Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 09:47

Βόλτα στη Θεσσαλονίκη

Από :

(φωτογραφια από το fosonline.gr)

Μετά από πολλές σεζόν, η Θεσσαλονίκη επιστρέφει με τρεις εκπροσώπους στην κορυφαία κατηγορία των εθνικών πρωταθλημάτων. Η επιστροφή του Ηρακλή αυξάνει τα ντέρμπι της συμπρωτεύουσας, αλλά ανανεώνει παράλληλα και την τοπική αύρα με υγιή αέρα, αφού τους τελευταίους μήνες η κατάσταση σε ΠΑΟΚ και Άρη δεν ήταν η ιδανική. Για μεγάλο διάστημα οι "αιώνιοι" είχαν άδεια ρόστερ και δεν ξέραμε καν αν θα καταφέρουν να φτιάξουν αξιοπρεπή σύνολα προκειμένου να κατέβουν στο πρωτάθλημα. Εν τελεί, οι τρεις ομάδες δείχνουν - επιτέλους - έτοιμες να εκκινήσουν τη σεζόν τους, δίνοντας μας την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις κινήσεις τους.

Ο νεοφερμένος Ηρακλής του Γιάννη Καστρίτη - ο οποίος άλλαξε ομάδα αλλά όχι πόλη, αφήνοντας τον Άρη για τον "γηραιό" - επιστρέφει στην πρώτη κατηγορία μετά από μακρά απουσία και κάμποσες αποτυχημένες απόπειρες ανόδου στην Α2. Τελικά είναι και πάλι στην Basket League, έχοντας φτιάξει ένα ενδιαφέρον ρόστερ, ικανό όχι απλά να τον διατηρήσει στην λίγκα, αλλά γιατί όχι και να τον οδηγήσει στα playoffs. Το υλικό του 37χρονου κόουτς περιλαμβάνει αρκετούς έμπειρους Έλληνες παίκτες, αλλά και ξένους που γνωρίζουν την λίγκα.


Παλιοσειρές της Basket League οπως οι Καββαδάς (C, 28χρ), Μανωλόπουλος (PF, 32χρ) και Ζάρας (SG/SF, 32χρ) αποκτήθηκαν, ενώ παρέμεινε ο άλλοτε παίκτης του ΠΑΟΚ, Κώστας Κακαρούδης (PF/C, 36χρ), καθώς κι ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης (SG/SF, 34χρ), ένα ατόφιο προϊόν του συλλόγου. Παράλληλα, ο Ηρακλής πρόσθεσε στο δυναμικό του τους Οκερέαφορ (PG, πέρσι στον Χολαργό), Λένζελ Σμιθ (SG/SF, πρόπερσι ήταν στην Κύμη) και Ντάριους Γκάρετ (C, πέρσι στον ΠΑΟΚ), μια τριάδα ξένων δηλαδή, η οποία έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.


Τα φώτα της προσοχής, όμως, πέφτουν στον Ολίβιερ Χάνλαν, τον 26χρονο πλειμέικερ με θητεία στη Ζάλγκιρις και πρωταθλητή της G League το 2018, αλλά και στον "μπαρουτοκαπνισμένο" σκόρερ Τζαμάλ Σουλερ, ο οποίος βγάζει για πάνω από 10 χρόνια το ψωμί του στην Ευρώπη, στελεχώνοντας κατά καιρούς σημαντικές ομάδες, όπως οι Μονακό και Ναντέρ. Το ρόστερ συμπληρώνει ένας ακόμη ψηλός, ο Άλεξ Ντέιβις - τη σεζόν 2018/19 τον είδαμε στο Champions League με τη φανέλα της Νίμπουρκ.


Ο Ηρακλής ήταν η μόνη ομάδα εκ των τριών της Θεσσαλονίκης η οποία λειτούργησε υπό μια νορμάλ κανονικότητα το φετινό καλοκαίρι, συμπληρώνοντας σχετικά νωρίς το ρόστερ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η συγκεκριμένη επιστροφή ξυπνά αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών, με μια ιστορική ομάδα, η οποία αποτέλεσε σημείο αφετηρίας για πολλούς μεγάλους παίκτες (Διαμαντίδης, Χατζηβρέττας, Σχορτσανίτης, Λάζαρος Παπαδόπουλος κ.α.) στην μετέπειτα καριέρα τους, να κάνει το δικό της, φιλόδοξο comeback.
 
Ο ΠΑΟΚ, αν κι άργησε δραματικά, ξεκινώντας να αποκτά παίκτες και προπονητή στα τέλη του καλοκαιριού, κατάφερε να συμπληρώσει σχετικά γρήγορα το νέο του ρόστερ, με τους ξένους παίκτες να ξεχωρίζουν σε αυτό. Φυσικά, οι αλλαγές σε σχέση με πέρσι είναι πολλές, με τους ασπρόμαυρους να υπογράφουν ορισμένους παίκτες με «ελληνική» εμπειρία, αλλά και κάποιους άλλους παντελώς αγνώστους στο ευρύ κοινό. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι Ουίγκινς (SF, 31, πέρσι στον Ήφαιστο) και Λιούις (PG, 25 πέρσι στην Κύμη), καθώς κι ο Ζήσης Σαρικόπουλος που «επαναπατρίζεται» μετά την μονοετή θητεία του στην VTB League, με την Τσμόκι Μινσκ.

 
Από εκεί και πέρα, ο ΠΑΟΚ προχώρησε στις προσθήκες των Νόουλς (C, 27) και Εγκεκέζε (PF, 24) για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης, ενώ το backcourt του θα καλύψουν - πέρα από τον Λιούις - οι Μπεστ (27) και Σμιθ (27). Πολύ σημαντική, φυσικά, ήταν η παραμονή του αρχηγού, Βαγγέλη Μαργαρίτη, τη στιγμή που κι ο Απόλλωνας Τσόχλας έμεινε στην Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει με την εμπειρία του. Σχίζας, Καρράς κι ο νεοφερμένος Χατζηνικόλας συμπληρώνουν το γηγενές unit, μαζί με κάποιους ακόμη νεαρούς παίκτες που ακολούθησαν την προετοιμασία της ομάδας.
 
Ο "δικέφαλος του Βορρά" συμμετέχει και στο Champions League, εβρισκόμενος σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Η ομάδα του κόουτς Φλεβαράκη έχει επιδείξει αξιόλογη ευρωπαϊκή συνέπεια κατά την τελευταία δεκαετία και θεωρούμε πως, αν κι η δουλειά του δεν θα είναι καθόλου εύκολη, θα προσπαθήσει να φανεί ανταγωνιστικός. Άλλωστε ο ΠΑΟΚ είναι ένας έμπειρος οργανισμός με καλή παράδοση, που κάθε χρόνο - από καταβολής του BCL - προκρίνεται από τον όμιλο. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον η ακροβασία του μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης, υπό την έννοια πως δεν είναι εύκολο να συνδυαστούν καλές πορείες σε δυο μεγάλες διοργανώσεις, για εντελώς καινούργιες ομάδες.
 
 

Πάμε τώρα και στο Αλεξάνδρειο. Το παρόν κείμενο θα είχε βγει προφανώς πολύ νωρίτερα, αν τα μεταγραφικά του Άρη έτρεχαν στην ώρα τους. Λόγω των απαγορευτικών στις μεταγραφές από τη FIBA, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και το τελικό ρόστερ διαμορφώθηκε εσχάτως. Ας ρίξουμε μια μάτια σε αυτό.

Σχετικά με την περιφέρεια, ο Άρης κράτησε - παρότι η υπόθεση έγινε σίριαλ - τον αρχηγό του, Λευτέρη Μποχωρίδη, σε μια κομβική παραμονή για την διαμόρφωση ολοκλήρου το σχεδιασμού, καθώς και τον Δημήτρη Φλιώνη. Βγάζει από τη ναφθαλίνη τον Βαγγέλη Σακελλαρίου, με τον έμπειρο γκαρντ να ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να έχει ξανά ενεργό ρόλο σε ομάδα, μετά τη περσινή, κενή σεζόν όπου ήταν βοηθητικός στον Παναθηναϊκό. Παράλληλα, εμπιστεύεται έναν "δοκιμασμένο" Αμερικανό ποιντ γκαρντ που είναι γνωστης της Α1 - τον 29χρονο Γκάρι Τάλτον με προϋπηρεσία σε Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Χολαργό. Και τέλος, συμπληρώνει την γραμμή με έναν κλασικό σουτέρ, ο οποίος είχε περάσει κατά το παρελθόν μια πενταετία στο υψηλότερο επίπεδο: τον Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους. Η τελευταία προσθήκη αποτέλεσε μεταγραφική έκπληξη - μια κίνηση ικανή να δώσει boost στο κίτρινο backcourt.


Στην θέση "3" φανέλα βασικού αναμένεται να έχει ο 24χρονος Τζέιλεν Μόρις, παλιός παίκτης των Bucks και Hawks, με τα "χιλιόμετρα" του να έχουν γραφτεί ως επι το πλείστον στην G League.

Το ρόστερ στις θέσεις των F/C αποκτά "πλάβι" μορφή, ελέω της παρουσίας των βετεράνων Μίλαν Μιλόσεβιτς και Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς, αλλά και του Τζόρτζε Γκάγκιτς - ο οποίος από... φευγάτος λόγω τραυματισμού, εν τελεί διατηρείται στην front line. Το υλικό του Άρη συμπληρώνει ο πολυθεσίτης Διαμαντής Σλαφτσάκης, μαζί με κάποιους νεαρούς αθλητές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται κι ο ταλαντούχος ψηλός, Στράτος Βουλγαρόπουλος. Ο Σούλης Μαρκόπουλος είχε ξεκινήσει προετοιμασία με ελάχιστους παίκτες, όμως σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, έγιναν επτά μεταγραφές και το ρόστερ πλέον μοιάζει σχηματισμένο και φυσιολογικό.


Φυσικά, η πλειοψηφία των παικτών ακόμη δεν έχει συνυπάρξει σε κάποιο φιλικό, με τον Άρη να είναι η ομάδα που φτιάχτηκε πιο αργά από κάθε άλλη. Η καθυστέρηση υπαγορεύει πως οι κίτρινοι φυσιολογικά δεν θα είναι έτοιμοι με την έναρξη της σεζόν και θα χρειασθούν χρόνο. Έτσι, παρά το γεγονός πως ο Άρης έχει ευνοϊκό πρόγραμμα κατά τις πρώτες αγωνιστικές της Basket League, τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί - για την ώρα - αναφορικά με την δυναμική της νέας του ομάδας. Το θετικό για τον Άρη είναι πως φέτος δεν παίζει στην Ευρώπη, αφού η περσινή του εμπειρία στο FIBA Europe Cup ήταν επιεικώς περιττή.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely