Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 10:01

Coppa Italia: Ώρα για το κυρίως πιάτο

Από :

Τις δύο προηγούμενες ημέρες επιβεβαιώθηκε εμφατικά ο λόγος που το Coppa Italia είναι ένα από τα διαχρονικά συναρπαστικότερα εγχώρια κύπελλα της γηραιάς ηπείρου. Σε ένα ενδιάμεσο αφιέρωμα μεταξύ των προημιτελικών που ολοκληρώθηκαν και των ημιτελικών που θα γίνουν σήμερα, και με το βλέμμα πάντα "καρφωμένο" στον τελικό της Κυριακής, εξετάζουμε που βρισκόμαστε ως τώρα στο Final Eight του ιστορικού θεσμού της γειτονικής χώρας.

Περίληψη των προημιτελικών

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε πως και τα τέσσερα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης του Final Eight ήταν κλειστά, είχαν σασπένς και κράτησαν ζεστό το ενδιαφέρον του κοινού. Είδαμε υψηλού επιπέδου αναμετρήσεις κι από τις οκτώ ομάδες, με την έκπληξη του αποκλεισμού της Ολίμπια Μιλάνο από την Βίρτους Μπολόνια (84-86) να προκαλεί αρκετό θόρυβο. Το σύνολο του Πιανιτζιάνι ήταν κατώτερο των περιστάσεων (όπως και πέρσι στην αντίστοιχη φάση) και παρότι έκανε σπουδαία αντεπίθεση στην τελική περίοδο, δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ με αποτέλεσμα να αποκλειστεί πρόωρα και φέτος. Η Μπολόνια άντεξε στο φινάλε, εξαργύρωσε τελικά τα εξαιρετικά από πλευράς απόδοσης ενδιάμεσα δεκάλεπτα της (24-14 στο β', 22-18 στο γ') και με ηγέτη τον βασικό της πλειμέικερ Τόνι Τέιλορ, που είχε 23 πόντους με 8/15 σουτ, έκανε ηχηρή "δήλωση" για την κατάκτηση του τροπαίου.

Δείτε στο 2.24 του video το απίθανο τρίποντο του Κέρτις Τζέρελς που μείωσε το σκορ, αλλά και το οριακά εκπρόθεσμο καλάθι του Μπρουκς λίγο αργότερα, μετά την λανθασμένη επαναφορά της Μπολόνια, η οποία τελικά είχε ως μεγάλο σύμμαχο το... ρολόι!

Από εκεί και πέρα, η Κρεμόνα ήταν σε όλο το παιχνίδι ανώτερη της Βαρέζε (82-73) και εκμεταλλευόμενη τα κάκιστα ποσοστά της αντιπάλου της (23.1% στα τρίποντα, 64.7% στις βολές) πήρε μάλλον το πιο "εύκολο" και "καθαρό" εισιτήριο για τα ημιτελικά. Είναι χαρακτηριστικό πως το δίδυμο Σάουντερς - Κρόφορντ σημείωσε μαζί 42 πόντους κι ήταν υπεύθυνο για το 62% των πόντων (μαζί με τις ασίστ που μοίρασαν) της Κρεμόνα, οδηγώντας την ομάδα εκ του ασφαλούς στον επιθετικό τομέα. Η Σάσαρι κατάφερε να μετατρέψει σε νίκη, με επι μέρους σκορ 48-31 στο δεύτερο ημίχρονο, το εις βάρος της 57-41 του πρώτου ημιχρόνου από τη Βενέτσια και πέρασε στον επόμενο γύρο με μια εντυπωσιακή ανατροπή (89-88), που μεταξύ άλλων φανέρωσε και χαρακτήρα. Ο Τζακ Κούλεϊ σκόραρε με τεχνικό χουκ στα 1.1 δευτερόλεπτα και χάρισε στην ομάδα του μια πρόκριση σε ένα άκρως οριακό ματς.

Στο 2.07, το άρτιο και "ψύχραιμο" τελείωμα του Αμερικανού σέντερ της ομάδας από τη Σαρδηνία, καθώς και το ξέσπασμα που ακολούθησε μετά το τελικό μπάζερ.

Τέλος, στον τέταρτο, τελευταίο χρονικά και πιο συναρπαστικό προημιτελικό, η Μπρίντιζι απέκλεισε την Αβελίνο (95-92) σε ένα παιχνίδι με τρομερές διακυμάνσεις και ωραία ροή. Η κάθε ομάδα είχε τις στιγμές της, αλλά εκείνη που ήταν πιο αποφασιστική και αποτελεσματική στην crunch time ήταν αυτή του κόουτς Βιτούτσι. Ωστόσο, παρά την ήττα της, η Αβελίνο χάρισε ένα ασύλληπτο επιθετικό κρεσέντο στο κοινό, καθώς στην τρίτη περίοδο σημείωσε... 40 πόντους, μια τρομερή επίδοση για το ευρωπαϊκό μπάσκετ! Μπήκε με αβαντάζ 11 πόντων στην τελευταία, αλλά από εκεί και μετά έμοιαζε άδεια, χωρίς την ίδια ενέργεια και τις απαιτούμενες λύσεις στο σκορ. Ήταν ένα ομολογουμένως σπουδαίο ματς μεταξύ δύο σχεδόν ισάξιων ομάδων που διαφημίζει το ιταλικό μπάσκετ. Καθοριστικό αποδείχθηκε το χαμένο τρίποντο του Σάικς στα 5.5 δευτερόλεπτα, όπου ουσιαστικά έδωσε την ευκαιρία στην Μπρίντιζι να σφραγίσει τη νίκη της με γρήγορο κάρφωμα του Μπανκς στον αιφνιδιασμό. Αξίζει να δείτε τα πλήρη στιγμιότυπα.

Μετά τα τέσσερα παιχνίδια του πρώτου διημέρου, το πλήρες bracket του Final Eight διαμορφώθηκε όπως δείχνει η αρχική φωτογραφία του κειμένου μας. Πάμε να δούμε τους ημιτελικούς.

Πρώτος Ημιτελικός, Κρεμόνα - Μπολόνια

Η Κρεμόνα μέχρι στιγμής στο ιταλικό πρωτάθλημα τα πηγαίνει περίφημα. Είναι τρίτη με ρεκόρ 12-7 και βρίσκεται εδώ και καιρό σε τροχιά τετράδας. Δεν έχει "βάρος" φανέλας όμως είναι καλή ομάδα. Με τον βετεράνο κόουτς των ιταλικών γηπέδων, Ρομέο Σακέτι, στην δεύτερη σεζόν του στο σύλλογο, ευελπιστεί να κάνει την έκπληξη και να συμμετάσχει στον τελικό. Θα είναι τεράστια υπόθεση για τον οργανισμό αν συνδυάσει την καλή πορεία της στο πρωτάθλημα με διάκριση στο Κύπελλο. Όπως προείπαμε, οι Κρόφορντ και Σάουντερς είναι δύο εξαιρετικά επικίνδυνοι περιφερειακοί, ικανοί να κάνουν μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την παρουσία του άλλοτε παίκτη των Χόρνετς, Μανγκόκ Ματιάνγκ, ο οποίος είναι πολύ ικανός ριμπάουντερ και έχει αξιόλογο inside game. Ωστόσο, απέναντι στην Μπολόνια το έργο της Κρεμόνα δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Μπορεί η Βίρτους να είναι ασταθής και σε μέτρια θέση στη Serie A - 7η θέση με ρεκόρ 10-9 - όμως έχει έμπειρες μονάδες και ισχυρή γραμμή κρούσης. Εκεί αγωνίζεται ο πρώην σέντερ του ΠΑΟΚ, Γιανίκ Μορέιρα, ο οποίος βοήθησε πολύ το σύνολο του Στέφανο Σακριπάντι στον προημιτελικό.

Άλλωστε, και μόνο το όνομα της Μπολόνια, η οποία είναι η πολυνίκης του θεσμού με οκτώ κατακτήσεις, προκαλεί δέος στις υπόλοιπες ομάδες. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι "Vu Nere" έχουν να πανηγυρίσουν Κύπελλο από το 2002. Σίγουρα υπάρχει μεγάλο κίνητρο για την επιστροφή της ομάδας στους τίτλους, μετά από ορισμένα δύσκολα χρόνια μακριά από το προσκήνιο. Γενικώς, το συγκεκριμένο ζευγάρι αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ομάδες με έφεση στο σκοράρισμα που μπορούν να προσφέρουν θέαμα. Θα δώσουμε - δικαιωματικά - ένα μικρό αβαντάζ στην Μπολόνια, καθώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που "πέταξε έξω" την κορυφαία ιταλική ομάδα, Ολίμπια. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα κάνει απαραίτητα και περίπατο.

Δεύτερος Ημιτελικός, Σάσαρι - Μπρίντιζι

Όπως και στο προηγούμενο ζευγάρι, έτσι κι εδώ έχουμε δύο ομάδες με διαφορετικούς στόχους και βίους αντίθετους στο πρωτάθλημα. Η Σάσαρι πασχίζει να μπει στην πρώτη οκτάδα (8η με ρεκόρ 9-10), ενώ η Μπρίντιζι βρίσκεται εντός της πρώτης τετράδας (12-7) και κοιτάει ψηλότερα. Πάντως, το τι κάνουν οι ομάδες στη Serie A, δεν προδικάζει κάτι, απλώς δίνει ένα δείγμα της εν γένει πορείας τους για φέτος. Η άμυνα θα είναι καθοριστικός παράγοντας στο εν λόγω ματς και σίγουρα από αυτή την άποψη η Σάσαρι θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά, ενώ η Μπρίντιζι θεωρητικά διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα ως μια πιο προσεκτική και μετρημένη ομάδα. Αμφότερες θα έχουν τρομερή ψυχολογία, καθώς οι προκρίσεις που πήραν - με τον τρόπο μάλιστα που ήρθαν - ήταν ικανές να τους δώσουν μεγάλη ώθηση ενόψει αυτής της "μάχης". Επομένως, αυτό το θεωρητικό αβαντάζ του πνευματικού τομέα είναι πρακτικά ως μη γενόμενο και για τις δύο, από τη στιγμή που είναι κοινό. Άρα λοιπόν πάμε για μια αναμέτρηση με σημείο εκκίνησης κυριολεκτικά το μηδέν.

Ο Μπανκς - από πλευράς Μπρίντιζι - είναι υπερπολύτιμη μονάδα (16.6π, 4.2ρ, 3.7α) με πολυδιάστατη προσφορά στο παιχνίδι, κάτι που θα λέγαμε πως ισχύει και για τον φόργουορντ Τζον Μπράουν, που επίσης έκανε τρομερή εμφάνιση στον ημιτελικό (22π, 7ρ), δείχνοντας πως μπορεί να κάνει την διαφορά σε κλειστά παιχνίδια. Από την άλλη η Σάσαρι, μια φύσει επιθετική ομάδα που δίνει μεγάλη έμφαση στην παραγωγικότητα της, εν αντιθέσει με τα "μετόπισθεν", είναι ένα πιο απρόβλεπτο σύνολο με περισσότερα "γρανάζια" που μπορούν να βγουν μπροστά. Είναι ικανή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο ταυτόχρονα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει "χτίσει" θετικότατη παράδοση στο θεσμό με δύο κατακτήσεις (2014, 2015) και ακόμη μια συμμετοχή σε τελικό (2017). Η λογική λέει πως θα δούμε ένα αμφίρροπο παιχνίδι, χωρίς να υπάρχει το ξεκάθαρο φαβορί.

Bonus Facts

Είναι αξιοσημείωτο πως οι δύο περσινές φιναλίστ του Coppa Italia, Τορίνο (κάτοχος του τίτλου) και Μπρέσια, δεν βρέθηκαν καν στο φετινό Final Eight.

  • Είναι η δεύτερη διαδοχική σεζόν όπου το Final Eight διεξάγεται στο "Nelson Mandela Forum" (χωρητικότητας 7,500 θεατών) της Φλωρεντίας.
  • Μπρίντιζι και Κρεμόνα δεν έχουν κατακτήσει ποτέ τον τίτλο του Coppa Italia.
  • Η Μπολόνια έχει 8 κατακτήσεις, τοποθετημένες όμως χρονικά στο διάστημα 1974-2002, ενώ η Σάσαρι έχει 2 αρκετά πιο "φρέσκες" επιτυχίες.
  • Η φετινή είναι η δεύτερη διαδοχική σεζόν όπου το Μιλάνο αποκλείεται από τα προημιτελικά. Πέρσι την είχε "πατήσει" από την Καντού. Γενικά το Κύπελλο είναι μια διοργάνωση που ποτέ δε συγκινούσε ιδιαίτερα τους Λομβαρδούς, οι οποίοι μετρούν μόλις 8 συμμετοχές σε τελικό σε 40 τουρνουά (6 κατακτήσεις).
  • Σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου, η Σάσαρι θα "πιάσει" σε τίτλους την Μοντεπάσι Σιένα που έχει πλέον 3 (μετά τις αφαιρέσεις των τίτλων του 2012 και του 2013).
  • Αντίστοιχα, σε πρίπτωση κατάκτησης του τροπαίου, η Μπολόνια θα είναι μόνη πρώτη στην κορυφή των κυπελλούχων, ξεπερνώντας την Τρεβίζο με την οποία "ισοβαθμεί".
  • Η Μπρίντιζι επιστρέφει για πρώτη φορά σε ημιτελικά μετά το 2015.
  • Έκτη (!) διαδοχική σεζόν όπου η Βενέτσια απογοητεύει και μένει εκτός με το το "καλημέρα". Πέραν του ότι εδώ και χρόνια αποκλείεται μόνιμα από τον προημιτελικό, οι προπέρσινοι κάτοχοι του scudetto δεν έχουν παίξει ποτέ στην ιστορία τους σε τελικό! Θα την έλεγε κανείς και "καταραμένη" διοργάνωση για την "Orogranata".

 

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely