Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 09:14

We Got Game #7 - Suns και Thunder διάλεξαν τα ρεκόρ που έσπασαν

Από :

Μια βδομάδα που ξεχώρισαν οι μάχες Warriors - Suns και η ντροπιαστική ήττα των Thunder από τους παγκίτες των Grizzlies, είχε ακόμα επικές μάχες σε Ανατολή, ανάμεσα σε Hornets εναντίον Bucks και Knicks εναντίον Bulls, είχε τις τιμωρίες (τυπικά και μόνο αποκαλούμενες τέτοιες…) των Heat και Bulls για tampering, το τέλος της εποχής Olshey στους Blazers, αλλά και σωρεία παικτών να μπαινοβγαίνει στα covid protocols. 

Όλα τα παραπάνω στο We Got Game της εβδομάδας από τον Νίκο Ραδικόπουλο.

Suns και Thunder διάλεξαν τα ρεκόρ που έσπασαν 

Ο James Jones ανέλαβε -αρχικά υπηρεσιακός- GM των Suns τον Οκτώβρη του 2018. Είναι από τους ανθρώπους που δικαιούται να πει πως “παρέλαβε χάος”: μία ομάδα που έτρεχε ήδη οκτώ σεζόν εκτός Playoffs, είχε σπαταλήσει έναν σκασμό υψηλών πρώτων picks σε παίκτες που είναι ήδη εκτός Λίγκας (Chriss, Bender), είχε μόλις προσπεράσει τον Doncic λίγους μήνες πριν, ενώ είχε -και έχει- έναν από τους πλέον κακόφημους ιδιοκτήτες ομάδας NBA, τον Robert Sarver. 

Από την άλλη, ο Sam Presti, “πολυτραγουδισμένος” ως ένας από τους καλύτερους GMs της Λίγκας, ο μεγαλύτερος συλλέκτης picks της ιστορίας του NBA. 

Οι ομάδες των δύο προαναφερθέντων κυρίων ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές του ΝΒΑ τη βδομάδα που μας πέρασε, για τους ακριβώς αντίθετους λόγους: από τη μία οι Phoenix Suns, των διαρκών υπερβάσεων και πανέξυπνων κινήσεων κατά την τελευταία τριετία υπό τον Jones, λίγους μήνες μετά την πρώτη τους παρουσία σε Τελικούς ΝΒΑ από το 1993, ισοφάριζε το ρεκόρ της ομάδας με την 17η σερί νίκη της επί των πυραυλοκίνητων φετινών Warriors, ένα ρεκόρ που κράταγε η αρμάδα των Nash και D’Antoni, και στη συνέχεια το έσπαγε κόντρα στους Pistons, για να βρεθεί αρχές Δεκέμβρη, μετά το πρώτο τέταρτο της σεζόν στην κορυφή της Λίγκας.

Από την άλλη, το τερατούργημα του Presti, το αγαπημένο πουλέν των analytics experts, λίγους μήνες μετά από τη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα στην ιστορία της Λίγκας, τον Μάη του 2021 από τους Pacers με 57 πόντους, “κατακτούσε” και το ρεκόρ της μεγαλύτερης ήττας γενικώς, χάνοντας με 73 πόντους από τα δεύτερα των Grizzlies. Kαι ήταν σαφώς “τα δεύτερα”, μιας η ομάδα του Memphis όχι μόνο αγωνιζόταν χωρίς τον καλύτερό της παίκτη, τον Morant, αλλά και χωρίς κανέναν βασικό της ομάδας να παίζει για πάνω από 21 λεπτά. Χαρακτηριστικά, τα περισσότερα σουτ της ομάδας του Memphis τα πήρε ο rookie Santi Aldama, με 16. Δεν είναι δηλαδή πως οι χωρίς τους SGA, Favors και Giddey Thunder έχασαν από τους με πατημένο το γκάζι βασικούς κάποιας υπερομάδας.

Γιατί αυτή η παράλληλη αναφορά δύο ομάδων που δεν αγωνίστηκαν μεταξύ τους, και δεν είχαν κάτι κοινό τη βδομάδα που μας πέρασε, πέρα από την καταγραφή κάποιων, εντελώς αντίθετου προσήμου, ρεκόρ; 

Επειδή αυτές οι, φαινομενικά και μόνο εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις των συγκεκριμένων ομάδων, προτιμήθηκαν μόλις λίγους μήνες πίσω, στο Bubble του Orlando και στην offseason που το ακολούθησε, τον Nοέμβρη του 2020, όταν ο Chris Paul, άφηνε την πολιτεία της Oklahoma για αυτή της Arizona και από τους Thunder μετακόμιζε στους Suns.

Στο Bubble, οι Suns που μπήκαν σαν λαθρεπιβάτες στο τρένο που πήρε ένα βαγόνι παραπάνω για να χωρέσουν οι Pelicans του Zion (μπας και, αλλά δεν…), έκαναν ένα εντυπωσιακό 9-0, δείχνοντας πως υπό τις οδηγίες του coach Williams, την ηγετική παρουσία του Booker, και τους ρολίστες που ο GM Jones είχε μαζέψει (Bridges, Cam Johnson, Cam Payne, Saric, Kaminsky, συν Rubio και Βaynes που έκαναν εξαιρετική χρονιά) ήταν έναν star, έναν καλό ρολίστα και το επόμενο αγωνιστικό βήμα του Ayton μακριά από κάτι πραγματικά καλό. 

Ο Ayton έκανε αυτό το βήμα, ο παρόντας στους Τελικούς του Orlando Crowder έδωσε έξτρα βάθος και εμπειρία στα φτερά, ενώ ο Chris Paul, στα 34 με 35 του, έγινε ο ενορχηστρωτής της πορείας τους μέχρι τους επόμενους Τελικούς, του 2021.

Ήταν ο ίδιος Paul, που με έναν άλλον εξαιρετικό νεαρό δίπλα του, τον SGA, έναν έτερο εξαιρετικό defensive stopper, τον Lu Dort, έναν ακόμα πολύ καλό ρολίστα, τον Schroeder, και δύο βετεράνους ρολίστες, τους Adams και Gallinari, είχε πάει στα εφτά παιχνίδια τους Rockets των Harden και Westbrook λίγες μέρες πριν μετακομίσει στο Phoenix. Οι συγκεκριμένοι Thunder είχαν ήδη έναν σκασμό picks, από τα trades των Westbrook στους Rockets και -ιδίως- του Paul George στους Clippers. Θα μπορούσαν στον κορμό των Paul, SGA, Dort, να επενδύσουν και να προσπαθήσουν να βελτιωθούν, να είναι εκείνοι που θα κάνουν το βήμα παραπάνω την επόμενη σεζόν. Αντίθετα όμως, αμέσως μετά τον αποκλεισμό, ο Presti μετέτρεψε την ομάδα σε trading company, διαλύοντάς την στα εξ ων συνετέθη, κρατώντας τους SGA, Dort και Bazley και στοχεύοντας σε όσα περισσότερα ψηλά πρώτα picks μπορούσε στο άμεσο (και απώτερο…) μέλλον. Κατάφερε μέσα σε τρεις offseasons, ανταλλάσσοντας ό,τι είχε -και ό,τι έπαιρνε για αυτά που είχε- με picks, να φτάσει να έχει πια 36 μελλοντικά picks. Προσωπικά ήλπιζα πως αυτή η μαλακία με το stockpiling picks θα είχε λήξει, όταν έσκασε τόσο εντυπωσιακά στα μούτρα του Ainge (και των Celtics γενικότερα). Σε μια κλειστή λίγκα, που τα rosters έχουν δεδομένα 15 παίκτες max, η συλλογή τόσων πολλών picks οδηγεί νομοτελειακά στην απαξιωση τους. Εύλογα οι υπολοιποι 29 GMs θα υπερκοστολογούν ό,τι ζητάς, ακριβώς επειδή ξέρουν “πως δεν έχεις τι να τα κάνεις, θα τα πετάξεις”. 

Ωστόσο, όχι, ο Presti είπε να τρέξει ξανά το ίδιο πείραμα, παρά τις ακόμα λιγότερες πιθανότητες υπέρ του σε σχέση με τους Celtics του Ainge και τους “Process Sixers”, μιας και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να αποτραπούν τέτοιες πρακτικές, τόσο χυδαίο tanking, τα ποσοστά του lottery άλλαξαν το 2017.

Για όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι που λαμβάνει χώρα στην Oklahoma, υπεύθυνη είναι και η ίδια η Λίγκα. Η Λίγκα που έβαζε πρόστιμα στις ομάδες αν έκαναν load management σε υγιείς παίκτες τους (ακριβώς για να αποφύγουν μελλοντικούς τραυματισμούς), αλλά κοιτούσε το ταβάνι αν είχε κανέναν ιστό αράχνης σε κάποια γωνία όταν οι Thunder τέλειωναν τη σεζόν των Gilgeous-Alexander και Horford για να κλείσουν τη σεζόν 2020-21 με σερί 2-20, χωρίς κανένας από τους δύο να είναι στην πράξη τραυματίας. Η Λίγκα που εκπαραθύρωνε τον Hinkie από τους Sixers και επέβαλλε τους Colangelos (που έκαναν στη συνέχεια τη μία καταστροφική κίνηση μετά την άλλη, διαλύοντας το όποιο πλάνο ο Hinkie είχε θέσει σε κίνηση), αλλά κάθεται και βλέπει τον πολυχαϊδεμένο Presti να κάνει ακριβώς το ίδιο, το ίδιο ξεδιάντροπα, χωρίς να παρεμβαίνει αυτή τη φορά. (Η Λίγκα που επέτρεψε το έγκλημα της μετακίνησης του franchise από το Seattle στην Oklahoma εξ αρχής, για να μην ξεχνιόμαστε…) 

Το αποτέλεσμα; Τη νύχτα που οι αναγεννημένοι Knicks και Bulls έπαιζαν στο Garden σε μια εξαιρετική αναμέτρηση, σε θέαμα και έκβαση, ο κόσμος ασχολιόταν με το πως τα δεύτερα των Grizzlies ξεφτίλιζαν “τις μετοχές και τα derivatives” (παίκτες NBA δεν τους λες τους περισσότερους από αυτούς…) του Presti. Aν αυτό δεν είναι απαξίωση (και γελοιοποίηση) προϊόντος, δεν ξέρω ως τι μπορεί να χαρακτηριστεί.

Την ίδια στιγμή, ο James Jones, χωρίς ούτε την εμπειρία, ούτε τα εργαλεία, ούτε τα λιβανιστήρια του Presti, αντίθετα, υπό τον περιορισμό ενός εκ των μεγαλύτερων τσιγκούνηδων ιδιοκτητών ομάδας του ΝΒΑ, του Robert Sarver, έστηνε ένα από τα πιο βαθιά ροστερ της Λίγκας, οδηγώντας την ομάδα του στους Τελικούς. Ούτε “παρέλαβα χάος”, ούτε "να κερδίσουμε χρόνο", ούτε "να ωριμάσουν οι νεαροί μας", ούτε "να συντονίσουμε στο ίδιο timeline τους τρεις καλύτερους μας παίκτες" (που εμφανώς είναι σε διαφορετικά) Ayton, Booker και Paul, ούτε τίποτα. Απλά, απλούστατα (και σωστά, ολόσωστα) έστησε μια εξαιρετική ομάδα μπάσκετ, που αποδίδει ακριβώς ως τέτοια και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρίσκεται στην κορυφή της Λίγκας σήμερα και που, οι Thunder ξεφτιλίζονται night in, night out, στο όνομα ενός θολού και απροσδιόριστου μέλλοντος. 

Γιατί στην τελική, τόσο ο Presti, όσο και ο Jones, τόσο οι Thunder όσο και οι Suns κατ’ επέκταση, επέλεξαν απόλυτα συνειδητά τις μάχες που θα δώσουν, τα ρεκόρ που θα σπάσουν, το πως θα καθορίσουν το σήμερα και το αύριο των ομάδων τους. Και για αυτό ακριβώς το παρόν κείμενο είναι ένα διαρκές χειροκρότημα στον ταπεινό James Jones και ένα αντίστοιχα διαρκές ανάθεμα στον υβριστή του αθλήματος, της λογικής και της αισθητικής, του πολυλιβανισμένου, Sam Presti.  

Οι φάσεις που μας έβγαλαν τα μάτια

Από ενθουσιασμό…

To παιδί κάνει χαβά. Και επίδειξη. 

Και μπράβο του.

...και από τα γέλια

Γενικά, με εκνευρίζει η “γερμανική σχολή” που δεν πατάει φρένο, όταν ο αντίπαλος είναι πλήρως παραδομένος. 

Ειδικά όμως, όταν ο αντίπαλος είναι εκείνος που ξεφτιλίζει πρώτος το άθλημα, καλά κάνουν και στους 78 ζητάνε “defense-defense!” οι οπαδοί των Grizzlies (και κρίμα που έπεσε στους 73 “μόνο”):

Η γωνιά του Geek

➢ Tα τρίτα περισσότερα clutch λεπτά, με 67 (πίσω από τα 80 των Lakers και τα 72 των Celtics) έχει αγωνιστεί ως τώρα η Indiana, έχοντας -34 στο plus/minus σε αυτά. Η συγκεκριμένη επίδοση τους κατατάσει στη δεύτερη χειρότερη θέση, πάνω αποκλειστικά από τους τραγικούς Pelicans. Οι Pacers έχουν ρεκόρ μόλις 2-8 στα παιχνίδια που έχουν διαφορά κάτω των πέντε πόντων με πέντε λεπτά από τη λήξη τους. Παρότι όλα τα γενικά στατιστικά τους τους κατατάσσουν στη μέση της Λίγκας (12ο defensive rating, 17o offensive), η αδυναμία τους (ή ατυχία τους) στα κλειστά παιχνίδια, είναι εκείνη που τους στέλνει στην 13η θέση της Ανατολικής Περιφέρειας ως τώρα. 

➢ Αντίθετα, τις καλύτερες τους μέρες χωρίς τον LeBron διάγουν οι Cleveland Cavaliers την τρέχουσα χιλιετία. Τούτο καθώς για πρώτη φορά έχουν ρεκόρ τουλάχιστον .500 μετά από 24 αγώνες, χωρίς τον LeBron να κατοικοεδρεύει στο Ohio. Η βάση που δείχνουν να έχουν χτίσει στην τριπλέτα Garland, Allen και -κυρίως- Mobley δείχνει σταθερότατη για τα επόμενα χρόνια.
Σε ένα ακόμα ρεκόρ που έσπασαν αυτή τη βδομάδα, κέρδισαν για πρώτη φορά μετά από 20 σερί ήττες μέσα στο Miami τους -αποδεκατισμένους η αλήθεια είναι...- Heat. Τελευταία τους νίκη ήταν στην προ-Decision εποχή, στην τελευταία επίσκεψη του James πριν τις Miami days του, τη μέρα που οι Heat είχαν αποσύρει το #23, προς τιμήν του ...Michael Jordan, παρότι αυτός ποτέ δεν είχε αγωνιστεί με τη φανέλα τους, τιμώντας όμως με αυτόν τον τρόπο την συνεισφορά του στο άθλημα.

➢ Μπορεί η Ανατολή να είναι καλύτερη από τη Δύση φέτος, ωστόσο οι αναμετρήσεις μεταξύ των ομάδων των δύο περιφερειών τείνουν στην ισοπαλία, με τις δυτικές ομάδες να κλείνουν τη διαφορά στο 60-59 ως τώρα στη σεζόν. 

Ωστόσο, παρά 5-10 Ανατολικών - Δυτικών τη βδομάδα που μας πέρασε, τα παιχνίδια που κέρδισαν την προσοχή μας, ήταν ενδοπεριφερειακά. Αρχικά και κύρια, τα δύο Warriors-Suns για την κορυφή της Λίγκας, αλλά από άποψη αγωνίας και θεάματος, το Bucks - Hornets 

και η -ήδη, πριν καν τα Χριστούγεννα- τρίτη αναμέτρηση των Bulls με τους Knicks. 

➢ Ωστόσο, “Δημήτρη Χρυσικέ βγες από το κείμενό μου, σε παρακαλώ πολύ, αρκετά με τον DeRozan!” 

➢ Μιας και τους αναφέραμε ωστόσο, να μείνουμε λίγο ακόμα στους Knicks, όπου ο coach Thibs μπορεί να φημίζεται για την άμυνά του, ωστόσο, φέτος το να παίζει κάποιος κόντρα στους Knicks στο Madison Square Garden μάλλον αποτελεί καλό οιωνό για τις ατομικές του επιδόσεις. Συγκεκριμένα, ούτε λίγο ούτε πολύ, πέντε παίκτες φέτος έχουν ως τώρα γράψει “personal high” στο MSG σε πόντους. Οι κάτωθι:

1) Jaylen Brown με 46

2) O.G. Anunoby με 36

3) Ricky Rubio με 37

4) Evan Mobley με 26 και έσχατος

5) Zeke Nnaji με 21

➢ Μια ιδιότυπη αγωνιστική τραμπάλα παίζουν φέτος οι Blazers, έχοντας 10-3 στην έδρα τους και μόλις 1-10 μακριά από αυτή. Το ακόμα εντυπωσιακότερο, κερδίζουν με 12 πόντους διαφορά εντός έδρας (τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της Λίγκας σχετικά) και χάνουν με 12 εκτός (τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της Λίγκας αντίστοιχα)! Σαν να μιλάμε δηλαδή για εντελώς διαφορετικές ομάδες η πορεία τους ως τώρα. 

Αν κάπου ωστόσο, επιδεικνύουν τρομερή σταθερότητα, είναι στα χάλια της άμυνάς τους. 28οι στη Λίγκα πρόπερσι, 29οι πέρσι, -σωστά το μαντεύετε!- 30οι και τελευταίοι στη Λίγκα ως τώρα για φέτος. 

➢ Μαγική βραδιά ήταν η τελευταία μέρα του Νοέμβρη για τον Λιθουανό γίγαντα των Pelicans, Jonas Valanciunas, στη νίκη της ομάδας του κόντρα στους Clippers μέσα στο Los Angeles. Συγκεκριμένα, ο Valanciunas τελείωσε το παιχνίδι με 39 πόντους, που αποτελούν προσωπικό ρεκόρ, το εντυπωσιακότερο της εμφάνισής του ωστόσο ήταν τα 7/7 τρίποντα που είχε ως το ημίχρονο. Αυτή ήταν μια επίδοση που στο παρελθόν έχουν επαναλάβει μόλις πέντε άλλοι παίκτες, οι Trevor Ariza (το 2014), Stephen Curry (το 2013), Ben Gordon (το 2012), Shawne Williams (το 2011) και Raef LaFrentz (το 2005).

➢ Το συγκεκριμένο βράδυ αποτέλεσε νύχτα λιθουανικής υπερηφάνειας, καθώς ο έτερος Λιθουανός της Λίγκας, ο Domantas Sabonis. στην ήττα των Pacers από τους Wolves, είχε ένα τρομακτικό triple double, με 16 πόντους, 25 rebounds και 10 assists, γενόμενος ο πρώτος παίκτης με triple double με 25 rebounds και 10 assists μετά τον Maurice Lucas το πολύ μακρινό 1980.

Ups and Downs

⬆ Στον μαγευτικά παράλογο κόσμο του ΝΒΑ, η ομάδα με το μεγαλύτερο νικηφόρο σερί στο NBA είναι αυτή την στιγμή οι Houston Rockets. Nαι, και όμως, είναι πράγματι οι Houston Rockets, που τρέχουν ένα 6-0, με νίκες κόντρα σε Bulls, Hornets, Thunder (x2), Magic και Pelicans. Πρωταγωνιστής σε αυτό το σερί, που μέρος του έχει επιτευχθεί με τραυματίες τους Christian Wood, Jaylen Green και Kevin Porter Jr., είναι ο δευτεροετής, ύψους 195 εκατοστών forward, με όνομα που θυμίζει ιμπρεσιονιστή ζωγράφο, Jae’Sean Tate. Με μέσους όρους 12,5 πόντους, 6,6 rebounds, 2,5 assists και 1,5 stock (steal & block), έχει αγωνιστική συμπεριφορά που θυμίζει σε πολλά νεότερη έκδοση P.J. Tucker (πέραν των αγωνιστικών ο συνειρμός γίνεται και λόγω της καθυστερημένης εισόδου αμφότερων στη Λίγκα) και που είδε τα προσωπικά του ρεκόρ να ταβανιάζουν στη νίκη της ομάδας του κόντρα στους Thunder το βράδυ της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, είχε 32 πόντους, 10 rebounds, εφτά assists, πέντε blocks και δύο κλεψίματα, γράφοντας το όνομά του δίπλα σε εκείνο του “The Dream” Olajuwon, ως οι μόνοι παίκτες με τέτοια statline στην ιστορία του franchise του Houston.

⬆ Για τους Wolves και το πόσο εντυπωσιακά δείχνουν να έχουν ξεκινήσει τη σεζόν τους έγραψε πρόσφατα εδώ στο Guru o Δημήτρης Χ. Ωστόσο, θα ήθελα στην συγκεκριμένη γωνιά της στήλής να κάνω μία ιδιαίτερη εύφημον μνεία στην άμυνα της ομάδας της ομώνυμης πολιτείας και συγκεκριμένα στον αρχιτέκτονα αυτής, τον Elston Turner. Το όνομα ίσως να είναι γνωστό σε αρκετούς αφού ο γιος, ο Junior, αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, κατά σειρά σε Λήμνο, ΠΑΟΚ και Ηρακλή. Ο πατέρας, ρολίστας στο ΝΒΑ στα ‘80s, αγωνιζόμενος σε Dallas, Denver και Chicago, έστησε το όνομά του ως defensive specialist από τα περασματα του ως assistant σε Portland, Sacramento και Memphis. Στη Minneapolis έφτασε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, με δικό του δημιούργημα να θεωρείται η -ως τώρα- όγδοη καλύτερη άμυνα της Λίγκας. Και το γεγονός πως το ως πέρσι αμυντικό σκορποχώρι των Wolves έχει μετατραπεί τόσο σύντομα σε μια top-10 άμυνα της Λίγκας είναι κάτι που πρέπει να του πιστωθεί ολοκληρωτικά. 

⬆ Όπως ο Woj δημοσίευσε τη βδομάδα που μας πέρασε, οι έρευνες που έκανε η Λίγκα κατέληξαν πως παίκτες και προπονητικά επιτελεία θα χρειαστεί να κάνουν και το “booster shot”.

⬇ Ναι, δεν διάγουν τις καλύτερες μέρες τους, ναι, όλα δείχνουν πως έστησαν ένα τόσο αταίριαστο roster που θα ταλαιπωρηθούν πολύ μες στη σεζόν, ναι, οι τραυματισμοί σε παίκτες 33+ δεν είναι έκπληξη και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, ναι, λογικό ήταν κάποια στιγμή το χρόνος και τα γηρατειά να πιάσουν και τον LeBron, αλλά από ένα σημείο κι ύστερα απλά δεν τους πάει. Στα πλαίσια αυτά του “δεν τους πάει και από πάνω” ένα false positive covid test κράτησε τον LeBron εκτός στη νίκη των Lakers επί των Kings. Οκτώ (ναι, οκτώ!) συνεχόμενα αρνητικά τεστ στη συνέχεια του επέτρεψαν να επιστρέψει νωρίτερα στην αγωνιστική δράση, χωρίς να μείνει το προβλεπόμενο για θετικούς στην ιό παίκτες 10ημερο εκτός, παρά μόλις τέσσερις μέρες. Όχι πως άλλαξαν και πολλά δηλαδή με την επιστροφή του, αφού έχασαν (και) από τους Clippers, παραμένοντας στο .500 και το 12-12, μετά από ένα -στα όρια του αστείου- εύκολο πρόγραμμα

⬇ Βέβαια, αν κάποιους έχει χτυπήσει η μοίρα αλύπητα τα τελευταία χρόνια, αυτοι δεν είναι άλλοι από τους Denver Nuggets. Tη χαρά και μοναδική ευτυχία να έχουν στις τάξεις τους τον Σέρβο Αρτίστα, Nikola Jokic, έχει αντισταθμίσει η σωρεία τραυματισμών που η ομάδα διαρκώς αντιμετωπίζει. Έτσι, μετά από εκείνον του Murray, λόγω φόρτου περσινού προγράμματος (τα είχαμε γράψει και τότε, είναι ξεκάθαρα ευθύνη της Λίγκας ο τραυματισμός του), του όχι και τόσο μη αναμενόμενου του Porter Jr., τραυματισμών ωστόσο που τους βγάζουν εντελώς εκτός της διεκδίκησης του Τίτλου, πέρσι και φέτος, μικραίνοντας σημαντικά το σχετικό παράθυρό τους στα MVP years του Jokic, πλέον μία νέα σειρά από ατυχίες, τους περιορίζουν ακόμα περισσότερο το ροστερ. Συγκεκριμένα, οι Bones Hyland, Austin Rivers μπήκαν στα covid protocols και στα guards της ομάδας είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε 10μέρα συμβόλαια για να αγωνιστούμε οι contributors εδώ του Guru. 

⬇ Ας περάσουμε τώρα για λίγο στην ενότητα διοικητικά. Η θριαμβευτική αγωνιστική πορεία των Suns έχει καταφέρει ως τώρα να στρέψει μακριά από τη δημοσιότητα τα βλέμματα αναφορικά με την έρευνα που τρέχει για τα διοικητικά πεπραγμένα της ομάδας. Ωστόσο, ένα νέο εμπόδιο σε αυτή που φάνηκε να μπαίνει είναι οι συμφωνίες μη αποκάλυψης (non disclosure agreements) που έχουν υπογράψει αρκετά διοικητικά στελέχη της ομάδας. Θεωρητικά, αυτοί οι όροι αποτρέπουν όσους τους έχουν υπογράψει να αποκαλύψουν το παραμικρό για τα εσωτερικά της ομάδας. Πρακτικά, την έρευνα την διεξάγει το ίδιο το NBA, μία κλειστή Λίγκα, μέλος της οποίας είναι οι Suns, άρα αν πραγματικά θέλουν οι Suns να δείξουν καλή συνεργασία θα μπορούσαν μόνοι τους να άρουν τον συγκεκριμένο περιορισμό. Aπό την άλλη, εντελώς ωμά, αν η Λίγκα κολλήσει στο συγκεκριμένο νομικό τερτίπι, απλά θα μας λέει κατάμουτρα πως δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει την συγκεκριμένη έρευνα. Όχι πως κάτι τέτοιο θα σόκαρε τον οποιονδήποτε, βέβαια.

Μια έτερη έρευνα που μάλλον υπήρξε εξ αρχής προσχηματική, προκειμένου να διακοπεί το συμβόλαιο του GM της ομάδας, Neil Olshey, ολοκληρώθηκε στους Blazers. Τα συμπεράσματα ήταν αυτά που η ομάδα επιθυμούσε, ήτοι δημιουργία τοξικού περιβάλλοντος από πλευράς του μέχρι πρότινος ισχυρού άντρα του οργανισμού, με άμεση συνέπεια την απομάκρυνσή του από την ομάδα. Ο έχοντας στενές σχέσεις με τον star του Portland Dame Lillard, Chris Haynes, έβγαλε πρώτος το αναλυτικό ρεπορτάζ στο Yahoo!

Ας συνεχίσουμε να κοροϊδευόμαστε

Μένοντας στα διοικητικά της Λίγκας και στο αγαπημένο κουκλοθέατρο αυτής, μετά από τέσσερις μήνες “ερευνών” η Λίγκα κατέληξε πως οι Bulls και οι Heat είχαν κάνει tampering στις υπογραφές των συμβολαίων των Lonzo Ball και Kyle Lowry, αμφότερων μέσω sign and trade από Pelicans και Raptors αντίστοιχα. 

Γιατί προφανώς απαιτούνται τέσσερις μήνες για να καταλάβει κανείς και καμία πως δεν γίνεται παρά να είναι προσυμφωνημένα συμβόλαια που ανακοινώνονται μόλις δύο και έξι λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της free agency…

Και εκεί που όλοι όσοι παρακολουθούμε στενά το θέμα του tampering και της αντιμετώπισης αυτού θεωρούσαμε πως οι συγκεκριμένες υποθέσεις αποτελούσαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξει η Λίγκα κατά πόσο εννοούσε την αυστηροποίηση των ποινών που η ίδια είχε εξαγγείλει το φθινόπωρο του 2019, ουδείς έπεσε από τα σύννεφα με τις ποινές που ανακοινώθηκαν: απώλεια του πρώτου διαθέσιμου pick δεύτερου γύρου για κάθε ομάδα και ένα πρόστιμο που μπορεί να φτάσει στα $10 εκατ. Θα μπορούσαν απλά να τους κουνήσουν επίμονα το δάχτυλο και και να τους πουν πολύ αποφασιστικά “δεν θα το ξανακάνεις έτσι;!”. Το ίδιο ακριβώς μήνυμα θα πέρναγε. 

Η ποινή είναι αστεία σε όλα τα επίπεδα. Τα πρώτα διαθέσιμα (που δεν έχουν αναμειχθεί σε trade δηλαδή) picks β’ γύρου για κάθε ομάδα είναι του 2024 για τους Bulls και το 2026 ή το 2029 (ανάλογα με τα protections που ακολουθούν άλλα ανταλλαγμένα picks τους) για τους Heat. Ειδικά για τους Heat δηλαδή, μιλαμε για ποινή που θα λάβει χώρα όταν δεδομένα ο Lowry που απέκτησαν θα έχει σταματήσει το μπάσκετ.

Η ποινή είναι η ίδια με την οποία είχαν τιμωρηθεί οι Bucks πέρσι, για το sign and trade που είχαν συμφωνήσει για τον Bogdan Bogdanovic, αλλά δεν είχαν ολοκληρώσει! Εδώ βέβαια μιλάμε για ολοκληρωμένα sign and trades, ωστόσο “η ταρίφα” έμεινε σταθερή. Με την ποινή του προστίμου, πρόσθετα μετρητά και ένα μακρινό pick β’ γύρου, να είναι κάτι που αμφότερες οι ομάδες που τιμωρήθηκαν, με χαρά θα έβαζαν στην αρχική τιμή προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους εξ αρχής. 

Όπως και στο παρελθόν έχω γράψει, η Λίγκα στο συγκεκριμένο πεδίο κοροϊδεύει τον εαυτό της. Όταν είναι καταγεγραμμένο το μεγαλύτερο engagement οπαδών γύρω από το NBA τη μέρα που η free agency ξεκινά, όταν η ίδια άλλαξε την ώρα έναρξης της free agency, προκειμένου να είναι εντός prime time τηλεοπτικού χρόνου -και όχι στα μεσάνυχτα ώρα ΗΠΑ-, τότε τι ακριβώς προσπαθεί στη συνέχεια να κυνηγήσει; Θεωρεί πως παίκτες που έχουν τελειώσει τις σεζόν τους μήνες πριν, ακόμα και από τον Απρίλη, ως την 1η Ιούλη δεν θα κοιτάνε το επαγγελματικό τους μέλλον; Ή ό,τι οι ομάδες δεν θα προσπαθήσουν να κλείσουν το ίδιο διάστημα τους παίκτες που θα τις βελτιώσουν. 

Αυτά είναι δεδομένα. Η κοροϊδία έρχεται από την ίδια τη Λίγκα που τακτικά ανακοινώνει πως θα κυνηγήσει και θα περιορίσει αυτές τις πρακτικές, καταφέρνοντας μόνο να γελοιοποιείται στη συνέχεια. Γιατί, πέρα από το αστείο της (μη) ποινής καθεαυτής, στην συγκεκριμένη περίπτωση, τις ίδιες μέρες που έγινε η σχετική ανακοίνωση, ο έτερος παίκτης που οι Bulls απέκτησαν μέσω sign and trade, o DeMar DeRozan, έδινε συνέντευξη για το πως από τον Μάη κανόνιζε την υπογραφή του με τους Lakers σε συνεννόηση με τους LeBron, Davis αλλά και το front office της πρώην ομάδας του, τους Spurs. Και όλος ο κόσμος βρήκε την συγκεκριμένη δήλωση απόλυτα φυσιολογική και business as usual. Ε, όταν το NBA μιλάει για ηχογραφήσεις κινητών και forensics και ενδελεχείς έρευνες σε τέτοιες περιπτώσεις, και μετά καταλήγει να λέει απλά ένα χαμηλόφωνο “ντα! Κακό!”, ε, το μόνο που καταφέρνει είναι να γελοιοποιείται. Ας αλλάξει επιτέλους το πλαίσιο του tampering σε κάτι ορθολογικότερο, να σταματήσει όλο αυτό το κουκλοθέατρο και το καραγκιοζιλίκι.   

Προσεχώς

Celtics @ Lakers, Τετάρτη 08 Δεκέμβρη, 05:00: Οκ, δεν είναι καμία από τις δύο ομάδες στα καλύτερά της, ωστόσο είναι το μεγαλύτερο rivalry στην ιστορία της Λίγκας, με αμφότερες τις ομάδες να έχουν από 18 Τίτλους. 

Bucks @ Heat, Πέμπτη 09 Δεκέμβρη, 02:30: Ήρθαν αντιμέτωποι και τη βδομάδα που μας πέρασε, οι Heat είναι σοβαρά χτυπημένοι από τραυματισμούς αυτή την περίοδο, ωστόσο τα δύο franchises έχουν αναπτύξει ένα ενδιαφέρον rivalry τα τελευταία χρόνια, με τον νικητή των αναμετρησεων τους στα Playoffs να πηγαίνει Τελικούς την τελευταία διετία, οπότε θα δούμε με ενδιαφέρον και αυτή τους την κόντρα.

Warriors @ Sixers, Kυριακή 12 Δεκέμβρη, 03:30: η κόντρα των αδερφών Curry, του Embiid και του Draymond, σε ένα δύσκολο crash test για τους Warriors στην έδρα μίας από τις καλύτερες ομάδες της Ανατολής.

Διαβάσαμε, είδαμε, μας άρεσαν και σας προτείνουμε

Τι συμπεράσματα για τη σεζόν μπορούμε να βγάλουμε από τα πρώτα 20 παιχνίδια αυτής και πόσο αξιόπιστα αυτά μπορεί να είναι; “The predictive power of the NBA's 20-game mark” του Kevin Pelton στο ESPN+

Ένας -μετά από καιρό- χαρούμενος Karl-Anthony Towns μιλάει στον Marc Spears του The Undefeated “For Karl-Anthony Towns and the Timberwolves, it’s coming together

Μία εξαιρετική παρουσίαση του κοινωνικού προσώπου του Coby White από τον Johnny Κουτσουράκη στο The Ball Hog: “Ο υπέροχος κύριος Coby White

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « We Got Game #8 - “Ρε τους Cavaliers…” We Got Game #5 - Here Come The Suns  »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely