Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 09:14

To μακρινό ριμπάουντ, Days 27-28: Coronaleague

Από :

Eυτυχώς που υπήρχαν ένα σωρό ντέρμπι. Η διπλή αγωνιστική της Ευρωλίγκα πέρασε το πρώτο επιδημιολογικό τεστ εν μέσω κλειστών παιχιδιών, παρατάσεων και do or die κατοχών, συνθήκες οι οποίες ισορρόπησαν την προαποκαλυπτική εικόνα μερικών γηπέδων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το θέαμα στις κερκίδες ήταν μέχρι και κωμικό, όπως για πaράδειγμα στο Τελ Αβίβ, όπου μόλις 5000 φίλαθλοι/ες της Μακάμπι στριμώχτηκαν στο κέντρο των καθισμάτων, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Οι ολοάδειες αρένες σε Μιλάνο και Βαλένθια αντίθετα, περισσότερο προκάλεσαν μελαγχολία. Για να αποδώσουμε τα της Ευρωλίγκα τη Ευρωλίγκα παρόλα αυτά, να αναφέρουμε πως η διοργανώτρια αρχή απλώς ακολούθησε τις ντιρεκτίβες των τοπικών κυβερνήσεων. Λιγότερο ζημιωμένη απο αυτές αναδε'ιχτηκε η Βιλερμπάνω, η οποία απλώς κατέβασε την χωρητικότητα του Αστρομπάλ σε 4,500, νούμερο που πλησιάζει έτσι κι αλλιώς το ταβάνι του.

Στα αμιγώς αγωνιστικά, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η πράσινη υποχώρηση. Δεν αναφέρομαι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και στη Ζαλγκίρις, η οποία απώλεσε εν μία νυκτί το πλεονέκτημα που είχε κερδίσει στη μάχη της οκτάδας, παθαίνοντας ολικό μπλακ άουτ στην έδρα της arguably χειρότερης ομάδας της διοργάνωσης, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Το σύνολο του Σάρας δεν παρουσίασε φυσικά την σπαρτιάτικη εικόνα διάλυσης του συγκροτήματος του Πιτίνο, παρά προδόθηκε από την υπεροψία του και μία αστρομήκη κουταμάρα του Λεκαβίτσιους. Με αυτά και μ'αυτά το σκηνικό της πρόκρισης στην επόμενη φάση διαφοροποιήθηκε, με τις Χίμκι, Mπασκόνια και Μιλάνο να επανέρχονται στο προσκήνιο και να περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Καλύψτε τα χείλη και πάμε στις κατηγορίες μας.

Η πρώτη πεντάδα

1. Δύο εμφανίσεις-τέρας για τον Μάικ Τζέιμς μέσα στην εβδομάδα, η οποία εξελίχτηκε πανηγυρική για την ΤΣΣΚΑ. Η αλήθεια είναι πως ο γκαρντ των Ρώσων τις χρειαζόταν, μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα, αλλά και μετά τα πρόσφατα μέτρια αποτελέσματα της ομάδας του. Ειδικότερα, φαίνεται πως η φετινή έκδοση της ΤΣΣΚΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα όταν ο αντίπαλος το ρίχνει στο τρέξιμο και το μπουμπούνισμα, διότι ο Τζέιμς βρίσκει στις αναμπουμπούλες το τέλειο περιβάλλον δράσης. Όταν απέναντι του βρεθούν σύνολα με σχέδιο στο σετ παιχνίδι, όπως η Εφές και η Μπάρσα, τότε το πράγμα δυσκολεύει, αλλά τους διάφορους Παναθηναϊκούς θα τους φάει λάχανο. Ας πρόσεχαν.

2. Δεν έχω ιδέα τι άλλο θα δούμε από τον φανταστικό Σέιν Λάρκιν φέτος, ίσως μπορεί να φτιάξει νόστιμο ριζότο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ως τώρα. Μέχρι αποδείξεως, θα αρκεστούμε στις απολαυστικές περφόρμανς του (πρωτόγνωρες στην ιστορία της Ευρωλίγκα), με την ελπίδα να κρατήσει κάποιες και για την τελική ευθεία. Η διοργάνωση τον χρειάζεται.

Ο Λάρκιν ακολούθησε την μέτρια εμφάνιση του Τελ Αβίβ με ένα κρεσέντο 10/15 τριπόντων και 40 πόντων απέναντι στον Ολυμπιακό. Θα γίνει μία αναφορά στην άμυνα των Πειραιωτών παρακάτω, όμως μην πολυδώσετε σημασία. Δεν γίνεται να κάνεις τίποτα σε μία τέτοια βραδιά και το γεγονός πως η Μακάμπι τα πήγε σούπερ επάνω του την Τρίτη, αποτελεί πολύ σπάνια περίσταση. Fun fact: Το 44 που έγραψε ο γκαρντ της Εφές στο ranking, ήταν μόλις η τρίτη καλύτερη επίδοση του στη σεζόν.

3. Παραμένοντας αλλοπρόσαλη, η Χίμκι τις έφαγε για τα καλά από τη Ζαλγκίρις μεσοβδόμαδα και χθες βράδυ κέρδισε πανεύκολα τη Φενέρ, παρουσιάζοντας εκ νέου τις αρετές της καλής κυκλοφορίας και του προσεγμένου spacing. Μπροστάρης στην εύκολη νίκη των Ρώσων στάθηκε ο Γιόνας Γερέμπκο, δηλαδή ο μοναδικός διακριθείς του διασυρμού στην Λιθουανία δυο μέρες πριν. Ο Σουηδός έχει ευνοηθεί από την απουσία του Γκιλ (χθες έπαιξε ένα σκάρτο πεντάλεπτο) και στα τελευταία εξι παιχνίδια παίζει σαν MVP ολόκληρου του τουρνουά. Οι 15 πόντοι και τα 7 ριμπάουντ απέναντι στη Φενέρ ήρθαν να προστεθούν στην εξάκρικη (sic) αλυσίδα, η οποία πλέον συναρμολογείται με επιδόσεις της τάξης των 17 πόντων και των 8,5 ριμπάουντ. Τα ποσοστά αυτής της εξάδας των αγώνων δε, βγάζουν μάτι.

4. Δύο στα δύο απέναντι στους Γερμανούς και υποψηφιότητα οκτάδας για την Μπασκόνια. Η εύκολη νίκη επί της Μπάγερν στο Μόναχο συνοδεύτηκε από μία επικράτηση-προσευχή απέναντι στην Άλμπα, η οποία φέρει την υπογραφή του Τόρνικε Σενγκέλια. Οι Βάσκοι παρουσιάστηκαν κουρασμένοι στην έδρα τους μετά το ταξίδι και σώθηκαν από μία τάπα του Γεωργιανού στη λήξη, αμέσως μετά το φεοβερό τρίποντο του Ματ Τζάνινγκ. Ας δούμε την αλληλουχία.

 

Ο Σενγκέλια είχε 24 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα σε παιχνίδι που κρίθηκε στους 73 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι το πήρε μόνος του.

5. Σχεδόν απροσδόκητος ήρωας, ο Βλάντιμιρ Στίματς έβαλε στα καλάθια τη Μακάμπι στο δεύτερο ημίχρονο του χθεσνού αγώνα στο Βελιγράδι, συνοδεύοντας τους πολύτιμους 12 πόντους με 7 πολυτιμότερα επιθετικά ριμπάουντ. Ο Σέρβος κυριάρχησε πλήρως στις δύο ρακέτες από την τρίτη περίοδο και ύστερα, κυριαρχία που έχει τακτική εξηγηση. Στο πρωτο ημίχρονο, ο Αστέρας είχε 10/14 τρίποντα και ο Μπίλι Μπάρον 5/6, με αποτέλεσμα η άμυνα των Ισραηλινών να κατευθυνθεί προς την πίεση στην περίμετρο. Ετσι ο Στίματς κάπου ξεχάστηκε και ο Σάκοτα το εκμεταλλεύτηκε, αλλάζοντας τελείως το κέντρο βάρους της επίθεσης. Από την ανάπαυλα και έπειτα, οι ερυθρόλευκοι του Βελιγραδίου εκτέλεσαν μόλις εννιά τρίποντα και ευστόχησαν στα τρία, παρόλα αυτά σκόραραν άλλους 43 πόντους. Βοήθησε και η Μακάμπι βέβαια, που μπήκε στην τρίτη περίοδο υπνωτισμένη, υποπίπτοντας στο ένα λάθος μετά το άλλο.

Χ factors

Α. Τα δύο τρίποντα του Άντζελο Καλάριο ήταν και τα μοναδικά του καλάθια στο ντέρμπι του Ισραήλ. Ήρθαν όμως σε σημείο που η Εφές έδειχνε ότι θα πάρει τη νίκη, προηγούμενη 65-71 περίπου τρία λεπτά πριν τη λήξη. Δυο στα δυο, 71-71 και από εκεί και ύστερα ανέλαβε ο Οθέλο Χάντερ. Δεν σας κρύβω ότι ο Καλάριο μου αρέσει πολύ. Έχει οξυδέρκεια στις διεκδικούμενες μπάλες, δεν παρατάει ποτέ τις φάσεις, δεν κωλώνει στα κρίσιμα και σουτάρει σχετικά καλά. Πρόκειται για υπερπολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Σφαιρόπουλου και δίκαια έχει υποσκελίσει τον Κουίνσι Έισι στο rotation τελευταία. Ο Έισι προσφέρει κυρίως εκνευρισμό, ενώ θα έπρεπε να δίνει πολλά περισσότερα.

Β. Ο Κόλτον Άιβερσον ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της τρομερής άμυνας της Ζενίτ στη νίκη-έκπληξη επί της Ζαλγκίρις. Η παραγωγή του Τζοκ Λαντέιλ ξεγελά (27 πόντοι), καθώς ο Άιβερσον χάλασε τελείως το περιφερειακό παιχνίδι των Λιθουανών στα πικ εν ρολ, συμμετέχοντας από κοινού με τον τρομερό Αλμπισί σε άμυνα δύο εναντίον δύο. Οι Γουόκαπ και Λεκα είχαν μαζί μόλις 3/14 σουτ και οι 11 ασίστ του πρώτου αποτέλεσαν μία στοχευμένη θυσία. Ο Άιβερσον ηγήθηκε επίσης του επιθετικού "ξεκολλήματος" του συνόλου του Πασκουάλ στην δεύτερη περίοδο, ολοκληρώνοντας την εμφάνιση του με 14 πόντους. 

To άβαταρ

Ο ακριβοπληρωμένος Τζίμερ Φρεντέτ δεν εμφανίστηκε στα δυο παρκέ που πάτησε ο Παναθηναϊκός. Εννιά λεπτά στο ένα, εννιά στο άλλο, 2/9 σουτ, δράμα ισάξιο της Τζέιν Κάμπιον. Μόνο το πιάνο έλειπε. Η λογική πίσω από τη μικρή συμμετοχή του είναι γνωστή, όμως ο Παναθηναϊκός πήγαινε γενικώς καλύτερα όσο τον χρησιμοποιούσε πολύ, παρά όσο τον έχει για τα ρεπό του Ράις. Από την άλλη, δεν μπορώ να αδικήσω τον Ρικ. Ο Φρεντέτ έχει τα χάλια του, θυμίζοντας Ράουτινς.

Η φάση

Η Μιλάνο τελείωσε τον αγώνα της Τρίτης αισθμαίνοντας και πέταξε στα σκουπίδια μία νίκη που θα αύξανε τις πιθανότητες να καταλάβει μία από τις οκτώ πρώτες θέσεις. Στην πορεία για αυτή την ήττα, απώλεσε μάλιστα 17 αμυντικά ριμπάουντ, βγάζοντας τον Μεσίνα έξω από τα ρούχα του. Παραλίγο να συμβεί το ίδιο δυο μέρες αργότερα στo Pavelló Municipal Font de San Lluís (ε;), εκεί που οι Μιλανέζοι έδειχναν και παλι να ελέγχουν το ματς, αλλά έχασαν εκ νέου έλεγχο και ριμπάουντ. Όλα έδειχναν πως η Βαλένθια θα έπαιρνε τη νίκη στην παράταση, καθώς βρέθηκε μπροστά με +5, όμως η ρουλέτα των φάουλ έκατσε στο κόκκινο. Τρεις άστοχες βολές από τους πορτοκαλί (ένα ζευγάρι ο Κολόμ), μία τελευταία ευκαιρία για τους μοναχικούς οδοιπόρους της κοιλάδας του Πάδου.

H φάση έχει τη δική της ιστορία. Ο Μίτσοφ σκόραρε, όμως η ηρωική φιγούρα της περίστασης είναι ο Σέρχι. Βλέπετε, στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ο γεννειοφόρος γκαρντ (αναγούλα) βρέθηκε σε μία παρόμοια κατάσταση διπλής κάλυψης, αλλά επέλεξε να πάρει εκείνος το σουτ, αντί να πασάρει στο ελεύθερο Σέρβο. Αμέσως μάλιστα, ανανγνώρισε το λάθος του, δίνοντας του το χέρι. Πέντε αγωνιστικά λεπτά αργότερα, εξιλεώθηκε πλήρως.

Ο Ολυμπιακός

Απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκα μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός παρέδωσε σώμα σχετικά γρήγορα, όμως τουλάχιστον δεν παρέδωσε πνεύμα, καταφέρνοντας να σταθεί αξιοπρεπώς. Βάσει προγράμματος δεν θα καταφέρει να μπει στην τελική οκτάδα, αν και ποτέ δεν ξέρεις με τις βλακείες που κάνουν οι άλλοι (βλ. Ζαλγκίρις, Φενέρ).

Οι ερυθρόλευκοι έγιναν έρμαιο των ορέξεων του Λάρκιν, μάλλον από επιλογή. Στις off ball δράσεις της Εφές, που ήταν σχεδιασμένες να τον βγάλουν σε θέση βολής, ο Οκτάβιους Έλις έμενε καρφωμένος στη ρακέτα, στη λογική του να καλυφθούν οι υπόλοιποι χώροι και οι υπόλοιποι παίκτες. Δεν έπιασε, αλλά εδώ η φάση είναι pick your poison (αν δεν είσαι Μακάμπι). Τις αλλαγές ο Λάρκιν θα τις τιμωρούσε συνοπτικά με τρίπλες και drive, ενώ hedge out και διπλές καλύψεις απέναντι στην Εφές, οδηγούν σε κρουαζιερόπλοια από ελεύθερα σουτ. Ο Μπαρτζώκας επέλεξε μία από τις τρεις συνταγές, it is what is.

Αν θέλετε τη γνώμη μου, περισσότερο αξίζει να σταθεί κανείς στα λάθη, τα οποία ήταν εκ νέου πολλά, πάρα πολλά (19). Στα τελευταία παιχνίδια μάλιστα, το κοντέρ έχει γράψει 15-21-17-19, νούμερα που παραπέμπουν σε ήττα του Φέντερερ σε τέσσερα σετ σε γκραν σλαμ, όταν κολλάει το ρεβέρ του. Είναι ο πρώτος τομέας στον οποίον οφείλουν να βελτιωθούν οι Πειραιώτες, αν θέλουν να διεκδικήσουν το θαύμα.

Δεν είναι όμως εύκολο και για να λέμε την αλήθεια, τα λάθη έχουν μία πολύ λογική εξήγηση. Έχοντας ως μοναδικό καθαρό άσσο τον Ρότσεστι, που λόγω δυνατοτήτων είναι μία πάνω και μία κάτω, ο προπονητής προσπαθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο αδιάκοπης κίνησης της μπάλας στην περίμετρο, με παίκτες που διαχρονικά δεν έχουν διακριθεί για τις οργανωτικές τους ικανότητες. Το πλάνο φυσικά μπορεί να πετύχει, όμως δεν γίνεται να πετύχει άμεσα. Χρειάζεται δουλειά και κυρίως απαιτείται εκμάθηση των περιστάσεων του ρυθμού. Ούτε ο Μπάικς, ούτε ο Μακίσικ, ούτε ο Μπάλντγουιν, που αγωνίστηκαν μάλιστα όλοι μαζί για κάποια λεπτά, γνωρίζουν πότε να τρέξουν και πότε να βάλουν φρένο. Ακόμη και αν προταθεί ότι ο τελευταίος βρίσκεται στην ομάδα για καιρό, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στην πρωτη του χρονιά στην Ευρώπη, έχει ήδη περάσει από τα χέρια τριών προπονητών, ένας εκ των οποίων ήταν ο ... Μπλατ. Σόρι, ήθελα να το βγάλω από μέσα μου.

Η τακτική

Μιας και είμαστε εδώ πάντως, ας δούμε πώς η Μακάμπι αναχαίτισε την δράση του αναπόφευκτου MVP της διοργάνωσης.

"Διώξτε τη μπάλα από τα χέρια του Λάρκιν" ήταν λογικά η εντολή του Γιάννη Σφαιρόπουλου στη "μολυσμένη" Μενόρα Mίβτατσιμ αρίνα (τι όνομα κι αυτό...). Στο παρκέ, η εικόνα της τακτικής αποτυπώθηκε κάπως έτσι.

Το πώς θα αμυνθεί μία ομάδα στο πικ εν ρολ είναι μέσες άκρες προκαθορισμένο. Υπάρχουν συγκεκριμένες τακτικές, που εφαρμόζονται ανάλογα με τα ζητούμενα. Το πώς όμως θα αντιδράσει στο iso είναι άλλη ιστορία, καθώς ελάχιστοι επιχειρούν κάτι διαφορετικό από το να δώσουν ίσα ίσα μία βοήθεια στο drive. Η επιθετική κάλυψη του Ζούσμαν που μόλις παρακολουθήσατε θέλει κότσια και επίσης απαιτεί χειρουργικής ακρίβειας περιστροφές και άμεσες επαναφορές. Δεν είναι εύκολο, για αυτό και δεν το βλέπουμε τόσο συχνά. Η Μακάμπι όμως έχει τεράστια εμπιστοσύνη στο σχέδιο Σφαιρόπουλου και έχει δεσμευτεί να το ακολουθήσει μέχρι το τέλος σχεδόν με αυταπάρνηση. Τελικά, ο Λάρκιν έμεινε στους 10 πόντους με 3/12 σουτ και δύο ημέρες αργότερα οι Ισραηλινοί έχασαν πανηγυρικά από τον ... Στίματς.

Το clutch τοπίο της Ευρωλίγκα.

Μιας και τις μέρες που πέρασαν είχαμε ένα σωρό ντέρμπι, πάμε να δούμε πώς διαμορφώνεται το τοπίο της crunch time στην Ευρωλίγκα. Στο παρακάτω διάγραμμα ο Παναγιώτης έχει τοποθετήσει τις επιδόσεις των ομάδων σε όσα παιχνίδια έχουν διανύσει έστω και λίγο χρόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο, με διαφορές από μηδέν εώς πέντε πόντους.

Γενικά, οι πρώτες ομάδες της βαθμολογίας σκίζουν και στον συγκεκριμένο τομέα. Η Μπαρτσελόνα ανέβηκε αυτή την εβδομάδα, υποβάλοντας τους αντιπάλους της σε βασανιστικές δοκιμασίες άμυνας πρες στα 3/4, η γκαντέμω η Άλμπα υποχώρησε. Κάνει εντύπωση η χαμηλή κατάταξη της Ζαλγκίρις, η οποία είναι υποτίθεται σκληρό σύνολο, όπως και εκείνη της ΤΣΣΚΑ. Ίσως φταίει ο Μάικ Τζέιμς, ποιος ξέρει.

Τα υπόλοιπα τα φήνω στην κρίση σας, καθώς το Σάββατο ήδη κυλάει. Να περάσετε όμορφα το διήμερο που έρχεται, αν θέλετε φυσικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το μακρινό ριμπάουντ, Day 26: Βήχες και μάσκες

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely