Δευτέρα, 10 ΜΑΙΟΥ 2021 13:26

We Got Game - 16: Season Finale

Aπό :

H σεζόν τελειώνει με φρενήρη ρυθμό παιχνιδιών καθώς οι ομάδες προλαβαίνουν να συμπληρώσουν τα 72 προγραμματισμένα, κάτι που στο ξεκίνημα φάνταζε σχετικά απίθανο, ιδίως αν κανείς μας έλεγε ότι τόσους μήνες μετά η πανδημία θα συνέχιζε σε αυτούς τους ρυθμούς. Πρόκειται για μια πύρρειο νίκη για το NBA. Παράλληλα, νίκη θα πρέπει να χαρακτηριστεί και η εφαρμογή της ιδέας του play-in tournament, παρά την γκρίνια (αυτή τη φορά) του LeBron James (αλλά βασικά του εκάστοτε έβδομου της Δύσης). Για όλα αυτά, και μερικά ακόμα, στο σημερινό  “We Got Game” οι Gus Χρυσοχού και Γιάννης Χάτσιος.

 Season Recap

Οκτώ ημέρες μας χωρίζουν από το play-in tournament και η μάχη για τις θέσεις που οδηγούν εκεί καλά κρατεί - κυρίως στη Δύση. Mavericks, Lakers και Blazers μονομαχούν για την έκτη θέση που οδηγεί απευθείας στην post-season, ενώ πιο κάτω οι Spurs έχουν προς ώρας το πάνω χέρι στη μάχη με τους Pelicans για τη δέκατη. Όσο έντονα όμως παρακολουθούμε αυτές τις τελευταίες στροφές της regular season, άλλο τόσο πηγαίνει το μυαλό μας σε αυτό που μονοπωλεί την προσοχή όλων στη φετινή σεζόν: Ότι μπροστά στην ανάγκη να μη χαθούν χρήματα, η υγεία των παικτών -πρωτίστως- και κατ’ επέκταση των υπολοίπων που σχετίζονται με τις ομάδες μπήκαν σε καθεστώς ρίσκου.

Προσοχή. Δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στο κομμάτι της πανδημίας. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας του NBA δείχνουν να λειτουργούν καλά μέχρι στιγμής, με τους παίκτες να επιδεικνύουν στο σύνολό τους μια άνευ προηγουμένου προσήλωση σε αυτά. Ωστόσο, η έλλειψη της σωστής και επαρκούς προετοιμασίας είναι κάτι που ουδείς μπορεί να αρνηθεί. Ποτέ ξανά οι ομάδες δεν είχαν από δύο ως εννιά μήνες κενό μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν, γεγονός που αποτυπώνεται σε αρκετούς τραυματισμούς. Αν βάλουμε στην εξίσωση και το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποιος τον ιό, τότε η κατάσταση σοβαρεύει κατά πολύ. Μην παρεξηγηθούμε, δεν έχουμε δει ή ακούσει κάπου πως τα κρούσματα κορονoϊού εκδηλώθηκαν σε χειρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό λόγω ελλιπούς προετοιμασίας. Ωστόσο, εντελώς μπακαλίστικα, το γεγονός πως γνωρίζουμε ότι ο ιός χτυπάει το αναπνευστικό μας και στο μπάσκετ στηρίζεσαι στις ανάσες σου, δεν είναι παράλογο να προβεί κανείς στην υπόθεση αυτή. 

Για να το θέσουμε με παράδειγμα, η υπόθεση Jayson Tatum που στα μέσα του περασμένου Απριλίου παραδέχθηκε πως πριν την έναρξη των παιχνιδιών χρειάζεται τη βοήθεια εισπνευστικής συσκευής, ώστε να “ανοίξουν” οι πνεύμονές του, μάλλον έχει περάσει στα “ψιλά”. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε να δούμε πώς θα χειριστεί η Λίγκα από εδώ και πέρα το θέμα των εμβολιασμών, την ανταπόκριση των παικτών και πώς θα επανέλθει η κανονικότητα (sic). Στο αγωνιστικό κομμάτι, αξίζει να σταθούμε στα εξής:

  • Η σεζόν των Knicks που οδεύουν ολοταχώς για την πρώτη παρουσία τους στα playoffs μετά το 2013. Η παρουσία του Thibodeau στον πάγκο της ομάδας αποδείχθηκε πως ήταν ακριβώς αυτό που έψαχναν και σε συνδυασμό με την All-Star χρονιά του Julius Randle επιστρέφουν στο προσκήνιο. Πάντα τέτοια, θα πούμε εμείς.
  • Είναι γήινος ο LeBron; Ο τραυματισμός στον αστράγαλό του είναι εμφανώς σοβαρός και προς ώρας οι Lakers πληγώνονται, καθώς μάχονται να αποφύγουν τη διαδικασία του play-in (ή και όχι). Μένει να δούμε στην πράξη αν η πορεία τους τελευταία πρόκειται για μια τρομακτικά υπολογισμένη διαχείριση υλικού ή απλά το σχεδόν συνεχόμενο αγωνιστικό πρόγραμμά από τον Αύγουστο τους έχει κοστίσει.
  • Είναι πολύ κρίμα που o Steph Curry παίζει χωρίς τον Klay Thompson φέτος. Ο 33χρονος point guard πραγματοποιεί μια μυθική χρονιά και κρατάει μόνος του τους Warriors σε ενδεχόμενη παρουσία τους στην post-season. Με τον έτερο Splash Brother, η παρουσία τους εκεί θα ήταν δεδομένη.
  • Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Russell Westbrook γράφει ιστορία και αυτό δεν μπορεί να του το πάρει κανείς.
  • Ακόμα μια χρονιά με ελπίδες ξεκίνησε στο βορειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Portland, με τους Blazers να μάχονται για την απευθείας παρουσία τους στα playoffs. Το πρόσωπο που έδειξαν πέρυσι στο bubble και στο play-in ήταν εξαιρετικό, αλλά είναι σε θέση να το επαναλάβουν; Έχοντας περιέλθει σε μια ατέρμονη λούπα τα τελευταία χρόνια, δηλαδή να ξεκινούν με φιλοδοξίες μια χρονιά για να καταλήγει να τους ξελασπώνει ο Lillard, ίσως το καλοκαίρι υπάρξουν εξελίξεις, τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε προπονητικό επίπεδο.
  • Ο Nikola Jokic έχει αλλάξει αναμφισβήτητα τον όρο “center”. Είναι δημιουργός, εκτελεστής και rebounder, παρουσιάζοντας το τέλειο πακέτο. Δίκαια MVP - και θα είναι έκπληξη αν συμβεί οτιδήποτε άλλο.

Πρόβα τζενεράλε (η επιστροφή του κλισέ)

Ίσως οι μόνες αναμετρήσεις που προσφέρονται για να εξάγουμε συμπεράσματα για τα play-offs τις τελευταίες ημέρες να ήταν οι back to back νίκες των Bucks απέναντι στους Nets. Ενώ η ομάδα των αφών Αντετοκούνμπο φαινόταν να βρίσκεται ένας σαφές σκαλί κάτω από τους Nets, κατάφερε να κερδίσει αμφότερες τις αναμετρήσεις, με τον Giannis να σκοράρει συνολικά 85 πόντους.

Οι Nets εμφανίστηκαν όσο πλήρεις και έτοιμοι θα μπορούσε κανείς να ελπίζει εν τη απουσία του James Harden. Irving και Durant ήταν ορεξάτοι και σε καλή κατάσταση, και στο πρώτο μισό της πρώτης αναμέτρησης φαινόταν έτοιμοι να βυθίσουν τους Bucks σε έναν καταιγισμό πόντων.

Η τακτική του Nash και του προπονητικού team των Nets ήταν να προκαλέσουν τον Γιάννη να τους κερδίσει, σε μεγάλο βαθμό προσκαλώντας τον να σουτάρει από θέσεις που δεν θέλει, σκεπτόμενοι πως τα μαθηματικά στο τέλος του παιχνιδιού θα είναι με το μέρος τους. Απεναντίας, ο Antetokounmpo στο πρώτο παιχνίδι εκτέλεσε μια ραψωδία από μέση απόσταση και τρίποντο για τα δεδομένα του, με το σουτ του να βγαίνει πιο φυσικά από ποτέ. Στο δεύτερο παιχνίδι τα πρώτα σουτ δεν μπήκαν, κι έτσι υποχρεώθηκε σε ένα 11/30, χτίζοντας ένα μικρό οικόπεδο με τα jump shots. Παρόλ’αυτα έβαλε τέσσερα τρίποντα και ήταν απροσδόκητα εύστοχος από τη γραμμή, με 10/12, και οι Bucks κέρδισαν τη μάχη του supporting cast.

Άρα είναι φαβορί οι Bucks σε ενδεχόμενο match-up; Προσωπικά δεν είμαι πεπεισμένος. Οι Bucks εν πολλοίς έπαιξαν το χέρι των Nets, καταφέρνοντας να πάρουν δύο νίκες παρόλα αυτά. Ωστόσο οι Nets έπαιξαν ορισμένες καλές άμυνες, είδαν τον Durant και τον Irving να παίζουν με κίνητρο, και νομίζω ότι σε μια σειρά επτά παιχνιδιών, με τα παιχνίδια να γίνονται και στις δύο έδρες, ακόμα και με τον James Harden απόντα, νομίζω πως η πλάστιγγα θα γείρει προς την πλευρά τους.

Ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για τους Bucks να ήταν η απόδοση του Jrue Holiday, o οποίος είναι ένας πραγματικός υποψήφιος για το βραβείο του defensive player of the year, άσχετα αν δεν θα είναι στη συζήτηση, μα ακόμη περισσότερο δείχνει να μπορεί να κάνει στην επίθεση αυτό που ο Eric Bledsoe αποδείχτηκε οδυνηρά ανεπαρκής την προηγούμενη διετία. Να βάλει προσωπικά καλάθια, καθώς η άμυνα είναι συγκεντρωμένη στους Giannis, Middleton και να σουτάρει με αυτοπεποίθηση όταν είναι η σειρά του. Αν έρθει αυτή η ώρα πάντως, θα κάνουμε μια πολύ ωραία κουβέντα για το πού πρέπει να εξαπολύσει τον Holiday αμυντικά ο Budenholzer σε μια σειρά playoff απέναντι στους Nets.

Οι φάσεις που μας έβγαλαν τα μάτια

από εντυπωσιασμό...

Ένα από τα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα στη συζήτηση για την άμυνα του Gobert είναι τα σουτ που δεν σκέφτονται καν να επιχειρήσουν οι αντίπαλοι, ακόμα περισσότερα από τα blocks και τις αλλοιώσεις του. Εδώ, σε ρόλο μπαμπούλα.

Φάση ΙΙ: “Άει παράτα μας ρε Luka...”:

... και από τα γέλια

Δεν μου βγάζετε από το μυαλό ότι ο Trae το έκανε επίτηδες:

Hakeem, only taller:

H γωνιά του Geek

➢ Ο Russell Westbrook συνεχίζει να οδηγεί τους Wizards ψηλότερα στη βαθμολογία και συγκεκριμένα στο #9. Το τελευταίο του κατόρθωμα ήταν η εμφάνισή τους στο παιχνίδι-παρωδία απέναντι στους Pacers που έληξε με 154-141, στο οποίο το προσωπικό του κοντέρ σταμάτησε στο 14/21/24. Τα 21 rebounds αποτελούν career high για τον Brodie και 24 assists επίσης ισοφαρίζουν την καλύτερη επίδοση της καριέρας του. Παράλληλα ήταν το τρίτο παιχνίδι με 20/20 σε assists και rebounds στην ιστορία, σύμφωνα με το statmuse. Τα δύο είναι δικά του. Το άλλο, σωστά μαντέψατε, είναι του Wilt. Στόχος των Wizards είναι να ανέβουν στην όγδοη θέση, η οποία όσο και να το κάνουμε είναι σημαντική, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να μπουν στα play-offs με μια νίκη σε δύο παιχνίδια στο play-in tournament, με το δεύτερο, απέναντι στον νικητή των seeds 9-10 να είναι στην έδρα τους. Αν θέλετε τη γνώμη μου, μακάρι. Ένα match-up απέναντι στους Nets των τέως συμπαικτών Durant, Harden και Green δεν θα είναι ανταγωνιστικό, θα είναι όμως σημειολογικά ενδιαφέρον.

➢ Τα τελευταία πέντε χρόνια της καριέρας του Carmelo Anthony είναι πολύ περίεργα, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του πείσματός του να μην προσαρμόσει το παιχνίδι του, που τον έφερε πολύ νωρίς εκτός λίγκας, για να επιστρέψει, παραμένοντας ο ίδιος απλά σε κλίμακα. Ο Carmelo Anthony είναι ένας γεννημένος σκόρερ, κι αυτοί οι παίκτες δύσκολα μπορούν να προσαρμοστούν - το σκοράρισμα, ακόμα και κόντρα στις νόρμες βελτιστοποίησης πάντα θα είναι το ένστικτό τους. Τουλάχιστον όμως αυτός δέχτηκε να έρθει από τον πάγκο σε συμπληρωματικό ρόλο, γι’ αυτό και συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε πάντα· να μαζεύει πόντους. Κάπως έτσι έφτασε στη δέκατη θέση του πίνακα των σκόρερ στην ιστορία του NBA ξεπερνώντας τον Elvin Hayes και εκτός απροόπτου φέτος θα αφήσει πίσω του και τον Moses Malone. Ο Carmelo μάλλον θα μείνει για πάντα σε αυτό το club των καλύτερων παικτών που δεν κατέκτησαν ποτέ τους τίτλο και ίσως όχι άδικα, καθώς προσωποποιεί το αρχέτυπο του παίκτη που ξεχειλίζει από επιθετικό ταλέντο αλλά δεν μπορεί να το κεφαλαιοποιήσει για να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του ως πρώτη επιλογή. Δεν πειράζει κιόλας όμως, δεν βάζει κανείς τυχαία κοντά 28000 πόντους.

 

➢ Ο Pascal Siakam γράφει ιστορία για τους Raptors, βάζοντας το όνομά του δίπλα σε αυτά των Vince Carter και Kawhi Leonard. Όχι κι άσχημη παρέα.

➢ O Steph Curry “έγραψε” το 35ο παιχνίδι της σεζόν που πετυχαίνει 30+ πόντους. Ο point guard των Warriors βρίσκεται στη 12η χρονιά του στη Λίγκα και οι μόνοι δύο παίκτες που είχαν ανάλογη επίδοση είναι ο Michael Jordan και ο Kobe Bryant.

➢ Ο Anthony Edwards και ο Rodrigue Beaubois. Αυτό.

Ups and Downs

⬆ New York Knicks. Ναι, το γράψαμε και πριν 15 μέρες, αλλά οι Knicks δεν σταματάνε πουθενά. 13 νίκες στα τελευταία 17 παιχνίδια, πρώτη winning season από το 2013 και χτες κέρδισαν τους πλήρεις Clippers με τον Randle να υπογράφει έτσι:

⬆ Minnesota Timberwolves και Anthony Edwards

Οι Minnesota Timberwolves έχουν ρεκόρ 9-9 από την επιστροφή του D’Angelo Russell και 7-5 στα τελευταία δώδεκα παιχνίδια, παρουσιάζοντάς μας πάνω-κάτω ποια ήταν η θεωρία αυτής της ομάδας, η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα από τη διακοπή του πρωταθλήματος πέρσι και έπειτα.

Ο Russell είναι ο δημιουργός που έλειπε, ο Towns φαίνεται να αποκτά ξανά κάποια όρεξη για μπάσκετ μετά από μια εφιαλτική χρονιά σε προσωπικό επίπεδο και ο Edwards μαθαίνει τα κόλπα και βρίσκει μια απρόσμενη χημεία με τους άλλους δύο υπό τις οδηγίες του Chris Finch που μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει κάνει θαύματα με την επίθεση των Timberwolves και γράφει τον πρόλογο της μπασκετικής του φιλοσοφίας.

Στα χασομέρια της σεζόν βλέπουμε διάφορα περίεργα, αλλά η άνοδος των Timberwolves έχει έρθει με καλές εμφανίσεις απέναντι σε ομάδες που καίγονται, κερδίζοντας μεταξύ άλλων τους Heat, τους Warriors και, για κάποιον λόγο, δύο φορές τους πρωτοπόρους του NBA, Utah Jazz.

Απέναντι στο Memphis, ο Anthony Edwards πέτυχε τη δεύτερη σαραντάρα της σύντομης καριέρας του με 42 πόντους και 8/9 τρίποντα. Το παλικάρι δεν είναι καν είκοσι χρονών ακόμα. Για όλη την αμφισβήτηση που δέχτηκε, είναι αδύνατον να είναι κανείς τόσο αποδοτικός, τόσο νωρίς χωρίς να έχει τη δυνατότητα να γίνει all-star. Εκτός αν είναι ο Tyreke Evans.

⬆ Δεν υπάρχουν πια rookies vol. 2

Όπως και πέρσι, βλέπουμε και φέτος να συνεχίζεται το μοτίβο να παίρνουν όλο και περισσότεροι rookies όλο και περισσότερα λεπτά, κι έτσι μια γενιά για την οποία, κανείς δεν ήταν ενθουσιασμένος και πάνω από όλα ερχόταν από μια κουτσουρεμένη σεζόν, τελικά βγάζει πολλούς παίκτες.

Δεν ξέρω αν οφείλεται στη συνειδητοποίηση της αξίας ενός παίκτη σε rookie συμβόλαιο, στην ομογενοποίηση του παιχνιδιού και αρκετές φορές την απλοποίηση και εξειδίκευση που έρχεται μέσα από το τρίποντο, και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν η τάση θα εξακολουθήσει όταν με το καλό ξαναέχουμε κανονική σεζόν, χωρίς την πίεση του φετινού προγράμματος, πάντως είναι κάτι που αξίζει να παρακολουθήσουμε.

⬇ Indiana Pacers

Οι Indiana Pacers έχουν χάσει από όποια σοβαρή ομάδα έχουν αντιμετωπίσει τον τελευταίο μήνα και κρατιούνται στις θέσεις του play-in ελέω προγράμματος βρίσκοντας τακτικά απέναντί τους Thunder, Detroit και Orlando, ομάδες οι οποίες πρακτικά έχουν στήσει τα καλοκαιρινά τους tryouts εν μέσω της κανονικής περιόδου. Φυσικά υπάρχει η δικαιολογία των τραυματισμών. Παίζουν καιρό τώρα δίχως τον αμυντικό τους άξονα, τον Myles Turner, έχασαν και τον Sabonis για εννέα παιχνίδια, ενώ με την επιστροφή του εκτός είναι ο Malcolm Brogdon. Ο T.J. Warren έχει χάσει πρακτικά όλη τη χρονιά - με τις φήμες να λένε πως επέλεξε τον δρόμο του χειρουργείου για να μην παίξει για τον Bjorgkren, με τον οποίο είχε συνυπάρξει στο Phoenix.

Ακόμη κι έτσι, η απόδοσή τους είναι απογοητευτική, ιδίως για ένα παραδοσιακό franchise που αν μη τι άλλο έχει μάθει να βρίσκει λύσεις όταν χάνει στελέχη ή τουλάχιστον να μένει ανταγωνιστικό. Granger, George, Oladipo έρχονται αμέσως στο μυαλό σαν απρόβλεπτοι τραυματισμοί παικτών που έφεραν νέους παίκτες στην επιφάνεια. Οι Pacers πρεσβεύουν ένα ανταγωνιστικό ήθος που δεν αγκαλιάζει το tanking σαν μέθοδο, με την μπασκετική αξιοπρέπεια να βρίσκεται ψηλά. Κάτι που έχει δημιουργήσει μια ταυτότητα που αντικατοπτρίζεται τόσο στις επιλογές τους για τον πάγκο, όσο και στις πέντε διαδοχικές εξόδους στον πρώτο γύρο τα ισάριθμα τελευταία χρόνια.((Ένα επίσης εντυπωσιακό στατιστικό είναι πώς οι Pacers μετά την πρώτη τους δεκαετία στο NBA, όπου μεταπήδησαν από το ABA, δεν έχουν παρά μόνο μια σεζόν με κάτω από 30 νίκες, και αυτή το μακρινό 1989).

Φέτος επέλεξαν μια διαφορετική συνταγή, με τον Nate Bjorgkren, ο οποίος σήμερα είναι μάλλον το φαβορί για την επόμενη απόλυση στο NBA. Όχι τόσο για τα αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αποδοθούν στην ατυχία, όσο για τις φωνές που ακούγονται από παίκτες και reporters για τις σχέσεις του Bjorgkren με τους βοηθούς και τους παίκτες τους - προεξαρχόντων Sabonis και Brogdon, των πυλώνων δηλαδή των Pacers. Κι αν γι’ αυτά δε μποούμε να είμαστε σίγουροι, η εικόνα καφενείου με τον Greg Foster και τον Goga Bitadze να μαλώνουνε σαν τα κοκόρια ενώ το παιχνίδι παίζεται, είναι η πιο χαρακτηριστική ένδειξη του στραβού κλίματος στην Indiana. 

⬇ Los Angeles Lakers

Τον τελευταίο καιρό οι Lakers συζητιούνται περισσότερο για τη δυσθυμία του LeBron αναφορικά με το play-in tournament και το καθ’ όλα άκομψο σχόλιο πως “όποιος το σκέφτηκε πρέπει να απολυθεί”, παρά για τα κατορθώματά τους στο παρκέ. Πιο συγκεκριμένα, από τις 20 Μαρτίου έχουν ρεκόρ 9-17 και έχουν να κάνουν διαδοχικές νίκες από τις αναμετρήσεις με Orlando και Cleveland στις 26 και 28 του ίδιου μήνα.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα τραυματισμών των LeBron και Davis κατεύναζαν την όποια ανησυχία για την εικόνα της ομάδας, έχουμε φτάσει όμως σε ένα σημείο που η απευθείας είσοδος στα playoffs δεν είναι πια στο χέρι τους και πλέον δεν μένουν πολλά παιχνίδια για να βρουν ρυθμό ακόμα κι αν επιστρέψουν οριστικά και οι δύο.

Εδώ που έχουμε φτάσει βέβαια, είναι μάλλον συμφέρον για τους Lakers να μπουν στα playoffs από το play-in tournament, καθώς οι θέσεις 7-8 θα τους φέρουν αντιμέτωπους είτε με τους Jazz, είτε με τους Suns((φαντάσου τώρα, να είσαι fan μιας εκ των δύο ομάδων, να κάνει η ομάδα σου την καλύτερη σεζόν της εδώ και πάνω από μια δεκαετία μόνο και μόνο για να βρει απέναντί της τα τέρατα. Κρίμα)), ενώ αν ξανασκαρφαλώσουν στο #6 θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους Clippers στον πρώτο γύρο. Παράλληλα το play-in δίνει άλλο ένα ή δύο παιχνίδια για να βρουν ρυθμό οι stars τους. Παρ’ όλα αυτά, το play-in φέρνει το στοιχείο της αβεβαιότητας, έστω κι αν η πιθανότητες είναι λίγες, να βρεθούν εκτός playoffs, κάτι που θα είναι ανήκουστο για έναν πρωταθλητή που ενισχύθηκε, ασχέτως τραυματισμών.

Μιλάμε για ένα (κι άλλο ένα) παιχνίδι. Οι Warriors δεν πείθουν κανέναν, αλλά αν είναι η βραδιά που ο Curry βάζει 13 τρίποντα, αρκεί. Οι άλλες δύο ομάδες είναι οι Spurs και οι Grizzlies, που για διαφορετικούς λόγους δεν είναι ακριβώς οι ομάδες που θες να βρεις απέναντί σου σε έναν “όλα ή τίποτα” αγώνα.

Προσεχώς

Πάμε να δούμε τα τρία παιχνίδια που ξεχωρίσαμε για αυτή την εβδομάδα, ελπίζοντας ότι ο covid θα μας επιτρέψει α) να τα δούμε, β) να τα δούμε χωρίς σημαντικές απουσίες, και, γ) να δούμε καλό θέαμα:

  1. NOP @ MEM, 11/5, 03:00: Σε μια αναμέτρηση με άρωμα play-in, οι Pelicans παίζουν τα ρέστα τους, προκειμένου να διεκδικήσουν τις πιθανότητες παρουσίας τους στην post-season. Αντίπαλός τους ένας έτερος διεκδικητής, με τους Grizzlies ωστόσο να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα. Η ομάδα του Stan Van Gundy βρίσκεται στην 11η θέση της Δύσης αυτή τη στιγμή και κυνηγάει τους Spurs. Ωστόσο, η προσπάθεια των Pelicans θα είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς από την περασμένη βδομάδα ο σταρ της ομάδας, Zion Williamson, διαγνώστηκε με σπασμένο δάχτυλο στο αριστερό του χέρι.Το καλό είναι πως στο παιχνίδι με τη Charlotte, οι υπόλοιποι έκαναν ένα step-up και κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την ομάδα στο κυνήγι του play-in. Το κακό είναι πως τα εναπομείναντα παιχνίδια είναι απέναντι σε Grizzlies, Mavericks, Warriors (όλα εκτός έδρας) και κλείνουν το πρόγραμμά τους κόντρα σε Lakers στη Νέα Ορλεάνη. Από την άλλη οι Grizzlies είναι λίγο πιο “άνετοι” στην παρουσία τους στο play-in και με μια σωστή διαχείριση θα δώσουν -λογικά- το παρόν εκεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
  2. NYK @ LAL, 12/5, 05:00: Αν μας έλεγε κάποιος στις αρχές της χρονιάς πως λίγο πριν τη λήξη της regular season, Knicks και Lakers θα έχουν σχεδόν το ίδιο ρεκόρ, θα τον περνούσαμε για τρελό. Να όμως που αμφότερες οι ομάδες βρίσκονται στο 38-30, με τους μεν Knicks να παλεύουν για να κρατηθούν στην τέταρτη θέση και τους δε Lakers να προσπαθούν να αποφύγουν να βρεθούν στην διαδικασία του play-in. Εδώ φυσικά φαίνεται και η διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Προφανώς το παιχνίδι αυτό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για την ομάδα του Frank Vogel, καθώς ενδεχόμενη παρουσία της ομάδας στο play-in, ίσως να σημάνει και μια νωρίτερη επιστροφή του LeBron στην αγωνιστική δράση, κάτι που πιθανόν να βαρύνει τον ήδη ταλαιπωρημένο του αστράγαλο. Το θετικό για την ομάδα του Los Angeles είναι πως ο Anthony Davis φαίνεται να ξυπνάει την κατάλληλη στιγμή, με την εμφάνισή του κόντρα στους Suns να αποτελεί “δήλωση” (42/12/5/3/3). Αν στο photo finish της σεζόν ο Davis συνεχίσει έτσι, οι Lakers έχουν καλές πιθανότητες να βρεθούν απευθείας στα play-offs και να δώσουν το δικαίωμα στον LeBron να ξεκουραστεί λίγο παραπάνω.
  3. POR @ UTA, 13/5, 04:00: Ακόμα μια σεζόν που άπαντες στο Portland αγωνιούν για την παρουσία της ομάδας τους στα playoffs, είτε απευθείας είτε μέσω της διαδικασίας του play-in. Ο Lillard και η παρέα του προφανώς θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν την πολυπόθητη έκτη θέση, αφήνοντας πίσω τους τους Lakers, κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο λίγες μέρες ξεκούρασης. Κόντρα στην καλύτερη ομάδα του NBA, βάσει ρεκόρ, θα πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω από το 100%, αν θέλουν να διατηρήσουν την θέση τους. Το σύνολο του Terry Stotts φαίνεται να βρίσκεται σε μια καλή περίοδο, μιας και έχουν “γράψει” τρεις σερί νίκες και πριν το παιχνίδι με τους Jazz θα κάνουν -λογικά- ακόμα μία κόντρα στους Rockets. Η αναμέτρηση απέναντι στη Utah, ξεκινάει ένα σερί τριών παιχνιδιών για τον Portland, στο τελείωμα της σεζόν, τα οποία όχι απλά είναι κρίσιμα αλλά είναι και δύσκολα. Εκτός, λοιπόν, από τους Jazz οι Blazers πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο τους Suns, όσο και τους Nuggets. Το ενθαρρυντικό για αυτούς είναι πως διαθέτουν τον καλύτερο παίκτη που κυκλοφορεί στη Λίγκα σε clutch καταστάσεις. Το κακό είναι πως περιμένουν να δουν την κατάσταση του αστραγάλου του Carmelo Anthony, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε day-to-day status. Από την άλλη οι Jazz, έχοντας κλειδώσει προ πολλού την παρουσία τους στα playoffs, θέλουν να τελειώσουν ως πρώτοι στο NBA, ενώ παιχνίδια όπως αυτό με τους Blazers τους δίνουν τη δυνατότητα να “εξασκηθούν” σε καταστάσεις post-season, καθώς όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, το Portland καίγεται.  

Διαβάσαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Ο Kevin Pelton στο mailbag του ESPN καταπιάνεται με το ζήτημα της επιθετικής έκρηξης που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια του NBA, και του ρόλου της άμυνας σήμερα στη λίγκα.

Ως ο μοναδικός άνθρωπος που έχει συνδυάσει στην ίδια πρόταση τις λέξεις πυρηνικό ((μια λέξη που δεν έχω γράψει ποτέ σωστά με την πρώτη)) όπλο Kelly Olynyk, έχω να πω ότι κάτι τέτοια, όπως το #6 στην εβδομαδιαία στήλη του Zach Lowe μου ζεσταίνουν την ψυχή.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely