Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 12:08

Αισιοδοξία και δυσκολίες

Από :

Το δεύτερο ντέρμπι ανάμεσα στους δύο αιωνίους είναι και τυπικά παρελθόν με τους ερυθρόλευκους να βγαίνουν κερδισμένοι σε αυτή τη μονομαχία. Μπορεί το ματς να μην διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αλλά ήταν τρομερά ενδιαφέρον από την αρχή με τους αντιπάλους να συμβαδίζουν στο σκορ και καμία να μην καταφέρνει να ξεφύγει. Το τελικό αποτέλεσμα βρήκε τους ερυθρόλευκους να χαμογελάνε και να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια της διοργάνωσης και τους πράσινους να αφήνουν γρήγορα το παιχνίδι πίσω, γιατί ακολουθεί η κρίσιμη αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ με την ΤΣΣΚΑ, που μπορεί να κρίνει πολλά για τη συνέχεια.

Γενική προσέγγιση των πάγκων

Εδώ είχαμε μια ξεκάθαρη επικράτηση στη σκακιέρα από τον κόουτς Μπαρτζώκα. Είχε διαβάσει άψογα το πλαίσιο που κινείται η επίθεση των πρασίνων και τις αμυντικές αδυναμίες τους. Κύριο κομμάτι της τακτικής του ήταν να αποκόψει τη δημιουργία του Καλάθη στους συμπαίχτες του, να μην αφήσει τους σουτέρ του Παναθηναϊκού να βρουν ρυθμό από μακριά, να σταματήσει την early offense των αντιπάλων και να τους αναγκάσει να επιτεθούν στα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης τους. Τέλος, να χτυπήσει στα αδύνατα αμυντικά ζευγάρια των αντιπάλων είτε με pick and roll, είτε με hand off συνεργασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο πήρε σχεδόν άριστα. Ο Ολυμπιακός έπαιξε για αρκετή ώρα άμυνα με αλλαγές ως το ημίχρονο, ειδικότερα από τη θέση 1 έως 4, αντιμετωπίζοντας τον Καλάθη με σύνθετες άμυνες όπως under (ο αμυντικός πέρναγε κάτω από το screen ρισκάροντας το τρίποντο) στο πρώτο pick and roll και over στο repick over σε μια άμυνα 2 vs 2. Στο δεύτερο μερος οι καθαρές αλλαγές έγιναν κανόνας, ποντάροντας ότι δεν θα χάσει από το σκοράρισμα του Νικ. Επιπλέον στο ματσάρισμα του Ράις, από το οποίο είχε πληγωθεί στο πρώτο παιχνίδι, αντικατέστησε γρήγορα το drop του ψηλού στο ζωγραφιστό με αλλαγές, πιέζοντας τον Ράις να πάει στο δεξί του χέρι που δεν είναι και το καλύτερο.

Από την άλλη πλευρά είδαμε τον κόουτς Πιτίνο να μην παρουσιάζει ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός είχε αποφασίσει να δώσει το σουτ σε Μπάλντγουιν, Κόνιαρη, ΜακΚίσικ σε όλα τα screen, καθώς και να στέλνει βοήθειες στο low post στον Πρίντεζη από τη δυνατή πλευρά, ειδικότερα όταν ο πασέρ ήταν ο ΜακΚίσικ ή ο Μπάλντγουιν, με τον πρώτο να βρίσκει όμως ρυθμό και να μπαίνει γερά μες στο παιχνίδι. Αντίθετα, με την είσοδο του Ρότσεστι ο Πιτίνο ήθελε στα pick and roll να τον κρατήσει σε μια πλευρά με άμυνα ice ή deny (η άμυνα που δεν οδηγείς πάνω στο screen και παίζεις κάθετα σε αυτό) με στόχο να τον αποκόψει από τη δημιουργία, γνωρίζοντας ότι με τις skip πάσες του μπορεί να φέρει σε ανισορροπία την άμυνα των πρασίνων. Επιπλέον είχε δώσει εντολή στους παίχτες του να πηγαίνουν πολύ στα επιθετικά ριμπάουντ εν την απουσία του Μιλουτίνοφ και να προσπαθήσουν να ανοίξουν το γήπεδο σε πρωτεύων ή δευτερεύων αιφνιδιασμό. Ας περάσουμε και αναλυτικότερα στην αναμέτρηση.

Πρώτο Μέρος

Στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού είχαμε ξεκάθαρη στόχευση και από τους δύο πάγκους. Η μπάλα να ακουμπήσει στο ζωγραφιστό με τους καλύτερους low post παίχτες όπως ο Πρίντεζης και ο Τόμας, για να φθείρει ο ένας τον άλλον και με διάθεση να τρέξουν. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ιδανικά το ματς και με κινητήριο μοχλό το ΜακΚίσικ βρήκε ρυθμό. Παρακάτω βλέπουμε την άμυνα πάνω στον Καλάθη που εφάρμοσε ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος και πώς αντιμετώπιζε ο Παναθηναικός τη low post άμυνα.

Οι πράσινοι βελτιώνοντας ουσιαστικά την άμυνα τους και εξασφαλίζοντας το αμυντικό ριμπάουντ κατάφεραν να επιστρέψουν γρήγορα στο ματς με τον Νικ να καθοδηγεί την ομάδα και τον Παπαπέτρου να μπαίνει στην εξίσωση. Μετά τις πρώτες αλλαγές και την είσοδο της second unit η τακτική διαφοροποιήθηκε. Βλέποντας τις αλλαγές στα pick and roll του Ολυμπιακού ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να χτυπήσει την άμυνα είτε με high low καταστάσεις, είτε με isolation στο Ράις.

Καθώς το παιχνίδι κυλούσε, βλέπαμε νευρικότητα στις τάξεις του Ολυμπιακού με τους παίχτες του Μπαρτζώκα να κάνουν πολλά εύκολα λάθη προσφέροντας εύκολο σκορ στους αντιπάλους. Η περιφέρεια δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά, αδυνατώντας να βρει το κενό στην άμυνα των πρασίνων παρά τα εύστοχα σουτ του Βεζένκοφ. Η επικοινωνία στο κομμάτι της επίθεσης για αυτό το επίπεδο κινούνταν σε χαμηλά πλαίσια και οι γηπεδούχοι αδυνατούσαν να παράγουν. Σε αυτό το σημείο του παιχνιδιού τους κράτησε η άμυνα σε set καταστάσεις και πλησιάζοντας στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ήρθε η πρώτη έκρηξη. Η άμυνα έσφιξε για τα καλά, τα λάθη περιορίστηκαν, τα μακρινά σουτ του Ρότσεστι και του ΜακΚίσικ έμπαιναν και κάπως έτσι πήγαμε στο 45-39 της ανάπαυλας.  

Ακολουθούν δυο εξαιρετικές επιθέσεις των ερυθρόλευκων. Ιδανικό spacing στον αιφνιδιασμό σε κατάσταση 4 vs 3 και ελεύθερο σουτ από τον Ρότσεστι και μια πολύ έξυπνη επιλογή του coach B. Σε διάταξη 5 out, με dribble hand off του Παπανικολάου στο MακΚίσικ στο δεξί του χέρι, το Ρότσεστι κάνει clear out στην αδύνατη πλευρά, αδειάζοντας το χώρο στο συμπαίκτη του. Μας δείχνει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει ο κόουτς, να εστιάσει σε plays πάνω στα καλά σημεία των παιχτών του.

Δεύτερο Μέρος

Μετά την ανάπαυλα άπαντες περιμέναμε τι προσαρμογές είχαν ετοιμάσει τα τεχνικά επιτελεία. Ο Ολυμπιακός αρχικά άλλαξε την άμυνα του στο Νικ. Μετά το under όπως γράψαμε στην αρχή, εφάρμοσε άμυνα με αλλαγές, ποντάροντας ότι δεν θα χάσει από έναν παίχτη όπως τόνισε και στη συνέντευξη τύπου ο κόουτς. Ωστόσο ο Νικ βρήκε ρυθμό στην επίθεση σκοράροντας εννιά πόντους, καθώς και κερδίζοντας πολλά φάουλ, με τους ερυθρόλευκους να μην κάνουν σωστή χρήση, καθώς στα τέσσερα πρώτα ομαδικά που είχε να δώσει η ομάδα, σε όλα έδωσε βολές στους αντιπάλους.

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός έβρισκε σκορ από το ΜακΚίσικ, που προσέφερε το ένα highlight μετά το άλλο. Πολλά καρφώματα και διεισδύσεις, με τον Πιτίνο να παρακολουθεί χωρίς να αντιδρά. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προξένησε το γεγονός ότι δεν έστειλε τον Καλάθη επάνω του ως τον καλύτερο defensive stopper της ομάδας, αλλά αντίθετα πότε βρισκόταν ο Ράις και πότε ο Ράουτινς, που δεν φημίζονται για τις αμυντικές αρετές τους.

 

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της συνάντησης το σχήμα με Κόνιαρη-Μπάικς-Πολ-Ρούμπιτ-Βεζένκοφ ήταν κάτι παραπάνω από δυσλειτουργικό. Δεν μπορούσε να απειλήσει στην επίθεση, με τους αμερικάνους του Ολυμπιακού να μην βρίσκονται σε καλή βραδιά επιθετικά και να μην μπορούν να σκοράρουν. Οι φιλοξενούμενοι με αιχμή του δόρατος την καλή τους άμυνα πλησίασαν στο σκορ και έφεραν το παιχνίδι στα ίσια. Εκεί η παρέμβαση του κόουτς Μπαρτζώκα ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Δίνοντας μπάλες στο Ρότσεστι, με τον Έλλις να παίρνει κρίσιμα ριμπάουντ και τον Παπανικολάου να προσφέρει σε άμυνα και επίθεση, οι γηπεδούχοι έφτασαν στη νίκη, παρότι στην τελευταία άμυνα δεν έκαναν φάουλ και τζόγαραν στο τρίποντο του Τόμας.

Σημεία κλειδιά

Δίχως αμφιβολία τα τρίποντα των πρασίνων. Με τέτοιο ποσοστό είναι αδύνατο να κερδίσεις σε παιχνίδι. Βέβαια τα περισσότερα σουτ ήταν contested ή semi contested, αλλά αυτό δεν αναιρεί το κάκιστο περιφερειακό σουτ  και ίσως μια άλλη τακτική να βοηθούσε περισσότερο. Ο Πιτίνο στη συνέντευξη τύπου άλλωστε μίλησε για περισσότερα drive από το Ράις.

Tα επιθετικά ριμπάουντ των πρασίνων που τους κράτησαν στο παιχνίδι και έδωσαν έξτρα κατοχές. Με τις αλλαγές που εφάρμοσε ο Ολυμπιακός, οι ψηλοί έβγαιναν μακριά από τη ρακέτα και δημιουργούνταν συνεχώς mish match κοντά στο ζωγραφιστό.

Τα πολλά αβίαστα λάθη των ερυθρόλευκων. Με λάθη ακατανόητα για αυτό το επίπεδο, σε εύκολες κατοχές, προσφέροντας εύκολους πόντους σε αντιπάλους.

Το καλό διάβασμα του παιχνιδιού και η κατεύθυνση της επίθεσης του Ολυμπιακού, είτε μέσα από spain pick and roll, είτε μέσω hand off, είτε side pick and roll που θα εμπλέκονταν οι κακοί περιφερειακοί αμυντικοί του Παναθηναϊκού.

Έλλειψη ποιοτικών λύσεων από το πάγκο για τον κόουτς Πιτίνο, καθώς με εξαίρεση τον Μήτογλου κανείς δεν μπήκε ουσιαστικά στο παιχνίδι και η παρουσία τους ήταν τυπική στο φύλλο αγώνα.

Γενικό σχόλιο

Εν κατακλείδι, παρακολουθήσαμε ένα παιχνίδι γεμάτο σασπένς και ένταση χωρίς ακρότητες και μακριά από τις μουρμούρες τις διαιτησίας. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και κέρδισε δίκαια τον αντίπαλο του, ενώ θα μπορούσε να το κάνει με μεγαλύτερη ευκολία. Αν θέλει να έχει βλέψεις για την οκτάδα και την υπέρβαση θα πρέπει να ψάξει μεγάλες νίκες, πάρα το δύσκολο πρόγραμμα του και να βελτιώσει τα νεκρά του διαστήματα στην επίθεση. Στην άμυνα υπάρχει ξεκάθαρη άνοδος σε όλα τα επίπεδα και είναι ζωτικής σημασίας να βρει κι άλλο πόλο στην επίθεση, αν θέλει να διατηρήσει τις όποιες ελπίδες του. Από την άλλη μεριά ο κόουτς Πιτίνο πρέπει να βρει τα σχήματα εκείνα που θα βελτιώσουν το αμυντικό κομμάτι, καθώς αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό, η είσοδος στην οκτάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Το αν έκανε ή δεν έκανε μεταγραφές σε θέσεις που πονάει πραγματικά η ομάδα, θα αναλυθεί στο τέλος της χρονιάς που θα γίνει ο απολογισμός αν και το ρόστερ φώναζε ότι υπάρχουν ελλείψεις.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely