Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 09:46

Ο Καμπάτσο, το ΝΒΑ και οι δυσκολίες της Ρεάλ

Από :

Η καθυστέρηση στην έναρξη του Αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ λίγους μήνες πριν, έμοιαζε να δημιουργεί θεωρητικά αρκετά προβλήματα στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου. Εν τέλει, παρά τους προβληματισμούς, δεν δημιουργήθηκαν σημαντικά θέματα στον μεταγραφικό σχεδιασμό των περισσότερων ευρωπαϊκών συλλόγων, πλην της Ρεάλ Μαδρίτης, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ιδιαίτερη περίπτωση του Φακούντο Καμπάτσο.

H ομάδα της Μαδρίτης έχει το σημαντικότερο πρόβλημα όλων, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται και στους χειρισμούς του συλλόγου. Το ενδεχόμενο φυγής για το ΝΒΑ του βασικού guard της ομάδας ήταν υπαρκτό αρκετούς μήνες πριν και οι Καστιγιάνοι δεν μπόρεσαν το καλοκαίρι να υπογράψουν κάποιον τοπ playmaker, όπως οι Καλάθης, Σλούκας, ώστε να είναι έτοιμοι στη μελλοντική μετακίνηση του Αργεντίνου. Αυτή η κίνηση ίσως σήμαινε και σημαίνει πως η Ρεάλ θα εξέταζε την προσθήκη παίχτη από το ΝΒΑ, αφότου ξεκινούσε η pre season, με όλα τα ρίσκα που θα περιείχε μια τέτοια στάση αναμονής. Στο ενδιάμεσο προσέθεσε τον κορυφαίο νέο παίχτη (επί δύο συναπτά έτη) για το ισπανικό πρωτάθλημα, Κάρλος Αλοσέν, φροντίζοντας τουλάχιστον για το μέλλον.

To μεγαλύτερο πρόβλημα για τη μετακίνηση στο ΝΒΑ αφορούσε το χρηματικό ποσό που επρόκειτο να λάβει η Ρεάλ και το οποίο αντιστοιχεί στη ρήτρα των έξι εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό το οποίο στο μεγαλύτερο ποσοστό θα βγει από την τσέπη του Καμπάτσο, καθώς οι ομάδες του ΝΒΑ δεν μπορούν να προσφέρουν πάνω από 725.000 δολάρια για το buyout ενός “international” παίχτη. Η λύση δόθηκε και από τις δύο πλευρές. Όπως ανέφεραν διάφορα μέσα, η Ρεάλ θα παρακρατεί τον μισθό του για το διάστημα που αγωνίζεται στον σύλλογο έως ότου φύγει για το ΝΒΑ, μειώνοντας έτσι το υπολοιπόμενο μέρος, ενώ προφανώς τα υπόλοιπα θα δοθούν από τον ίδιο τον παίχτη, ανάλογα με τα χρήματα που θα πάρει στο μέλλον.

Αυτή η στάση του «El Mago» από την Αργεντινή είναι που δείχνει τόσο την πίστη του στις δυνατότητές του, καθώς αφήνει ένα καλό συμβόλαιο για το αβέβαιο-αγωνιστικά- μέλλον του στο ΝΒΑ, όσο και τη δίψα να αγωνιστεί εκεί, αφού ενδεχομένως να αγωνίζεται «αμισθί» με τα χρήματα που θα λαμβάνει να πηγαίνουν τμηματικά στη Ρεάλ. Ακόμα, αυτό φανερώνει και μια πρόθεση να βρει ένα σχετικά καλό συμβόλαιο κοντά στην τιμή της ρήτρας στο ΝΒΑ, ώστε να μπορέσει να την αποπληρώσει εν καιρώ. Η αλλαγή στην εταιρία που τον εκπροσωπεί1, ίσως έχει και αυτόν τον σκοπό.

O ρόλος που θα έχει στο ΝΒΑ αναμενόμενα δεν θα είναι ο ίδιος που είχε στη Ρεάλ. Δεν πάει δηλαδή για να αναλάβει τη μπαγκέτα του βασικού point guard. Θα χρειαστεί να μπει ξανά στη διαδικασία του να αποδείξει την, δεδομένη για το «εδώ μπάσκετ», ικανότητά του και το ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότατο πια επίπεδο, σε έναν διαφορετικό ρόλο αυτή τη φορά. Φυσικά είναι κάτι που το έχει ξανακάνει στην καριέρα του καθόλα επιτυχημένα. Πιθανόν αυτή η διαδικασία για έναν φτασμένο, τουλάχιστον στο ευρωπαικό στερέωμα, αθλητή στην ηλικία των 29-30 να είναι ψυχοφθόρα, αλλά επίσης δείχνει και την ψυχοσύνθεσή του, καθώς και πως το όνειρο του ΝΒΑ για έναν μπασκετμπολίστα δεν σβήνει ποτέ, ό,τι και αν έχει καταφέρει στην καριέρα του. Μπορεί να μη βρίσκεται στην αρχή της, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετούς αθλητές σε αντιστοιχες ηλικίες να μεταβαίνουν στην Αμερική και να έχουν έναν ρόλο στο rotation μιας ομάδας.

Ποιες είναι οι λοιπόν οι δύο «βασικές» ομάδες, οι οποίες σύμφωνα με τα ισπανικά δημοσιεύματα μοιάζουν να κοιτάνε τον δευτεραθλητή κόσμου με την Αργεντινη και πώς μπορεί να ταιριάξει σε αυτές;

Μινεσότα Τίμπεργουλβς

Η ομάδα από τη Μινεάπολις μοιάζει τη δεδομένη στιγμή ως ο πιο «πιθανός» προορισμός για τον Καμπάτσο. Oι Λύκοι, έχοντας το νούμερο ένα του ντραφτ αναμένεται να επιλεξουν τον Άντονι Έντουαρντς, προσθέτοντας έτσι έναν ικανότατο παίχτη με πλούσιο επιθετικό ταλέντο - όπως μας ενημέρωσαν οι Prodigy του σάιτ στο κατατοπιστικότατο mock draft τους. Ο Καμπάτσο, σε ένα σύνολο με δύο νέους superstar και ορισμένους επίσης ταλαντούχους, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για τη δεύτερη πεντάδα, προσφέροντας δημιουργία, πίεση στην άμυνα στον αντίπαλο guard και θεωρητικά στατικό τρίποντο καλύτερο από το περσινό 31%.

Στη Μινεσότα επίσης, είναι βοηθός προπονητής ο πάλαι ποτέ βασικός point guard της Αργεντινής, Πάμπλο Πριχιόνι και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ακούγεται τόσο πολύ για τη συγκεκριμένη ομάδα. Φυσικά η ενδεχόμενη απόκτησή του θα εξαρτηθεί και από δύο παραμέτρους. Η πρώτη αφορά την παραμονή ή όχι του αναπληρωματικού point guard Τζόρνταν Μακλάφλιν, o οποίος βρίσκεται υπό το καθεστώς του restricted free agent και σίγουρα θα κοστίσει λιγότερα από ό,τι ο Αργεντίνος (περί το 1,500,000 εκατομμύριο δολάρια είναι το συμβόλαιό του αν και έχουν χώρο στο cap σύμφωνα με το sportac.com ) ή όπως ανέφεραν και τα παιδιά στο mock εάν ανταλλάξουν το pick για κάποιο πιο έτοιμο παίχτη και αποκτήσουν κάποιον από τους πολλούς point guards που θα βρεθούν στο draft.

Ντάλας Μάβερικς

Ο έτερος υποψήφιος προορισμός, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα και δη τη Μarca, είναι το Τέξας και οι Μάβερικς του επί δύο έτη συμπαίχτη του, Λούκα Ντόντσιτς, o oποίος έχει ήδη μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Αργεντίνο και την προοπτική του στο ΝΒΑ. Οι Μαβς εξάλλου είναι ένας οργανισμός που επενδύει σε μη Αμερικάνους, οπότε διόλου απίθανο δεν είναι να κοιτάξει και προς Μαδρίτη μεριά. Στο περσινό ρόστερ άλλωστε, συμβόλαια είχαν έξι τέτοιοι παίχτες. Ο προπονητής της ομάδας, Ρικ Καρλάιλ, αρέσκεται να χρησιμοποιεί σχήματα με παραπάνω από έναν δημιουργό, ενώ λόγω της παρουσίας του στο σύστημα του Λάσο, ο Καμπάτσο μπορεί να λειτουργεί τόσο ως ο βασικός ball handler όσο και off ball. Θα μπορούσε να πάρει ενδεχομένως τη θέση ενός άλλου λάτιν guard , του Μπαρέα. Eδώ οι προβληματισμοί έγκεινται στο γεγονός ότι το salary cap των Τεξανών θα βρίσκεται περίπου στα 110 εκατομμύρια, έχοντας ήδη στη θέση του point guard δύο παίχτες, τους Ράιτ και Μπράνσον και σίγουρα θα κοιτάξουν για κάποιες ανταλλαγές, ώστε να ελευθερώσουν χώρο στο cap (πχ τα 19 εκατομμύρια του Χάρνταγουει είναι ένα συμβόλαιο που θα έδιναν με χαρά).

Άλλοι πιθανοί προορισμοί που έχουν γραφτεί κατά καιρούς είναι το Σαν Αντόνιο, επιλογή όμως που επίσης μοιάζει δύσκολη λόγω των αρκετών guards των Σπιρουνιών, το Ντιτρόιτ, αλλά και η Νέα Υόρκη, ομάδα στην οποία είχε αγωνιστεί ως rookie ο Πριχιόνι στην τρυφερή ηλικία των 35 ετών. Στη Νέα Υόρκη θα ήταν ενδιαφέρουσα κίνηση, ως ο back up point guard, πίσω από κάποιον νεαρότερο παίχτη και πιθανώς το πάντα απαιτητικό και γκρινιάρικο κοινό των Νικς να λάτρευαν το αλέγκρο στυλ του. Οι πιθανότητες για μία τέτοια κίνηση έχει επίσης διάφορες παραμέτρους, όπως επί παραδείγματι οι επιλογές που θα γινουν στο draft, όπως αναφέρει το παρακάτω tweet.

H Ρεάλ

Στη Ρεάλ μεταγράφηκε το 2014, αλλά ο δρόμος δεν ήταν εξαρχής στρωμένος με ροδοπέταλα. Mετά την επιστροφή του από τον δανεισμό στη Μούρθια, η οποία συνέπεσε με τη φυγή του Ντόντσιτς για το ΝΒΑ και την μη-επανοδο στα προ τραυματισμού επίπεδα του Σέρχιο Γιουλ, ανέλαβε σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή γραμμή των Μαδριλένων. Στο διάστημα αυτό εξελίχθηκε σε έναν εκ των κορυφαίων playmakers στην Ευρωλίγκα, ικανότατος τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Κατέκτησε τα πάντα. Δύο Ευρωλίγκες, τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα, επομένως η απόφαση για μετάβαση στο κορυφαίο πρωτάθλημα μοιάζει ειλημμένη.

H Ρεάλ Μαδρίτης λοιπόν, βλέπει για άλλη μία σεζόν τον βασικό της point guard να φεύγει, αλλά αυτή τη φορά στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Μπορεί να φρόντισε, όπως προαναφέραμε, με την απόκτηση του Carlos Alocen για την επόμενη μέρα, το παρόν όμως, είναι αμφίβολο. Με τον Γιουλ να μην εχει επανέλθει στα στανταρ που ο ίδιος μας συνήθισε πριν τραυματιστεί σοβαρά, η στροφή στην Αμερικάνικη αγορά να είναι επιτακτική για τον αντικαταστάτη του Καμπάτσο, καθώς μοιάζει απίθανο να μην γίνει κίνηση για έναν ακόμα περιφερειακό. Είναι πιθανόν βέβαια, όλο αυτό να κοστίσει στην προσπάθεια που θα κάνει για να διεκδικήσει ξανά το τρόπαιο της Eυρωλίγκα, όσο και στην εγχώρια κόντρα με τη Μπαρτσελόνα για τους τίτλους στην Ισπανία.

Από την καριέρα του Καμπάτσο από το πρωτάθλημα Αργεντινής, στην καταξίωση με τη Ρεάλ και το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο του 2019, έμοιαζε έλειπε κάτι για να ολοκληρωθεί: Tο όνειρο του ΝΒΑ και είναι ίσως θέμα ημερών για να πραγματοποιηθεί. Μένει απλά να βρεθεί ο προορισμός. Θα είναι κάποια από τις προαναφερθέντες ομάδες με τις οποίες συνδέεται και λόγω συμπατριωτών και πρώην συμπαιχτών ή κάποια που δεν έχει γραφτεί ακόμα στα ρεπορτάζ; Ίδωμεν.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 o Campazzo έγινε μέλος της Octagon, εταιρία που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τους Αντετοκούνμπο και Steph Curry . https://sportando.basketball/en/facundo-campazzo-joins-octagon-basketball-europe/

Σχετικά Άρθρα

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely