Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 09:23

Eurosteps - 2: Πυροτεχνήματα και μπαρούτι

Από :

Ένα σαββατοκύριακο γεμάτο ανατροπές, πολύ όμορφα παιχνίδια, ατελείωτες παρατάσεις, λίγο ξυλίκι και αίσθηση του χάους έκρυβε το Ευρωμπάσκετ, με την Γερμανία, την Ελλάδα και τη Σερβία να παραμένουν αήττητες. Αντίθετα η Λιθουανία συνεχίζει να χάνει στο τέλος, η Ισπανία προβληματίζει, ενώ αρκετοί λαμπροί αστέρες ξεθώριασαν, έστω για λίγο.

Το ματς της διοργάνωσης

Η συνύπαρξη τόσων καλών ομάδων στον δεύτερο όμιλο, έχει φέρει αρκετά ματς που θα κρίνουν πολλά στη διαμόρφωση των νοκ-άουτ παιχνιδιών. Με τις περισσότερες, αν όχι όλες, ακόμη να είναι αρκετά μακριά από οποιοδήποτε επίπεδο ομοιογένειας, εύρεσης ρόλων και σταθερότητας στην απόδοση, είναι δεδομένο ότι κάθε αγώνας αφορά περισσότερο την επιβίωση κι όχι την διαμόρφωση των στόχων. Οι άμυνες δεν είναι δεμένες, αρκετοί παίκτες είναι εκτός ρυθμού ή προέρχονται από τραυματισμούς και γενικά κυριαρχεί περισσότερο το ένστικτο κι όχι κάποιο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού.

Αυτό έχει οδηγήσει σε παιχνίδια με ανατροπές, μεγάλες εναλλαγές στον ρυθμό και διαφορετικούς πρωταγωνιστές, ακόμη και μέσα στο ίδιο το ματς. Όλα αυτά μαζεμένα τα είδαμε στο μέχρι στιγμής καλύτερο παιχνίδι της διοργάνωσης. Γερμανία και Λιθουανία μπήκαν σε μία μάχη στην Κολωνία κι άφησαν άπαντες ευχαριστημένους. Εκτός δηλαδή από τους Λιθουανούς, που ηττήθηκαν κι έμπλεξαν άσχημα.

Στα αγωνιστικά, το δίδυμο Λο-Σρεντερ υπερίσχυσε στο παρκέ απέναντι στους Γκριγκόνις-Γιοκουμπάιτις, οι οποίοι είναι πάρα πολύ καλοί, όμως δεν είναι ακριβώς τέλειοι δημιουργοί, αλλά μάλλον θα λειτουργούσαν καλύτερα ως συμπληρωματικοί ενός αυθεντικού πλει μέικερ. Στον αντίποδα ο Γιόνας Βαλαντσιούνας δεν βρήκε απέναντι του ούτε μισό κορμί που μπορούσε να τον κοντράρει στη ρακέτα και κυριάρχησε με εκκωφαντικό τρόπο, δείχνοντας την γύμνια της γερμανικής ομάδας κοντά στο καλάθι.

Την διαφορά σε αυτό το μπρα ντε φέρ έκανε ο απίθανος παιχταράς που ακούει στο όνομα Φρανζ Βάγκνερ. Σε μία εμφάνιση που τον σύστησε με κάθε τρόπο στο ευρωπαϊκό κοινό, ο Βάγκνερ σταμάτησε στους 32 πόντους, είτε μπουκαρωντας ασταμάτητα, είτε σταματώντας έξω από το τρίποντο για να εκτελέσει. Σπέσιαλ εμφάνιση από έναν αθλητή που μόλις ξεκινά να δείχνει πόσο ξεχωριστός είναι.

Η ομάδα της διοργάνωσης (για το τριήμερο που πέρασε)

Ο,τι είπαμε παραπάνω για τις ομάδες που ακόμα ψάχνονται και τους παίκτες που προσπαθούν να βρουν ρυθμό δεν ισχύει για την εθνική Σερβίας. Ή τουλάχιστον δεν έχει φανεί.

Οι πλάβι ξεκίνησαν μοιράζοντας κατοστάρες, εκμεταλλευόμενοι την μπασκετική ιδιοφυία του Νικόλα Γιόκιτς κι έστησαν δίπλα του ένα σύνολο που κόβει, τελειώνει φάσεις κι εκτελεί από μακριά σε εκκωφαντικούς ρυθμούς, ειδικά για το ξεκίνημα μιας διοργάνωσης τόσο απαιτητικής.

Το ξεκίνημα του τελευταίου αγώνα με την Φινλανδία αποτέλεσε ένα απλό δείγμα του λόγου, για τον οποίον η ομάδα του Σβετισλαβ Πέσιτς αποτελεί ως τώρα το πρώτο φαβορί της διοργάνωσης. 62 πόντοι σε είκοσι λεπτά, ασταμάτητη τρεχάλα με 19 ασίστ σε 23 καλάθια κι ισοπέδωση μιας αρκετά καλής ομάδας, που λογικά θα προκαλέσει πονοκεφάλους στους 16 και πιθανώς και στους 8. Μπρρρ.

Το ξύλο

Σε ένα ακόμη ματς επιβίωσης, Τουρκία και Γεωργία μπήκαν στο γήπεδο με μόνο στόχο τη νίκη. Το κλίμα ήταν έτοιμο για πυροδότηση ανά πάσα στιγμή, καθώς η μεν Τουρκία ήθελε να μην μείνει πίσω σε έναν όμιλο που διασταυρώνεται με αυτόν της κόλασης (Γαλλία, Γερμανία, Λιθουανία, Σλοβενία κλπ), η δε αποδεκατισμένη Γεωργία να δώσει στο κοινό της μια νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο που οι διαφορές δεν είναι μόνο αγωνιστικές.

Το μπασκετικό θέαμα ήταν στην καλύτερη μέτριο, με τις δύο ομάδες να σουτάρουν άστοχα κατά συρροή, ειδικά στο δραματικό φινάλε των δύο παρατάσεων. Λαρκιν, Οσμάν και Μαχμούτογλου είχαν συνολικά 4/25 τρίποντα, ενώ ο ΜακΦάντεν αποφάσισε να τους φτάσει μόνος του και σούταρε 4/19. Τα στεφάνια αναστέναξαν, με την οικοδέσποινα Γεωργία να παίρνει τελικά τη νίκη χάρη στα μαγικά του Σάντρο Μαμουκελασβίλι, ο οποίος μάλλον είναι κάτι παραπάνω από ένας συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούμπο στους Μπακς. 

Το κλου της αναμέτρησης δεν ήταν όμως ούτε τα ασταμάτητα τούβλα, ούτε το φινάλε. Με τα μέτρα τεντωμένα, Κορκμάζ και Σανάτζε είχαν μια αψιμαχία που κατέληξε σε φτυσίματα, βρισιές και κάτι ψιλές εξ αποστάσεως. Οι διαιτητές απέβαλαν και τους δύο άμεσα, όμως το πράγμα μάλλον δεν συνεχίστηκε εκεί. Ο Κορκμάζ δήλωσε ότι στα αποδυτήρια τον περίμενε ο Σανάτζε μαζί με τους τραυματίες Σενγκέλια και Μπιτάτζε (!), ενώ σύμφωνα με την τουρκική ομοσπονδία, υπήρχαν αστυνομικοί που έβριζαν και πετούσαν μπουκάλια (!!) στον παίκτη των Σίξερς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια μάλλον υπερβολική απόφαση των διαιτητών για αντιαθλητικό στον Οσμάν, που ουσιαστικά ολοκλήρωσε πρόωρα τον αγώνα, έβγαλε από τα ρούχα του τον, ας πούμε οξύθυμο, Εργκιν Αταμάν. Ο προπονητής της τουρκικής ομάδας όρμησε στους διαιτητές, οι οποίοι τον απέβαλαν, με τον Αταμάν να αποχωρεί εν μέσω αποδοκιμασιών. 

Μέσα στον όλο παραλογισμό, η τουρκική ομοσπονδία κατέθεσε ένσταση του αποτελέσματος, καθώς κατά τη διάρκεια της διαμάχης Κορκμάζ-Σανάτζε, το χρονόμετρο συνέχισε να κυλάει και χάθηκαν 22 δευτερόλεπτα, ενώ απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την διοργάνωση. Για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, η ένσταση δεν έγινε δεκτή από την FIBA, παρότι αναγνώρισε το λάθος των διαιτητών. Οπως ανέφερε στην ανακοίνωση της, η αίτηση ένστασης δεν ήταν γραμμένη σωστά(!!!!!) και σε διαφορετική περίπτωση ίσως γινόταν αποδεκτή. 

Τα πυροτεχνήματα

Βοσνία και Βέλγιο μπήκαν με ρυθμό στο Ευρωμπάσκετ, έχοντας αρκετά καλά αποτελέσματα στους αγώνες των προκριματικών. Όμως κανείς δεν περίμενε τις εμφανίσεις τους στις πρώτες αναμετρήσεις της διοργάνωσης. Δύο δύσκολες νίκες απέναντι σε Γεωργία κι Ουγγαρία αντίστοιχα στην πρεμιέρα, έδωσαν την ψυχολογία και το κίνητρο της πρόκρισης και στις δύο ομάδες, οι οποίες παρότι συνέχισαν με ήττα, σε καμιά περίπτωση δεν αποθαρρύνθηκαν.

Οι Βόσνιοι δυσκόλεψαν πολύ την Γερμανία και οι Σλοβένοι δεν πήραν το μήνυμα την επόμενη μέρα. Με τον Ντόνσιτς άστοχο και νευριασμένο, οι κάτοχοι του τίτλου έδωσαν πολλά δικαιώματα στους γείτονές τους, οι οποίοι δεν άφησαν τίποτα κάτω. Με τον Ντζάναν Μούσα να κάνει τα πάντα και τον νατουραλιζέ Τζον Ρόμπερσον να ξεχνάει ότι μπορεί και να αστοχεί (7/11 τρίποντα, 6/7 στο δεύτερο ημίχρονο), η Βοσνία έβαλε βόμβα στα θεμέλια του ομίλου και πλέον διεκδικεί πρόκριση στα ίσια. Ο αγώνας με την Γαλλία το μεσημέρι της Τετάρτης, σε μια επανάληψη της νίκης των Βαλκάνιων στα προκριματικά την περασμένη εβδομάδα, αποτελεί μάλλον τον πιο κρίσιμο του ομίλου.

Από την μεριά τους οι Βέλγοι τα έβαλαν με την προβληματική και προβληματισμένη ομάδα της Ισπανίας και βρήκαν έδαφος να κάνουν τον δικό τους χαμό. Εκτέλεσαν όπου βρήκαν (11/24 τρίποντα), έτρεξαν το παρκέ και με τους Ισμαέλ Μπάκο και Εμανουέλ Λεκόμτ να θυμίζουν Τζάρετ Άλεν και Ντ'Άντζελο Ράσελ, πήραν μια νίκη που έκλεισε το σπίτι των Ισπανών και τους φέρνει σε δύσκολη θέση, την οποία μάλλον δεν είχαν προβλέψει στο ξεκίνημα ενός ομίλου, που στα χαρτιά έμοιαζε διαδικαστικός.

Μικρά - Μικρά

  1. Παρότι θεωρητικά η Πολωνία έχει ένα μέτριο ρόστερ, αποτελεί μια από τις ελάχιστες ομάδες που έχουν σταθερό κορμό εδώ και χρόνια στις διοργανώσεις, αλλά και στα επιμέρους παράθυρα της FIBA. Έτσι, μπαίνοντας σε έναν δύσκολο όμιλο απέναντι σε περίπου ισάξιες ομάδες, πέραν της Σερβίας, η ομοιογένεια κι η κατανομή ρόλων κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω. Η σπουδαία νίκη επί του Ισραήλ έφερε την Πολωνία σε θέση ισχύος για τη δεύτερη θέση και με νίκη απέναντι στην Ολλανδία θα σφραγίσει μια πρόκριση που πριν την εκκίνηση, αλλά και μετά την συντριβή από τους Φινλανδούς, παιζόταν. Εύφημος μνεία στον ηγέτη της ομάδας, Ματέους Πονίτκα, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα απέναντι στους Ισραηλινούς με 12 πόντους, 9 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 3 κλεψίματα σε μια από τις καλύτερες all-around εμφανίσεις των τελευταίων ετών.
  2. Σπουδαία παράσταση από την Ουκρανία στο Μιλάνο σε μια νίκη που εξέπληξε αρκετούς, κυρίως γιατί οι Ιταλοί κέρδισαν πολύ εύκολα στον αγώνα που έγινε για τα προκριματικά του παγκόσμιου πριν από λίγες ημέρες. Το πολύ ψηλό σχήμα των Ουκρανών με Λεν και Πουστοβόι έκλεισε κάθε διάδρομο στα χαμηλά σχήματα των Ιταλών, ενώ ο Σβι Μίχαλιουκ πήρε φωτιά, έχοντας στο πλάι του τρομερές βοήθειες από τον Ιβάν Τσατσένκο και τον Ισούφ Σάνον, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το έργο με συνεχόμενα καλάθια στο τέλος. Παρεμπιπτόντως, ο Μίχαλιουκ είναι ελεύθερος, με τους Ράπτορς να τον αποδεσμεύουν πριν από λίγες ημέρες. Όλο και κάποια ομάδα της Ευρωλίγκας θα ψάχνει για καλό τριάρι με περιφερειακό σουτ, πιστεύω.
  3. Δύσκολες ημέρες για αρκετούς σταρ της διοργάνωσης, προεξάρχοντος του Λουκά Ντονσιτς, ο οποίος με τα 0/8 τρίποντα απέναντι στους Βόσνιους, έφτασε να έχει 4/22 στους πρώτους τρεις αγώνες. Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος απέναντι στην Εσθονία πρόλαβε να βάλει 4 πόντους και να κάνει 4 λάθη στα 28 λεπτά που αγωνίστηκε απέναντι στην Εσθονία. Ρεσιτάλ κι από τον Ντι Μποστ στο ματς της Βουλγαρίας με το Μαυροβούνιο, με τον αμερικανικής καταγωγής γκαρντ να τελειώνει το ματς με 1 πόντο, 0/7 σουτ και 2 ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής. Παρότι δεν ήταν κακός αξίζει να μπει εδώ και το επικό σουτ του Ρούντι Γκομπέρ απέναντι στην μαχητική Ουγγαρία.
  4. Η αγωνιστική αδυναμία της Βουλγαρίας λογικά θα την οδηγήσει πρόωρα στον αποκλεισμό της από τον θεσμό, όμως αξίζει μια αναγνώριση στις τρομερές εμφανίσεις του Σάσα Βεζένκοφ. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού είναι παραπάνω από μια ομάδα μόνος του, σκοράροντας κατά ριπάς. Κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ (έχει 26,7 πόντους μ.ο, ελάχιστα πάνω από τον Γιάννη), αλλά και του πρώτου ριμπάουντερ (11,3 μ.ο) μαζί με τον Βαλαντσιούνας.

Ακολουθούν κρίσιμα ματς, τόσο για την πρόκριση, όσο και για την κατάταξη. Με σειρά σπουδαιότητας έχουμε: 

  • Βοσνία-Γαλλία. Χωρίς πολλά πολλά, η νίκη της Βοσνίας θα πετάξει αυτομάτως έξω μια από τις Σλοβενία, Γαλλία, Λιθουανία
  • Φινλανδία-Τσεχία, ο νικητής μάλλον περνάει, ο χαμένος μπλέκει σε περιπέτειες.
  • Σλοβενία-Γερμανία, ενδεχόμενη ήττα της Σλοβενίας την βάζει σε πολύ δύσκολο μονοπάτι και την οδηγεί σε τελικό με την Γαλλία.
  • Ελλάδα-Ουκρανία, ξαφνικό ματς πρωτιάς που οδηγεί σε μια μέρα παραπάνω ξεκούρασης και μάλλον σε καλύτερη διασταύρωση στους 8.
  • Ιταλία-Κροατία, ο χαμένος θα παίξει στους 16 με τη Σερβία.
  • Μαυροβούνιο-Ισπανία και Βέλγιο-Τουρκία, απόλυτο μπαχαλο, ειδικά εάν λήξουν και τα δύο παιχνίδια με νίκες των τυπικά γηπεδούχων.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely