Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 15:28

Golden State Warriors: The Return of the Jedi

Από :

To τάγμα των Jedi στο σύμπαν του Star Wars θα μπορούσε να θεωρηθεί μία κάστα μοναχών-πολεμιστών, τους οποίους περιβάλλει ένα μυσταγωγικό πέπλο, λόγω της ικανότητας που έχουν αναπτύξει να χειρίζονται τη Δύναμη. Την ενέργεια που περιβάλλει όλα τα έμβια όντα του γαλαξία. Είναι αυτή που δίνει στους Jedi όλες τις δυνατότητές τους, τις οποίες χρησιμοποιούν μόνο όταν χρειάζεται όντας οι θεματοφύλακες της ειρήνης. Στη μυθοπλασία του συγκεκριμένου φανταστικού σύμπαντος οι πάντα ισχυροί Jedi έψαχναν για καιρό τον άνθρωπο εκείνο που θα αποτελέσει τον εκλεκτό και θα έφερνε σε ισορροπία τη Δύναμη, ανάμεσα στη Φωτεινή και τη Σκοτεινή της πλευρά. Οι τρεις κινηματογραφικές τριλογίες1  βασίζονται στην αιώνια μάχη τους ενάντια στους Sith, εκείνους δηλαδή που ασπάστηκαν "την σκοτεινή πλευρά".  

H ιστορία και η παρουσία των Golden State Warriors θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτή των Jedi. Από την κυριαρχία τους και τον τρόπο που διαμόρφωσαν το μπάσκετ προς όφελος όλων όσων το αγαπάμε, μέχρι και τον τρόπο που επήλθε η πτώση τους και εν συνέχεια η επιστροφή τους. Η oμάδα που επί πέντε συναπτά έτη, από το 2015 έως το 2019, βρέθηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος και κατέκτησε τρία δαχτυλίδια, είδε τους τραυματισμούς να χτυπάνε αδυσώπητα τους Durant και Thompson, ενώ ο πρώτος είχε αποτελέσει τον εκλεκτό των Warriors, τον άνθρωπο που θα τους οδηγούσε σε μία δυναστεία πραγματικά ασταμάτητη για το υπόλοιπο ΝΒΑ. Όμως, όπως και στο φανταστικό σύμπαν που δημιούργησε ο George Lucas, ο Durant σαν άλλος Anakin Skywalker ένιωσε «ξένος» προς το όλο σύστημα των πολεμιστών Jedi και τους πρόδωσε μεταπηδώντας στη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης. Αν σας αρέσουν οι αναλογίες, έγινε ένας άρχοντας Sith που σκοπός του ήταν να καταστρέψει το τάγμα των Jedi και να επικρατήσει η σκοτεινή δύναμη στον γαλαξία. 

Έτσι η περίοδος όπου οι Warriors μεσουρανούσαν στον γαλαξία του ΝΒΑ έφτασε στο τέλος της. Ή πιο σωστά, βρέθηκαν στο περιθώριο. Μοναδικοί συνεχιστές της χρυσής εποχής στη δεκαετία του 2010, οι Steph Curry και Draymond Green, οι οποίοι όμως, δεν έφταναν για να φέρουν ξανά στη φωτεινή πλευρά την ομάδα, καθώς και οι ίδιοι ανά περιόδους χτυπήθηκαν από τραυματισμούς. Τη φετινή χρονιά ωστόσο επέστρεψαν δυναμικά, με τον Klay Thompson να κάνει την επάνοδό του μετά από μακρά απουσία αγωνιστικής απραξίας, ενώ στο πρόσωπο των Jordan Poole -πρωτίστως- και Jonathan Kuminga βρέθηκε το «νέο αίμα» και η ελπίδα του οργανισμού να συνδυάσει το παλιό με το νέο. 

Στο παρόν κείμενο θα ρίξουμε θα κάνουμε μία αναδρομή στην παρουσία τους στους τελικούς του πρωταθλήματος, λίγο πριν ξεκινήσουν μία νέα προσπάθεια για την κατάκτηση του έβδομου δαχτυλιδιού. Το τελευταίο δεν είναι άνοιγμα προς το σύμπαν του Τόλκιν, το υπόσχομαι, δε μας φτάνουν οι ώρες άλλωστε.

Οι Warriors της Philadelphia

Μίνι αναδρομή στο μακρινό παρελθόν της ομάδας και την πόλη της Φιλαδέλφεια όπου και ιδρύθηκε η ομάδα το 1946. Κατόπιν, το 1962 μετέβη στη δυτική ακτή και το Σαν Φρανσίσκο όταν και μετονομάστηκε San Francisco Warriors, ενώ από το 1971 έως τις μέρες μας είναι οι πολεμιστές της χρυσής γέφυρας εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο όλη την πολιτεία. Κατά την πρώιμη περίοδο της ομάδας  είχαν κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (1947, 1956 και 1975). Παίκτες ορόσημα (και μέλη του Hall of Fame) οι Joe Fulks, Paul Arizin, Rick Barry και φυσικά ο Wilt Chamberlain, ο πιο γνωστός όλων αν και δεν κατέκτησε πρωτάθλημα μαζί τους. Mε τους νυν αντιπάλους τους μάλιστα είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στους τελικούς της σεζόν 1963/64, όταν και έχασαν το πρωτάθλημα με σκορ στη σειρά 4-1. 

H σεζόν 2014/15

H χρονιά που ανέτειλε για τα καλά το άστρο του Steph Curry και οι Dubs ήρθαν για να μείνουν. Τα πρώτα σημάδια για την ανερχόμενη ομάδα της δυτικής περιφέρειας είχαν εμφανιστεί από τις προηγούμενες σεζόν, όταν υπό τις οδηγίες του Mark Jackson βρέθηκαν στα playoffs μετά από απουσία πέντε ετών. H βάση του συνόλου είχε στηριχθεί στις επιλογές μέσα από τη διαδικασία του draft με τους Harrison Barnes, Draymond Green να προστίθενται στους Splash Brothers Steph Curry και Klay Thompson. Eνδεικτικά αναφέρω κατά σειρά τις επιλογές στο draft. Ο Curry το 2009, ο Τhompson το 2011, οι Barnes, Green το 2012. Τι χρειαζόταν το πλάνο του οργανισμού για να πάει ένα βήμα παραπέρα; Τον κατάλληλο άνθρωπο στον πάγκο. 

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Steve Kerr, παρότι δεν είχε εμπειρία ως πρώτος προπονητής. Για την ακρίβεια δεν είχε καθόλου προπονητική εμπειρία, καθώς εργαζόταν ως σχολιαστής για το ΤΝΤ ενώ είχε διατελέσει και general manager για τους Suns. Mε τον Kerr στο τιμόνι της ομάδας επήλθε η έκρηξη. Η motion επίθεση των Warriors ήταν μία οπτική πανδαισία, μια χορογραφία διαρκούς κίνησης των παιχτών και της μπάλας, με σκοπό να βρεθεί το καλύτερο σουτ για τους κατάλληλους αστέρες. Με μότο το ‘’Strength in numbers’’, το οποίο πρέσβευε τη φιλοσοφία του οργανισμού και αφορούσε τον τρόπο σκληρής δουλειάς που πρέπει να εφαρμόσουν για να πετύχουν, εξελίχθηκαν γρήγορα στην κορυφαία επίθεση (αλλά και στην κορυφαία άμυνα) της κανονικής περιόδου και τερμάτισαν με το καλύτερο ρεκόρ (67-15), 16 περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. Το δίδυμο των Curry, Thompson ήταν ασταμάτητο, ο Green σιγά σιγά ξεχώρισε ως ο πραγματικός playmaker , ενώ εκείνη τη σεζόν μας συστήθηκε η περίφημη ‘’Death Lineup’’ με τους τρεις προαναφερθέντες παίχτες συν τους Iguodala, Barnes. Στο τέλος της σεζόν στέφθηκαν πρωταθλητές απέναντι στους Cavaliers του LeBron James, ο οποίος στερήθηκε λόγω τραυματισμών τους Irving, Love, με σκορ 4-2 και με πολυτιμότερο παίχτη τον Andre Iguodala. Όλος ο μπασκετικός κόσμος έγινε μάρτυρας της νέας ανερχόμενης δύναμης.

Σεζόν 2015/16

H σεζόν που έσπασαν το -έως τότε αδιανόητο- ρεκόρ των Βulls στην κανονική περίοδο με τις 72 νίκες, φτάνοντας στο 73-9. Το κυνήγι αυτού του ρεκόρ ίσως επηρεάσε ψυχολογικά την ομάδα στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος και στα playoffs. Συνέχιζαν ως η καλύτερη επίθεση και μία εκ των κορυφαίων αμυνών και το μόνο ερώτημα που υπήρχε ήταν το πόσο εύκολα θα έρθει το δαχτυλίδι. Aφού ξεπέρασαν εύκολα τα εμπόδια των Rockets, Blazers στους πρώτους γύρους, βρέθηκαν ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό από τους Thunder στους τελικούς της δυτικής περιφέρειας. Xρειάστηκε το επικό έκτο παιχνίδι από τον Κlay Thompson στην Οklahoma με τους 41 πόντους στο ματς και τους 19 στην τελευταία περίοδο για να κάνουν το break και να επιστρέψει η σειρά στο Oakland -και το τότε γήπεδό τους, την Oracle Arena- για να μην αποκλειστούν. 

Η σειρά εκείνη αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Durant με τους Thunder, αφού πολύ σοφά αποφάσισε πως αν δεν μπορείς να λύσεις το «πρόβλημα» ας γίνεις μέρος του. Στους τελικούς βρέθηκαν αντιμέτωποι ξανά με τους Cavaliers με τους οποίους αποτέλεσαν ένα κλασικό ζευγάρι τελικών την περασμένη δεκαετία. Η σειρά βρέθηκε στο 3-1, κάτι που προμήνυε άλλο ένα δαχτυλίδι για τους Dubs, όμως δεν υπολόγισαν το μεγάλο "θέλω" των αντιπάλων τους και την υπόσχεση που είχε δώσει ο LeBron όταν επέστρεψε στο Ohio. Ο Steph Curry έγινε στόχος του αντίπαλου προπονητικού σταφ, με αλλεπάλληλα σκριν ακόμα και μεταξύ των guards , όπως χαρακτηριστικά συνέβαινε μεταξύ Kyrie Irving, JR Smith ή και LeBron James. Εν τέλει ζήσαμε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του αθλήματος, πρώτα με το The Block του LeBron κι έπειτα με το The Shot του Kyrie. Οι Cavs κατέκτησαν το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Μεγάλο πλήγμα για τον οργανισμό των Warriors που όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και προχώρησε στην κίνηση που προκάλεσε πάταγο.

Στα χρόνια του "Εκλεκτού"

Η περίοδος που στο πρόσωπο του Κevin Durant βρέθηκε εκείνος που θα έγερνε οριστικά την πλάστιγγα στη μεριά των πολεμιστών. O Durant ήταν ο Anakin Skywalker για τον οργανισμό. Ο παίκτης που θα οδηγούσε την ομάδα από το San Francisco σε μία δυναστεία όπως παλαιότερες σαν τους Lakers, Celtics. Oι Dubs και το front office τους εκμεταλλεύτηκαν την άρνηση του σωματείου των παιχτών για ομαλοποίηση της αύξησης του salary cap εκείνη την περίοδο, με αποτέλεσμα να  μπορούν να απορροφήσουν το συμβόλαιο του Durant. Για το ζήτημα έχει γράψει ο Νικόλας στο υπέροχο κείμενό του ‘’Το ΝΒΑ δεν είναι μία open market λίγκα-και αυτό είναι καλό’’ το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Η συμμετοχή ενός παικταρά όπως ο KD δεν άλλαξε πολλά στον τρόπο λειτουργίας και στο gameplan της ομάδας. Ιδιαίτερα την πρώτη του χρονιά εκεί, όπου σάρωσαν κυριολεκτικά τα πάντα στον διάβα τους, τόσο στην κανονική περίοδο με 67-15 ρεκόρ όσο και στα playoffs, όπου έκαναν μόλις μία ήττα και αυτή στους τελικούς απέναντι στους Cavs.

Ο Durant τους έκανε ακόμη πιο αποδοτικούς επιθετικά, παρότι σε μέσους όρους πάσαραν λίγο λιγότερο, ενώ στα playoffs είχαν συνολικά μειώσει τις κατοχές που ολοκλήρωναν με απομόνωση, σε αντίθεση με όσα ενδεχομένως φανταζόμασταν. Συγκεκριμένα το 6,3% της σεζόν 2015-16 στις iso κατοχές πηγαίνει στο 5,7% με τον KD, ενώ στα πιο "μαζεμένα" playoffs φτάνουν από το 10% στο 6,8%, τρέχοντας ταυτόχρονα περισσότερες επιθέσεις σε καταστάσεις transition. Η πιο δύσκολα αντιμετώπιση επίθεση των τελευταίων πολλών ετών ήταν γεγονός.

Η δεύτερη χρονιά, εκεί που πράγματι το iso του Durant ανέβηκε στο 11,4% (ίσως και λίγο αναγκαστικά, λόγω της μεγάλης φθοράς των υπολοίπων μετά από τόσες γεμάτες σεζόν) ολοκληρώθηκε και αυτή με πρωτάθλημα, το τρίτο σε μία τετραετία κυριαρχίας της ομάδας. Συντήρηση δυνάμεων για τους παίκτες στην κανονική περίοδο, με «μόλις» 58 νίκες και δαχτυλίδι ξανά απέναντι στους Cavs, με τον πρώτο αγώνα της σειράς να μνημονεύεται έως σήμερα εξαιτίας της πιο blooper στιγμής τελικών. 

Προτού φτάσουν στον τελικό όμως, χρειάστηκε ένας τραυματισμός στο πόδι του Chris Paul και ένα επικό σερί 17 συνεχόμενων άστοχων σουτ τριών πόντων από τους Rockets στους τελικούς της Δύσης για να επικρατήσουν τελικά με 4-3 στη σειρά, η οποία τους έφερε στα όριά τους. O Durant ήταν ο απόλυτος σταρ στη διετία αυτή, με ισάριθμα βραβεία πολυτιμότερου παίχτη των τελικών. Αξίζει όμως ειδική μνεία στους ετέρους all-stars εκείνης της ομάδας, που δε δίστασαν να κάνουν λίγο πίσω για να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν καλύτερο ο συμπαίχτης τους και να γίνει μέλος της φιλοσοφίας αυτών. 

Σεζόν 2018/19

H χρονιά που επέφερε την πτώση του τάγματος των Warriors και την «απόσυρσή» τους στο παρασκήνιο μέχρι φέτος. Πτώση που επήλθε δυστυχώς με κρότο καθώς στην πέμπτη συνεχόμενη παρουσία τους δύο από τους βασικούς παίχτες, οι Durant, Thompson τραυματίστηκαν στους τελικούς εναντίον των Raptors, τραυματισμοί που θα τους έθεταν εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σοκ ήταν ισχυρό για τον οργανισμό με αποτέλεσμα όχι τόσο το χαμένο πρωτάθλημα, αλλά πολύ περισσότερο το κλείσιμο μιας σελίδας και τη συνέχεια μίας ομάδας που ήταν κάτι παραπάνω από μία απλή ομάδα μπάσκετ, αλλά ένας λόγος για να αγαπήσει κάποιος το άθλημα. Ο Thompson επηρεάστηκε αρκετά από τα προβλήματα στα πόδια του, με αποτέλεσμα να επανεμφανιστεί στα γήπεδα έτοιμος τον περασμένο Γενάρη. Από την άλλη, ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο οργανισμός και το προπονητικό σταφ την περίπτωση του Durant μέχρι τον σκληρό τραυματισμό του, ενδεχομένως έφερε τη ρήξη στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Ο Durant από εκείνη τη στιγμή και έπειτα έκλεισε το μάτι στη σκοτεινή πλευρά της δύναμης και σιγά σιγά μεταπήδησε σε αυτήν. Το άλλοτε χρυσό αγόρι , ο Anakin Skywalker των Dubs έγινε σύντομα ο Darth Vader για το ΝΒΑ με την απόφαση να πάει στους Brooklyn Nets. 

Αντί επιλόγου

Η φετινή σεζόν αποτέλεσε την επιστροφή των Warriors στο προσκήνιο του ΝΒΑ, με τον Thompson να επανέρχεται στη δράση, τον Green να αποτελεί τον στυλοβάτη του οικοδομήματος, τον Curry τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη τους και από κει και πέρα στα πρόσωπα των Wiggins, Kuminga και Poole- ειδικά- να βλέπουν το μέλλον του οργανισμού. Περισσότερα για τη σειρά που θα κρίνει τον πρωταθλητή μπορείτε να διαβάσετε στο preview των Τελικών και τον λόγο που η πλειονότητα της ομάδας του Basketball Guru τους θεωρεί φαβορί. Θα ήταν η ιδανική επάνοδος για μία ομάδα που αποτέλεσε πραγματικά τη φωτεινή πλευρά της μπασκετικής δύναμης.

 

Σημειώσεις:

  1. Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο τριλογίες, καθώς η τρίτη και πιο πρόσφατη αποτελείται από μία ταινία-αντιγραφή, από μία υπέροχη όπως το Last Jedi και μία τελευταία κυριολεκτικά σκατένια.

       2. Στατιστικά από το επίσημο σάιτ του ΝΒΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Έτοιμοι Preview Τελικών 2022: Golden State Warriors vs Boston Celtics »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely