Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020 22:41

Όταν οι Δαυίδ κερδίζουν τους Γολιάθ στην Ευρωλίγκα

Από :

Πολλά ήταν κατά την τελευταία δεκαετία τα παιχνίδια της Ευρωλίγκα, όπου μια μικρομεσαία ομάδα σόκαρε κάποιο από τα λεγόμενα powerhouses της διοργάνωσης, προκαλώντας θόρυβο. Το στοιχείο της έκπληξης ανέκαθεν υπήρχε για να προσφέρει μια πιο ξεχωριστή νότα, για να... σπάει την ρουτίνα. Εν μέσω καραντίνας, θυμόμαστε επτά χαρακτηριστικά παιχνίδια αυτού του διαστήματος, όπου οι "μικροί" υπέταξαν τους "μεγάλους".

 Μπάμπεργκ - Ολυμπιακός 73-61 (2010/11)

Δεύτερη αγωνιστική της RS κι η Μπάμπεργκ - η οποία αποκλείστηκε τελικά από την πρώτη φάση της διοργάνωσης - του Κρις Φλέμινγκ "γονατίζει" τον φιλόδοξο Ολυμπιακό του Ντούσαν Ίβκοβιτς στη "Stechert Arena". Δεν ήταν μόνο η νίκη των Γερμανών η οποία προκάλεσε έκπληξη, αλλά κι η έκταση της διαφοράς. Ελάχιστοι περίμεναν ήττα των ερυθρολεύκων, σε μια θεωρητικά εύκολη έδρα, και μάλιστα με 12 πόντους!

Ο μετέπειτα παίκτης των Πειραιωτών, Μπράιαν Ρόμπερτς, είχε κάνει εκπληκτική εμφάνιση με 23 πόντους, ενώ στυλοβάτης ήταν κι ο Κάιλ Χάινς (14π, 3ρ, 2κλ). Η Μπάμπεργκ είχε ακόμη δύο διψήφιους παίκτες (Γιάκομπσεν, Γκαβέλ), ωστόσο η επιτυχία της ήρθε καθώς κατάφερε να ρίξει τα ποσοστά της ελληνικής ομάδας κατώ από το 35% εντός πεδιάς. Παράλληλα είχε αναγκάσει και σε αρκετά λάθη (16) τον ασόβαρο Ολυμπιακό, βραχυκυκλώνοντας την δημιουργική του δραστηριότητα.

Πολύ νωρίς στη σεζόν, λοιπόν, η φιλότιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας εξέθεσε τον νέο Ολυμπιακό των Παπαλουκά, Σπανούλη, Τεόντοσιτς, Νεστέροβιτς, Μπουρούση και λοιπόν αστέρων. Ήταν μια εποχή όπου η Μπάμπεργκ δεν είχε τόσο μεγάλη δυναμική, όσο μερικά χρόνια αργότερα, όπου συχνότερα έφτανε σε τέτοιες επιτυχίες απέναντι σε powerhouses.

Μπαρτσελόνα - Ναντέρ 67-71 (2013/14)

Την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου του 2013, η τότε κάτοχος του γαλλικού τίτλου, Ναντέρ, κέρδιζε μέσα στην Βαρκελώνη το σύνολο του κόουτς Πασκουάλ. Ήταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία του κλαμπ, απέναντι σε έναν "κολοσσό" της Ευρωλίγκα και μάλιστα σε μια ιστορική έδρα, όπως είναι το "Palau Blaugrana".

Η Ναντέρ είχε σε εξαιρετικό βράδυ τον νυν παίκτη του Παναθηναϊκού, Ντεσόν Τόμας (14π, 7ρ, 1κλ), ο οποίος μερικούς μήνες αργότερα πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Επίσης, μεγάλη συνεισφορά σε αυτό το σπουδαίο ροζ φύλλο είχαν οι Τρέντον Μίτσαμ (10π, 4ρ, 4α, 2κλ), Σέρχι Γκλαντίρ (12π, 5ρ, 4κλ, 2α) και Ουίλ Ντάνιελς (11π, 2). Με όπλο την άμυνα οι "πράσινοι" κράτησαν μια ομάδα με μπόλικο επιθετικό ταλέντο κάτω από τους 70 πόντους, στοιχείο που ήταν τελικά το κλειδί της πολύκροτης νίκης τους.

Προπονητής της ομάδας ήταν ο Πασκάλ Ντοναντιέ, καθοδηγώντας ένα low budget σύνολο. Η Ναντέρ δεν είχε μεγάλη τύχη στην Ευρωλίγκα, όμως αυτή η νίκη από μόνη της αποτέλεσε ορόσημο για ολόκληρη τη σεζόν της, ακόμη κι αν δεν έδινε κάποιο τίτλο κι ήταν απλώς ένα παιχνίδι της Regular Season. Στο ρόστερ των Καταλανών τότε βρίσκονταν παίκτες όπως οι Ναβάρο, Χουέρτας, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Χεζόνια, Νάχμπαρ, Λάμπε συν φυσικά τους... σημερινούς, Άντε Τόμιτς και Αμπρίνες.

Μιλάνο - Νίζνι Νόβγκοροντ 59-79 (2014/15)

Στη μοναδική της εμφάνιση στην Ευρωλίγκα, η Νίζνι είχε σημειώσει μια επιβλητική νίκη μέσα στο "Forum". Ήταν 2 Γενάρη του 2015 όταν για τη φάση του Top16 διέλυε την Ολίμπια του Λούκα Μπάνκι, μπροστά σε 9.000 φίλους της. Ένα Μιλάνο - παραδοσιακά με υψηλό μπάτζετ - στο οποίο τότε βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, πολύπειρες μονάδες όπως οι Τζεντίλε, Μος, Χάκετ, Σάμιουελς, Κλέιζα, Μαρσόν Μπρουκς και Σον Τζέιμς.

Στην εν λόγω αναμέτρηση οι Λομβαρδοί είχαν 2/26 τρίποντα και μόλις 48 ομαδικό ranking. Οι νικητές, οι οποίες έκλεψαν την παράσταση εκείνο το βράδυ, οδηγήθηκαν εκ του ασφαλούς από τη φανταστική, καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν, τριάδα που αποτελούταν από τους Ρότσεστι (19π, 8α), Τόμπκινς (19π, 15ρ) και Παραχόφσκι (18π, 5ρ). Στο τιμόνι του συνόλου ήταν ο Άιναρς Μπαγκάτσκις. Η Νίζνι ήταν ούτως ή άλλως overachiever με την πρόκριση της από την RS και στην λίστα των επιτευγμάτων της προστέθηκε και το εντυπωσιακό "διπλό" με 20 πόντους στον ιταλικό βορρά.

Το Μιλάνο έκανε πολλές ακόμη ήττες μέχρι το τέλος της περιόδου, όμως είναι άλλο να χάνεις με... κάτω τα χέρια από τη Φενέρ, τη ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό κι άλλο από τη Νίζνι. Οι Ρώσοι παρέμειναν μαχητικοί ως το φινάλε της διαδρομής κι ευχαριστήθηκαν τη συμμετοχή τους στην λίγκα, έχοντας κάτι παραπάνω από συμπαθητική παρουσία.

Ζιελόνα Γκόρα - Παναθηναϊκός 71-68 (2015/16)

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2015, η πολωνική Ζιελόνα Γκόρα είχε σοκάρει το "τριφύλλι" σε μια φαινομενικά διαχειρίσιμη έξοδο για το ελληνικό κλαμπ. Το συγκρότημα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, στην τελευταία σεζόν του Δημήτρη Διαμαντίδη, γνώρισε μια απρόσμενη ήττα από την τότε ομάδα του νυν αστέρα της Ευρωλίγκα, Ματέουζ Πονίτκα. Ο διεθνής παίκτης είχε "πληγώσει" τους "πράσινους" με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Ο Παναθηναϊκός είδε βασικά όπλα του όπως οι "3D", Φώτσης και Καλάθης να βρίσκονται σε κάκιστο βράδυ κι ουσιαστικά ο μόνος που προσπάθησε να ξεφύγει από την επιθετική μετριότητα ήταν ο Τζέιμς Φελντέιν (15π, 2ρ). Η δυστοκία στα τρίποντα (19%) κι απώλεια 12 ελευθέρων βολών κόστισαν ανεπανόρθωτα, με την Ζιελόνα Γκόρα να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε. Πέραν αυτής της νίκης, οι άσημοι Πολωνοί έκαναν μόλις μια νίκη ακόμη στα 10 παιχνίδια που έδωσαν για την Regular Season.

Η εν λόγω ήττα ήρθε να επιβεβαιώσει το προβληματικό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού εκείνη την περίοδο, καθώς ήταν η τρίτη στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια. Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς έψαχναν βαθμολογική και ψυχολογική ανάσα, όμως τελικά επέστρεψαν στην Αθήνα με άδειες αποσκευές κι έντονα σύννεφα προβληματισμού από πάνω τους.

Ρεάλ Μαδρίτης - Ερυθρός Αστέρας 83-87 (2017/18)

Το "Wizink Center" είναι από τις έδρες που δεν σπάνε συχνά κι εύκολα στην γηραιά ήπειρο, πόσο δε μάλλον από μικρομεσαία μεγέθη της Ευρωλίγκα, όπου το εγχείρημα μοιάζει... ακατόρθωτο. Την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου του 2017 ωστόσο, ο Ερυθρός Αστέρας έριξε... βόμβα στην Μαδρίτη, κερδίζοντας στις... λεπτομέρειες μεν την Ρεάλ, με καταπληκτική απόδοση (17 εύστοχα τρίποντα) δε στον επιθετικό τομέα. Η ομάδα του κόουτς Αλιμπίγιεβιτς πήρε μια αξιομνημόνευτη νίκη απέναντι στην μετέπεια πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Με τους βετεράνους Ρότσεστι (18π, 7α) και Μίλκο Μπιέλιτσα (16π, 6ρ) στην πρώτη γραμμή και τους Πέρο Άντιτς (11π, 4ρ) και Τζέιμς Φελντέιν (10π, 5α) να τους ακολουθούν, οι Σέρβοι μάζεψαν μόλις το τρίτο τους ροζ φύλλο έπειτα από 10 "στροφές" σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από την 14η θέση της κατάταξης, όμως αυτή η επικράτηση ήταν παράσημο για ολόκληρη την πορεία τους, καθώς για το σύνολο του Πάμπλο Λάσο και τις πανάκριβες μονάδες που διέθετε και διαχρονικά έχει στις τάξεις του εδώ και χρόνια, δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο από εκείνη την βραδιά, πέραν της μεγάλης έκπληξης που προκάλεσε το τελικό αποτέλεσμα, ήταν οι 20 πόντοι κι η εν γένει εξαιρετική απόδοση (5α, 3ρ, 32 ranking) του Λούκα Ντόντσιτς απέναντι στην ομάδα που υποστηρίζει. Μάλιστα, μετά το παιχνίδι του δευτέρου γύρου στο Βελιγράδι, ο νεαρός σούπερ σταρ είχε παραδεχθεί πως "ήταν ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι κόντρα στην ομάδα μου".

Μπουντούτσνοστ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-92 (2018/19)

Όλες κι όλες έξι ήταν οι νίκες που πέτυχαν οι αδύναμοι Μαυροβούνιοι την περσινή σεζόν στην Ευρωλίγκα, όμως ήταν... μια και μια. Κέρδισαν τα ισπανικά μεγαθήρια (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια), όμως η κορυφαία νίκη όλων ήταν απέναντι στην ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη. Λίγους μήνες αργότερα, η "αρκούδα" στέφθηκε πρωταθλήτρια, γεγονός που ήρθε για να... αναβαθμίσει τη τεράστια αυτή νίκη της Μπουντούτσνοστ.

Σε ένα πραγματικό ντέρμπι, η ομάδα του κόουτς Τζίκιτς έκανε σπουδαία δουλειά στο δεύτερο ημίχρονο, βάζοντας 58 πόντους στο 20λεπτο, δεχομένη 43. Ανέτρεψε το εις βάρος της 35-49 του πρώτου μέρους. Την ώρα λοιπόν που διαφαινόταν μια "σβηστή" επικράτηση του φαβορί, το κλαμπ από την Ποντγκόριτσα το πάλεψε μέχρι να ακουστεί η τελική κόρνα, για να πάρει τελικά μια νίκη που συζητήθηκε. Αρχικά, διότι έσπασε αήττητο σερί 8 αγωνιστικών της ΤΣΣΚΑ κι έπειτα διότι μέχρι εκείνη τη στιγμή η Μπουντούτσνοστ είχε δείξει κάκιστα δείγματα κι ήταν τελευταία στην κατάταξη, έχοντας μόλις μια νίκη.

Με τους Ερλ Κλαρκ (18π, 2ρ, 2α) και Νεμάνια Γκόρντιτς (17π, 7α) στην κορυφή των σκόρερ, αλλά και χωρίς ουσιαστικά κανέναν παίκτη να υστερεί, οι πρωταθλητές της ABA τρύπησαν το αγωνιστικό ταβάνι τους και διασκέδασαν τους 5.000 ένθερμους φίλους τους, που δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε πως έως τότε είχαν εθιστεί στο να χάνουν.

Φενέρμπαχτσε - Ζενίτ 81-84 (2019/20)

Σε μια αναμέτρηση που είναι πολύ πιο φρέσκια στις μνήμες μας, η "σταχτοπούτα" Ζενίτ είχε φύγει με τεράστιο διπλό από την Κωνσταντινούπολη, λίγες μέρες πριν τα τελευταία Χριστούγεννα. Η Φενέρ του Ζοτς "καιγόταν" για νίκες που θα την οδηγούσαν στην βαθμολογική ανάκαμψη και το ματς κόντρα στους Ρώσους ήταν μια καλή ευκαιρία.

Ωστόσο οι παίκτες του Πλάθα είχαν διαφορετική άποψη κι επιβίωσαν σε ένα πραγματικά κλειστό παιχνίδι. Μια πεντάδα διψήφιων σκόρερ (Αγιόν, Αλμπισί, Βορόνοφ, Αμπρομάιτις, Πονίτκα) έβαλε την υπογραφή της στην πιο εκκωφαντική φετινή νίκη της Ζενίτ. Παράλληλα, ήταν ένα αποτέλεσμα που ενίσχυσε την εσωστρέφεια στις τάξεις των Τούρκων εκείνη τη χρονική περίοδο, κρατώντας τους μακριά από τη ζώνη των playoffs.
 
Ο άνθρωπος που καθόρισε την μοίρα της συνάντησης την ύστατη ώρα, ήταν ο βραχύσωμος Γάλλος, Άντριου Αλμπισί, με ένα σχεδόν αφύλαχτο τρίποντο - μαχαιριά στην άμυνα της Φενέρ, στα 2.6 δευτερόλεπτα προτού ακουστεί η τελευταία κόρνα.


Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely