Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 13:28

Το μακρινό ριμπάουντ, Day 12: Ισπανική υποχώρηση, ιταλική κατάρρευση

Από :

Αρκετό ενδιαφέρον είχαν τα ματς της 12ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα, με τις Μονακό και Βιλερμπάν να επιστρέφουν στη νότια Γαλλία με σπουδαία διπλά απέναντι σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Στο ντέρμπι της εβδομάδας, ο Αστέρας επέστρεψε και πήρε με ένα τρομερό σουτ τη νίκη κόντρα στην Παρτιζάν, ενώ Αρμάνι και Βίρτους υπέστησαν βαριές ήττες στην Αττική κι έπεσαν ακόμη πιο χαμηλά στη βαθμολογία. 

Σε ευθεία κατάρρευση βρίσκεται κι η Άλμπα, που έχασε με τριάντα εντός έδρας από τη Φενέρ, ενώ η Εφές συνέχισε στο φετινό μοτίβο της και διέλυσε με τα τρίποντά της τη Ζαλγκίρις στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα στο Κάουνας. Νίκες οκτάδας για Μπασκόνια και Μακάμπι, καθώς επτά ομάδες έχουν παραπλήσια ρεκόρ στη μέση της βαθμολογίας. Ας τα  δούμε όμως πιο αναλυτικά, ξεκινώντας από τις κατηγορίες μας.

Η πρώτη πεντάδα

1. Vintage εμφάνιση από τον ηγέτη της Βιλερμπάν, Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος ήταν από την αρχή σε καλή μέρα στη Βαρκελώνη, όμως μίλησε κυρίως στο τέλος του παιχνιδιού. Με το ματς να βρίσκεται στην ισοπαλία, μετά από μια ακόμη επιστροφή της Βιλερμπάν, ο Ντε Κολό πήρε το όπλο του και πέτυχε τους εννέα τελευταίους πόντους της γαλλικής ομάδας. Μεταξύ αυτών και το τελευταίο καλάθι του αγώνα, με μια κίνηση που μάλλον χαρακτηρίζει την καριέρα του, ενάμιση δευτερόλεπτο πριν το τέλος, που έδωσε το τεράστιο διπλό και ξεκόλλησε την Βιλερμπάν από τη μετριότητα των προηγούμενων εβδομάδων. Δείτε το, γιατί εκείνη την ώρα βαρούσαν κάτι πέναλτι στο Κατάρ:

2. Η πέμπτη συνεχόμενη νίκη της Εφές, αυτή τη φορά συνοδεύτηκε με ομαδικό ρεκόρ στα τρίποντα. 17 πέτυχαν οι παίκτες του Αταμάν, με τον Μπομπουά να παίρνει τη μπαγκέτα στο δεύτερο ημίχρονο από τον Βασίλιε Μίτσιτς και να εκτελεί την Ζαλγκίρις, είτε με μακρινά σουτ (5/7 τρίποντα, 20 πόντοι) είτε με δημιουργία (επτά ασίστ). Μια εβδομάδα μετά το 10/15 του δεύτερου ημιχρόνου κόντρα στον Ολυμπιακό, οι παίκτες της Εφές το πήγαν ένα βήμα παραπάνω, ευστοχώντας 12 φορές σε δεκαεπτά προσπάθειες απέναντι στους αποσβολωμένους παίκτες της Ζαλγκίρις, που ξαφνικά βρέθηκαν εκτός οκτάδας.

3. Στο ματς που τον χρειάστηκε περισσότερο από ποτέ η ομάδα του, ο Μπέικον πήγε μόνος του στον πάγκο λίγα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, έχοντας εκνευριστεί από τις συνεχόμενες κακές επιλογές του. Στην επιστροφή του όμως στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού, ο Αμερικανός ήταν ασταμάτητος, βάζοντας 17 από τους 31 πόντους του στα τελευταία 12 λεπτά της κανονικής διάρκειας και στα πέντε έξτρα λεπτά της παράτασης. Περισσότερα για τον Παναθηναϊκό στη συνέχεια.

4. Στην κορυφαία τους φετινή εμφάνιση, οι παίκτες του Ολυμπιακού ισοπέδωσαν με αδιανόητο τρόπο την Βίρτους Μπολόνια, σκοράροντας κατά ριπάς σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και με τους παίκτες του Σκαριολο να μην είναι σε θέση να δείξουν την παραμικρή αντίδραση. Οι 117 πόντοι είναι ομαδικό ρεκόρ του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κανείς δεν ξεπέρασε τους 20 πόντους, ενώ μόλις τρεις παίκτες (Βεζενκοφ, Φαλ και Πίτερς) έβαλαν από 15 και πάνω.

5. Μιλώντας για εκκωφαντικές εμφανίσεις, η Φενέρ ήταν εξίσου ασταμάτητη στο Βερολίνο, βάζοντας 104 πόντους σε ρυθμό ρελαντί απέναντι στην παραπαίουσα Άλμπα, η οποία πλέον βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Δείχνοντας τρομερή ποικιλία στην επίθεση, η Φενέρ είδε οκτώ παίκτες της να σκοράρουν πάνω από δέκα πόντους, ισοφαρίζοντας ένα ρεκόρ που κατείχε μέχρι πρόσφατα μόνο η Ρεάλ, ενώ το 40/58 στα σουτ αποτελεί την δεύτερη καλύτερη φετινή επίδοση, πίσω από την… Φενέρ. Παρεμπιπτόντως, η επόμενη διπλή εβδομάδα ξεκινάει με αναμέτρηση Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσέ.

X-Factor

Αρκετοί οι υποψήφιοι για το πολύ σημαντικό αυτό βραβείο, όμως βάσει και της σπουδαιότητας του ματς, το βραβείο θα πάει στον Λούκα Βιλντόζα, για τα όσα έκανε στο φινάλε του αγώνα με την Παρτιζάν στο ντέρμπι του Βελιγραδίου. Ο Αργεντινός παιχταράς έκοβε κι έραβε στο τέλος, βάζοντας δύο τεράστια τρίποντα, που πρώτα έκοψαν τη διαφορά στον πόντο κι εν συνεχεία ισοφάρισαν τον αγώνα. Αμέσως μετά ο Βιλντόζα έκανε ίσως την ασίστ της σεζόν, αλλάζοντας πορεία στον αέρα για να πασάρει στον ελεύθερο Νέντοβιτς, που έβαλε το πρώτο, αλλά και καθοριστικό τρίποντο του, για να δώσει τη νίκη σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικά ευρωπαϊκούς αγώνες της φετινής σεζόν. Ο Αστέρας, μετά το άθλιο ξεκίνημά του, ευτύχησε να δει τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να έρχεται στον πάγκο. Ο Βόσνιος τεχνικός έστησε μέσα σε λίγες εβδομάδες μια απροσπέλαστη άμυνα κι είχε την τύχη να δει τον Βιλντόζα να έρχεται στην ομάδα του και τον Νέντοβιτς να επιστρέφει από τον τραυματισμό του. Οι πέντε σερί νίκες ίσως είναι μόνο η αρχή, καθώς οι Σέρβοι έχουν πέντε εντός έδρας αναμετρήσεις στα επόμενα επτά παιχνίδια.

Το Avatar

Εμφάνιση-ανέκδοτο από τον Ταμίρ Μπλατ κόντρα στην μέγγενη της Φενέρμπαχτσε, η οποία ταίριαξε και με το γεγονός ότι οι Βερολινέζοι βρίσκονται ξαφνικά στον πάτο τις βαθμολογίας με εννέα συνεχόμενες ήττες. Ο Μπλατ πάτησε 20 λεπτά στο παρκέ, δεν έβαλε πόντο με 0/5 σουτ κι έκανε τέσσερα λάθη. Από κοντά κι ο Όγκνιεν Γιάραμαζ, που πέτυχε ένα καλάθι μετά από επτά χαμένες προσπάθειες κόντρα στην Μπασκόνια και το συνόδεψε με τρία λάθη και μηδέν ασίστ. 

Η φάση 

Με τη διαφορά στους τέσσερις πόντους και τον Τζόρνταν Λόιντ να έχει φύγει με φορείο και με παροχή οξυγόνου από το γήπεδο, μετά από ένα δυνατό, αλλά ακούσιο χτύπημα του Γιαμπουσέλε, οι παίκτες της Μονακό επέστρεψαν στο παρκέ κόντρα στη Ρεάλ με μια τελευταία ελπίδα. Η οποία πραγματοποιήθηκε. Ο Μάικ Τζέιμς, παρότι ήταν μάλλον ο χειρότερος του γηπέδου μέχρι εκείνο το σημείο, είδε μια αχτίδα φωτός και σούταρε από τα οκτώ μέτρα. Ο Έντι Ταβαρες, άγνωστο γιατί, επέλεξε να μαρκάρει αυτό το σουτ, έκανε φάουλ στον Τζέιμς, που απλώθηκε σαν χταπόδι βλέποντας να έρχεται κατά πάνω του το βουνό της Ρεάλ και μισό δευτερόλεπτο αργότερα η μπάλα κατέληξε στο διχτάκι για ένα σπάνιο και κάπως κουφό τετράποντο που έστειλε τελικά το ματς στην παράταση. Εκεί η Μονακό, με την ψυχολογία να έχει έρθει προς το μέρος της, κατέβαλε τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη και πήρε ένα διπλό που την βάζει από τώρα στα φαβορί για το πλεονέκτημα της έδρας. Βασικά να δούμε και τη φάση ε...

Ο Παναθηναϊκός

Η απώλεια του Νέιτ Γουόλτερς από τον αγώνα με την Αρμάνι ήταν ίσως το χειρότερο νέο για την ομάδα του Παναθηναϊκού, καθώς σε συνδυασμό με την απουσία του Γκριγκόνις και τον παραγκωνισμό του Άντριους, τα διαθέσιμα γκαρντ ήταν ο Πάρις Λι, ο Πάνος Καλαϊτζάκης και ο Λευτέρης Μποχωριδης. Μοιραία η Αρμάνι πήρε τον έλεγχο του ματς από το ξεκίνημα και πρακτικά δεν απασχολήθηκε με πολλά πράγματα, μέχρι τα μισά του πρώτου ημιχρόνου. Η πρώτη αντίδραση των πράσινων ήταν περισσότερο κομβική απ'όσο φάνηκε, καθώς παρότι δεν συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση της διαφοράς, έδειξε τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί το παιχνίδι. Η πίεση στα λίγα γκαρντ της Αρμάνι ήταν εξόχως ουσιώδης, ενώ αφαιρέθηκε κάθε σκέψη για κάποιο άλλο στυλ επίθεσης. Η μπάλα στον παιχταρά κι οι υπόλοιποι δεν είναι κάτι παραπάνω, παρα συνοδευτικοί. 

Παρότι οι παίκτες του Μεσίνα ήταν εξαιρετικά εύστοχοι από μακριά, το τέταρτο φάουλ του Μπέικον ήταν ίσως ευχετήρια κάρτα για τον Παναθηναϊκό. Από τα συνεχόμενα σκριν στην μπάλα, που έκοβαν την πιεστική άμυνα για σχεδόν όλο το τρίτο δεκάλεπτο, ξαφνικά ο μόνος στόχος της Αρμάνι έγινε η αποβολή του Μπέικον. Όλες οι επιθέσεις πέρασαν χαμηλά, η άμυνα έκλεισε προς τα μέσα και παρότι το προβάδισμα παρέμεινε, η διαφορά μειώθηκε, η ισοφάριση ήρθε και στην επακόλουθη παράταση, το αποτέλεσμα ήταν μάλλον γνωστό από το ξεκίνημά της. Από το 65-72 του 37' κι έπειτα, η Αρμάνι πέτυχε μόλις άλλο ένα καλάθι, στο ξεκίνημα της παράτασης κι η όγδοη συνεχόμενη ήττα είχε έρθει, πάνω στο σημείο που οι παίκτες της είχαν αρχίσει να ξεφορτώνονται την μαϊμού που είχε μείνει στις πλάτες τους.

Κοιτάζοντας πέρα από τον προφανή ήρωα, εξίσου μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την απόδοση του Παναθηναϊκού είχε τόσο ο σπουδαίος Πάρις Λι, που κράτησε σχεδόν μόνος του την περιφερειακή γραμμή των πράσινων με 22 πόντους, πέντε ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και μόλις δύο λάθη, όσο κι ο Ματέους Πονίτκα, που παρά τα λάθη του στην επίθεση, έδεσε την άμυνα και βοήθησε όσο κανείς στα ριμπάουντ, που είχαν γίνει τόπος μαρτυρίου στο πρώτο μέρος. Ήταν ίσως η πιο σημαντική φετινή νίκη για τον Παναθηναϊκό, ειδικά με τις απουσίες που είχε, ενώ ακολουθούν τρία δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια (Βαλένθια, Μπαρτσελόνα, Εφές) και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, μέχρι να ολοκληρωθεί το 2022. 

Ο Ολυμπιακός

Το βροντερό ξεκίνημα των Πειραιωτών απέναντι στη Βίρτους ήταν απλά το δείγμα γραφής για τη συνέχεια. Τα μακρινά σουτ μπήκαν, η άμυνα απέναντι στην γερασμένη περιφερειακή γραμμή των Ιταλών ήταν σε βαθμό και σε ένταση που δεν είχε αντίκρισμα και χωρίς να το ξέρουν οι ίδιοι οι παίκτες, το ματς είχε ήδη πάρει τον δρόμο του. Η εμφάνιση των 117 πόντων ήταν απίθανη και σίγουρα ήρθε μέσα από μια διαδικασία έκρηξης και εκτόνωσης μετά τα πρόσφατα ματς, που δυσκόλεψαν αρκετά την ομάδα του Ολυμπιακού, όμως σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα βρεθεί καλύτερος τρόπος για να ισοπεδωθεί ένας αντίπαλος από τους 71 πόντους της άμυνας.  

Το πιο σημαντικό της χθεσινής αναμέτρησης ήταν ότι ξεκόλλησαν οι αριθμοί των νεοφερμένων παικτών από τις χαμηλές θέσεις του boxscore. Κυρίως ο Πίτερς, αλλά σε μεγάλο βαθμό κι ο Καναν, είχαν περισσότερες μπάλες στα χέρια τους, αποτέλεσαν κομμάτια της επίθεσης για σχεδόν όλο τον αγώνα κι όχι για μεμονωμένες φάσεις, και έτσι από τα κλειστά ροτέισον των προηγούμενων εβδομάδων, πέρασε ξαφνικά η εικόνα 12 παικτών που μπορούν να μοιραστούν τον αγωνιστικό χρόνο μέσα στο ίδιο ματς. 

Η διπλή εβδομάδα που ακολουθεί έχει ως έπαθλο την επιστροφή στις θέσεις των φαβορί για το πλεονέκτημα της έδρας, ενώ ο αγώνας με την πρώτη και φορμαρισμένη Φενέρμπαχτσε είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον τεστ για την αντοχή του Ολυμπιακού ενόψει της συνέχειας.

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely