Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 13:55

13 παίκτες που έδωσαν χρώμα Basket League στο FEC

Από :

Ότι το FIBA Europe Cup κάθε χρόνο έχει στις τάξεις του πολλούς πρώην Α1άτους παίκτες είναι κάτι γνωστό. Δεν πάνε δα και πολλοί μήνες από το προηγούμενο σχετικό αφιέρωμα του ιστότοπου που αφορούσε τη σεζόν 2022-23. Φέτος όμως πάμε πιο στοχευμένα, φτιάχνοντας μια γεμάτη δωδεκάδα κι επειδή είμαστε λαρτζ, βάζουμε και 13ο παίκτη στην ομάδα.

Αμάνζε Εγκεκέζε (Κατάγια)

Τον γνωρίσαμε στον ΠΑΟΚ επί Φλεβαράκη τη (θλιβερή) σεζόν 2019-20 όταν ήταν 24 ετών. Ένα πραγματικά άχρωμο πέρασμα που δεν θα το θυμόμασταν καν αν δεν είχε κάνει εκείνο το ματς με τα 6 εύστοχα τρίποντα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Στα 28 του πια, ο Αμερικανονιγηριανός πάουερ φόργουορντ περνά τις μέρες του στη Φινλανδία με την Κατάγια, όπου βρίσκεται από πέρσι και γράφει σπουδαία νούμερα (15,5π., 5,4ριμπ., 46% τριπ. φέτος σε 11 αγ.), σε μια χαμηλού επιπέδου λίγκα. Πάντως στο FEC είναι μόνιμος κάτοικος από το 2021, καθώς πλην της Κατάγια, έχει αγωνιστεί και με την Ντόναρ.

Στη φετινή διοργάνωση τίμησε το ψωμί του με 13,6 πόντους, 5,3 ριμπάουντ και 37% στο τρίποντο, σε οκτώ αγώνες, με την Κατάγια να τίθεται νοκ - άουτ στην πρώτη φάση με απολογισμό μια νίκη σε έξι παιχνίδια (σε όμιλο με Λέγκια, Οραντέα και Λέβιτσε). Ο Εγκεκέζε βρήκε ένα λέβελ που να του ταριάζει, προφανώς δεν έκανε για εκείνο του ΠΑΟΚ, κι όλα καλά για την καριέρα του στα σκανδιναβικά εδάφη.

Μάλκολμ Άρμστεντ (Πέτζα)

Σίγουρα ο Άρμστεντ όταν αποσυρθεί θα 'χει να λέει ιστορίες από την καριέρα του στην Ελλάδα, καθώς έπαιξε σε ΑΕΚ (2015), Ρέθυμνο (2017-18), Κύμη (2018-19) και πιο πρόσφατα με την Καβάλα (2021-22) στην Α2. Ο 34χρονος σκόρερ έπαιξε φέτος στην Πέτζα (όχι Στογιάκοβιτς) από το Κόσοβο, η οποία αποκλείστηκε με 2-4 ρεκόρ στον πρώτο γύρο του FEC.

Ο βετεράνος γκαρντ είχε 9 πόντους, 3,7 ασίστ και 2 ριμπάουντ κατά μ.ο. σε τρεις παρουσίες και δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά για την αδύναμη ομάδα από τα Βαλκάνια. Ο Άρμστεντ πάντως δεν είναι χθεσινός στο Κόσοβο, αφού έχει διαβατήριο από τη χώρα κι έχει περάσει κι από άλλες ομάδες (Πρίστινα, Ίλι), ενώ γενικότερα στην καριέρα του έχει "γράψει" Σλοβενία, Ρωσία, Τουρκία, Λιθουανία και Ελβετία.

Νικ Γκρίφιν (ΑΕΚ Λάρνακας)

Ο 28χρονος περιφερειακός βοήθησε πέρσι τον Απόλλωνα Πατρών στην εξασφάλιση της παραμονής, χωρίς πάντως να βγάλει μάτια. Ένας καλός σουτέρ (6/12 τριπ. στο Αλεξάνδρειο το highlight του) αλλά κατά τα άλλα όχι πολλά πράγματα από τον έμπειρο γκαρντ. Φέτος συμμετείχε βοηθητικά στην προετοιμασία του Άρη μέχρι να έρθει ο Γκάλινατ, για να υπογράψει τελικά στην Κύπρο και την Πετρολίνα ΑΕΚ. Ο Γκρίφιν έχει πολύ καλό όνομα στη Μεγαλόνησο, μιας και παλαιότερα είχε παίξει σε Ομόνοια και Παραλίμνι.

Ωστόσο στο FEC συνάντησε αρκετές δυσκολίες και "κόλλησε" στους 5,3 πόντους κατά μ.ο. σε μόλις 26% στο τρίποντο, έχοντας ακόμη και 1.8 ριμπάουντ ανά 19'. Η ομάδα της Λάρνακας δεν τα κατάφερε με ρεκόρ 3-3 σε όμιλο με τις Γιόναβα, Ρόστοκ Σίγουλβς και Κάρχου, με τον Γκρίφιν να κάνει αναιμικές εμφανίσεις και να είναι πια διαθέσιμος στην αγορά (το όνομα του συνδέθηκε εσχάτως με ελληνικό σύλλογο). Εξάλλου οι Κύπριοι τον είχαν υπογράψει με την προοπτική να αγωνίζεται μόνο στα ευρωπαϊκά ματς κι αφού δεν προχώρησαν, τον άφησαν.

Σεβέζ Γκούντγουιν & Έρικ Λόκετ (Ρόστοκ Σίγουλβς)

Ο Γκρίφιν δεν έχει πολλές ασίστ το παιχνίδι του, αλλά τώρα μας δίνει μια για να περάσουμε στην Ρόστοκ Σίγουλβς, η οποία είχε διπλή "ελληνική" εκπροσώπηση. Και πιο συγκεκριμένα... κιτρινόμαυρη. Ο περσινός σέντερ του Άρη, Γκούντγουιν, κι ο προπέρσινος σμολ φόργουορντ του, Λόκετ, στελεχώνουν τη φιλόδοξη γερμανική ομάδα που η παρουσία της στο FEC εξελίχθηκε σε φιάσκο. Με την έννοια πως ναι μεν με ρεκόρ 4-2 ισοβάθμισε στην πρώτη θέση με την Γιόναβα, όμως μια ομάδα περνούσε κι οι Λιθουανοί υπερίσχυσαν στην ισοβαθμία.

Η αλήθεια είναι πως το κείμενο που έχετε τώρα μπροστά σας είχα ξεκινήσει να το γράφω μετά την πρεμιέρα της πρώτης φάσης, δηλαδή δύο μήνες πριν. Και στην αρχική μορφή του κείμενου έγραφα... "Βέβαια βάζουν τον Λόκετ, ένα αμυντικό εργαλείο, να παίζει με τη μπάλα στα χέρια (17π., 7/12 σουτ, 3 ασίστ στην πρεμιέρα του FEC), ενώ κι ο Γκούντγουιν δεν είναι και το πιο... σταθερό παιδί αγωνιστικά και πνευματικά. Δεν ξέρω πόσο καλά θα πάει αυτό για τους Γερμανούς". Και τελικά δεν πήγε πολύ καλά όλο αυτό...

Για την ιστορία, ο φιλότιμος Λόκετ είχε 9,4 πόντους, 3,3 ριμπάουντ και 2,8 ασίστ σε 8 αγώνες και μάλιστα με 36% στα τρίποντα, ενώ ο Γκούντγουιν τελείωσε την παρθενική του σεζόν στα κύπελλα Ευρώπης με 12,5 πόντους και 8,4 ριμπάουντ. Κακό σύνολο οι Γερμανοί, ασύνδετο και βασιζόμενο στο ένστικτο των ξένων του, ζορίζεται να δει playoffs και στη Bundesliga όπου είναι 12η με ρεκόρ 4-6.

Θαντ ΜακΦάντεν (Σαραγόσα)

Αρκετά με τους εργάτες και τους μέτριους, ας δούμε τώρα κι έναν παικταρά. Ο γνωστός και μη εξαιρεταίος ΜακΦάντεν, που τη σεζόν 2016-17 έπαιξε στον ΠΑΟΚ του Σούλη Μαρκόπουλου και την επόμενη σεζόν έκανε όργια υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη στην Κύμη, είναι εδώ και χρόνια σημαντικό όνομα στην ACB. Ένας πραγματικός σταρ και για το BCL πριν μερικά χρόνια, φτάνοντας σε back-to-back κατακτήσεις (2020, 2021) με την Μπούργος, αλλά και με περάσματα από Τενερίφη, Μπανταλόνα και πιο πρόσφατα Μούρθια. Την τελευταία την εγκατέλειψε προ ημερών αλλά βρήκε άμεσα νέα στέγη στη Σαραγόσα, με την οποία έκανε μάλιστα και το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στο FEC, το βράδυ της Τρίτης (5/12).

Οι Κόκκινοι νίκησαν δύσκολα με 82-79 τη Νίμπουργκ, με τον 36χρονο σούτινγκ γκαρντ να σκοράρει 7 πόντους και να έχει μια ασίστ σε 13:21'. Η Σαραγόσα βρίσκεται σε όμιλο-φωτιά (δεύτερη φάση) με Γκραβελίν και Μανίσα, πέραν της Νίμπουργκ, οπότε περιμένει από τον ΜακΦάντεν πολλά πράγματα με βάση την εμπειρία (93 ευρωπαϊκές συμμετοχές, 172 στην ισπανική λίγκα) και την ποιότητα του (MVP του F8 του BCL το 2020, All-Star στην Ελλάδα το 2018). Βέβαια τα χρόνια περνούν κι ο ΜακΦάντεν είναι φορτωμένος με συνεχόμενες σεζόν 50+ αγώνων τα τελευταία χρόνια, οπότε η φρεσκάδα του ελέγχεται...

Άνταμ Σμιθ (Μπιλμπάο)

Άλλος ένας πρώην σταρ της Basket League. Ο βραχύσωμος Άνταμ Σμιθ, που είχε ξεχωρίσει παλαιότερα σε ΠΑΟΚ και Ιωνικό, βγάζει από πέρσι τους χειμώνες του στη Μπιλμπάο. Στα 31 του πια, θα έλεγε κανείς πως βιώνει το peak της καριέρας του, μετρώντας στο εφετινό FEC κατά μέσο όρο 12,2 πόντους, 2,2 ασίστ και 1,8 ριμπάουντ και 32% στο τρίποντο. Οι Βάσκοι πέρασαν πανεύκολα στον δεύτερο γύρο με 6-0 κόντρα σε Άνβιλ, Καλιντόνια Γκλαντιέτορς και Σίμπιου και σαφέστατα δεν θα τους κακόπεφτε την άνοιξη το τρόπαιο του FEC.

Όσο για τον Σμιθ, δε το συζητάμε πως στο σήμερα είναι "τσουχτερός" για Ελλάδα, με την καριέρα του να βρίσκεται πια σε άλλα κυβικά για τα στάνταρ της δικής μας λίγκας. Θυμίζω απλά πως ο έμπειρος κόμπο είχε τη σεζόν 2019-20 με τον ΠΑΟΚ στο BCL επιδόσεις περί των 17,4 πόντων, απλώς έτυχε να βρεθεί στον χειρότερο Δικέφαλο εδώ και δεκαετίες. Fun to watch αθλητής κι αν πέσετε πάνω σε κανά ματς της Μπιλμπάο, αξίζει να τον χαζέψετε. Το 2022 πήρε το πρωτάθλημα Ισραήλ με τη Χολόν κι έχω την αίσθηση πως φέτος στοχεύει και στο πρώτο ευρωπαϊκό κύπελλο της καριέρας του.

Μάικ Μουρ (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας)

Πριν τρία χρόνια είχε εκκινήσει εκπληκτικά με τον Ηρακλή, αλλά εν τέλει δεν "περπάτησε" ως επιλογή κι αποχώρησε από το ξύλινο με το... καλημέρα του 2021. Έκτοτε ο Μουρ πέρασε από την Α2 Ισπανίας, την Πολωνία και την Ουγγαρία, ώσπου πέρσι οι εκπληκτικές του εμφανίσεις με την Κορμέντ στο μαγυάρικο πρωτάθλημα τον οδήγησαν... στην ACB! Τεράστιο άλμα στην καριέρα του 29χρονου πάουερ φόργουορντ η μεταγραφή του στην Γρανάδα, αλλά δεν κράτησε πολύ (2,8π., 2,8ριμπ., 13 αγ.). Ο έμπειρος ψηλός επέστρεψε φέτος στο "πιο κάτω" επίπεδο του FEC, με την Σπόρτινγκ να τον χρίζει άμεσα βασικό κι αναντικατάστατο. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης είχε 17 πόντους και 4 ριμπάουντ σε 37 λεπτά (!) στην μετά κόπων και βασάνων νίκη των Πορτογάλων με 83-79 επί της Φέχερβαρ.

Fast forward, με την Σπόρτινγκ να προκρίνεται τελικά από τον πιο... κουλό όμιλο του FEC, καθώς περιελάμβανε τρεις ομάδες και προκρίνονταν οι δύο (Μπαλκάν, Σπόρτινγκ, αποκλείστηκε η Φέχερβαρ). Ο Μουρ ήταν χρήσιμος με 11,5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ σε 33 λεπτά, αλλά τα πραγματικά δύσκολα είναι μπροστά, αφού στον δεύτερο γύρο οι Πορτογάλοι θα παίξουν με Μπαχτσεσεχίρ, Λέγκια και Γιόναβα. Καλό τεσσαράκι γι' αυτές τις ευρωπαϊκές πίστες και με προσόν την άμυνα που του εξασφαλίζει μπόλικο playing time.

Ολιβιέρ Χάνλαν (Βαρέζε)

Και πάμε πάλι στο Ιβανώφειο αλλά και 700 μέτρα νοτιότερα, στο Αλεξάνδρειο, τα δύο γήπεδα δηλαδή όπου ο Όλι Χάνλαν ξεχώρισε στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα. Η  νυν ομάδα του, η ιστορική Βαρέζε πανεύκολα με 5-1 και συγκάτοικο στην κορυφή τη Γκέτινγκεν (επίσης 5-1) προχώρησε στην β' φάση, μιας και τα εμπόδια του Κεραυνού και της Τιφλίδας ήταν πολύ χαμηλά. Μπροστά πια υπάρχουν τα πιο απαιτητικά τεστ με τη γερμανική Κέμνιτς, αλλά και τις Λέιντεν (Ολλανδία) και Οραντέα (Ρουμανία) που στον πρώτο γύρο έδειξαν ότι είναι πολύ επικίνδυνες.

Αλλά... Βαρέζε είσαι, προφανώς η πρόκριση στα playoffs είναι προαπαιτούμενο. Ο αγαπητός μας Όλι, πάντως, επιβεβαίωσε τη φήμη του με 16 πόντους και 39% στο τρίποντο σε 5 αγώνες, όμως σε όλο αυτό υπήρχε κάτι πρωτοφανές: Ο Χάνλαν έγινε στα 30 του πλεϊμέικερ! Κανονικότατο και μάλιστα με 9 ασίστ (έναντι 1,8 λαθών) κατά μέσο όρο! Τρομερά πράγματα από τον Καναδό -που είναι συμπαίκτες με τον πρώην NBAer Κόλεϊ-Στάιν- που με 5,6 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ξεχειλίζει τα κουτάκια της στατιστικής του και με βάση το PIR είναι ο κορυφαίος των Ιταλών. Του ευχόμαστε σαφώς τα καλύτερα, με τη νίκη, με τη κούπα και τα λοιπά αλλά σιγά σιγά να βρει ξανά τον δρόμο της αγωνιστικής επιστροφής για τη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν σταματά να επισκέπτεται...

Άαρον Χάρισον & Σαρλόν Κλούφ (Πόρτο)

Η Πόρτο έχει κι εκείνη τη τιμητική της, μιας κι επιλέγει στο recruting της παίκτες που σχετίζονται με την Ελλάδα. Πέρσι είχε τον Φίνκε, φέτος τον Άαρον Χάρισον (πρώην του Ολυμπιακού), δηλαδή τον δίδυμο αδερφό του Ντρου που παίζει φέτος στον ΠΑΟΚ. Ενώ διαθέτει στις τάξεις της και τον 33χρονο Ολλανδό διεθνή, Σαρλόν Κλουφ, που τη σεζόν 2015-16 είχε περάσει επιτυχώς από το Ρέθυμνο, προτού ακολουθήσει η αξιοπρεπής καριέρα του στο ισπανικό πρωτάθλημα (Μούρθια, Ανδόρρα, Φουενλαμπράδα).

Η Πόρτο είναι στον β' γύρο σε όμιλο με Μπαλκάν, Μπιλμπάο και Γκέτινγκεν, έχοντας προκριθεί με 4-2 από την πρώτη φάση (κόντρα σε Μανίσα, Μπάκεν Μπίαρς και Νόρκεπινγκ Ντόλφινς. Ο Χάρισον άλλοτε βαρύς και χωρίς όρεξη κι άλλοτε... στα κόκκινα, έφτασε σε συγκομιδή 8,8 πόντων, 2,7 ασίστ και 1,2 ριμπάουντ σε 21,5' δράσης. Σε διαρκή πτώση η καριέρα του και με την λέξη "κίνητρο" ανέκαθεν να ήταν ψιλοάγνωστη για τα αδέρφια Χάρισον. Μπορεί να την έχουν ακουστά, αλλά δε θα σκάσουν κιόλας. Στον αντίποδα ο Κλουφ "πουλάει" τιμιότητα με 6,9 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 3,9 ασίστ, κάνοντας περίπου όσα σου υπόσχεται όταν τον υπογράφεις.

Μάικλ Στόκτον (Γκραβελίν)

Πιθανώς να θυμάστε πως το 2017, ο γιος του Τζον Στόκτον, Μάικλ, πέρασε από τα μέρη μας για λογαριασμό του Απόλλωνα Πατρών. Ελάχιστα πράγματα όμως από τον τότε 28χρονο Μάικλ, ο οποίος με 4,5 πόντους και 0,9 ασίστ σε 12 αγώνες ανά 12' δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.

Βέβαια μετά την Πάτρα, ο Στόκτον, που είχε μόνο το όνομα αλλά όχι τη χάρη, δεν μπορείς να πεις πως δεν περπάτησε στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Δύο σεζόν στη Μπουντεσλίγκα με τη Γκέτινγκεν, άλλες δύο στη Γαλλία με τη Σολέ, μια στην Ουκρανία με τη Μπουντιβέλνικ κι από το 2021 επιστροφή και μόνιμη κατοικία στη Γαλλία (Σαλόν Ρεμς, Ορτέζ, Γκραβελίν).

Φέτος δε, επανήλθε και στα κύπελλα Ευρώπης, αποτελώντας κάτι σαν ατραξιόν για το FEC. Δεν είναι πια παιδάκι, αλλά ένας μπαρουτοκαπνισμένος 34άρης που σε τρεις αγώνες του θεσμού κατέγραψε 9,7 πόντους, 33% τρίποντο, 5,7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1,7 κλεψίματα. Not bad, not terrible, αλλά γκαντέμης, αφού είχε σούπερ μπαμπά και μοιραία πάντα όλοι θα τον συγκρίνουν με εκείνον.

Ουσμάν Κρουμπάλι (Κέμνιτς)

Και κλείνουμε με ακόμη έναν αγαπημένο παίκτη από την Α1 των τελευταίων ετών. Ο Κρουμπάλι των 105 αγώνων τις φανέλες των ΠΑΟΚ, Λαυρίου και Λάρισας άρχισε τη σεζόν του στο Ισραήλ με τη Χερτσλίγια, αλλά την κοπάνησε μόλις άρχισε ο πόλεμος κι η γερμανική Κέμνιτς δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τρία τα ματς του ως τώρα στο FEC, με τον 35χρονο Αμερικανό να δίνει 13,7 πόντους και 5,7 ριμπάουντ στη νέα του ομάδα. Οι Γερμανοί έχουν να λένε πως έβαλαν στη μηχανή τους έναν απ' τους πιο "ταμάμ" σέντερς για τα στάνταρ της διοργάνωσης.

Πέρσι ο Κρουμπάλι ήταν ο κορυφαίος ριμπάουντερ του FEC με τον Κεραυνό, όχι κάτι νέο, αφού πρόκειται για έναν τίτλο που έχει πάρει πολλές φορές στην καριέρα του (2022 στην Ελλάδα, 2014 στη Σλοβενία). Στην δεύτερη φάση θα κοντραριστεί με Λέιντεν, Βαρέζε κι Οραντέα, με τον σύλλογο της Σαξονίας να φιλοδοξεί να βρεθεί στην οκτάδα των νοκ-άουτ.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely