Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 13:24

Οι καλύτεροι εκτελεστές του BCL είναι "παλιοσειρές"

Από :

Μια αγωνιστική προτού πέσει η αυλαία της Regular Season του Champions League, συμπεραίνουμε ότι το τρίποντο είναι... υπόθεση των παλιών της διοργάνωσης, χωρίς κάποιο πραγματικά "φρέσκο" όνομα να σκαρφαλώνει στις κορυφαίες θέσεις της σχετικής λίστας. Χάθηκαν άραγε οι (νέοι) σουτέρ; Μάλλον όχι, απλώς οι πιο έμπειροι παίκτες είναι αυτοί που καταγράφουν έως τώρα τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις στη σεζόν.

Λίγο πριν το αντίο του 2022, το οποίο θα σημάνει παράλληλα και το φινάλε της κανονικής περιόδου (6 αγωνιστικές) του BCL, είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε τι συμβαίνει σχετικά με τους "τρίποντους" (sic) της διοργάνωσης, έχοντας στα χέρια μας μια πεντάδα αγώνων. Η αλήθεια είναι ότι δε θα εκπλαγείτε, μιας κι οι κορυφαίοι από τα 6,75, είναι λίγο-πολύ γνωστοί σε όλους. Αναμενόμενα, λοιπόν, θα ξεκινήσουμε με τον...

Σάσου Σάλιν - Τενερίφη

Ο πιο μονοδιάστατος, επιθετικά, από τη σημερινή λίστα, αλλά συνάμα κι ο πιο αποτελεσματικός σε ο,τι αφορά τα σουτ πίσω από τα 6,75 μέτρα. Ο Φινλανδός σούτινγκ γκαρντ καθοδηγείται πια από την εμπειρία του, ενώ διανύει παράλληλα την τέταρτη σεζόν του στη Τενερίφη. Για την ιστορία, ο 31χρονος σουτέρ μετρά 194 συμμετοχές (58 Euroleague, 82 Eurocup, 54 BCL) στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Φέτος κάνει σεζόν καριέρας στη διοργάνωση της FIBA, καθώς καταγράφει 15 πόντους, 1.8 ριμπάουντ κι 1.8 ασίστ -έναντι μόλις 0.8 λαθών- ανά 24 λεπτά σε πέντε εμφανίσεις μέχρι στιγμής.

Τι κάνει όμως από απόσταση; Ο Σάλιν "πυροβολεί" με 52.5% από το τρίποντο, με 21 εύστοχα σουτ στο ενεργητικό του σε 40 απόπειρες. Στον αντίποδα, σε 121 αγωνιστικά λεπτά έχει πάρει μόλις... επτά δίποντα! Σε όλες του τις εμφανίσεις ήταν διψήφιος, με season-high στους 18 πόντους - το πέτυχε δις κόντρα σε Χερτσλίγια και Ρίτας. Μάλιστα, κόντρα στην πρωταθλήτρια Λιθουανίας, είχε 6/8 τρίποντα στην πρεμιέρα. Ο πολύπειρος περιφερειακός είναι άκρως απαραίτητος για την λειτουργία της ομάδας του κόουτς Βιντορέτα, εξού κι η εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι Κανάριοι εδώ και χρόνια. Μια μονάδα που αναμφίβολα θα έβρισκε χώρο σε οποιοδήποτε ρόστερ ομάδας του BCL.

Έρικ Γκριν - Χαποέλ Χολόν

Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού και της Φενέρμπαχτσε κάνει σπουδαία σεζόν με τη Χολόν, επιβεβαιώνοντας πως στο συγκεκριμένο επίπεδο αποτελεί λύση πολυτελείας. Ο 30χρονος εκτελεστής σημειώνει φέτος 18.2 πόντους, 3.4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 0.8 κλεψίματα ανά 30 λεπτά δράσης σε πέντε συμμετοχές, οδηγώντας την ομάδα του κόουτς Γκούντες στην πρωτιά του Group C. Ο Γκριν έχει συνθέσει μαζί με τους επίσης πολύ έμπειρους, Τζόε Ράγκλαντ και Κρις Τζόνσον, μια τρομερή τριάδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει -και πάλι- ψηλά στην διοργάνωση τον ισραηλίτικο σύλλογο.

Το όπλο του Γκριν είναι το μακρινό σουτ, καθώς με 56% κάνει την διαφορά για τη Χολόν στο συγκεκριμένο σκέλος. Ως τώρα βρήκε στόχο 15 φορές σε 27 προσπάθειες από τα 6,75 μέτρα κόντρα στις Γαλατασαράι, Οστάνδη και Λέγκια Βαρσοβίας, καταγράφοντας πρωτόγνωρες επιδόσεις στην ευρωπαϊκή του καριέρα. Η υψηλότερη του επίδοση στο τρίποντο ήταν τη σεζόν 2017-18 με τη Βαλένθια στη Euroleague, όταν τελείωσε με 41.7%, ενώ στη Φενέρ του Ομπράντοβιτς, ένα χρόνο αργότερα, είχε φτάσει στο 40.8%. Ο Αμερικανός είναι μετρημένος στα τρίποντα του, δε θα πάρει περισσότερα από 5-6, ευστοχώντας συνήθως στα μισά. Παίζει με αξιοπρόσεκτη ωριμότητα, βγάζει σιγουριά στις εκτελέσεις του και σε ο,τι αφορά το shot selection, αγγίζει φέτος το άριστα.

Ααρόν Μπρουσάρντ - Μπενφίκα

Ο Γκριν μετρά 15/27 τρίποντα, όσα ακριβώς κι ο βετεράνος σταρ της Μπενφίκα που γενικότερα ως ομάδα έχει κλέψει φέτος τις εντυπώσεις. Ο Μπρουσάρντ έχει πίσω του ένα αξιόλογο βιογραφικό με 57 παρουσίες (με Νίζνι, Άνβιλ, Οραντέα και Μπενφίκα) στις διοργανώσεις της FIBA, στις οποίες συμμετέχει αδιάκοπα τη τελευταία πενταετία. Ξεκίνησε τη σεζόν κάπως αθόρυβα, καθώς στην προκριματική διαδικασία δεν είχε ακουστεί ιδιαίτερα, όμως στην Regular Season έκανε το... μπαμ με 18.2 πόντους, 3.2 ασίστ, 2.6 ριμπάουντ κι 1.6 κλεψίματα ανά 30 λεπτά συμμετοχές σε πέντε αγώνες.

Η Μπενφίκα με ρεκόρ 4-1 και μόνο νίκες μακριά από τη Λισαβόνα (σε Μανρέσα, Λιμόζ, Ρίγα) για το Group F, έχει ήδη "σφραγίσει" την πρόκριση της και προκειμένου να συμβεί αυτό, ο Μπρουσάρντ έπρεπε να κάνει το step up με 55.6% στο τρίποντο και γενικώς ιδιαίτερα μεστή απόδοση στο σκοράρισμα και την δημιουργία. Ο 32χρονος Αμερικανός είχε "σμπαραλιάσει" μάλιστα στα τέλη Νοεμβρίου την άμυνα της Μανρέσα με 23 πόντους και 4/8 τρίποντα, στο ιστορικό διπλό των Πορτογάλων στην Ισπανία. Πρόκειται για ένα όνομα που δεν έχει την λάμψη αντίστοιχων περιπτώσεων της λίστας, εντούτοις θέτει εαυτόν μεταξύ των κορυφαίων σουτέρ της εφετινής διοργάνωσης κι επιβραβεύεται για την σταθερή βελτίωση του τα τελευταία χρόνια. Για την ιστορία, πριν δέκα χρόνια, ο Μπρουσάρντ πρωτοήλθε στην Ευρώπη για την Γκρίνταβικ της Ισλανδίας, ενώ πέρασε μια τετραετία της καριέρας του (2013-2017) στις μικρές κατηγορίες της Γαλλίας!

Ντίλαν Ένις - Γαλατασαράι

Μπορεί ο 31χρονος σκόρερ της "Τσιμ Μπομ" να μην έχει ποσοστό στο τρίποντο ανώτερο του 50% όπως οι προαναφερθέντες, ωστόσο είναι εσχάτως ένας από τους πιο "καυτούς" παίκτες του BCL. Το φύλλο της στατιστικής του Ένις γράφει πια 15 πόντους, 3.8 ριμπάουντ και 2 ασίστ κατά μέσο όρο ανά 25 λεπτά, αφού ο Καναδός... εξερράγη αγωνιστικά το τελευταίο διάστημα με 21 και 24 πόντους αντίστοιχα κόντρα σε Οστάνδη και Χολόν. Ο εκρηκτικός περιφερειακός με 15 εύστοχα τρίποντα σε 33 απόπειρες αγγίζει το 46% από την περίμετρο, το οποίο είναι ποσοστό καριέρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για έναν κατά τα λοιπά ασταθή παίκτη του 34% στις πέντε προηούμενες σεζόν του (με Ερυθρό Αστέρα στη Euroleague, Μονακό-Ανδόρρα-Γκραν Κανάρια στο Eurocup και Σαραγόσα στο BCL).

Η ομάδα του κόουτς Πιστιόλη έχει υψηλές βλέψεις για την ευρωπαϊκή της σεζόν κι ο Ένις είναι μια μονάδα που μπορεί να της εγγυηθεί υψηλή επιθετική παραγωγικότητα αλλά και το... απρόβλεπτο. Το πάντοτε απαιτητικό κοινό της Γαλατά συνηθίζει να έχει δέσιμο με τέτοιου στυλ παίκτες. Κι ο Ένις, ως ένας παίκτης ψυχολογίας, παίρνει ώθηση από ένα καλό σερί εμφανίσεων και κατ επέκταση την εκτίμηση που λαμβάνει τελευταία. Δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει να σουτάρει το ίδιο καλά στο υπόλοιπο της σεζον, παγειώνοντας το ποσοστό του άνω του 45%, όμως σίγουρα η Γαλατά ευελπιστεί να παρουσιάσει διάρκεια ο σούπερ-σκόρερ της, ύστερα από ένα σχετικά ήρεμο ξεκίνημα στις πρώτες του εμφανίσεις.

Άλεξ Ρέγιες - Μπιλμπάο

Ο παίκτης-έκπληξη της λίστας. Ο Ρέγιες πριν τρία χρόνια ήταν ένας παίκτης που αγωνιζόταν συστηματικά στην Α2 Ισπανίας (με σημαντικούς ρόλους σε ομάδες όπως η Βαγιαδολίδ κι η Οβιέδο), όμως από το καλοκαίρι του 2020 κι έπειτα, εδραιώθηκε στην ACB με τη Μπιλμπάο. Αρχικά ήταν ένας τυπικός ρολίστας των 10-11 λεπτών και σιγά-σιγά ο ρόλος του μεγάλωνε, με αποκορύφωμα την εφετινή σεζόν με τα 18' στην εγχώρια Λίγκα αλλά και το BCL. Σε ο,τι αφορά την Ευρώπη, μάλιστα, ο 29χρονος σμολ φόργουορντ καταγράφει 8 πόντους κι 1.8 ριμπάουντ, με το 48% στο τρίποντο να του εγγυάται σταθερή παρουσία στο παρκέ. Ο τίμιος Ισπανός έχει 12 εύστοχα σε 25 προσπάθειες (2.4/5 ανά ματς) σε 89 αγωνιστικά λεπτά, με season-high τους 14 πόντους με 4/8 κόντρα στην Ιγκοκέα.

Στην προκειμένη περίπτωση, δε μιλάμε για κάποια κλάση ή κάτι τέτοιο, αλλά για έναν παίκτη με φορμάρισμα, που εξυπηρετεί καλά τον ρόλο του. Η Μπιλμπάο είναι στο 4-1 και σε αυτή της την σταθερότατη πορεία ο Ρέγιες είναι ένα έξτρα γρανάζι ενός κατά τα λοιπά ισορροπημένου συνόλου. Ουσιαστικά μόνον οι Άνταμ Σμιθ (πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ και του Ιωνικού) και Λούντε Χάκανσον ξεχωρίζουν κι είναι διψήφιοι, με το υπόλοιπο σκορ να επιμερίζεται αρμονικά στο υπόλοιπο ρόστερ. Σίγουρα αξίζει credit στον κόουτς Πονσαρνάου, ο οποίος καταφέρνει να παίρνει περισσότερα απ' όσα θα περίμενε κανείς από την "πίσω γραμμή" του ρόστερ, στην οποία εξακολουθεί να ανήκει ο Ρέγιες.

Παρεμπιπτόντως, ο Ρέγιες είχε και στην παρθενική του χρονιά (2020-21) στο BCL ένα αξιόλογο ποσοστό (39%) στο τρίποντο, αν και τότε το δείγμα του ήταν αρκετά μικρότερο. Όπως και να 'χει, χρήσιμος κι αποτελεσματικός στη συγκεκριμένη δουλειά, αν κι εντελώς άλλης φύσεως παίκτης από τους προηγούμενους της λίστας.

2 + 2 "δικοί μας" στην λίστα του 50% και άνω

Έχει αξία να αναφέρουμε πως δύο παίκτες ελληνικών εκπροσώπων καταγράφουν 50% στο εφετινό BCL. Ο λόγος για τους Γιάνις Στρέλνιεκς (11/22) της ΑΕΚ και Στέλιο Πουλιανίτη (6/12) του Περιστερίου. Ο 33χρονος Λετονός είναι ως γνωστόν σταθερή αξία και κάνει απλώς αυτό για τον οποίο τον απέκτησε η Ένωση, ενώ ο back-up άσος της ομάδας του Σπανούλη παρουσιάζει συνέπεια στις -λίγες- εκτελέσεις του πίσω από το τόξο.

Υπάρχουν και δύο... πρώην ελληνικών ομάδων που φιγουράρουν ψηλά στις λίστες, με τον άλλοτε αρχισκόρερ του Λαυρίου, Τάισον Κάρτερ, να έχει 58% με 11/19 σουτ με τη φανέλα της Ουνικάχα Μάλαγα. Ενώ κι ο περσινός φόργουορντ της Λάρισας, Γιάνις Μπέρζινς, ο οποίος βγάζει φέτος το ψωμί του στην Λέγκια, "πιάνει" το 50% με 8/16 τρίποντα.

Η δυσάρεστη έκπληξη

Το μεσημέρι της Κυριακής (18/12), ο Μάρκους Ντένμον κέρδισε στην Ελλάδα τον διαγωνισμό τριπόντων στο All-Star Game του ΕΣΑΚΕ. Συν τοις άλλοις, ο 32χρονος Αμερικανός καταγράφει 49% στο τρίποντο στη Basket League (49% σε 8 αγώνες) κι αναμφίβολα είναι ένας σουτέρ υψηλής κλάσης. Μόνο που στο BCL, ο πολύπειρος σούτινγκ γκαρντ δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Τουναντίον, έχει βρει στόχο μόλις 4 φορές σε 22 προσπάθειες για τρεις πόντους, μένοντας στο απογοητευτικό -για την ποιότητα του- 18%.

Ο Ντένμον έχει συναντήσει αρκετές δυσκολίες απέναντι σε Ρίτας, Τενερίφη και Χερτσλίγια κι ως εκ τούτου έχει "κολλήσει" στους 9.4 πόντους κατά μέσο όρο. Όχι άσχημη συγκομιδή γενικά, αλλά άπαντες θα περίμεναν επιδόσεις κοντά στους 15 πόντους από τον σταρ της ομάδας του Σπανούλη. Δηλαδή το... κάτι παραπάνω στην παραγωγή πόντων της ομάδας των δυτικών προαστίων.  Το Περιστέρι "καίγεται" για τη νίκη στο Ισραήλ κόντρα στη Χερτσλίγια (21/12) κι ο Ντένμον θα έχει μια (ακόμη) ευκαιρία για... εξιλέωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρόκριση ... against all odds Το ημερολόγιο ενός αρτίστα »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely