Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 07:48

Η εύθραυστη βιτρίνα του ΝΒΑ

Aπό :

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη του NBA, στην λίγκα έχουν έρθει τα πάνω κάτω, και δεν μιλάμε καθαρά για το αγωνιστικό σκέλος, αν και θα έπρεπε. Τη στιγμή που οι Jazz, οι Blazers κι οι Cavaliers έχουν βαλθεί να τρελάνουν κόσμο, οι βασικότερες ειδήσεις των περασμένων ημερών αφορούν δυσάρεστες εξωαγωνιστικές υποθέσεις, με κυριότερη αυτή του Kyrie Irving. Ορμώμενοι από εκεί, ας κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε πώς άνοιξε ο ασκός του Αιόλου τους τελευταίους μήνες.

Σε περίπτωση που δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι ακριβώς έχει συμβεί με τον Kyrie Irving, είτε γιατί δεν ασχοληθήκατε, είτε γιατί δεν είχατε social media την τελευταία εβδομάδα, ας κάνουμε ένα recap της υπόθεσης.

Η υπόθεση Irving

Στις 27 Οκτωβρίου, ο παίκτης των Brooklyn Nets tweetαρε ένα link για ένα ερασιτεχνικό φιλμ που προβάλλεται σε μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα ταινιών και σειρών. Η βασική γραμμή που ακολουθεί η ταινία είναι ότι οι Εβραίοι ψεύδονται για τις καταγωγές τους κι εμμέσως αρνείται το Ολοκάυτωμα. Άλλες απόψεις που προβάλλονται είναι πως ο ρατσισμός απέναντι τους Αφροαμερικανούς ξεκίνησε από τον Εβραϊκό λαό, επειδή οι πρώτοι είναι οι αυθεντικοί απόγονοι των αρχαίων Ισραηλιτών, και πως στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως βρίσκονται Εβραίοι που ενστερνίστηκαν τον σατανισμό και ελέγχουν τα media και το χρήμα. Πιο σαφές ότι πρόκειται για ένα αντισημιτικό έκτρωμα δεν μπορεί να γίνει.

Μετά από ένα άρθρο του “Rolling Stone” την επόμενη μέρα, που εξηγούσε αναλυτικά τα προβαλλόμενα στο φιλμ, η υπόθεση πήρε έκταση και εξαπλώθηκε στα υπόλοιπα media. Από εκεί κι έπειτα, ξεκίνησε ένα ντόμινο που συμπαρέσυρε Irving, Nets, NBPA και NBA.

Πρώτα, δόθηκαν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις από το NBA και την NBPA, που καταδίκαζαν την ρητορική μίσους και τον αντισημιτισμό, αλλά χωρίς να κατονομάζουν τον Irving, αναγκάζοντας τον να προβεί σε δηλώσεις μετά την ήττα από τους Pacers. Απολογητικές; Μάλλον όχι.

“Η ιστορία δεν πρέπει να μένει κρυφή από κανέναν. Δεν πρόκειται να αποκυρρήξω τίποτα από όσα πιστεύω. Όλο αυτό με κάνει δυνατότερο, γιατί δεν είμαι μόνος μου. Με ακολουθεί ένας ολόκληρος στρατός ανθρώπων.”

Ξεκάθαρη κι αποστομωτική (με όλους τους λάθος τρόπους) η θέση του Αμερικανού σταρ των Nets. Έχω δίκιο, δεν ακούω κουβέντα, είμαστε πολλοί.  Ίδιο ματς μετά από δύο βράδια, αλλά ο Sean Marks ενημερώνει τους δημοσιογράφους ότι ο Irving δεν θα απευθυνθεί στα media γιατί “η αλληλεπίδραση θα προκαλέσει περισσότερο χαμό”.

Την επόμενη μέρα ο Silver, σε μια πρώτη καθυστερημένη δήλωση εκ μέρους του, χαρακτηρίζει ως “απερίσκεπτη” (!!!) την επιλογή του Irving, και ότι κακώς δεν είχε προσφέρει μια επίσημη απολογία με πλήρη αποδόμηση του περιεχομένου της ταινίας. Όταν δόθηκε στον Irving η ευκαιρία να το πράξει αυτό, απέτυχε να εντοπίσει συγκεκριμένα σημεία του φιλμ με τα οποία διαφωνούσε, κι όσον αφορά την ταμπέλα του αντισημιτικού είπε το εξής: “Δεν γίνεται να έχω αντισημιτικές απόψεις, όταν γνωρίζω την καταγωγή μου.” Η φράση αυτή παραπέμπει στα λεγόμενα του φιλμ, που ανάφεραν ότι οι Αφροαμερικανοί προέρχονται από τους αρχαίους Ισραηλίτες κι είναι ο αληθινά εκλεκτός λαός του θεού. Λίγες ώρες μετά, οι Nets έθεσαν τον Irving εκτός ομάδας για τουλάχιστον πέντε παιχνίδια άνευ πληρωμής, με τον παίκτη να προβαίνει άμεσα σε επίσημη απολογητική δήλωση. Μάλιστα έθεσαν έξι όρους πριν ο Kyrie μπορέσει να επανενταχθεί στην ομάδα:

Κι επειδή μάλλον ο Irving δεν έδειξε το πνεύμα συνεργασίας που περίμεναν οι Nets, o Adam Silver επενέβη, και συζήτησε μαζί του σχετικά με την όλη υπόθεση και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να επιστρέψει στη δράση.

Οκ, πάρτε μια ανάσα, κάντε ένα βήμα πίσω και ας δούμε σφαιρικά την υπόθεση. Δε χωρά αμφιβολία πως ο Irving έπραξε λανθασμένα. Στην εποχή των social media, η φωνή του καθενός μας έχει αποκτήσει ένα μικρό ή μεγαλύτερο ηχείο και φτάνει πιο μακριά. Άρα το να διαδίδει ένας παίκτης του NBA, και μάλιστα της αναγνωρισιμότητας του Irving, τέτοιες απόψεις είναι καταστροφικό. Ακόμα κι αν έχει προσφέρει με πολλούς τρόπους σε κοινωνικές δομές, οικογένειες ή άτομα, η ημιμάθεια κι η αφέλεια με την οποία μοιράζεται τέτοιες απόψεις δε μπορούν να γίνονται αποδεκτές.

Οι Nets και η Ένωση Παικτών

Το θέμα είναι, ποια ήταν η στάση των υπολοίπων σε όλο αυτό. Ας ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω με τους Nets. Εδώ και χρόνια υπομένουν καρτερικά όλες τις αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές του σταρ τους. Από τις θεωρίες συνομωσίας για την επίπεδη Γη, μέχρι το αντιεμβολιαστικό κίνημα, μέχρι την επιλογή του να φύγει από την ομάδα για διακοπές μεσούσης της σεζόν. Το γεγονός πως σε όλα αυτά οι Nets έκαναν ένα βήμα πίσω, δίνοντας χώρο στον Irving, από τον ίδιο εκλήφθηκε ως ξεκάθαρη νίκη. Όμως φαίνεται πως ο Joe Tsai, ιδιοκτήτης της ομάδας, είδε αρκετά και το όριο ξεπεράστηκε πλέον. Μένει να δούμε αν κι αυτή τη φορά θα υποκύψουν στο stardom του.

Η NBPA τωρα, της οποίας ο Irving τυγχάνει να είναι ένας από τους αντιπροέδρους, δεν πήρε μέρος στην υπόθεση, πέρα από μία γενικού χαρακτήρα ανακοίνωση που δεν τον κατονόμασε. Ο Jaylen Brown, όντας κι αυτός αντιπρόεδρος, χαρακτήρισε την ποινή και τους όρους επιστροφής του Irving ως υπερβολικά μέτρα. “Έκανε ένα λάθος, ανέβασε κάτι, αλλά δεν προέβη σε διάκριση.” Αυτό μεταφράζεται, ως εξής. Ναι μεν ανέβασε αντισημιτικό περιεχόμενο, αλλά χωρίς να αποσαφηνίζεται αν το υποστηρίζει, ή αν το προωθεί. Κοινώς, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Το πιο ενδιαφέρον εδώ, είναι πως σύμφωνα με τον Brown οι κυρώσεις των Nets δεν προβλέπονται από την CBA, καθώς η συγκεκριμένη περίπτωση είναι στην γκρίζα ζώνη των κανονισμών. Οποιαδήποτε ποινή επικυρωποιηθεί κι εφαρμοστεί, θα θέσει ένα προηγούμενο για παρόμοιες μελλοντικές υποθέσεις, καθώς δεν υπάρχει το συμφωνημένο νομικό πλαισιο. Επομένως, αν η Ένωση επιλέξει να υποστηρίξει τον Irving, νομικά θα έχει δίκιο.

Ας μείνουμε λίγο παραπάνω στους πάικτες του NBA. Θα περίμενε κανείς, ως σύνολο, να δείξουν την ίδια ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα, όπως έχουν κάνει τόσες και τόσες φορές. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπόθεση του Robert Sarver, με την πλειονότητα των παικτών να αντιδρά αρνητικά στο ενδεχόμενο ο Sarver να παραμείνει στη λίγκα με το πέρας της αναστολής του. Στην περίπτωση του Irving, επικράτησε μια σιγή άνευ προηγουμένου, πριν ο LeBron καταδικάσει τα τεκταινόμενα και σταθεί απέναντι στον πρώην συμπαικτη του. Kαι πάλι βέβαια, μόνο για λίγο....

Το ΝΒΑ ως σύνολο

Και φτάνουμε στην ταμπακιέρα, που δεν είναι άλλη από την ίδια την λίγκα. Στο καταστατικό της, αναφέρεται πως “οποιαδήποτε συμπεριφορά που δεν συνάδει με τα πρότυπα της ηθικής ή του θεμιτού παιχνιδιού, που δεν συμμορφώνεται ανά πάσα στιγμή με όλους τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς νόμους ή είναι επιζήμια για το NBA” δίνει το δικαίωμα στον κομισάριο να πράξει κατά το δοκούν. Ποια ήταν η αντίδραση στην περίπτωση του Irving; Μια τυπική ανακοίνωση κατά της ρητορικής μίσους.

Σας θυμίζω και πώς χαρακτήρισε ο κομισάριος την επιλογή του Irving: “απερίσκεπτη”. Όχι ανήθικη, όχι μεμπτή, όχι καταδικαστέα, απλώς έπρεπε να σκεφτεί καλύτερα πριν το πράξει. Και γεγονός είναι, ότι εδώ και αρκετούς μήνες, το NBA δείχνει μια ανεξήγητη απροθυμία να πατάξει αυτά τα φαινόμενα αποφασιστικά, αφήνοντας τις ομάδες να αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις εσωτερικά ως επί το πλείστον.  

Πάμε ξανά στην περίπτωση του Robert Sarver. Αναστολή ιδιότητας ενός έτους και πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν η ποινή που επέβαλε ο Adam Silver. Ένας άνθρωπος που προκάλεσε ψυχολογικά τραύματα σε εργαζομένους του, μετά από ένα χρόνο θα ήταν ξανά στη θέση του. Ο μόνος λόγος που στις 21 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε πως θα πουλήσει τους Suns, ήταν η έντονη αντίδραση μεγάλη μερίδας των παικτών, και οι προειδοποιήσεις εταιριών όπως η PayPal ότι θα αποσύρουν την χορηγία τους. Πρακτικά το NBA δεν τον ώθησε εκτός λίγκας.

Στον Ime Udoka, η τιμωρία ήταν αναστολή λειτουργίας ενός έτους, κάτι που εφαρμόστηκε από τους Celtics, όχι από τη λίγκα, και αφορά μόνο αυτούς. Το ΝΒΑ δεν έλαβε περαιτέρω δράση, επομένως ο Udoka είναι ελεύθερος να υπογράψει όπου θέλει. Ένας άνθρωπος με ιστορικό κατάχρησης εξουσίας έναντι σε μια γυναίκα με την οποία διατηρούσε σχέση, κρίνεται κατάλληλος από την λίγκα για να συνεχίσει να βρίσκεται στους κόλπους της.

Πάμε παρακάτω: Λίγο πριν την αρχή της σεζόν, ο Draymond Green αποφάσισε ότι η πρέπουσα απάντηση σε ένα εκνευριστικό αστείο του Jordan Poole ήταν να τον γρονθοκοπήσει. Ένα περιστατικό, που όπως φάνηκε κι από το βίντεο, κάλλιστα θα μπορούσε να στείλει τον Poole στο νοσοκομείο. Αν συνέβαινε σε οποιονδήποτε άλλο εργασιακό χώρο (οκ μη μου πείτε για τους πυγμάχους), θα είχαμε μήνυση, αυτόφωρο, ενδεχομένως κι ασφαλιστικά μέτρα. Αντ’ αυτού, πρόστιμο και άμεση επιστροφή στις προπονήσεις και τους αγώνες από τους Warriors. Ξανά, το NBA απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το θέμα.

Ακόμη ένα: Σε ένα σπάνιο περιστατικό για τα δεδομένα τους, οι Spurs αποφάσισαν να διακόψουν εν μία νυκτί τη συνεργασία τους με τον Josh Primo, κάτι που παραξένεψε τους πάντες. Ο νεαρός guard θεωρούταν σημαντικό prospect για τα “Σπιρούνια”, μάλιστα ήταν στον 2ο χρόνο του συμβολαίου του. Εκ των υστέρων, αποκαλύφθηκε πως ο Primo συμβουλευόταν μια ψυχοθεραπεύτρια της ομάδας που ειδικεύεται σε θέματα απόδοσης.

Η ίδια αποκάλυψε πως ο Primo ήταν επιδειξίας και πως υπέστη αυτή την συμπεριφoρά του εννιά φορές, πριν η ομάδα αποφασίσει να μην ανανεώσει τη συνεργασία μαζί της. Μάλιστα, η μήνυση που κατέθεσε είναι εναντίον και του San Antonio, καθώς όπως αναφέρει τους είχε ενημερώσει πολλές φορές, αλλά δεν είδε δραστικά μέτρα από μέρους τους. Η αποδέσμευση από πλευράς Spurs ήρθε μετά από άλλη μια επίδειξη του Primo, στο ταξίδι τους στη Minnesota. Πλέον οι Spurs δεν σχολιάζουν περαιτέρω το θέμα, καθώς έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, και το NBA σφυρίζει ανέμελα.

Κι ας κλείσουμε αυτό το ευχάριστο ταξίδι με την υπόθεση του Miles Bridges. Ο πρώην παίκτης των Hornets συνελήφθη στις 29 Ιουνίου 2022 στο Los Angeles, με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα έστειλε τη γυναίκα του στο νοσοκομείο, ξυλοκοπώντας της μπροστά στα δύο παιδιά τους, κι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 130.000$. Η συγκεκριμένη υπόθεση έληξε στις 3 Νοεμβρίου, με τον Bridges να δηλώνει “no contest”. Αυτό σημαίνει ότι αποδέχεται την ποινή, αλλά αρνείται την καταδικαστική απόφαση, και υπάρχει λόγος για αυτό.

Αν και το NBA συνεχίζει να έχει το δικαίωμα να τον αποβάλλει αν υπογράψει σε κάποια ομάδα, το γεγονός ότι δεν καταδικάστηκε ως ένοχος, λειτουργεί υπέρ του. Κατά βάση, η λίγκα ενθαρρύνει τους παίκτες να λήγουν τις υποθέσεις εξωδικαστικά ή χωρίς καταδίκη, ένα παραθυράκι για να παραμείνουν στο ΝΒΑ. Όμως ενας άνθρωπος που εμμέσως παραδέχεται την ενοχή του σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τι πρότυπο μπορεί να αποτελέσει για νεαρούς αθλητές ή μελλοντικούς πάικτες του NBA; Ήδη θα έπρεπε να έχει αποβληθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοια περιστατικά, και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Το μπαράζ των τελευταίων μηνών, πέρα από τις εκάστοτε υποθέσεις ανέδειξε και την ανεπάρκεια της λίγκας, όταν καλείται να τις διαχειριστεί η ίδια. Όταν βάλλεται ένα κοινωνικό σύνολο, όταν γίνεται κατάχρηση εξουσίας, ρητορική μίσους, ή κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα ανθρώπων, δεν γίνεται να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση.

Και πέρα από αυτό, δεν υπάρχει ένα ορισμένο και σαφές νομικό πλαίσιο κανόνων και κυρώσεων αναλογικά με το παράπτωμα, γιατί προφανώς η αποβολή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η μόνη ποινή. Δεν υπάρχει ούτε μια τυπική επιμόρφωση όσων προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές και μια αξιολόγηση πριν επανέλθουν στο πόστο τους. Το ΝΒΑ έχει θεωρητικά την δυνατότητα να επιβάλλει ποινές, αλλά προτιμά να πετάει το μπαλάκι στις ομάδες, που μπορεί όπως οι Spurs να αποδεσμεύσουν τον Primo (ενδεχομένως κατόπιν εορτής αλλά έστω), ή μπορεί όπως οι Warriors να ζητήσουν ένα απλό χρηματικό ποσό. 

Γίνεται κατανοητό πως το NBA πρέπει να κρατήσει μια σοβαρή στάση απέναντι σε τέτοια περιστατικά, να δώσει μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης. Γιατί ενώ σε κοινωνικές καταστάσεις και φαινόμενα είναι παρών, βλέπε Black Lives Matters και μαζικοί πυροβολισμοί μειονοτήτων, στα εν οίκω αδυνατεί να πράξει το ίδιο. Αν υπάρχει ουσία κι ευαισθησία στις τάξεις της λίγκας ας το αποδείξει, αν όμως είναι μια καλογυαλισμένη βιτρίνα, δεν θα αργήσει να θρυμματιστεί.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely