Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 17:56

O "άλλος κόσμος" της Αυστραλίας

Από :

Υπάρχουν δύο μπασκετικοί κόσμοι. Υπάρχει αυτός που η διοίκηση μιας Ομοσπονδίας τριγυρνάει τους διεθνείς παίκτες της Εθνικής Ανδρών, δηλαδή την αφρόκρεμα των μπασκετμπολιστών που διαθέτει η χώρα, σε εκκλησίες για να συναντήσουν παπάδες εν μέσω προετοιμασίας. Η ίδια που διοργανώνει φιλικούς αγώνες ντάλα καλοκαίρι σε γήπεδο δίχως κλιματισμό, παρουσία και μερικών χιλιάδων θεατών. Αυτή της οποίας ο πρόεδρος παρομοιάζει δύο παίκτες της με «αρκούδες που τις σέρνουν με χαλκά». Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις που πιθανώς να γνωρίζετε είναι τυχαία…

Υπάρχει και ένας άλλος κόσμος. Ο κόσμος για παράδειγμα της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Αυστραλίας. Προσέξτε, όχι η USA Basketball που διαχειρίζεται τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο, αλλά αυτή της Αυστραλίας, που μπορεί να θεωρείται από τις πιο ισχυρές παγκοσμίως, πλην όμως δεν έχει κατακτήσει ούτε ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμια Κύπελλα σε επίπεδο ανδρών, αν και στο αντίστοιχο των γυναικών είναι όντως από τις κορυφαίες. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας.

Η Ομοσπονδία μπάσκετ της Αυστραλίας λοιπόν προχώρησε πριν λίγες μέρες και υπογραψε συμφωνία με τον σύνδεσμο των παικτών (ανδρών και γυναικών) της χώρας, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της (ναι, καλά διαβάσατε, τις υποχρεώσεις της) απέναντι στους διεθνείς παίκτες και παίκτριες, τους οποίους και θα αντιμετωπίζει όπως πραγματικά τους αξίζει. Ως την creme de la creme του μπάσκετ της χώρας. Ως VIP προσωπικότητες. Κάτι που στα μέρη μας, για να το πούμε απλά και κατανοητά, δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ.

Ομοσπονδία και ο αντίστοιχος ΠΣΑΚ λοιπόν υπέγραψαν την 1η συλλογική σύμβαση εργασίας, με ισχύ έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με την οποία οι διεθνείς μπασκετμπολίστες και μπασκετμπολίστριες θα:

- Λαμβάνουν το 25% των κερδών από τα εισιτήρια ή τις διαφημίσεις για τα σημαντικά εντός έδρας φιλικά προετοιμασίας. Για την ιστορία, η Αυστραλία έχει ήδη κλείσει δύο φιλικά με την ομάδα των ΗΠΑ ενόψει του Παγκόσμιο Κυπέλλου του 2019.

- Ταξιδεύουν σε όλα τα εκτός Αυστραλίας αεροπορικά ταξίδια «πρώτη θέση» και θα διαμένουν σε ξενοδοχεία μίνιμουμ 5 αστέρων

- Διπλασιαστεί η ημερήσια αμοιβή τους για κάθε μέρα παρουσίας στην Εθνική από την πρώτη της προετοιμασίας κάθε διοργάνωσης ή «πακέτου» αγώνων.

- Υπάρχει ειδική μέριμνα και αντιμετώπιση για τις μητέρες και τους πατεράδες παιδιών έως 4 ετών. Η Ομοσπονδία θα τους καλύπτει τα έξοδα «νταντάς» για όσες μέρες θα λείπουν εκτός χώρας.

- Καλύπτεται πλήρως το 100% του συμβολαίου κάθε παίκτη με την ομάδα/σύλλογο στην οποία αγωνίζεται σε περίπτωση τραυματισμού.

- Ενημερώνονται όλοι οι εν δυνάμει διεθνείς παίκτες και παίκτριες για το πλάνο προετοιμασίας, φιλικών και επίσημων αγώνων των ομάδων για την επόμενη διετία.

- Έχουν δικαιώματα όσον αφορά στη χρήση το ονόματος και της εικόνας τους για διαφημιστικούς σκοπούς από την Ομοσπονδία.

- Επιβραβεύονται με χρηματικό μπόνους όσοι έχουν συνεχή παρουσία σε αγώνες και διοργανώσεις.

- Εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα προώθησης νεαρών ταλαντούχων παικτών και παικτριών με τη δωρεάν συμμετοχή τους σε διεθνή καμπ.

Όλα όσα διαβάσατε παραπάνω δεν ανάγονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι η νέα πραγματικότητα για τους και τις διεθνείς της χώρας. «Οι διεθνείς μας έχουν αποδείξει ότι αξίζουν μίας τέτοιας συμφωνίας και αντιμετώπισης από την Ομοσπονδία. Πλέον, υπό αυτές τις συνθήκες τους δίνεται η ευκαιρία να δίνουν απερίσπαστοι τον καλύτερο τους εαυτό για την Εθνική», δήλωσε σχετικά ο Τζέικομπ Χολμς, εκτελεστικός διευθυντής του συνδέσμου των παικτών ο οποίος ξεκαθάρισε, όσον αφορά στο μοίρασμα του 25% των κερδών της Ομοσπονδίας από εισιτήρια και διαφημίσεις, πως «θα αποφασιστεί ο τρόπος σε συνεννόηση με τους διεθνείς».

«Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και νομίζω ότι όλοι θα επωφεληθούν από αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε ο Χολμς επισημαίνοντας πως Ομοσπονδία και Σύνδεσμος πρόκειται να προχωρήσουν και σε άλλες δράσεις, όπως να τιμηθούν οι παίκτες που έγραψαν ιστορία με τις φανέλες των ομάδων ανδρών και γυναικών. «Στηριχθήκαμε στους ώμους θρύλων για να φτάσουμε στο σημείο να πετύχουμε μία συμφωνία σαν και αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο Χολμς.

«Η συλλογική σύμβαση εργασίας βάζει τις βάσεις ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020» είπε ο πρώην πρωταθλητής του ΝΒΑ Άντριου Μπόγκατ ενώ η Τζίνα Ο’Σι της Εθνικής Γυναικών χαιρέτησε τη συμφωνία λέγοντας πως «έχοντας αυτές τις από κάθε άποψη επαγγελματικής μορφής συνθήκες θα αφοσιωθούμε στο μπάσκετ και θα έχουμε έξτρα κίνητρο για να πετύχουμε τους στόχους μας».

* Credits στον καλό φίλο @george_karagian που απολαμβάνει το μπάσκετ down under

Links
https://www.theage.com.au/sport/basketball/boomers-opals-to-get-a-25-per-cent-revenue-slice-20181205-p50keh.html

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely