Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 16:37

Κομπάρσος στη Μέρα της Μαρμότας

Από :

Για τον προπονητή της Εθνικής Ανδρών Θανάση Σκουρτόπουλο το κάρμα του όσον αφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα ηταν προδιαγεγραμμένο πριν καν ξεκινήσει η διοργάνωση, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αν η ομάδα πετύχαινε σχεδόν όλο το credit θα πήγαινε στον MVP του ΝΒΑ, τον παικταρά των Μιλγουόκι Μπακς, τον Greek Freak Γιάννη Αντετοκούνμπο και την παρέα του. Αν η ομάδα αποτύγχανε, όπως και έγινε, θα έπαιρνε όλο το ανάθεμα των κάθε λογής άσχετων που θεωρούν εαυτούς «ειδικούς» (και) στο μπάσκετ εξαπολύοντας μύδρους από τα social media, των ανθρώπων της Ομοσπονδίας που θα είχαν έτοιμο στο πιάτο το εξιλαστήριο θύμα και των πραγματικών αρμόδιων να τον κρίνουν, κάποιων συναδέλφων του προπονητών. Το μόνο που άλλαξε είναι οτι πλέον τα βάζουμε και με τη διαιτησια.

Τα παραπάνω και όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια δεν γράφονται ούτε για να βγάλουν «λάδι» τον Ομοσπονδιακό προπονητή και τα όποια λάθη έκανε (που έκανε) στη διαχείριση της ομάδας κυρίως εντός παρκέ, ούτε για να του φορτωθεί αποκλειστικά η ευθύνη της νέας αποτυχίας. Γράφεται για να θυμηθούν όλοι πώς φτάσαμε να πάμε σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με τον MVP του ΝΒΑ στο ρόστερ και έναν προπονητή σαν τον Χαϊδαριώτη τεχνικό στον πάγκο.

Πάμε λοιπόν δύο χρόνια πίσω. Αύγουστος και Σεπτέμβρης του 2017 με την Εθνική ομάδα να θυμίζει οτιδήποτε άλλο εκτός από ομάδα και ας έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση στους 4 του Ευρωμπάσκετ. Προπονητής ο... υπηρεσιακός Κώστας Μίσσας, με βοηθούς Σκουρτόπουλο και Πρίφτη, που είχαν μείνει από την εποχή Κατσικάρη. Εκτός παρκέ η ομάδα μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Ας τα βάλουμε σε λίστα.

  • Τα τερτίπια του Giannis που σηκώθηκε και πήγε στην Κίνα για προγραμματισμένο για διαφημιστικούς λόγους ταξίδι1 εν γνώση και με πλήρη ευθύνη της Ομοσπονδίας, που του έδωσε την άδεια.
  • Στη συνέχεια ο τραυματισμός του στο γόνατο και ενώ η Εθνική έχει δώσει ένα φιλικό στο γήπεδο... πατινάζ της Πάτρας, παρουσία 5.000 φιλάθλων χωρίς κλιματισμό (!) και την περιφέρουν σε εκκλησίες και αρχιεπισκοπές2.
  • Η κόντρα με τους Μπακς μέσω ανακοινώσεων3 και καταγγελιών διά στόματος του γ.γ. της Ομοσπονδίας Τάκη Τσαγκρώνη, από τον οποίο ακόμη περιμένουμε, δύο χρόνια μετά, τα στοιχεία και τις αποκαλύψεις που υποσχέθηκε4.
  • Η φυγή του Γιάννη και η γκρίνια βασικών παικτών της Εθνικής για τη στάση του (όσα έγιναν εκείνο το απόγευμα στο ΟΑΚΑ όταν ο Greek Freak πήγε να αποχαιρετήσει τους συμπαίκτες5 του πριν γυρίσει στις ΗΠΑ κάποια στιγμή θα πρέπει να ειπωθούν από τους πρωταγωνιστές...).
  • Το σοβαρότατο επεισόδιο Μπουρούση-Παππά στο ξενοδοχείο μπροστά στις έκπληκτες αποστολές των άλλων ομάδων του Ακρόπολις6.
  • Η γκρίνια-μίρλα και τα ποσταρίσματα στα social media7 από τον Αγραβάνη κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ (ο οποίος Αγραβάνης είχε πρωταγωνιστήσει και σε επεισόδιο με τον Παπανικολάου στα αποδυτήρια8 μετά από το φιλικό με τη Σερβία στο Βελιγράδι)
  • Τέλος, οι αποκαλύψεις του ατζέντη του Αντετοκούνμπο Γιώργου Πάνου9 για πως είχε αποκαλέσει ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, που μπορεί να έγιναν έναν χρόνο αργότερα (Σεπτέμβρης του 2018), τα γεγονότα όμως είχαν λάβει χώρα το 2017.

Γιατί τα αναφέρω τα παραπάνω; Για να θυμηθούν όσοι θέλουν να... ξεχάσουν, το πλαίσιο γύρω από το οποίο βρισκόταν ακριβώς δύο χρόνια πριν η Εθνική ομάδα. Η αποστολή στα γήπεδα Φινλανδίας-Τουρκίας κρίθηκε ορθώς αποτυχημένη, ο Μίσσας «παύθηκε»... ησύχως από προπονητής, αλλά χρόνος δεν υπήρχε, αφού η Ομοσπονδία κατά την προσφιλή της συνήθεια δεν είχε κάνει την παραμικρή προεργασία10. Θιασώτης του «θα έρθει από μόνο του», αναφορικά στις εξελίξεις και τη διαδοχή, η Ομοσπονδία έπαιξε για ένα μήνα μέσω φίλα προσκείμενων ΜΜΕ τα «βαριά» χαρτιά των ονομάτων (Ιτούδη, Μπαρτζώκα, Σφαιρόπουλου κλπ), περισσότερο για να δείξει ότι το πάλεψε το θέμα, το προσπάθησε και μετά, με τον χρόνο να πιέζει αφού Νοέμβρη ξεκινούσαν τα περιβόητα «παράθυρα» της FIBA, έπεσε σαν ώριμο φρούτο η «προώθηση» του Σκουρτόπουλου από βοηθός σε πρώτος προπονητής, με την ανακοίνωση μάλιστα να γίνεται τέλη Οκτώβρη11! Προγραμματισμός όχι αστεία...

Οι λόγοι; Πολλοί. Αρχκά το ότι η Ομοσπονδία χρωστούσε χρήματα στους προπονητές (τόσο στον Κατσικάρη όσο και στους βοηθούς) για πάνω από ένα χρόνο δεδουλεμένα και σου λέει «ας τον κρατήσουμε αυτόν για να μην τα ζητάει όπως οι άλλοι». Ο βασικότερος λόγος βέβαια ήταν άλλος. Η Εθνική (και όλοι το γνώριζαν αυτό) επρόκειτο να παίξει στα παράθυρα με σύνθεση ανάγκης, δίχως τους παίκτες της Ευρωλίγκα και τους ΝΒΑερ. Η πιθανότητα αποτυχίας ή ηττών από τις οποίες θα ξεκινούσε νέος κύκλος γκρίνιας και αμφισβήτησης ήταν μεγάλη. Οι περισσότεροι εξ ημών θεωρούσαμε σχεδόν δεδομένο ότι θα ζοριστούμε να περάσουμε την πρώτη φάση και στη δεύτερη ίσως μείνουμε εκτός. Όπως τελικά την έπαθαν Σλοβενία και Κροατία για να μην ξεχνιομαστε.

Ο Σκουρτόπουλος στα μάτια της Ομοσπονδίας φάνταζε η εύκολη λύση και το εύκολο εξιλαστήριο θύμα σε περίπτωση αποτυχίας μαζί με ολίγη από ανάθεμα σε όσους άλλους προπονητές αρνήθηκαν την πρόταση της Ομοσπονδίας. Ο Πρίφτης σώθηκε, αφού βρήκε την πρόταση της Ουνίξ Καζάν και βρήκε την υγειά του και την ησυχία του ενώ άξιο ανάλυσης είναι και αυτό που έγινε με τον Κώστα Μίσσα. Ο οποίος θυμίζουμε από τα μέσα Μάη του 2017 είχε συμφωνήσει να αναλάβει τεχνικός σύμβουλος στην ομάδα γυναικών του Ολυμπιακού (12), αλλά παρόλα αυτά του ανατέθηκε να κοουτσάρει την ομάδα στο Ευρωμπάσκετ επειδή δεν υπήρχε άλλος. Θυμάστε την περιβόητη δήλωση Βασιλακόπουλου στην εκδήλωση παρουσίασης της φανέλας της Εθνικής κάπου στα Κιούρκα «παίκτες έχουμε τι να τον κάνουμε τον προπονητή», παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και του αρχηγού Γιάννη Μπουρούση13, οι οποίοι μάλιστα είχαν κρατήσει... αποστάσεις (sic) από την απουσία Ομοσπονδιακού προπονητή εκείνη τη στιγμή. «Δεν έχω κάποιο πρόβλημα» είχε πει ο Μπουρούσης, «έχω άλλα πράγματα που με απασχολούν» είχε δηλώσει ο MVP του ΝΒΑ. Η Ομοσπονδία, για να κατανοήσουν όλοι το πόσο σοβαρα (#not) έχει πάρει την υπόθεση Εθνική, είχε τότε «δώσει» την ομάδα στον Μίσσα... μέσα Ιουλίου.

Μετά το Ευρωμπάσκετ λοιπόν η Ομοσπονδία διαρρέει ότι ο Μίσσας λόγω άλλων υποχρεώσεων (όπως προαναφέραμε γυναικεία ομάδα Ολυμπιακού) θα παρέμενε στο τιμ της Εθνικής ως τεχνικός σύμβουλος του Σκουρτόπουλου για τα παράθυρα. Αυτό όμως δεν ίσχυσε, αφού ο Μίσσας έριξε... μαύρη πέτρα πίσω του, άφησε την Εθνική, έμεινε σχεδόν μία σεζόν στις γυναίκες του Ολυμπιακού (του οποίου ανέλαβε προπονητής τον Δεκέμβριο) και μετά ανέλαβε υπεύθυνος των υποδομών και του προγράμματος «Νους» του Προμηθέα Πάτρας.

Για τον ίδιο τον Σκουρτόπουλο, ο οποίος τη σεζόν 2017-18 είχε βρει καταφύγιο στη νεοσύστατη ομάδα του ΓΣΛ/Φάρου στην Α1, ήταν λοιπόν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να παραμείνει στο προσκήνιο και αν μη τι άλλο το να έχεις στο βιογραφικό σου ότι είσαι πρώτος προπονητής της Εθνικής Ελλάδας δεν είναι και λίγο, οπότε δεν σκέφτηκε πολύ για να απαντήσει το «ναι» και να πάρει το όποιο ρίσκο στα προκριματικά.

Ο Σκουρτόπουλος κατά γενική ομολογία τα κατάφερε περίφημα. Αφενός πέτυχε το ζητούμενο, δηλαδή την πρόκριση στην τελική φάση και μάλιστα με την Εθνική μας να παίρνει το εισιτήριο πρώτη χρονικά από όλες τις άλλες ομάδες των παραθύρων σε όλο τον κόσμο. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο όσα διαθέσιμα όπλα είχε από τις πλην ομάδων Ευρωλίγκα/ΝΒΑ επιλογές παικτών, δημιούργησε ένα πολύ καλό κλίμα στα αποδυτηρια, άφησε στην άκρη οποιαδήποτε... ταραχοποιά στοιχεία και στο τέλος των προκριματικών ήταν αυτό που λέμε «καβάλα στ’ άλογο». Το «υπηρεσιακός μέχρι νεοτέρας» ή «μέχρι την τελική φάση στην Κίνα» δεν έπαιζε πλέον ως σενάριο για την Ομοσπονδία, που δεν είχε κάποιο πάτημα για να τον αντικαταστήσει. Εδώ που τα λέμε δεν είχε ούτε λόγο να το κάνει ούτε και τρόπο να διώξει τον Σκουρτόπουλο μετά την πανηγυρική πρόκριση στην τελική φάση.

Κάπως έτσι κύλησε ο χειμώνας και η άνοιξη. Ο Σκουρτόπουλος, που εν τω μεταξύ είχε μείνει χωρίς σύλλογο, αφού το καλοκαίρι του 2018 η αρχική πρόσληψή του στον Πανιώνιο ακυρώθηκε λόγω της αλλαγής ιδιοκτησίας, πήγε στις ΗΠΑ για το καθιερωμένο ταξίδι άνοιξη του 2019 και τις συναντήσεις με τους ΝΒΑερς14. Βέβαια εκ του αποτελέσματος οι όποιες συναντήσεις είχε με Κουφό και Ντόρσεϊ κρίνονται αποτυχημένες, αλλά δεν είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη και μάλλον περισσότερο των παικτών και του γενικότερου πλαισίου πάνω στο οποίο είναι δομημένη η Εθνική ομάδα.

Το σημαντικό βέβαια είναι ότι το παρόν έδωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και αυτό ήταν το ζητούμενο. Η ομάδα παρουσία του Giannis προετοιμάστηκε απερίσκεπτη και αφήνοντας πολύ μακριά όσα ευτράπελα είχαν συμβεί δύο χρόνια πριν. Το βασικότερο; Ο Σκουρτόπουλος και οι συνεργάτες του άφησαν πολύ μακριά από την ομάδα τον περιβόητο «περίγυρο» και κυρίως τους κάθε λογής «γνώστες» και «ειδικούς» εντός της Ομοσπονδίας. Στο τουρνουά της Κρήτης η ομάδα «αγκάλιασε» τους ανθρώπους των Μπακς και κυρίως την γυμνάστρια που είχε στείλει η ομάδα του ΝΒΑ και αποκατέστησε τις σχέσεις μαζί τους κατά ένα μεγάλο μέρος. Οι τραυματισμοί αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία, ακόμη και το γεγονός για παράδειγμα ότι ο Σλούκας έκανε το μεγαλύτερο μέρος της αποθεραπείας του με τον δικό του φυσικοθεραπευτή (Δημήτρης Σκορδής) και όχι με αυτόν της Εθνικής.

Η αντιμετώπιση του ακόμη και στην υπόθεση του Μάντζαρη ήταν ιδανική, αν και το περισσότερο credit πηγαίνει στον παίκτη. Ο Σκουρτόπουλος από τη στιγμή που ο «Μάντζα» είπε το ναι και επέστρεψε άρον-άρον στην προετοιμασία αντί του άτυχου Αθηναίου δεν θα μπορούσε να τον «κόψει» για δεύτερη φορά και ορθώς τον κράτησε στην Κίνα.

Αυτά λοιπόν έγιναν από τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2017 μέχρι τις αρχές του ίδιου μήνα του 2019. Για τα όποια λάθη σε επίπεδο τακτικής, επιλογών στο παρκέ και άλλα καλύτερα να μιλήσουν οι ειδικοί, αλλά τα δικά μου πέντε σέντς όσον αφορά στο πως προέκυψε και πως έμεινε ο Σκουρτόπουλος, τον οποίο σχεδόν όλοι έχουν βγάλει στη σέντρα, είναι όσα διαβάσατε παραπάνω.

Και κλείνω με κάτι όσον αφορά στην επόμενη μέρα. Το τέλος του Παγκοσμίου σήμανε ταυτόχρονα και τέλος εποχής για δύο ακόμη παίκτες της ομάδας. Ο Γιάννης Μπουρούσης, αν και πολλές φορές στο παρελθόν άλλαξε την απόφασή του, λογικά σταματάει, το ίδιο και ο Πρίντεζης, όπως είχε αφήσει ξεκάθαρα να εννοηθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento. Το αυτό ισχύει λογικά και για τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο. Επόμενες υποχρεώσεις της ομάδας είναι αυτές τον Φλεβάρη του 2020 για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021 και μετά, αν και εφόσον λάβουμε πρόσκληση, ένα από τα Προολυμπιακά τουρνουά.

Το πως θα πάμε εκεί είναι δύο ξεχωριστές ιστορίες. Στα προκριματικά ξεχνάμε παίκτες του ΝΒΑ και της Ευρωλίγκα, άρα ξανά με σύνθεση ανάγκης από τους παίκτες ΑΕΚ (Γκίκας, Τολιόπουλος, Γιαννόπουλος), Προμηθέα (Κασελάκης, Αγραβάνης, Μπόγρης), Περιστερίου (Σαλούστρος) και κάποιους άλλους (Μποχωρίδης), συν προώθηση παικτών από την Εθνική Νέων, οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι η αποστολή μας δυσκολεύει εξ αρχής. Όσο για το Προολυμπιακό, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, αφενός για το αν τελικά θα είμαστε και αφετέρου αν θα είναι διαθέσιμος ο Αντετοκούνμπο, κάτι που προσωπικά θεωρώ από δύσκολο έως απίθανο. Όπως και για ότι το 2021 θα είναι ξανά διαθέσιμος για το Ευρωμπάσκετ, στο οποίο κουτσά-στραβά θα προκριθούμε.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι κανονικά θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα ένα πλάνο δράσης, να ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο προπονητής και να στηριχτεί με βάση το μακρόπνοο πλάνο μέχρι τουλάχιστον το Ευρωμπάσκετ του 2021. Όλα αυτά όμως ισχύουν για οποιαδήποτε άλλη Ομοσπονδία μπάσκετ στον κόσμο εκτός από τη δική μας που (εδώ είμαστε...) θα χρειαστεί να φτάσει πάλι Γενάρης για να αποφασίσει το ΔΣ (δηλαδή ο πρόεδρος...) τον διάδοχο του Σκουρτόπουλου και μετά θα ακολουθηθεί η πεπατημένη «ό,τι βρέξει ας κατεβάσει», αφού ο προπονητής είναι ξανά αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο βρέξει χιονίσει. Ζούρος, Τρινκιέρι, Κατσικάρης, Μίσσας, Σκουρτόπουλος το γνωρίζουν πολύ καλά άλλωστε, όντας όλοι τους κομπάρσοι στη μέρα της Μαρμότας που παίζεται σε λούπα από το 2009 και μετά.

Πηγές

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely