Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 10:08

Nαβάρο, η καυτή πατάτα της Μπαρτσελόνα (συζήτηση)

Από :

Η Μπαρτσελόνα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς ένα εκκωφαντικό φιάσκο τη φετινή σεζόν και κανείς εντός της ομάδας δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο. Δηλαδή σχεδόν κανείς, για όσο στο ρόστερ υπάρχει ακόμα ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Ή μήπως όχι; Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που μας διαβάζει και δεν γνωρίζει έναν απο τους εμβληματικότερους και αντιπαθέστερους παίκτες που σουλατσάρανε στα ευρωπαϊκά παρκέ την τελευταία 20ετία, ξεκαθαρίζουμε ότι το κείμενο αυτό δε θα αναφερθεί στα κατορθώματα του "La Bomba" στα 19 χρόνια που έχει φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας, δε θα σταθεί στις κορυφαίες του στιγμές και στις διακρίσεις, ούτε στα highights σιχαμάρας που έχουμε βιώσει όλοι οι μπασκετόφιλοι. Mε λίγα λόγια, δεν πρόκειται για ένα δίκαιο κείμενο.

Ένας δείκτης μέτρησης ενός μεγάλου συλλόγου είναι η αντιμετώπιση των αθλητών που συνέβαλλαν στο να γίνει μεγάλος. Μία από τις (αρκετές φορές άχαρες) υποχρεώσεις του συλλόγου, είναι να... "γηροκομήσει" τους συγκεκριμένους παίκτες, επιτρέποντας τους να αποφασίσουν εν λευκώ οι ίδιοι το "πως" και το "πότε" θα αποχωρήσουν από την ομάδα και την ενεργό δράση. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος μας αποχαιρέτισε αγωνιστικά το περασμένο καλοκαίρι, επίσης με τους ολόδικούς του όρους.

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα, η οποία τον οδηγεί στις ανάλογες επιλογές και αυτό επεκτείνεται φυσικά και στους αθλητές. Άλλοι θέλουν να αποχωρήσουν στο peak της καριέρας τους, άλλοι όταν νιώσουν το κίνητρο να ξεθωριάζει, άλλοι όταν βαρεθούν τα αεροπλάνα ή θελήσουν περισσότερο προσωπικό χρόνο και άλλοι όταν νιώσουν ότι το κορμί τους περισσότερο δυσκολεύει, παρά διευκολύνει την προσπάθεια. Ο 3D με την επιλογή του περασμενου καλοκαιριού έγραψε το όνομά του μάλλον στην πρώτη κατηγορία. Ο Χουάνκο από την άλλη, έχει μείνει αναποφάσιστος με το μαρκαδοράκι στα χέρια και με όλη την Βαρκελώνη να κρέμεται από την ετυμηγορία του. Tόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά. Για το τελευταίο σκέλος θα επικαλεστούμε την αυθεντία, δηλαδή τον Leon T. ως τον πλέον ενημερωμένο για τα θέματα της Μπαρτσελόνα, καθότι και κάτοικος της πόλης.

-Λεό δώσε ένα χεράκι, πες μας δυο κουβέντες για την επιρροή που έχει το θέμα "Ναβάρο" στην Μπαρτσελόνα τόσο από την σκοπιά του προγραμματισμού της ομάδας, όσο και του μπάτζετ.

"Η δήλωση πριν λίγες μέρες του Ναβάρο, ότι θέλει να συνεχίσει στην ομάδα, μάλλον δημιούργησε προβληματισμό παρά χαρά ανάμεσα στους οπαδούς. Ο λόγος είναι ότι ο θρύλος της ομάδας είναι φέτος ο πιο υψηλά αμοιβόμενος παίκτης της με 2,5 εκ. €, ποσό που δεν δικαιολογεί με τις εμφανίσεις του. Μετά από 18 χρόνια στην ομάδα, αν πει ότι θέλει να συνεχίσει, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι η διοίκηση θα του προσφέρει ένα ακόμα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, που δύσκολα θα δικαιολογήσει με την απόδοσή του, προκειμένου να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα. Φυσικά αυτό θα επηρεάσει και το υπόλοιπο μπάτζετ, αφού τα διαθέσιμα χρήματα γα τις υπόλοιπες θέσεις θα είναι σίγουρα λιγότερα. Στο παιχνίδι της Ευρωλίγκα απέναντι στην Μπασκόνια, ο Καταλανός γιουχαρίστηκε κατά την αλλαγή του, κατι που δείχνει τη δυσαρέσκεια μερίδας φιλάθλων απέναντι στο πρόσωπο του". Μάλιστα!

To Μemphis και η μεγάλη επιστροφή

H καλύτερη χρονιά του Ναβάρο στην Ευρωλίγκα ήταν η τελευταία πριν τη μονοετή θητεία του στο NBA, δηλαδή η σεζόν 2006-2007. Τη χρονιά εκείνη σημείωνε 16.8 πόντους ανά παιχνίδι με 49,6% εντός παιδιάς, 40,8% στα τρίποντα και PIR στο 16.9. Τα νούμερα συνέβαλαν καθοριστικά στο να ανοίξει για τον ίδιο η πόρτα του ΝΒΑ, με προορισμό τους Memphis Grizzlies. Ο Ναβάρο έκανε μια αρκετά καλή πρώτη χρονιά στις ΗΠΑ, πετυχαίνοντας κάτι περισσότερο από 10 πόντους ανά παιχνίδι και μετά το τέλος της σεζόν, με τον ίδιο να έχει επιλεγεί στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα των rookies της χρονιάς, όλα έδειχναν ότι το μέλλον του βρισκόταν στο NBA. Φευ!

Ο ίδιος προτίμησε να επιστρέψει στη Βαρκελώνη, η οποία στα 28 του χρόνια τον έχρισε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην ιστορία της, προσφέροντας του 15εκατ. ευρώ για 5ετές συμβόλαιο. Η απόφαση τότε του Ναβάρο να επιστρέψει στην Ευρώπη παραξένεψε τον κόσμο του NBA, με τον εκπρόσωπό του Άλεξ Σαράτση να καλείται να δώσει "εξηγήσεις": "Όλα ξεκίνησαν όταν πήγε στην Ισπανία για διακοπές μετά τέλος της σεζόν στο NBA", είπε εκείνο το καλοκαίρι ο Σαράτσης. "Στο μυαλό του δε χωρούσε αμφιβολία ότι θα βρει συμβόλαιο στις ΗΠΑ, αλλά η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όταν ήρθε σε επαφή μαζί μας η Μπαρτσελόνα. Η πρόταση - υπέρβαση, η πρόσληψη του Κρέους ως GM και η πιθανότητα που έχει προκύψει να μετακομίσει στη Βαρκελώνη και ο Μαρκ Γκασόλ, ενθουσίασαν τον Χουάν Κάρλος".

Ο ίδιος βρισκόταν σε πολύ "γόνιμη" μπασκετικά ηλικία, ωστόσο η πορεία του απο εκείνο το σημείο και την επιστροφή του στη Βαρκελώνη, θα ήταν σταθερά καθοδική. Τα νούμερα του έφθειναν χρόνο με τον χρόνο, σχεδόν σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, με τις αιτίες να κρύβονται κυρίως πίσω από τα σωματικά του χαρακτηριστικά, παράό οτιδήποτε άλλο. Αυτό που ποτέ δεν έφθεινε, ήταν η αβλεπί εμπιστοσύνη της ομάδας απέναντί του, η οποία συνέχισε να του δίνει κάθε χρόνο τα κλειδιά της στο χέρι. Στον πίνακα που ακολουθεί, απεικονίζονται τα στοιχεία PPG και PIR από την πρώτη σεζόν του Ισπανού στη Μπάρτσα, μέχρι την περσινή. Το διάγραμα επιβεβαιωνει τα παραπάνω. Λογικό, αλλιώς δε θα το έβαζα άλλωστε.

Η σεζόν που διανύουμε δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς σύμφωνα με το site της Euroleague, οι πόντοι του είναι 6.9 και το PIR του 5,09. Φυσιολογικά κάποιος θα σημειώσει ότι θα πρέπει να υπάρχει και διαφορά στα λεπτά συμμετοχής του ανά αγώνα, ωστόσο ο "La Bomba" ποτέ δεν ήταν παίκτης του 35λέπτου. Ποτέ δεν "έγραψε" σεζόν με περισσότερα απο 28,6'/αγώνα, ενώ φέτος παίζει κάτι λιγότερο από 18'. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αναλογικά περισσότερο μεταβάλλεται η ποιοτική του συμμετοχή στο παιχνίδι, παρά η ποσοτική (χρονική).

Δε χωράει αμφιβολία ότι η εικόνα του Ναβάρο φέτος είναι αποκαρδιωτική, όπως και όλης της Μπαρτσελόνα. Κανείς στη Βαρκελώνη δε θα πιέσει (;) τη "σημαία" της ομάδας να κατέβει απο τον ιστό,ωστόσο όποιος παρακολουθεί τα γύρω από τον σύλλογο, ξέρει ότι ακόμα και για τον Ναβάρο έχουν αρχίσει οι πρώτοι ψίθυροι, σύμφωνα με τους οποίους ο "Λα Μπόμπα", έστω και άθελά του βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα απορροφώντας ένα σημαντικό συμβόλαιο που κάλλιστα θα μπορούσε να δοθεί κάπου αλλού. Και αν για φέτος οι φίλοι της Μπάρτσα εχουν σχεδόν συμβιβαστεί με την -φαινομενικά- επερχόμενη αποτυχία, κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για το πως θα εκληφθεί μια ενδεχόμενη απόφαση του αρχηγού το καλοκαίρι να εξαντλήσει το συμβόλαιό του με την ομάδα, το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2018.
Είπαμε όμως, στις μεγάλες ομάδες, οι "σημαίες" υποστέλλονται μόνες τους, ακόμα και αν έχουν ξεθωριάσει σε βαθμό παραμόρφωσης.

*Με αφορμή τον αρχηγό της Μπάρτσελόνα, όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει τα δικά του ονόματα στην κατηγορία "Ναβάρο", δηλαδή "συνταξιοδοτήσου άνθρωπέ μου". Εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να τους ζητάμε να πάνε σπίτι και εκείνοι το δικαίωμα να μας εκθέσουν αργότερα στη σεζόν, οταν θα ξυρίζουν το γαμπρό.

**Ευχαριστώ τους Leon T. για τη γνώμη του σπεσιαλίστα και Nikos Kef. για το excel

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Mε το (ένα) πόδι στο γκάζι #ΝΒΑVote, εσύ αποφασίζεις »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely