Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2024 09:42

Η μάχη του πλεονεκτήματος στην Ευρωλίγκα

Από :

Δεν σας κρύβω ότι η κατάταξη της Ευρωλίγκα αμέσως πίσω από την πρώτη Ρεάλ με έχει ιντριγκάρει πολύ. Εξι ομάδες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διεκδίκηση τριών θέσεων και οι πιθανότητες τους μοιάζουν (σχετικά) μοιρασμένες. Τα προγράμματά τους ποικίλουν σε δυσκολία, όπως και η φόρμα τους. Θα τις δούμε σήμερα μία προς μία, μήπως και ξεδιαλύνουμε κάπως τον γρίφο (spoiler: δεν θα τα πολυκαταφέρουμε). Ως βοήθεια, θα καταφύγουμε στα στατιστικά του Hack-a-Stat, που έχουν φίλτρα για τα τελευταία πέντε παιχνίδια, έτσι ώστε να εξετάσουμε και τις τάσεις. Πάμε.

Αρχικά, η κατάταξη

  • Μπαρτσελόνα 18-9
  • Παναθηναϊκός 17-10
  • Μονακό 17-10
  • Μπολόνια 17-10
  • Ολυμπιακός 16-11
  • Φενέρ 16-11

Πάμε τώρα μία μία, σημειώνω με bold τα εντός έδρας παιχνίδια

Μπαρτσελόνα: 18-9

Πρόγραμμα: Βαλένθια, Παρτίζαν, Φενέρ, Παναθηναϊκός, Μπάγερν, Μακάμπι, Βιλερμπάν

Δύσκολο πρόγραμμα για τους Καταλανούς. Η Βαλένθια και η Παρτίζαν παίζουν την επιβίωση τους και τον Ομπράντοβιτς τον φοβάσαι πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Πιθανότατα θα παίζει την επιβίωση της και η Μπάγερν, όταν συναντηθούν. Επίσης, έχει έξω τους άμεσους διεκδικητές του πλεονεκτήματος, Φενέρ και ΠΑΟ. Θα κερδίσει σίγουρα τα τελευταία δύο ματς. Εχει 2-0 με τον Ολυμπιακο, 0-2 με τη Μονακό, 2-0 με τη Μπολόνια και + 8 με τη Φενέρ και τον ΠΑΟ σε ένα ματς. Οι ισοβαθμίες λογικά θα την ευνοήσουν και θα το εξηγήσω αυτό σε λίγο, όταν φτάσουμε στη Μονακό.

Φόρμα: To ρεκόρ των Καταλανών στα πέντε τελευταία ματς είναι 3-2. Απέναντι στη Μονακό σκόραραν μόλις 67 πόντους και έχασαν το ισπανικό κύπελλο από τη Ρεάλ, όχι πολύ δύσκολα. Πιο πριν τα πήγαιναν καλύτερα, με συντριβή επί της Μπολόνια και εκτός έδρας νίκη επί του Αστέρα, μεταξύ άλλων. Τον τελευταίο καιρό, η επίθεση τους βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, με μόλις 106,6 πόντους/100 κατοχές, νούμερο για τα σίδερα. Η άμυνα όμως παραμένει από τις κορυφαίες στην Ευρωλίγκα, αν και δεν ξέρω πόσο ρόλο έχει παίξει η κακή επιθετική βραδιά της Μπολόνια στο 84-57. Γενικά, δεν δείχνει σε καλό φεγγάρι.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Ο Γιαν Βέσελι συνεχίζει ακάθεκτος την σεζόν MVP που κάνει. Δένει όλη την αμυντική λειτουργία. Η προσθήκη του Ρουμπιο επίσης, προσθέτει ακόμη ένα αμυντικό γρανάζι σε μια περιφέρεια που διαθέτει επίσης Σατοράνσκι, Γιοκουμπάιτις, Μπριθουέλα. Αν μη τι άλλο, το ρόστερ έχει αρκετό βάθος, ώστε να παρουσιάζεται η Μπάρσα διαρκώς ανταγωνιστική.

Σημαντικότερο πρόβλημα: Μεγάλος ο πειρασμός να σταθούμε στις αμυντικές επιδόσεις του Γουίλι, μετά την πρόσφατη ανάσταση του Ντόνταε Χολ απέναντι του. Όμως το βασικό πρόβλημα της ομάδας είναι ... τα τούβλα. Τόσο οι γκαρντ, όσο και οι πλάγιοι, έχουν χτίσει ένα νέο Παλάου, σουτάροντας με 26% (αν είναι δυνατόν!) στα τρίποντα στα τελευταία πέντε ματς. Οι Κάλινιτς και Πάρκερ έχουν ραγίσει τα στεφάνια εσχάτως, ο Ντα Σίλβα δεν μπορεί να δώσει λύσεις και ο Γιοκουμπάιτις δεν βλέπεται, σαν να έχει ξεχάσει το μπάσκετ. Όσο η σεζόν ήταν ακόμη νωπή, η Μπάρσα έτρεχε, γυρνούσε τη μπάλα και έπιανε στον ύπνο τους αντιπάλους. Τώρα, την έχουν εμφανώς διαβάσει.

Πρόβλεψη:  Η πρόσφατη εικόνα προϊδεάζει για ήττες από τους άμεσους ανταγωνιστές. Προσωπικά, έχω κυκλώσει τον εντός έδρας αγώνα με την Παρτίζαν, η οποία είναι η "ανάποδη" ομάδα από την Μπαρτσελόνα. Στην άμυνα τα τρώει όρθια, στην επίθεση μπορεί να βάλει 100 πόντους. Θα καίγεται για νίκη στο Παλάου και ο Ζοτς θα πιάσει ό,τι ευκαιρία βρει. Αν γίνει εκεί καμία στραβή, το όποιο προβάδισμα εξανεμίζεται.

Παναθηναϊκός: 17-10

Πρόγραμμα: Βιλερμπάν, Ολυμπιακός, Αστέρας, Μπαρτσελόνα, Μπολόνια, Μπάγερν, Άλμπα.

Ξεχάστε Ολυμπιακό και Μπολόνια. Όχι και τόσο καλό. Τρία παιχνίδια με άμεσους διεκδικητές του πλεονεκτήματος, τα δύο εκτός. Εχει 2-0 επί της Μονακό, κάτι που δεν είναι χρήσιμο. Δεν τον ευνοεί το 1-1 με τη Φενέρ και λογικά δεν θα χάσει με 15 πόντους από τη Βίρτους. Μπορεί να καλύψει το -8 από τη Μπαρτσελόνα. 

Φόρμα: 3-2 λέει το ρεκόρ, αλλά δεν εχει γίνει κάποια τρομερή γκέλα και ο θρίαμβος επί της Ρεάλ έχει δώσει ψυχολογία. Φαίνεται πως η διακοπή για τις εθνικές πρόσφερε πολύτιμη ξεκούραση στον βασικό άξονα του 1-5, δηλαδή στους Σλούκα και Λεσόρ.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Η άνοδος του Κώστα Σλούκα. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί πως Σλούκας και Ναν έχουν παίξει μαζί ελάχιστα, υπό την έννοια πως ο πρώτος προσαρμοζόταν για ένα δίμηνο και ο δεύτερος είχε τραυματισμούς. Τώρα φαίνεται πως το βασικό δίδυμο γκαρντ του τριφυλλιού είναι έτοιμο να πρωταγωνιστήσει, αλληλοσυμπληρώνοντας τα στοιχεία ο ένας του άλλου. Ο Αταμάν έχει ήδη πετύχει να μη συγκρούονται οι αρμοδιότητές τους εντός παρκέ και ο Ναν εσχάτως έχει μαζευτεί. Τολμώ να πω πως η εμφάνισή του απέναντι στη Ρεάλ ήταν η κορυφαία του μέχρι σήμερα. 17 πόντοι, 7 ασίστ, 2 λάθη. Καμία εκ των επόμενων αντιπάλων δεν έχει προετοιμαστεί για τους δύο γκαρντ μαζί σε φουλ ρυθμούς, δεν το έχουν δει ακόμη.

Σημαντικότερο πρόβλημα: Το rotation στους ψηλούς, φυσικά. Πίσω από τον Μήτογλου, ο Χουάντσο αδυνατεί να βρει σταθερή επιθετική παραγωγή, καθώς το στατικό, spread pick n roll δεν του ταιριάζει. Πίσω από τον Λεσόρ δε, εξακολουθεί να υπάρχει το χάος. Ο Γάλλος σέντερ έκανε το ματς της ζωής του απέναντι στα θηρία της Ρεάλ, αλλά γίνεται να υπολογίζει διαρκώς ο Αταμάν σε ανάλογες επιδόσεις; Νομίζω όχι, θυμηθείτε τον τελικό κυπέλλου, όπου ο Λεσόρ τα είχε φτύσει. Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός είναι σαφώς πιο πλήρεις, η Μπάγερν έχει τον Ιμπάκα, η Μπολόνια Ντάνστον, Μίκι, Ζίζιτς.

Πρόβλεψη: Ισως, αν ο Παναθηναϊκός πάρει τα ματς στην έδρα του και τα εκτός απέναντι στις "χαμηλότερες" ομάδες (Αστέρας, Μπάγερν), το 5-2 να αποδειχτεί αρκετό για πλεονέκτημα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση ο Ολυμπιακός να πάει "τρένο".

Μονακό: 17-10

Πρόγραμμα: Αστέρας, Άλμπα, Μιλάνο, Βαλένθια, Βιλερμπάν, Ζαλγκίρις, Μπάγερν.

Εύκολο εώς γελοίο. Για αυτό ακριβώς δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία αν χάνει κάποιες ισοβαθμίες. Μετά τη νίκη στο Παλάου, πάει φουλ για 7/7 και τη δεύτερη θέση. Ωραίο ρεκόρ το 24-10, δεν νομίζετε; Από εδώ και πέρα, συνεπώς, δεν την αναφέρω στις ισοβαθμίες, διότι δεν πρόκειται να ισοβαθμίσει με κανέναν, εκτός αν πλακωθούν ο Ομπράντοβιτς με τον Οκόμπο και τον Τζέιμς.

Φόρμα: Δεν φτάνει που είναι σούπερ το πρόγραμμα, εξίσου σούπερ είναι εσχάτως και η εικόνα εντός των τεσσάρων γραμμών. Η Μονακό τρέχει σερί 6-0, έναντι μάλιστα τρομερά δύσκολων αντιπάλων (Ρεάλ, Φενέρ, Μπολόνια, Μπάρσα, Εφές, Παρτίζαν). Από την ώρα που επέστρεψε ο Λόιντ και έπειτα, όλα έχουν μπει στη θέση τους. Hot take: Είναι το φαβορί για τη φετινή Ευρωλίγκα. Hot είπαμε.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Πέραν του Μάικ Τζέιμς, τα σχήματα άμυνας που κατά καιρούς παρατάσσει ο Ομπράντοβιτς. Οκόμπο, Ντιαλό, Μπράουν και Χολ ή Τζαϊτέ μπορεί να συνυπάρχουν στην ίδια πεντάδα και από πίσω να έρχονται οι Μπλοσομγκέιμ, Στράζελ, όπως π.χ. συνέβη στο Παλάου, όπου ο Λόιντ ήταν εκ νέου απών. Η Μονακό, στα τελευταία πέντε παιχνίδια δέχεται 103,7 πόντους/100 κατοχές, δεύτερη στην Ευρωλίγκα σε αυτό το διάστημα.

Σημαντικότερο πρόβλημα: Fun fact τώρα. Στο ίδιο χρονικό εύρος, η επίθεση είναι στο 111/100 κατοχές, νούμερο πολύ περίεργο για ομάδα που κυριαρχεί. Κανονικά οι Μονεγάσκοι θα έπρεπε να σκοράρουν περισσότερο, όμως πρόκειται για μια μάλλον ξεκάθαρη επιλογή, που προτεραιοποιεί την αμυντική συνέπεια και το hustle. Γεγονός παραμένει, βέβαια, πως οι πλαϊνοί του Ομπράντοβιτς είναι μέτριοι σκόρερ και πως μία κακή μέρα του Τζέιμς απορρυθμίζει ολόκληρο το σύνολο.

Πρόβλεψη: Τα είπαμε. Δεύτερη θέση και κάποια Μπασκόνια, Βαλένθια ή Μακάμπι στα προημιτελικά, που οι καμικάζι του Πριγκηπάτου τις έχουν για πρωινό. Αν μία ελληνική ομάδα φτάσει στο Βερολίνο και ψάχνει να διαθέσει έξτρα εισιτήρια στον υπέροχο λαό της, ξέρει πού θα τα βρει.

Μπολόνια: 17-10

Πρόγραμμα: Oλυμπιακός, Ρεάλ, Ζαλγκίρις, Αστέρας, Παναθηναϊκός, Μιλάνο, Μπασκόνια.

Με παγίδες.Τα δύο εκτός με Ζαλγκίρις και Αστέρα θα δείξουν τον χαρακτήρα της. Στις ισοβαθμίες, 1-1 με Μπαρτσελόνα (τη χάνει), 1-1 με Φενέρ (επίσης τη χάνει). Το πιθανότερο είναι να χάσει και τα ματς απ με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ έφαγε 14. Η Μπασκόνια θα την επισκεφτεί με κίνητρο την τελευταία αγωνιστική και το ιταλικό ντέρμπι με την Μιλάνο έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι αδιάφορο.

Φόρμα: Φιάσκο στο ιταλικό κύπελλο, 2-3 στα τελευταία πέντε ματς, με τις ήττες να προέρχονται από Μπάρσα, Φενέρ και Μονακό εντός. Πάλι καλά για εκείνους, οι Μπολονέζοι κέρδισαν τη Βαλένθια την προηγούμενη εβδομάδα. Βρίσκονται γενικά σε σταθερή, αλλά όχι κατακόρυφη, πτώση και δυσκολεύονται να κερδίσουν ομάδες με τους ίδιους στόχους (δηλ. το πλεονέκτημα). Κακή ομάδα στα ριμπάουντ, επίθεση που εσχάτως υποφέρει, -9 (!) στο net rating για τον μήνα που διανύσαμε.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Υποθέτω, η έλλειψη απαιτήσεων. Μέχρι ένα σημείο στη σεζόν, το μπάσκετ της Μπολόνια είχε όμορφη ροή στο μισό γήπεδο, έβγαζε ωραία σουτ για ωραίους σουτέρ (Λούντμπεργκ, Μπελινέλι, Ντόμπριτς) και προκαλούσε θαυμασμό για τις αντοχές των βετεράνων, που είχαν υπερβεί τα όρια τους. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο άγχος να βαραίνει αυτό το σύνολο από εδώ και πέρα, πράγμα που μπορεί να το κάνει επικίνδυνο. Οι στόχοι έχουν επιτευχθεί και με το παραπάνω.

Σημαντικότερο πρόβλημα: Οι αντοχές. Ο MVP Σενγκέλια θα αγωνιστεί στο ΣΕΦ ανέτοιμος, ενώ έχει ήδη περάσει έναν γερό τραυματισμό φέτος. Ο Χάκετ διανύει περίοδο φανερού ντεφορμαρίσματος, ο Ντάνστον είναι ένα κλικ πιο αργός και ο Ντόμπριτς έχει παραγκωνιστεί ανεξήγητα. Πού θα βρει την ενέργεια η Βίρτους να κοντράρει Ολυμπιακό και Ρεάλ, που παίζουν με το γκάζι στο πάτωμα; Η τελευταία διαβολοβδομάδα της σεζόν την φέρνει σε αλλεπάληλα ταξίδια σε Βελιγράδι και Κάουνας.

Πρόβλεψη: Σκούρα τα πράγματα. Δεν είναι τόσο το πρόγραμμα, όσο η απόδοση απέναντι στις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Ολυμπιακός: 16-11

Πρόγραμμα: Μπολόνια, Παναθηναϊκός, Εφές, Βιλερμπάν, Παρτίζαν, Αστέρας, Φενέρ.

Άραγε θα βρεθούμε σε ακόμη ένα ροντέο μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φενέρ την τελευταία αγωνιστική; Το πρόγραμμα των ερυθρόλευκων είναι γεμάτο ματσάρες στο ΣΕΦ, αλλά και εκτός έδρας, αν εξαιρέσουμε τον αγώνα με τη Βιλερμπάν. Η Παρτίζαν θα ξεσκιστεί, το ίδιο και η Εφές, διότι πιθανότατα θα έχει πάρει άλλες δυο νίκες μέχρι τότε, που θα την έχουν βάλει στο παιχνίδι των play in. Ισοβαθμίες: Χάνει 2-0 από τη Μπαρτσελόνα και μπορεί να κερδίσει όλες τις άλλες - μην ξαναλέμε για τη Μονακό. Σαφώς απαιτητικό πρόγραμμα.

Φόρμα: Με τη νέα, ευέλικτη σύνθεση στους ψηλούς (Ράιτ-Πετρούσεφ) και υπερπληθώρα παικτών στις θέσεις της περιφέρειας, ο Ολυμπιακός πηγαίνει με σπασμένα τα φρένα και ακέραιους τους αυτοματισμούς. Η ταλαιπωρημένη του επίθεση, στα τελευταία πέντε παιχνίδια έχει μετατραπεί σε φλογοβόλο. 124,3 πόντοι/100 κατοχές, με την άμυνα να διατηρείται σε καλά επίπεδα ελέω σωρείας κλεψιμάτων και τα αμυντικά ριμπάουντ απολύτως εξασφαλισμένα, σε ποσοστό 72,5 %. Μέχρι και ο ρυθμός έχει ανέβει αισθητά. Από εκεί που ξάπλωναν στον πάτο της κατηγορίας, οι παίκτες του Μπαρτζώκα παίζουν πλέον στις 70 κατοχές, κάπου στη μέση. Η χαρά του παιχνιδιού έχει επιστρέψει.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα: H διατήρηση της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, που έχει επιτευχθεί μέσα από το δίδυμο Ράιτ και Πετρούσεφ, έχει δώσει σημαντικές εκτός έδρας νίκες, ενώ ο Πίτερς έχει αποσυμπιεστεί από το τεράστιο βάρος που έπεφτε στις πλάτες του. Με τα κατάλληλα σχήματα, ο Ολυμπιακός έχει επίσης μεγαλύτερες δυνατότητες στις αλλαγές των σκριν και στο ανοιχτό γήπεδο. Η παροιμιώδης διάθεση για μοίρασμα της μπάλας και των αρμοδιοτήτων, βέβαια, παραμένει το μεγάλο ατού του συγκεκριμένου συνόλου.

Σημαντικότερο πρόβλημα: Tα μέσα-έξω του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Όσο και αν κουτσά στραβά καλύπτεται το κενό του, είναι απολύτως απαραίτητος σε σερί δύσκολων αγώνων, ειδικά αν ο Κανααν συνεχίσει το μία-μία. Μικρότερης σημασίας ζήτημα είναι αν θα διαταραχτούν οι ισορροπίες από την επιστροφή του Μιλουτίνοφ, όταν γυρίσει τέλος πάντων.

Πρόβλεψη: Μεγάλη ορμή, δύσκολο πρόγραμμα - θα δούμε ματσάρες πάντως.

Φενέρμπαχτσε: 16-11

Πρόγραμμα: Ρεάλ, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα, Μιλάνο, Άλμπα, Εφές, Ολυμπιακός. Μπορεί σαφώς το 5-2 η Φενέρ και τότε θα κοιτάξει τα αποτελέσματα των υπολοίπων και τις ισοβαθμίες. Έχει χάσει με οκτώ πόντους από τη Μπαρτσελόνα, υπερτερεί στο 1-1 επί του Παναθηναϊκού και της Μπολόνια, έχει κερδίσει οριακά τον Ολυμπιακό. Αν πάρει τη διαφορά από τους Καταλανούς, έχει αυξημένες πιθανότητες.

Φόρμα: 3-2, αλλά οι ήττες δικαιολογημένες, από Μονακό και Παναθηναϊκό, εκτός και τα δύο. H εύκολη κατάκτηση του κυπέλλου και η συντριβή της Μπασκόνια πιστοποιούν πως βρίσκεται σε καλό φεγγάρι. Έχει την τρίτη καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκα στο σύνολο της σεζόν και είναι τρίτη σε eFG%. Ο Σάρας δεν την έχει έχει κρατήσει πίσω περιέργως και στην τελευταία αυτή πεντάδα παιχνιδιών έχει net rating +10,1, πίσω μόνο από ... τους αιώνιους! Από όπου και να το πιάσεις, δηλαδή, η Φενέρ βελτιώνεται διαρκώς.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα: Oι πλάγιοι. Ο Ταρίκ Μπιμπέροβιτς έχει 60% ευστοχία στα τρίποντα και διαθέτει το hot hand. O Xέιζ - Ντέιβις θα μπορούσε να σουτάρει καλύτερα φέτος από απόσταση (33%), αλλά γενικά κάνει τα πάντα. Σουτάρουν επίσης οι Ντόρσεϊ και Σεστίνα, δημιουργεί ο Γκούντουριτς. Μεμονωμένα δεν έχει εντυπωσιάσει κανείς (υπάρχει και ο τραυματίας Πιερ), αλλά μιλάμε για βάθος απύθμενο και πληθώρα επιλογών σε σχήματα. Μέσες άκρες, η Φενέρ 80 πόντους θα τους πετύχει σχεδόν πάντα. Φανταστείτε πως παρόλο που ο Ντόρσεϊ είναι σουτέρ άνω του 40%, ο Σάρας τον έχει πάει πολύ πίσω στο rotation, σε σημείο που δεν έχει πετύχει τρίποντο στα τελευταία πέντε παιχνίδια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε δύο εκ των πέντε δεν έχει καν επιχειρήσει προσπάθεια!

Σημαντικότερο πρόβλημα: Η πικ εν ρολ άμυνα. Η αμυντικοί δείκτες της Φενέρ χρειάζονται επειγόντως βελτίωση, αλλά πλην Μότλεϊ, οι άλλοι δύο σέντερ (Παπαγιάννης, Σανλί) δεν διάγουν και τις καλύτερες ημέρες της καριέρας τους, αποτελώντας ξεκάθαρο στόχο για τις αντίπαλες επιθέσεις. Ο Μαντάρ, που έχει παραγκωνιστεί περισσότερο από τον Ντόρσεϊ, παρίστανε τον αμυντικό και σίγουρα δεν είναι "παίκτης Σάρας". Ούτε φυσικά ο Γουίλμπεκιν κυνηγαει τα ball screens με ιδιαίτερη ζέση, εκτός αν ζορίζουν πολύ τα πράγματα - τότε είναι καλός. Ο κάθετος άξονας των Τούρκων δυσλειτουργεί. 

Πρόβλεψη: 5-2, καλή απόδοση, αλλά δεν θα φτάσει. Πολύ επικίνδυνη στα πλέι οφ παρόλα αυτά.

-------------------------------------------------------------------------

Τώρα, τι συμπέρασμα βγάζουμε; Ξερω γω, κανένα. Βασικά, η Μονακό θα έχει σίγουρα πλεονέκτημα έδρας και η Μπαρτσελόνα έχει προβάδισμα, λόγω καλύτερης θέσης στη βαθμολογία. Η κατάσταση θα περιπλεχθεί, αν ο Ζοτς πετύχει διπλό εκεί μέσα. Σε αυτή την περίπτωση, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπορεί να καταλήξουν και οι δυο με την έδρα δική τους στα πλέι οφ. Προσωπικά, θα τους ήθελα αντίπαλους σε σειρά πέντε παιχνιδιών.

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely