Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 10:22

We Got Playoffs #3: Υπόκλιση στον Jayson Tatum (αλλά και στους Pelicans)

Από :

Οι Celtics έχουν κάνει τους πάντες να παραμιλάνε με την ως τώρα απόδοσή τους στον πρώτο γύρο, σκουπίζοντας τους πολυδιαφημισμένους Brooklyn Nets, το φαβορί για την κατάκτηση του Larry O’Brian trophy στην έναρξη της σεζόν. Bucks και Heat επιβεβαιώνουν την ανωτερώτητά τους έναντι των Bulls και Hawks αντίστοιχα, την στιγμή που στη Δύση οι Pelicans μας αναγκάζουν να πούμε “έχουμε σειρά”, οι Nuggets απέφυγαν τη “σκούπα” από τους Warriors και το ζευγάρι Grizzlies-Timberwolves αποδεικνύεται πολύ πιο ανταγωνιστικό απ’ ότι το είχαμε στο μυαλό μας. 

Στη σημερινή επιμέλεια της στήλης ο Gus Χρυσοχού.

Η εικόνα και του σημερινού κειμένου αποτελεί σχέδιο του Jack Perkins, γνωστό και ως PureHoop στα socials.

Fastbreak

Αν μου έλεγε κάποιος πριν το ξεκίνημα των playoffs πως οι Celtics θα “σκουπίσουν” τους Nets, θα τον περνούσα για τρελό. Φαντάζομαι το ίδιο θα συνέβαινε και με τον πιο αισιόδοξο οπαδό της Βοστώνης, μιας και δεν νομίζω να τολμούσε να προβεί σε μια τέτοια εκτίμηση/πρόβλεψη. Ωστόσο, τέσσερα παιχνίδια μετά, οι Celtics όχι μόνο έχουν επιβεβαιώσει τον τίτλο της πιο φορμαρισμένης ομάδας, αλλά είναι σαφές πως “κλείνουν το μάτι” για μια θέση στους Τελικούς του NBA. Ο μπασκετικός κόσμος υποκλίθηκε στον Jayson Tatum και την παρέα του, σε μια τρόπον τινά “παράδοση της σκυτάλης” από τον Kevin Durant στον προαναφερθέντα. Το τρίτο παιχνίδι της σειράς -ίσως- ήταν το καλύτερο του νεαρού αστέρα στα Playoffs (39/5/6 συν έξι κλεψίματα), ενώ σήμερα τα ξημερώματα ήρθε να προσθέσει άλλους 29 για να οδηγήσει τους Celtics στη νίκη και στην πρόκριση στον επόμενο γύρο. Μαζί του, οι Jaylen Brown και Marcus Smart έκαναν τα πάντα και τα έκαναν καλά, τόσο στα επιθετικά, όσο και στα αμυντικά τους καθήκοντα, την στιγμή που οι Nets αποδεικνύονταν ως σκιά του πολυδιαφημένου εαυτού τους. Οι Celtics περιόρισαν τον Durant σε μεγάλο βαθμό στο τρίτο παιχνίδι, καθώς πήρε μόλις 11 σουτ, ενώ στο τέταρτο σημείωσε μεν 39 πόντους, αλλά με 13/31 σουτ. Στο τέλος της μέρας, η Βοστώνη τα έκανε όλα και τα έκανε σωστά, την στιγμή που οι Nets χρειάζονται ακόμα χρόνο για να βρουν την ταυτότητά τους (μαζί με τον Ben Simmons, που πρώτα και κύρια πρέπει να τα βρει με τον εαυτό του).

Προφανώς κανείς μας δεν είναι σε θέση να πει “τι θα γινοταν αν…” στην περίπτωση που αγωνιζόταν ο Αυστραλός, αλλά είναι σαφές πως το κλίμα δεν είναι υπέρ του. Και μπορεί η συνολική διαφορά των 18 ποντών στα τέσσερα παιχνίδια να είναι η τρίτη μικρότερη στην ιστορία για σειρές που σκουπηστηκαν (έχουν υπάρξει και δύο με 16 πόντους άρθροισμα), αλλά η σκούπα, όπως και να το δει κανείς, ήταν σκούπα. Ο αποκλεισμός των Nets, χωρίς νίκη στην post season, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική έκπληξη της σεζόν, μετά τον αποκλεισμό των Lakers. Η αμφισβήτηση και στις δύο ομάδες θα είναι τεράστια, άπαξ και ξεκινήσει η νέα σεζόν. Το πέρασμα της σκυτάλης ωστόσο στην επόμενη γενιά αστέρων της Λίγκας είναι πάντως γεγονός καθώς για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια οι ημιτελικοί των περιφερειών δεν θα έχουν ούτε LeBron, ούτε KD.

Ωστόσο η Λίγκα παραμένει σε καλά και ασφαλή χέρια, πρώτα και κύρια σε αυτά του GIannis. Kαι τούτο καθώς οι πρωταθλητές Bucks με τον Giannis προεξέχοντα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Η ομάδα του Milwaukee συνέχισε από εκεί που άφησε τα πράγματα στο τρίτο παιχνίδι, υποχρεώνοντας τους Bulls στην πιο βαριά εντός έδρας ήττα της ιστορίας τους στα Playoffs (30 πόντοι), για να ακολουθήσει μια εκ νέου ήττα, αυτή τη φορά 24 πόντων. Ο μέσος όρος διαφοράς υπέρ των Bucks στα δύο παιχνίδια που έγιναν στο Chicago βρίσκεται στους 27 πόντους και αναμφίβολα η εμπειρία αυτή μόνο ευχάριστη δεν μπορεί να ήταν για τους φίλους των “Ταύρων”. Το παλκοσένικο της σειράς, όμως, ανήκει δικαιωματικά στους Bucks, οι οποίοι για ακόμα μια φορά έδειξαν πως τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα. Antetokounmpo και Holiday πραγματοποιούσαν συγκλονιστικές αλλαγές στην άμυνα, ενώ ο δεύτερος πρέπει αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση σε όλους τους guards. Δεν είναι μόνο ότι περιόρισε τον DeMar DeRozan στους 11 πόντους στο τρίτο παιχνίδι της σειράς, αλλά και το γεγονός πως τον υποχρέωσε σε 40% ποσοστό ευστοχίας στο τέταρτο παιχνίδι. Για να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή η αμυντική συνεισφορά του Holiday, παραθέτω το παρακάτω tweet:

Και μπορεί επιθετικά να ήταν -μαζί με τον Giannis (32 πόντοι)- σημείο αναφοράς για τους Bucks (26 πόντοι, 5/8 τρίποντα), αλλά η αποκάλυψη ήταν ο Grayson Allen, ο οποίος “ντύθηκε” Klay Thompson και με 6/7 τρίποντα και 27 πόντους, εκτελώντας τους Bulls. Το κακό για το Chicago είναι πως κάθε φορά που προσπαθούσε να μειώσει τη διαφορά, οι Bucks πατούσαν λίγο περισσότερο το γκάζι και εξαφανίζονταν. Το ίδιο αναμένεται -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- να συμβεί και στη σειρά αυτή. Να εξαφανιστεί από τις μνήμες μας. 

Μένοντας στην Ανατολή, το ίδιο θα συμβεί μάλλον και στη σειρά μεταξύ Heat και Hawks. Οι Heat συνήλθαν γρήγορα από την ήττα στο τρίτο παιχνίδι και η διαφορά των 24 πόντων στην πρόσφατη αναμέτρησή τους καταδεικνύει και τη διαφορά των δύο ομάδων. Ο Jimmy Butler ήταν συγκλονιστικός για ακόμα μια φορά σε παιχνίδι Playoffs, πιστοποιώντας πως πρόκειται ίσως για τον πιο “locked-in” παίκτη της Λίγκας όταν μπαίνουμε στην postseason και με ένα statline 36/10/4/4, οδήγησε το Miami μια ανάσα μακριά από τα ημιτελικά της Ανατολής. Παράλληλα, υποχρέωσαν τον Trae Young σε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της καριέρας του, καθώς τελείωσε την αναμέτρηση με μόλις εννέα πόντους και 3/11 σουτ. Χαρακτηριστικό, δε, είναι το γεγονός πως στο plus/minus του τέταρτου παιχνιδιού, για λογαριασμό των Hawks, μόνο ο Danilo Gallinari βρέθηκε στο +4 και όλους τους υπόλοιπους από -9 και κάτω. Η σειρά μάλλον έχει τελειώσει, εκτός κι αν ο Young έχει στο ντεπόζιτό του μια μεγαλειώδη εμφάνιση.

Δεν ξέρω αν συνομωτεί το σύμπαν κάθε φορά που οι ομάδες του Doc Rivers βρίσκονται να προηγούνται σε μια σειρά 3-1, αλλά σε κάθε περίπτωση το αφήγημα που μας έχει χαρίσει -και ίσως μας ξαναχαρίσει- ο προπονητής των Sixers είναι μοναδικό. Ενδεχομένως να γίνει και ο πρώτος προπονητής που βλέπει την ομάδα του να αποκλείεται στα playoffs, όντας προηγούμενη 3-0. Ας μην προτρέχουμε στην ίντριγκα όμως. Το πέμπτο παιχνίδι της σειράς μεταξύ Sixers και Raptors είχε ξεκάθαρους πρωταγωνιστές και αυτοί ήταν οι Καναδοί. Έχοντας ως ηγέτη τον Pascal Siakam (23/10/7) οι Raptors έθεσαν από νωρίς το τέμπο τους στο παιχνίδι, υποχρεώνοντας τους αντιπάλους τους σε κακές επιλογές στην επίθεση. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από το γεγονός πως η παρέα του Joel Embiid σούταρε με το κακό 38,3% εντός πεδιάς, τη στιγμή που οι Raptors είχαν 51,2%, αλλά και από το ότι οι Sixers υποχρεώθηκαν σε 15 λάθη στο ματς, έναντι μόλις 8 του Toronto. Η σημασία της νίκης των Raptors μέσα στην Philadelphia, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι, αν αναλογιστεί κανείς πως επετεύχθη χωρίς τον Fred VanVleet. Αν μη τι άλλο, είναι σαφές πως οι Raptors έχουν κάνει τους Sixers να ιδρώσουν. Και το momentum είναι μαζί τους για να πάνε τη σειρά σε έβδομο παιχνίδι.

Στη Δύση οι Pelicans είναι η ομάδα για την οποία γίνεται η περισσότερη κουβέντα. Έχουν φέρει τη σειρά με τους Suns στα ίσια, πραγματοποιώντας φανταστικές εμφανίσεις και έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Brandon Ingram, ο οποίος στα πρώτα Playoffs της καριέρας του δείχνει πως ήταν έτοιμος για αυτά εδώ και καιρό. Οι μέσοι όροι του ως τώρα στη σειρά σχηματίζουν την εξής statline: 29,8 πόντοι, 6,8 rebounds και πέντε assists. Στο εν λόγω παιχνίδι, σταμάτησε στους 30 πόντους και με αυτό το νούμερο έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των Pelicans που σημειώνει 30+ πόντους σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια Playoffs. Την ίδια στιγμή, ο Jonas Valanciunas επιδιδόταν σε ένα εντυπωσιακό double-double της τάξης των 26 πόντων και 15 rebounds, σκεπάζοντας τα καλάθια. Στην αντίπερα όχθη, ο Chris Paul ήταν -πολύ- μακριά από τον συνηθισμένο καλό εαυτό του, μένοντας στους τέσσερις πόντους. Είναι σαφές πως η απουσία του Devin Booker έχει στοιχίσει σε μεγάλο βαθμό στους Suns και η επιστροφή του μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή είναι η ένατη φορά που το #1 και το #8 βρίσκονται στο 2-2, ενώ καμία από αυτές τις εννιά φορές δεν προκρίθηκε η ομάδα που τελείωσε όγδοη στη regular season. Αν μη τι άλλο, οι Pelicans έχουν το momentum για να κάνουν το τεράστιο “μπαμ”. 

Στο Denver, οι Nuggets απέφυγαν το “σκούπισμα” από τους Warriors χάρη στο τεράστιο ματς του Nikola Jokic (37/8/6), o οποίος είχε ως άξιους συμπαραστάτες τους Aaron Gordon (21/6/4) και Monte Morris (24, 5/8 τρίποντα). Ωστόσο αν μπορούμε να πούμε πως το να κάνουν καλό ματς οι προαναφερθέντες είναι κάτι το αναμενόμενο, η εμφάνιση του “Bones” Hyland ήταν η αναφώνηση του νεαρού πως “είναι εδώ”. Το statline 15/4/7 στο συγκεκριμένο παιχνίδι πιστοποιεί ακριβώς αυτό, αλλά αυτό που πρέπει ενδεχομένως να κρατήσουμε πάνω από όλα είναι τη συμπεριφορά του, καθώς το παιδί “δεν νιώθει”. 

Από την άλλη πλευρά, Curry και Thompson σημείωσαν 33 και 32 πόντους, αντίστοιχα αλλά όπως φάνηκε δεν αποδείχθηκαν αρκετοί για το Golden State. Είναι σαφές πως η κακή εμφάνιση του Jordan Poole αποδείχθηκε καταλύτης για τους Warriors, καθώς μετά από τρία παιχνίδια με μέσο όρο 28,7 πόντους, προσγειώθηκε απότομα στου 11 και στα 3/10 σουτ. Ακόμα κι έτσι όμως, οι Nuggets πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς για να να ξαναμπούν στο κόλπο της σειράς, κάτι που η παρέα του Steph δεν φαίνεται διατεθειμένη να το αφήσει. Highlight, ωστόσο, αποτελούν οι φωνές του Jokic προς τον Austin Rivers, με τον Σέρβο να προβλέπει αμέσως πως οι Warriors θα πάνε για τη λόμπα προς τον Wiggins στο συγκεκριμένο play. 

Μπαίνοντας στη σειρά με το Dallas, οι Jazz όχι μόνο αποτελούσαν την καλύτερη επίθεση στο NBA, αλλά ήταν και οι πρώτοι σε εύστοχα τρίποντα. Όλα τα παραπάνω πήγαν περίπατο στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς, με τους Mavericks να τους διαλύουν με 102 - 77 και πλέον να έχουν δύο ευκαιρίες για να βρεθούν στους ημιτελικούς της Δύσης. Η ομάδα του Quin Snyder επιχείρησε 30 σουτ από τα 7,25, με μόλις τρία εξ αυτών (!!!) να βρίσκουν στόχο, “γράφοντας” έτσι το χειρότερο ποσοστό τριών πόντων στην ιστορία των Playoffs (για ομάδα με πάνω από 25 προσπάθειες σε αγώνα). Αν βάλουμε στην εξίσωση και την εκπληκτική εμφάνιση του Luka Doncic (33/13/5), ο οποίος φαίνεται να έχει επιστρέψει γερός και για τα καλά, τότε δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Προφανώς δεν γίνεται να σουτάρουν το ίδιο άσχημα οι Jazz στο έκτο παιχνίδι, ωστόσο σε elimination game και μετά από αυτή την κάκιστη επίδοση, η μπάλα θα είναι μάλλον λίγο πιο “βαριά”. Ο τραυματισμός του Mitchell στο πόδι, που ενδέχεται να αποτελεί σημαντικό λόγο της μειωμένης του απόδοσης, είναι ένα ακόμα πρόβλημα για την ομάδα της Utah. Οι Mavs έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν σειρά Playoffs για πρώτη φορά μετά το 2011, όταν και κατέκτησαν το Πρωτάθλημα και η αίσθηση είναι πως θα το κάνουν.

Οι φάσεις που μας έβγαλαν τα μάτια

Από εντυπωσιασμό…

Η όλη αμυντική προσπάθεια του Herb Jones που κατέληξε σε block στο σουτ του Mikal Bridges.

Όχι ακριβώς η καλύτερη επίδειξη των ταλέντων του από τον Draymond Green…

Η γωνιά του Geek

➣ Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο Doc Rivers είναι μια μοναδική περίπτωση προπονητή στο NBA. Μετράει 31 ήττες, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον προπονητή, στο να “κλείσει” τη σειρά και να προκριθεί στον επόμενο γύρο.

➣ Το όνομα του Nic Claxton μπήκε δίπλα σε αυτό του Wilt Chamberlain, αλλά όχι για καλό. Ο center του Brooklyn τελείωσε το ματς με 1/11 βολές (9%), ποσοστό που έχει “γράψει” στο παρελθόν ο τεράστιος Wilt.

➣ Μένοντας λίγο ακόμα στο Brooklyn, το ρεκόρ του Kyrie Irving στα playoffs βρισκόταν στο 39-13, όσο είχε συμπαίκτη τον LeBron. Έκτοτε μετράει 11-11. 

➣ O Nikola Jokic πραγματοποίησε το όγδοο παιχνίδι του στα playoffs που είχε τουλάχιστον 35/5/5. Οι υπόλοιποι παίκτε των Nuggets που έχουν μετύχει τέτοιο statline, περιορίζονται στα επτά παιχνίδια συνολικά!

➣ Είναι σαφές πως ο James Harden αποτελεί σκιά του καλού εαυτού του, ως τώρα, στα playoffs. Σουτάρει με 37% εντός πεδιάς και με 38% από τη γραμμή του τριπόντου. 

➣ O Precious Achiuwa τελείωσε το πέμπτο παιχνίδι με τους Sixers, έχοντας 17 πόντους. Ο πάγκος των Sixers είχε 11 συνολικά!

➣ Η λίστα τραυματισμών του Chris Paul και των συμπαικτών του στα playoffs, όλο και μεγαλώνει.

➣ Να δώσουμε και συγχαρητήρια στον Chris Finch, ο οποίος με τις δύο νίκες του ως τώρα στη σειρά με τους Grizzlies έγινε ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία των Timberwolves με τις περισσότερες νίκες στα playoffs. Πρώτος ο Flip Saunders με 17 και τρίτος ο Tom Thibodeau με μία!

 Ups and Downs

⬆ Δεν υπάρχουν λόγια για την κίνηση του Ja Morant να στείλει το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη που κέρδισε στο σπίτι του Desmond Bane. O Ja μοιράστηκε το σκηνικό με τους followers του στο instagram σε μια στιγμή “I’m nor crying, you are”. 

⬆ Η αγωνιστική παρουσία του Alvarado είναι μια απόλαυση:

⬇ (Ακριβώς επειδή:) Ο Chris Paul είναι παικταράς; Είναι.

Είναι και μεγάλος τσόγλανος; Επίσης είναι. 

⬇ Όπως ακριβώς έγραψε και ο δικός μας ο Νίκος στο twitter “Όλος ο μπασκετικός βίος του Wiggins, η σύνοψη του "δυνατότητες vs πραγματικότητα" του, το χαμένο put back κάρφωμα σε match playoffs, στο τελευταίο λεπτό με τον αγώνα στην ισοπαλία. Αυτό το "ναι, είναι είναι εντός των δυνατοτήτων του, είναι τόσο καλός για να είναι εκεί, αλλά όχι".

⬇Tρομερές οι εκτός τόπου και χρόνου δηλώσεις του Kyrie μετά το Game-3:

Being in a series like this with guys that are just trying to gel. Usually, you are jelling around at the right time and that group in the other locker room is jelling at the right time, they’ve been jelling since Christmas. For us, we’re in a new experience as a group and we just have to respect that. I don’t wanna be cliche but I don’t have a lot of answers for  how you make up time from October until now when teams would usually be jelling and things would be feeling good.”

Aλήθεια μεγάλε;! Και ποιανού ευθύνη ακριβώς ήταν που δεν είχατε χημεία επειδή έλειπε όλη τη σεζόν από επιλογή άραγε;! 

Τα νούμερα λένε άλλωστε πως από τη μέρα που υπέγραψε στους Nets ο Kyrie έχει αγωνιστεί σε 103 παιχνίδια με τη φανέλα τους και δεν έχει αγωνιστεί σε 123!

⬇ Οι Warriors με τα τρέχοντα δεδομένα φαντάζουν ως το φαβορί για να βγουν από τη Δύση. Η νέα φρενίτιδα, με το “Poole Party”, τους “Fast Five”, τη “New Death LineUp” έχουν τον χαβά τους και θυμίζουν τις “Strength in Numbers” days τους, ωστόσο η τριάδα Curry, Klay, Poole έχει σημαντικά θέματα στην άμυνα των αντίπαλων guards. Όπως η τελευταία εμφάνιση του “Bones” μάς έδειξε ενδεχομένως η παρουσία του Payton II να είναι απαραίτητη για σημαντικό χρόνο στο παρκέ όταν η αντίπαλη ομάδα κατεβάζει έναν δυναμικό guard scorer. Και στον επόμενο γύρο αυτός μπορεί να είναι ο Ja…

Διαβάσαμε, είδαμε, ακούσαμε μας άρεσαν και σας προτείνουμε

To πως η άμυνα των Celtics κατάφερε να περιορισεί τον Kevin Durant ήταν ένα από τα πιο αξιοσημείωτα θέματα του πρώτου γύρου. Εύλογα με αυτό καταπιάνονται δύο από τους καλύτερους αναλυτές της απέναντι όχθης του Ατλαντικού, ο Kevin Peltos στο ESPN+ και ο Ben Taylor του Thinking Basketball

Mένοντας τόσο στην άμυνα όσο και στον Ben Taylor εξαιρετική είναι η ανάλυσή του και για τις αμυντικές δυναότοτητες και επιδόσεις της αποκάλυψης του δεύτερου γύρου του περσινού star και μελλοντικά μόνιμο παρόντα στις all defensive teams, Herd Jones

Ένας ακόμα παίκτης που επιλέχθηκε στον δεύτερο γύρο (#33 το 2018) και λάμπει με τις εμφανίσεις του στη φετινή postseason είναιο o Jalen Brunson. Ένα πολύ ωραίο άρθρο για τις old-school εμφανίσεις του μας χαρίζει ο Steph Noh στο Sporting News.

Για τη “Γη της Επαγγελίας” του Andre Iguodala στο San Fransico γράφει ο Marcus Thompson στο The Athletic ($)

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely