Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023 14:25

Euroleague Playoffs Preview: Ρεάλ Μαδρίτης - Παρτίζαν

Από :

Ξεκινάμε σήμερα φίλες και φίλοι τα previews των ζευγαριών της Ευρωλίγκα, με εκείνο που αναμένεται θεαματικότερο και πιο αμφίρροπο - έστω στα χαρτιά. Ρεάλ και Παρτίζαν παίζουν επιθετικά, δεν φοβούνται να σουτάρουν και βάζουν στην πρώτη γραμμή το ταλέντο των μονάδων τους, στην υπηρεσία όλων μας. Αν περιμένετε Ολυμπιακό, θα διαβάσετε πρώτα όλα τα υπόλοιπα. Ας ξεκινήσουμε.

Τι είδαμε στην κανονική περίοδο

Η επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Ευρωλίγκα συνοδεύτηκε με πρόκριση στην προημιτελική φάση για την Παρτίζαν και κατά συνέπεια με όνειρα για το μεγάλο κόλπο και την είσοδο στο φάιναλ φορ του Κάουνας. Η Ρεάλ με τη σειρά της, επέδειξε μεγάλη συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου και κατέκτησε εύκολα το πλεονέκτημα έδρας και την τρίτη θέση. Ο Τσους Ματέο μέχρι στιγμής έχει ανταπεξέλθει επιτυχώς στις απαιτήσεις της θέσης του πρώτου προπονητή και μένει να φανεί αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και σε όσα τρικς του ετοιμάσει ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών».

Στην κανονική περίοδο oι δύο αντίπαλοι μοιράστηκαν τις νίκες στις έδρες τους, σε αγώνες που ήταν μπασκετικό οφθαλμόλουτρο για τους θεατές. Το πρώτο χρονικά παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, με τη Ρεάλ να επικρατεί με 105-97 και τον Σέρχιο Γιουλ να θυμίζει κάτι από τον νεότερο εαυτό του με 20 πόντους, συνεπικουρούμενος από τους Ντεκ και Χεζόνια, με 15 πόντους έκαστος. Στο Βελιγράδι η σερβική ομάδα επικράτησε με 104-90, έχοντας μεγάλο πλουραλισμό στην επίθεση, καθώς έξι παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων. Δύο αγώνες με υψηλό σκορ, που πιθανότατα δείχνουν τον δρόμο που θα ακολουθήσουν οι μονομάχοι εν όψει του ματσαρίσματος στα πλέι-οφς.

Τι μπορεί να κάνει η Ρεάλ

H Ρεάλ Μαδρίτης ως γνήσια ισπανική ομάδα επιδιώκει να ανεβάζει τον ρυθμό και τις κατοχές του αγώνα. Οι αρχές του Ματέο, που ήταν πρώτος βοηθός του Πάμπλο Λάσο, μοιάζουν πολύ μ’ εκείνες του προκατόχου του. Σταθερότητα, εύκολη κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας και απόλυτη συνέπεια, τόσο στα επιθετικά, όσο και τα αμυντικά καθήκοντα. Δεύτερη καλύτερη άμυνα, με παθητικό 109,2 πόντους ανά 100 κατοχές και πέμπτη επίθεση, με 118,1 πόντους αντίστοιχα. Μάλιστα, το ποσοστό της σταθμισμένης ευστοχίας των αντιπάλων απέναντι στη Ρεάλ είναι το χαμηλότερο όλων, δείγμα και του ότι τους αναγκάζουν σε κακά σουτ - ή τέλος πάντων  με κακές προϋποθέσεις, με την αμυντική τακτική να στέλνει τους πάντες πάνω στον Ταβάρες, η παρουσία του οποίου κάνει και τη ρακέτα να μοιάζει με ναρκοπέδιο. Ο Ταβάρες, μαζί με την πλειάδα ψηλών κορμιών στο ρόστερ, καθιστούν τη Ρεάλ τη δεύτερη καλύτερη ομάδα στα ριμπάουντ, αφού κερδίζει το 53,1% όσων διεκδικεί.

Ευχάριστη ομάδα στο μάτι, πολλές και ωραίες συνεργασίες, ιδιαίτερα για τους πλάγιους, που θα βρουν την ευκαιρία να σουτάρουν υπό καλές προϋποθέσεις μέσω διαφόρων plays, με αρκετές δράσεις μακριά από τη μπάλα, που φέρνουν σε ανισορροπία την άμυνα. Ιδανικό παιχνίδι για παίκτες όπως οι Χεζόνια, Μούσα, Γιαμπουσέλι που σουτάρουν με ποσοστά 46,8%, 39% και 42% αντίστοιχα από το τρίποντο. O πρώτος μάλιστα ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στην κανονική περίοδο, με 15,5 πόντους, επιπρόσθετα όμως ανέλαβε και αρκετες πρωτοβουλίες ως δημιουργός, χρήση που κάνει άλλωστε αρκετά χρόνια η Ρεάλ με τους πλάγιους παίκτες. Όσον αφορά τη ρακέτα, η αναφορά στον Ταβάρες κρίνεται επιβεβλημένη θαρρώ, με τη δημιουργία του μάλιστα τα τελευταία χρόνια να είναι αρκετά ικανοποιητική, ειδικά απο short rolls.

Τι μπορεί να κάνει η Παρτίζαν

Το μεγάλο ζητούμενο για την ομάδα του Ομπράντοβιτς ήταν η βελτίωση της αμυντικής συμπεριφοράς, καθώς ήταν ξεκάθαρα η χειρότερη στη λίγκα μέχρι το πέρας του ενός τρίτου της σεζόν. Στη διάρκεια του δεύτερου γύρου έφτασε να είναι η έβδομη καλύτερη. Το δίδυμο των Έξαμ και Λεσόρ είναι η βάση της αμυντικής λειτουργίας, ο πρώτος με το μάκρος, την αθλητικότητα και την ικανότητα να μαρκάρει σχεδόν όλες τις θέσεις, ενώ ο δεύτερος ως ογκόλιθος στη ρακέτα, που θα βοηθήσει με τα δυναμικά hedge outs και αλλαγές. Η έλλειψη πάντως αρκετών καλών αμυντικών είναι πρόβλημα όσον αφορά το σουτ των αντιπάλων, καθώς τα ποσοστά τους απέναντι στην Παρτίζαν είναι υψηλά γενικότερα. Το 56,8% eFG των αντιπάλων είναι το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στη διοργάνωση. Απέναντι σε μία ομάδα όπως η Ρεάλ συγκεκριμένα, αυτό θα είναι πρόβλημα.

Επιθετικά πάντως είναι χάρμα ιδέσθαι. Η καλύτερη επίθεση της λίγκας με 121,8 πόντους ανά 100 κατοχές, τοπ επίδοση καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Μπορεί να μην έχει μεγάλο αριθμό ασίστ (τουναντίον μάλιστα, καθώς μόλις το 49% των καλαθιών να προέρχεται από τελική πάσα συμπαίκτη), όμως μέσα στο παιχνίδι δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες, ώστε να εκμεταλλευτεί όλα τα δυνατά σημεία του συνόλου. Είτε το καλό σποτ σουτ του Νάναλι, είτε τους χώρους που χρειάζεται ο Πάντερ για να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, είτε τους αντίστοιχους, ώστε ο Έξαμ να απομονώσει τον προσωπικό του αντίπαλο. Με προσοχή στη λεπτομέρεια, όσον αφορά τις θέσεις στο γήπεδο, στις αποστάσεις που χρειάζονται και στις κινήσεις των παικτών. Ο κόουτς Ομπράντοβιτς κατάφερε με μικρό ροτέισον να φτάσει έως εδώ, όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα του Panagiotis S., με την συνεισφορά των δεδομένων του 3Stepsbasket.

Η πεντάδα των Λεντέι, Λεσσόρ, Πάντερ, Έξαμ και Παπαπέτρου είναι η πιο αποδοτική όσον αφορά το net rating σύμφωνα με το hackastat.eu, όχι μόνο για τους Σέρβους, αλλά μεταξύ όλων των ομάδων. Η δε ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Σέρβοι στο Βελιγράδι, μοιάζει με «κολαστήριο» και σίγουρα η Παρτίζαν θα προσπαθήσει να τη βάλει στην εξίσωση, όσο περισσότερο γίνεται. Αρκεί φυσικά να πάρει παιχνίδι στη Μαδρίτη.

Χ factors

Ο παράγοντας που θα καθορίσει τη σειρά για τη Ρεάλ θα μπορούσε να είναι ο Γκάμπριελ Ντεκ. Ο Aργεντινός φόργουορντ προσφέρει ισορροπία. Αμυντικά είναι σαφώς καλύτερος από την πλειονότητα των συμπαικτών του, ενώ στην άλλη πλευρά δεν θα πάρει πολλές προσπάθειες, όπως οι Χεζόνια και Μούσα. Οικονομικός μέχρι παροιμίας,  ενώ θα λειτουργήσει και ως πόλος δημιουργίας από το ποστ. Δείτε εδώ κορμί, δείτε προσπάθεια:

 

Από την άλλη πλευρά προσέξτε τον Ντάντε Έξαμ. Ο Αυστραλός γκαρντ είναι ο πιο πλήρης περιφερειακός της Παρτίζαν και απέναντι στη «λειψανδρία» που αντιμετωπίζει η Ρεάλ στη συγκεκριμένη θέση, θα έχει μεγάλη ευκαιρία να κάνει τη διαφορά. Ούτε ο Σέρχι Ροντρίγκεζ, ούτε ο Γουίλιαμς-Γκος (όταν δεν είναι τραυματίες) είναι ικανοί να τον περιορίσουν ή να του βάλουν δύσκολα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Συν τοις άλλοις, κάποιος πρέπει να παίξει και άμυνα για τους Σέρβους, στο επίπεδο τουλάχιστον της πίεσης και της έντασης του δεύτερου γύρου, αν θέλουν να έχουν ελπίδες.

Πρόβλεψη

Πραγματικά δύσκολη σειρά. Η εμπειρία του οργανισμού της Ρεάλ στο υψηλότερο επίπεδο απέναντι στη φούρια και στην ορμή των Παρτιζάνων. Θα μπορέσει ο κόουτς Ομπράντοβιτς να βάλει δυσεπίλυτους γρίφους, που θα γείρoυν τη ζυγαριά της πρόκρισης υπέρ του; Όποια ομάδα και αν πούμε ότι θα προκριθεί, ξαφνικά μοιάζει λογική επιλογή. Θα πάω με τη Ρεάλ λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας, 3-2.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely