Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 22:48

O Baller της Νίκαιας

Από :

Έπειτα από επτά στροφές στην Basket League, ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος κι ένας απ' αυτούς που κλέβουν γενικά την παράσταση ονομάζεται Γιουτζίν Τζέρμαν. Ο μικρός το δέμας γκαρντ του Ιωνικού είναι η ευχάριστη έκπληξη καθώς έχει κάνει ορισμένες απίθανες εμφανίσεις ως τώρα στη σεζόν και ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα στο φτωχό αριθμητικά ρόστερ των Νικαιωτών. Από που... κρατάει η σκούφια του και ποιο το μέλλον του στο άθλημα;

Σε μια σεζόν της Basket League όπου βρίσκονται σε αυτή αρκετοί κατ' εξοχήν και ποιοτικοί σκόρερ, όπως ο Τάισον Κάρτερ του Λαυρίου, ο Τόνι Ντάγκλας του Ηρακλή, ο Κέντρικ Ρέι του Προμηθέα και φυσικά ο Όλι Χάνλαν του Άρη, ο Τζέρμαν εμφανίστηκε κυριολεκτικά... από το πουθενά (πιο συγκεκριμένα, από τα λεγόμενα... χωρίς τύψεις κοψίματα των Nuggets στο Summer League), για να συμπεριλάβει εαυτόν για τα καλά στον ανταγωνισμό της ελληνικής πραγματικότητας. Ο ύψους 1.83μ. περιφερειακός του Ιωνικού υπέγραψε στην 8η ομάδα της περσινής κατάταξης τον περασμένο Αύγουστο, ως ένας πρωτοεμφανιζόμενος ουσιαστικά, αφού η μοναδική του εμπειρία στο μπάσκετ μεταξύ επαγγελματιών αθλητών ήταν η συμμετοχή του με τους Kokomo Bobkats σε μια minor league των ΗΠΑ, την TBL. Από τα 19 του έως τα 23 του, ο Τζέρμαν έπαιξε κολλεγιακό μπάσκετ στο Northern Illinois με τους Huskies, ολοκληρώνοντας την τετραετία του εκεί όντας ο all-time πρώτος σκόρερ του προγράμματος (2,203 πόντοι). Για τρεις διαδοχικές σεζόν, μάλιστα, μετρούσε σταθερά πάνω από 20 πόντους κατά μέσο όρο κι είναι απ' τους παίκτες του NCAA όπου αν γράψει κανείς το όνομα τους στο Youtube, θα βρει άπειρα βίντεο από την πλούσια πανεπιστημιακή του δραστηριότητα.

Ωστόσο ο point-guard από την Ιντιανάπολις δεν έγινε Draft το 2020 κι ως εκ τούτου ήταν θέμα χρόνου να λάβει προτάσεις από τα μικρομεσαία στρώματα της Γηραιάς Ηπείρου. Το εντυπωσιακό με τον Τζέρμαν είναι πως παρακολουθώντας τον στο παρκέ, δεν σου γεμίζει το μάτι καθώς είναι αρκετά βραχύσωμος. Όμως το πάνω μέρος του κορμιού του είναι εντυπωσιακό για το ύψος του, με τον νεαρό γκαρντ να είναι αρκετά γυμνασμένος και "χτιστός". Ο Τζέρμαν παρά το μειονέκτημα του ύψους του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στο παιχνίδι των επαφών και τον βλέπουμε στον Ιωνικό να καταπίνει το ένα 40λεπτο μετά το άλλο. Είναι πολύ καλός αθλητής, με επιτάχυνση και συνολικά δείχνει ένας ανθεκτικός παίκτης σωματικά και πνευματικά, του οποίου η απόδοση δύσκολα θα επηρεαστεί από όσα συμβαίνουν τριγύρω. Είτε η ομάδα του δεν έχει ελλείψεις, είτε παίζει με απουσίες (όπως εσχάτως), ο Τζέρμαν είναι σταθερά ίδιος, κάτι που συμβαίνει κι ανεξαρτήτως αντιπάλου. Τον είδαμε δηλαδή και στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό να βάζει 25 πόντους σε 26 λεπτά.

Επίσης δεν χρειάστηκε καν προσαρμογή, αφού από το πρώτο του κιόλας ματς έδειξε περί τίνος πρόκειται. Στα μέσα του Σεπτέμβρη ο Ιωνικός νικούσε στον Πλάτωνα τον Απόλλωνα Πατρών με 76-69 σε νοκ-άουτ ματς του Κυπέλλου, με τον Τζέρμαν να εντυπωσιάζει στο ντεμπούτο του με 24 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 29'. Αυτή η εμφάνιση ήταν απλά ο πρώτος κρίκος σε μια αλυσίδα με πολλές παρόμοιες. Ο Τζέρμαν είναι ο ηγέτης του συνόλου του Κούρο Σεγούρα, παρά την απειρία του. Παίζει με την καλώς εννοούμενη άγνοια κινδύνου και τον βλέπουμε να βγάζει ενέργεια και διάθεση ακόμη σε ματς όπου ο Ιωνικός έχει χάσει πριν αυτά τελειώσουν. Είναι ξεκάθαρο πως ο παίκτης ήλθε στην Ευρώπη για να αποδείξει πράγματα κι έχει κίνητρο. Είναι αυτό το να γράψει εντυπωσιακά νούμερα, βρίσκοντας σε μερικούς μήνες από σήμερα πιο εύκολα ένα καλύτερο συμβόλαιο; Πιθανότατα. Η ουσία είναι πως με 21.6 πόντους (55% διπ, 31% τριπ, 82% βολές), 3 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ και 1.1 κλεψίματα ανά 31 λεπτά στην Α1 (7 συμμετοχές), ο παίκτης μόνο απαρατήρητος δεν περνά. Με πέντε ματς 20+ πόντων και bonus σε όλα τα παραπάνω την φιλότιμη προσπάθεια του να μην υστερεί στα μετόπισθεν, ο Τζέρμαν είναι ζήτημα μερικών μηνών να βρεθεί σε ένα μεγαλύτερο κλαμπ, με περισσότερα χρήματα.

Στο FEC

Ο Ιωνικός βρίσκεται σε έναν περίεργο όμιλο του FIBA Europe Cup που περιλαμβάνει αντιπάλους όπως η Αντβέρπ κι η Μονς από το Βέλγιο (δύο ομάδες από την ίδια χώρα...), αλλά και τη Σπόρτινγκ από την Πορτογαλία που είναι γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως λόγω του ποδοσφαιρικού της τμήματος. Κόντρα σε αυτές τις ομάδες που δεν της λες και μεγαθήρια, οι Νικαιώτες έχουν πάρει δύο ροζ φύλλα (και τα δύο εκτός έδρας κόντρα στις βέλγικες) κι η παρουσία τους είναι τίμια, σε μια κατά τ' άλλα περιττή ταλαιπωρία. Η συμμετοχή στο FEC δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα, αντίθετα επιβάρυνε το πρόγραμμα του Ιωνικού που ούτως ή άλλως έχει περιορισμένο ροτέισον. Παρ' όλα αυτά ο Τζέρμαν βρήκε κίνητρο σ' αυτά τα ματς για να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο την ήδη γεμάτη σεζόν του, στο ξεκίνημα της.

Ο νεαρός είχε βάλει 37 πόντους με 14/26 εντός πεδιάς στο διπλό στην Αμβέρσα συν 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ στην έτερη νίκη στη Μονς είχε 21 πόντους με 5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Στα πέντε αυτά ευρωπαϊκά ματς η στατιστική του γράφει 22.4 πόντους με 61% στα δίποντα, 44% στα τρίποντα και 63% στις βολές ανά κάτι λιγότερο από 31 λεπτά. Επίσης συνεισφέρει 3.8 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και υποπίπτει σε 2.8 λάθη, προκειμένου να φτάσει στη συγκομιδή των 19.4 μονάδων στην αξιολόγηση. Η μοναδική του κακή εμφάνιση ήταν στην Λισσαβώνα (6π, 2/6 σουτ) όπου γενικώς ο Ιωνικός δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστικός και συνετρίβη. Στα υπόλοιπα παιχνίδια κουβάλησε τους κυανόλευκους, όπως κάνει και στο πρωτάθλημα, με μπόλικο σκορ (ως αποτέλεσμα πολλών σουτ) αλλά και τελικές πάσες.

Μπαίνουν τα χαρακτηριστικά του σε... καλούπι;

Το ταλέντο είναι δεδομένο πως υπάρχει και κάθε εβδομάδα στα παρκέ της Basket League θα το επιβεβαιώνει. Το θέμα είναι πως, όπως και στο κολλέγιο, έτσι και στον Ιωνικό, ο Τζέρμαν συνηθίζει στο μοτίβο του ότι η ομάδα είναι δικιά του. Θα πάρει 15-25 προσπάθειες παίζοντας στο 80% των λεπτών του ματς και θα είναι πάντα στους διακριθέντες, άσχετα με το τι αποτέλεσμα θα φέρει η ομάδα του. Ο Τζέρμαν για το συγκεκριμένο επίπεδο είναι στην παρούσα φάση ένας τρομερός σκόρερ που είναι αδύνατον ένας προπονητής να του βάλει φρένο, αφού συν τοις άλλοις αποδίδει παραπάνω από την χρηματιστηριακή του αξία. Γίνεται αυτό το τόσο πληθωρικό παιχνίδι να μεταφερθεί σε μια ομάδα με υψηλότερους στόχους που συμμετέχει σε ένα πιο ανταγωνιστικό επίπεδο; Κοινώς, να... συμπτιχθεί η δραστηριότητα του σε ένα μικρότερο χρονικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο παίκτης να γίνει πιο "efficient";

Η ιστορία μας έχει διδάξει πως αυτά ή δεν είναι καθόλου εύκολα πράγματα ή πρέπει ο παίκτης να πέσει στα χέρια ενός... μάστορα προπονητή. Ο πολύ ποιοτικός Τζέριαν Γκραντ, ο καλύτερος point-guard της περσινής Basket League, δεν μπορεί να αποδώσει στην υπερπλήρη περιφερειακή γραμμή της Αρμάνι, για τον απλούστατο λόγο πως το παιχνίδι του δεν μπορεί να περιοριστεί στα 10 λεπτά. Όπως κι ο Έρικ ΜακΚόλουμ, ο οποίος επέλεξε να περάσει όλη την καριέρα του σε ομάδες που θα του προσέφεραν ένα ευρύ χρονικό πλαίσιο. Είτε αυτές ήταν στο EuroCup, είτε στα βάθυ της Ασίας. Ο Τζέρμαν είναι ο,τι πρέπει για να διασκεδάσει τον θεατή που θα πληρώσει ένα εισιτήριο. Είναι μια μπασκετική σβούρα που πολλές φορές θα είναι απολαυστική με τις γρήγορες εκτελέσεις του, τα μπες-βγες στην ρακέτα, ακόμη ακόμη και clutch στιγμές, όπως στο Λαύριο που με καλάθι στον αιφνιδιασμό χάρισε τη νίκη στον Ιωνικό. Στο τωρινό timing της καριέρας του, είναι αδύνατον να πούμε το αν θα μπορούσε να πάει στην Ευρωλίγκα φερειπείν. Σε τελική ανάλυση, δεν περιστρέφεται όλο το μπάσκετ της Ευρώπης γύρω από τη συγκεκριμένη λίγκα...

(το νικητήριο καλάθι κόντρα στο Λαύριο στο 3:45)

Στο δια ταύτα, ο Τζέρμαν σίγουρα μπορεί να κάνει σημαντική καριέρα στα παρκέ της Ευρώπης. Στο επίπεδο του BCL, του EuroCup; Ανούσιο, βιαστικό κι ίσως άδικο το να οριοθετήσουμε το ταβάνι ενός 23χρονου παίκτη, στο ξεκίνημα του. Το βέβαιο είναι πως χαμένος δεν θα πάει, θα βρει τα συμβόλαια του και θα βρεθούν σύλλογοι να τον πληρώσουν για την έφεση του στο σκοράρισμα. Το αν θα κοντρολάρει τον εαυτό του, κάνοντας μια... έκπτωση στα σουτ του για να προσθέσει περισσότερο την πάσα στο παιχνίδι του, είναι και θέμα νοοτροπίας, αλλά και των ζητούμενων από το εκάστοτε περιβάλλον όπου θα κληθεί να εργαστεί μελλοντικά. Όπως και να 'χει, έχουμε στο ελληνικό πρωτάθλημα έναν πολύ καλό και φαντεζί σκόρερ, τον οποίο δεν γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Ευελπιστούμε να συνεχίσει έτσι κι αν καταφέρει να συνδυάσει και τους ομαδικούς στόχους στη σεζόν του (παραμονή Ιωνικού), ακόμη καλύτερα για τον ίδιο και τους συμπαίκτες/προπονητές του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « To λαχείο και το δίλημμα Μία καλή νίκη, αλλά ως εκεί »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely