτι που δείχναμε στην ανάλυσή μας πριν την έναρξη της σειράς: η άμυνα των Celtics είναι εξαιρετική, αλλά ο Curry είναι ένας μοναδικός στα χρονικά παίκτης, που ο τρόπος παιχνιδιού του, όπως έχει μεγιστοποιηθεί από τη χορογραφική σύνθεση του Kerr, μπορεί να βρίσκει λύση απέναντι ακόμα και στην καλύτερη άμυνα, όχι της σεζόν, ίσως και της δεκαετίας. Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι Warriors έχουν την -περισσότερο ικανότητα, παρά- πολυτέλεια να στήνουν με τη σειρά τους μια αντίστοιχου υψολότατου επιπέδου άμυνα, η σειρά πιθανότατα θα κριθεί ακριβώς σε αυτό το σημείο: στο πως η επίθεση των Celtics θα καταφέρει να λειτουργήσει και να βρει λύσεις απέναντι στην αμυντική γραμμή των Warriors. Γιατί το να κρατάς τους Warriors στους 108 και 107 πόντους, όπως έκαναν οι Celtics στα δύο πρώτα παιχνίδια στο San Francisco, είναι αναντίρρητα επιτυχία. Το θέμα είναι πως θα καταφέρεις εσύ να τους περάσεις αυτούς τους πόντους άλλες τρεις φορές. Ιδίως αν δεν ξαναδείς 15/23 τρίποντα από τους ρολίστες σου. Με αυτό το ερώτημα κατά νου, η σειρά μεταφέρεται για τα επόμενα δύο παιχνίδια στην ανατολική ακτή και μένει να δούμε αν θα επιστρέψει πίσω στο Bay πάλι σε ισορροπίαμ ή μια ομάδα θα έχει ξακάθαρο προβάδισμα τότε. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « O άλλος τρόπος Bigger, Faster, Stronger »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely