Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 10:59

Οι Ευρωπαίοι του ντραφτ

Από :

Η φετινή αγωνιστική περίοδος μοιάζει να μπαίνει σε μία κανονικότητα, όσον αυτό είναι δυνατό στον καιρό που ζούμε. Οι ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις θα ξεκινήσουν κανονικά, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με το ΝΒΑ μετά την περσινή «κουτσουρεμένη» pre season. Mε το draft του κορυφαίου πρωταθλήματος να έχει πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο καθώς και το summer league του Las Vegas, θα ρίξουμε μία ματιά στους Ευρωπαίους παίχτες που επιλέχτηκαν μέσω αυτής της διαδικασίας και την προοπτική αυτών στην Αμερική ή στην Ευρώπη. Να σημειώσω εδώ πως θα αναφέρουμε τους παίχτες εκείνους, οι οποίοι αγωνίζονταν κατά την περασμένη χρονιά στη Γηραιά Ήπειρο και όχι όσους βρίσκονταν σε κάποιο αμερικανικό κολέγιο, όπως για παράδειγμα ο Γερμανός Franz Wagner που επιλέχτηκε στο νούμερο οκτώ από το Ορλάντο.

Alperen Sengun

Για τον Τούρκο σέντερ της Μπεσικτάς είχαν γράψει πριν το draft οι Λεωνίδας και Δημήτρης Χ. στο mock που είχαν ετοιμάσει. Για ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του αντιγράφω από το συγκεκριμένο κείμενο. ‘’Πρόκειται για έναν center με πολύ καλά στοιχεία στο σκοράρισμα, καλή ικανότητα στην πάσα και στο επιθετικό rebound. Παρά το χαμηλό ποσοστό στο τρίποντο (20%), σουτάρει με καλή τεχνική και αβίαστα και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ ότι θα εξελιχθεί σε καλό σουτέρ από μακριά. Μπορεί παίξει τόσο με πλάτη στο καλάθι, όσο και με πρόσωπο και αν οι 2,7 assist σας φαίνονται λίγες, θα πρέπει να βάλετε στην εξίσωση το γεγονός ότι έπαιζε ως center και δεν είχε όλη την ώρα την μπάλα στα χέρια του. Το δύο μεγάλα ερωτηματικά στην περίπτωσή του είναι το αν θα μπορεί να παίξει ως PF και γενικά τι ρόλο θα έχει στην άμυνα. Όσον αφορά το πρώτο, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αφού δεν νομίζω ότι έχει αρκετά γρήγορα πόδια για να μαρκάρει αντίπαλα τεσσάρια. Κάτι που μας πηγαίνει στο δεύτερο ερώτημα και την άμυνα. Η ομάδα που θα τον πάρει θα τον χρησιμοποιεί στη θέση του center και θα παίζει drop σχήματα. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Bucks μας έδειξε ότι μια ομάδα ακόμα και στις μέρες μας με τους πολλούς καλούς σουτέρ, μπορεί να πάει μακριά με αυτό το αμυντικό πλάνο, αρκεί να έχει πολλούς καλούς αμυντικούς παίκτες στα φτερά και στους guard. ’’

Το Houston επενδύει Ευρωπαϊκά σε αυτό το ντραφτ, επιλέγοντας στο νούμερο 16 έναν center. o oποίος πρόλαβε να κάνει αίσθηση με τους Τούρκους, κατακτώντας το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη του Τουρκικού πρωταθλήματος. O Kevin O’Connor στον κλασικό οδηγό του draft που φτιάχνει κάθε χρόνο έγραψε πως ο παίχτης θυμίζει κάτι από Vucevic, Sabonis. Τι θα κάνει λοιπόν στο Houston; Θα έρχεται από τον πάγκο, ως μέλος της δεύτερης πεντάδας, πιθανόν και να προσφέρει αρκετά στο επιθετικό σκέλος, όπως πολύ ωραία έγραψαν τα παιδιά στο δικό μας mock. Το ζήτημα με την αμυντική του ικανότητα ίσως εν μέρει «λυθεί» με τον έτερο Ευρωπαίο που απέκτησαν και για τον οποίο γράφουμε ακριβώς από κάτω. Σίγουρα πάντως μπορεί να σταθεί και σε big σχήματα με τον Christian Wood να λειτουργεί ως ο stretch ψηλός.

Usman Garuba

Άλλη μία περίπτωση ενός παίχτη της Ρεάλ Μαδρίτης που τους τελευταίους μήνες περνάει τον Ατλαντικό και μετακομίζει στο κορυφαίο πρωτάθλημα, μετά τους Campazzo και Deck. Ο Ισπανός forward/center επιλέχτηκε από τους Houston Rockets στο νούμερο 23, αυξάνοντας την ευρωπαϊκή παροικία στο Τέξας στη γραμμή των «ψηλών», μετά τον Τούρκο Alperen Sengun και τον αποκτηθέντα μέσω sign and trade από τους Βulls, Γερμανό Daniel Theis. Το δίλημμα για την παραμονή του ή όχι στη Μαδρίτη λόγω του υψηλού buyout των τριών εκατομμυρίων ευρώ τελείωσε γρήγορα. Κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο πλήρωσαν οι Rockets και τα υπόλοιπα ο παίχτης, ο οποίος από το τετραετές rookie συμβόλαιο που υπέγραψε θα καρπωθεί περί τα δώδεκα εκατομμύρια στο τέλος αυτού. Παίχτης με εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού, θα προσδώσει την απαραίτητη σκληράδα και αμυντική συνέπεια που μοιάζει να λείπει από τη frontline των Ρουκετών. Μπορεί να αποτελέσει ικανό αμυντικό στην προσωπική άμυνα, είτε ως παίχτης που θα έρθει σε βοήθεια με το μάκρος του και τα γρήγορα πόδια του. Στα ματς του summer league έπαιξε και ως σέντερ αλλά θα χρειαστεί να βελτιώσει αρκετά το σουτ του , ειδικά από το τρίποντο, ώστε να μπορεί να σταθεί και ως stretch ψηλός.

Διόλου απίθανο και το σενάριο να πάρει αρκετό χρόνο με τη θυγατρική του Houston στη G League, πέρα από τα ματς στο ΝΒΑ.

Rokas Jokubaitis

To νούμερο 34 αρχικά το είχαν οι Oklahoma Thunder, αλλά κατέληξε τελικά στους Knicks μαζί με το 36, για το 32. Ο Λιθουανός point guard υπέγραψε αυτό το καλοκαίρι με τη Μπαρτσελόνα, αποτελώντας το back up του Νικ Καλάθη στη θέση για τους Καταλανούς. Κίνηση που έδειξε ότι δεν θα περνούσε τη φετινή σεζόν τον ατλαντικό, παρότι αγωνίστηκε στα παιχνίδια του summer league. Επομένως, για την περίπτωση του νεαρού από τη Βαλτική θα χρειαστεί να περιμένουν σίγουρα έναν χρόνο οι Νεοϋορκέζοι, πριν τον δουν να φοράει τη φανέλα τους, χρόνος που θα τον κάνει ακόμα πιο έμπειρο και έτοιμο να μεταβεί στο ΝΒΑ. Πόσο δε μάλλον όταν θα τεθεί ξανά υπό τις οδηγίες του κόουτς Γιασικεβίτσιους και θα μαθαίνει καθημερινά στις προπονήσεις και τους αγώνες από τον κορυφαίο ίσως playmaker που αγωνίζεται στην Ευρώπη. Από τις περιπτώσεις παιχτών που οι Αμερικάνοι δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτες και θα επενδύσουν στο ταλέντο τους. Πολύ καλός δημιουργός, που αρέσκεται να πηγαίνει στη ρακέτα και να δημιουργεί ρήγματα, θα χρειαστεί σίγουρα μεταξύ άλλων να βελτιώσει το σουτ από το τρίποντο, όσο και μετά από ντρίμπλα, καθώς στο ΝΒΑ θα είναι ένας γκαρντ με μέτρια αθλητικότητα και όχι ιδιαίτερα εκρηκτικός στο πρώτο βήμα. Πέρυσι πάντως έδειξε μία βελτίωση καθώς σούταρε με 39% τρίποντο, αλλά σε μόλις 1,5 προσπάθεια ανά παιχνίδι. Μόνο καλό θα του κάνει λοιπόν η παραμονή και η τριβή στο υψηλότερο επίπεδο, προτού φύγει και αυτός για Αμερική. Στο Las Vegas δεν έπαιξε πολύ, μόλις δέκα λεπτά μέσο όρο στα τρία ματς, με 6,3 πόντους, 60% τρίποντο και λιγότερη από μία ασίστ.

Juhann Begarin

Ο νεαρός Γάλλος guard ίσως είναι ο πιο «άγνωστος» εκ των Ευρωπαίων παιχτών που επιλέχτηκαν στο draft του Ιουλίου. Γεννημένος στη Γουαδελούπη το 2002, αγωνίζεται στο γαλλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Paris και τα δικαιώματά του τα κατέχουν οι Celtics, που τον διάλεξαν στο νούμερο 45, αλλά θα τον αφήσουν για την ερχόμενη σεζόν στην Ευρώπη. Το βασικό του προτέρημα σύμφωνα με τα scout reports είναι η αθλητικότητα του και το εκρηκτικό του βήμα. Ικανός στο να διεισδύει στη ρακέτα, κερδίζοντας αρκετά φάουλ, θέλει όμως αρκετή δουλειά τόσο στις αποφάσεις που παίρνει με τη μπάλα, όσο και στις επιλογές στα σουτ. Guard με εκτόπισμα, μέγεθος, μεγάλο άνοιγμα χεριών, που μπορεί να γίνει και ένας ικανός αμυντικός. Παίχτης που έχει ένα καλό πακέτο, αλλά θα χρειαστεί να δουλέψει αρκετά ώστε να βρεθεί στο ΝΒΑ. Κίνηση χωρίς ρίσκο για τους Σέλτικς. Ίσως χρειαστεί να βρεθεί και σε υψηλότερο επίπεδο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ προτού μεταβεί στο ΝΒΑ.

Filip Petrusev

O Σέρβος forward/center επιλέχτηκε από τους Sixers στο νούμερο 50 του ντραφτ και είναι άλλη μία περίπτωση παίχτη που θα μείνει στην Ευρώπη και το μέλλον θα δείξει αν θα μεταβεί στην πόλη της Φιλαδέλφεια. Ο Petrusev είχε περάσει μάλιστα από τα αμερικανικά κολέγια και δη το Gonzaga, προτού επιστρέψει στη Σερβία και τη Mega. Μάλιστα από τη στιγμή που δεν θα έκανε το ταξίδι για το ΝΒΑ η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές, με γρήγορες διαδικασίες τον απέκτησε, ώστε να αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Sanli, ο οποίος θα αγωνίζεται με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα από τη νέα σεζόν. Εξαιρετική κίνηση για τους Τούρκους, καθώς ο Petrusev είναι ένα πολύ καλό ταλέντο και θα έχει όλη τη δίψα να φανεί με την ομάδα, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει μελλοντικά συμπαίχτη του Joel Embiid. Μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει έναν stretch ψηλό με την ικανότητά του να ανοίγει το γήπεδο με το περιφερειακό του σουτ (42% πέρυσι) και ταιριάζει ταμάμ με τον τρόπο λειτουργίας της Εφές και το πώς μπορεί να ανοίγει χώρους για τους δαιμόνιους guards. Μπορεί να σταθεί εξίσου καλά κοντά στο post και να προσφέρει και από κει επιθετικά, αν και στο ΝΒΑ είναι κάτι που σπανίζει αυτή την περίοδο. Έχει τα στοιχεία όμως να αποτελέσει έναν έξτρα πόλο δημιουργίας από χαμηλά. Βέβαια για το ΝΒΑ, θα χρειαστεί να βελτιώσει την ικανότητά του να αμύνεται απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους, όσο και σε πιο δυνατούς ψηλούς κοντά στη ρακέτα. Παίχτης που λόγω σουτ ίσως φύγει για ΝΒΑ, αλλά και από τις περιπτώσεις που περνάνε τα χρόνια και σκέφτεσαι πως δεν έφυγε τελικά. Αν και με προϋπηρεσία στη Mega, δύσκολο να συμβεί αυτό.

Γιώργος Καλαιτζάκης

O Έλληνας παίχτης άκουσε τελευταίος το όνομά του (νούμερο 60) από τους πρωταθλητές του ΝΒΑ, Milwaukee Bucks. Η έκπληξη στην περίπτωσή του έγκειται στο ότι εν τέλει θα αποτελέσει τον τρίτο Έλληνα του ρόστερ μετά τους αδερφούς Αντετοκούνμπο, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το brewhoop.com, η επιλογή των Bucks να πληρώσουν το buy-out στον Παναθηναϊκό, τους «αφαιρούσε» το δικαίωμα να υπογράψουν τον 22χρονο παίχτη με two-way συμβόλαιο, ενώ ακόμα αυτή τους η κίνηση τους βοηθούσε να μην πληρώσουν φόρο πολυτελείας. Περισσότερα εδώ. Aναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο με την ομάδα της GLeague των Ελαφιών και μοιάζει περισσότερο ως μία κίνηση σαφώς για το μέλλον, με μικρό ρίσκο για το Milwaukee. Στα δύο παιχνίδια που έπαιξε στο summer league είχε 10,5 πόντους και 5 ασίστ μέσο όρο, δείχνοντας άνετος με τη μπάλα στα χέρια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καταστάσεις transition. Η «πρώτη ύλη» είναι εκεί για να δουλευτεί, oι Bucks επενδύουν σε αυτόν, περισσότερο από ό,τι φαινόταν να κάνει η ελληνική ομάδα και μένει να φανεί αν θα μπορέσει μελλοντικά να σταθεί στο ΝΒΑ και να βρει ρόλο και χρόνο. Προς το παρόν, είναι αρκετά άγουρος.

Εν τέλει έξι παίχτες από το ευρωπαϊκό μπάσκετ άκουσαν το όνομά τους κατά τη διαδικασία του draft και οι τρεις εξ αυτών θα βρεθούν στο ΝΒΑ. Είναι κάτι που δεν μπορούν να σταματήσουν οι ομάδες, την εκροή παιχτών στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ. Αυτό που πιθανόν όμως, μπορούν να κάνουν, είναι να επενδύουν στους νέους παίχτες και να καρπώνονται τα οικονομικά οφέλη της μετάβασής αυτής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « New York bound Westbrook και Lakers: Άσκηση χημείας »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely