Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 11:09

Οι διάττοντες αστέρες της Basket League

Από :

Στο σημερινό αφιέρωμα κάνουμε throwback στην Basket League και θυμόμαστε πέντε περιπτώσεις ξένων παικτών που έλαμψαν σε ελληνικούς συλλόγου την τελευταία δεκαετία και φαινομενικά θα μπορούσαν να διαγράψουν μια αξιόλογη καριέρα στην γηραιά ήπειρο, όμως όταν αποχώρησαν από την Ελλάδα, τα ίχνη τους χάθηκαν εντελώς.

Ντουέιν Ντέιβις (Κόροιβος)

Πίσω στο 2014, ο Κόροιβος είχε υπογράψει έναν 25χρονο swingman από την ACB και την Μούρθια, τον Ντουέιν Ντέιβις (κεντρική photo). Ο νεαρός Αμερικανός εξελίχθηκε γρήγορα σε σταρ για την ομάδα της Αμαλιάδας, επιστρέφοντας μάλιστα για μια δεύτερη σεζόν στο σύλλογο, μετά το τέλος της πρώτης. Παρότι είχε δεχθεί έναν εξάμηνο αποκλεισμό λόγω του ότι είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, το μάνατζμεντ της ομάδας ανανέωσε το συμβόλαιο του, αφού όσο αγωνίστηκε, τα δείγματα γραφής ήταν εξαιρετικά. Έπαιξε συνολικά σε 33 αγώνες πρωταθλήματος - σε ενάμιση χρόνο ουσιαστικά - σκοράροντας 16 πόντους με 35% από την περιφέρεια. Είχε ακόμη 4.6 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ ανά 27 λεπτά δράσης κι ήταν σημείο αναφοράς για το παιχνίδι της ομάδας. Μάλιστα κατά την 2η σεζόν του στην Πελοπόννησο, είχε πετύχει και μια εντυπωσιακή 36αρα κόντρα στον Αρκαδικό.

Μετά τον Κόροιβο, η καριέρα του συνεχίστηκε ως επί το πλείστον εκτός γηραιάς ηπείρου, με τον παίκτη να περνά κατά σειρά από Λίβανο, Α2 Ιταλίας (πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος), Αργεντινή, Πουέρτο Ρίκο, Ουρουγουάη. Φέτος βρίσκεται στην Κλαμπ Ατλέτικο Αγκουάντα του Μοντεβιδέο. Βαδίζει στα 32 του χρόνια και παρότι ήταν πολύ ποιοτικός και φαινόταν να έχει καλή προοπτική για το μέλλον, εν τέλει έγινε θαμώνας σε λίγκες της Λατινικής Αμερικής. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την δύσκολη ζωή του αθλητή (ορφανός από τα 13 του, έπρεπε να βρει δουλειά και να μεγαλώσει τα αδέρφια του) θα βρείτε σε παλαιότερο αφιέρωμα του Yahoo! Sports.

Στέφαν Μούντι (Ρέθυμνο)

Το Ρέθυμνο των οκτώ ετών στην A1 δεν βρίσκεται πια στα "σαλόνια", όμως κατά την παρουσία του σ' αυτά, τροφοδοτούσε συχνά την ελληνική λίγκα με αξιόλογους ξένους παίκτες (μερικά παραδείγματα: Ουόλτερ Λέμον που έφτασε μέχρι το ΝΒΑ, Πέτγουεϊ που αργότερα πήγε στον Ολυμπιακό, Ζακ Ράιτ και Κένι Γκάμπριελ που μετέπειτα τους είδαμε στον Παναθηναϊκό και πιο πρόσφατα ο Κόνερ Φράνκαμπ που παίζε φέτος στην ACB). Ένας εξ' αυτών ήταν κι πολύ αθλητικός αλλά ιδιαίτερα μικρός το δέμας (1.78μ.) Στέφαν Μούντι, ο οποίος είχε αποκτηθεί από την Τράμπζοσνπορ κι ήταν απ' τους πιο δημοφιλείς παίκτες στην Ελλάδα τη σεζόν 2017-18. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, νικητής στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All-Star Game, πολύ συχνά χάριζε θέαμα και διασκέδαζε τον κόσμο με τις ενέργειες του. Είχε όμως και ουσία στο παιχνίδι του, βοηθώντας σημαντικά τους Cretan Kings, ασχέτως αν εκείνη τη σεζόν δεν μπήκαν στα playoffs. Ο απολογισμός του ήταν 15 πόντοι, 36% τρίποντο, 5.5 ασίστ, 3.2 ριμπάουντ, 1.4 κλεψίματα σε 26 αγώνες. Bonus, μια αλησμόνητη 44αρα (!) απέναντι στον Κόροιβο Αμαλιάδας.

Θα έλεγε κανείς πως ο Μούντι μπορούσε να κάνει μια decent καριέρα σε σχετικά καλά πρωταθλήματα της Ευρώπης και να σταθεί άνετα σε ομάδες επιπέδου EuroCup/BCL, αφού είχε τον τρόπο να καλύπτει το υψομετρικό του έλλειμμα, όμως τελικά χάθηκε εντελώς από τα φώτα της δημοσιότητας. Μετά την θητεία τους στους Κρητικούς, πήγε όντως ένα συμβόλαιο σε καλό πρωτάθλημα (VTB με τη Τσμόκι Μινσκ) όμως δεν μακροημέρευσε (9 συμμετοχές). Άμεσως μετά πέρασε από μια ομάδα της Κορέας, ενώ από πέρσι βρίσκεται στην Ουγγαρία για λογαριασμό της Ντέμπρετσεν (4η τη σεζόν 19-20). Είναι ακόμη νέος, 27 ετών, έχει δηλαδή θεωρητικά αρκετά παραγωγικά χρόνια μπροστά του, αλλά σε κάθε περίπτωση μετά την ελληνική του θητεία δεν μπόρεσε να πάει την καριέρα του ένα βήμα παραπέρα, ακολουθώντας πτωτική πορεία.

Μάικλ Τέιλορ (Καβάλα)

Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Καβάλα είχε πραγματοποιήσει μια σπουδαία προσθήκη, υπογράφοντας τον 25χρονο τότε Μάικλ Τέιλορ (#55 στο Draft του 2008), ο οποίος ήταν ένας πλειμέικερ με 51 συμμετοχές στο ΝΒΑ (Κλίπερς) και ευρωπαϊκό πέρασμα από τον Ερυθρό Αστέρα. Ο ύψους 1.85μ. άσσος έκανε την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του στην Βόρεια Ελλάδα, έχοντας 13.9 πόντους με 34% στα σουτ τριών πόντων, 3.8 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά 28 λεπτά σε 22 ματς της Basket League. Η Καβάλα τερμάτισε στην έκτη θέσης της κατάταξης, λαμβάνοντας πολλά από τον νεαρό Αμερικανό που φαινόταν να είναι too much για τα δεδομένα της λίγκας. Σε ένα εντός έδρας ματς κόντρα στον ΚΑΟΔ είχε σημειώσει 40 πόντους με 8 τρίποντα, ενώ άλλες τέσσερις φορές ξεπέρασε τους 20 πόντους. Προικισμένος σκόρερ, καλός αθλητής και αμυντικός. Μετά την Καβάλα, απέκτησε μια εφήμερε αναγνωσιμότητα παίζοντας σε κάποιες καλές ομάδες. Στη νταμπλούχο Τσεχίας και ομάδα EuroCup, Νίμπουρκ, αλλά και στην Πολωνική Τουρόβ, με την οποία συμμετείχε στην VTB. Ωστόσο αυτή η φάση της καριέρας του δεν διήρκησε πολύ. Τελευταία του ευρωπαϊκή ομάδα ήταν η Ρόσα Ράντομ το 2015 κι έκτοτε τα ίχνη του από την γηραιά ήπειρο χάνονται οριστικά.

Έπαιξε στον Λίβανο με την Αλ Μουτάχεντ, στο Κατάρ με την Αλ Γκαράφα, καθώς και στα βάθη της Ασίας, σε Κορέα (κατέκτησε το πρωτάθλημα με την Ανιάνγκ) και το Χονγκ Κονγκ. Το 2019 έφτασε μέχρι τη Βεγγάζη της Λιβύης για λογαριασμό της Αλ Νασρ, ενώ πριν το περσινό παγκόσμιο lockdown, βρέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην Ζάμαλεκ της Αιγύπτου. Ο Τέιλορ βρίσκεται στην δύση του, είναι πλέον 35 χρονών και παρότι η διαδρομή του είχε ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς, θα λέγαμε πως δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, μη καταφέρνοντας να παίξει με διάρκεια μπάσκετ σε ένα καλό επίπεδο.

Τερέλ Στόγκλιν (Ηλυσιακός)

Η σεζόν 2012-13 ήταν η προτελευταία του Ηλυσιακού στην κορυφαία κατηγορία. Η ομάδα είχε σωθεί την ύστατη στιγμή, καθώς στη τριπλή ισοβαθμία με Πανελευσινιακό και Περιστέρι, έπεσαν οι Περιστεριώτες. Στην μεγάλη προσπάθεια της παραμονής, ο σύλλογος του Ζωγράφου έλαβε μεγάλες βοήθειες από τον τότε 21χρονο γκαρντ, Τερέλ Στόγκλιν, ο οποίος είχε υπογράψει Νοέμβριο μήνα στην ομάδα ως rookie. Undrafted παίκτης προερχόμενος από το πανεπιστήμιο του Maryland, έκανε την διαφορά με το που φόρεσε τα "κιτρινόμαυρα". Μόλις στο δεύτερο του ματς, είχε βάλει 32 πόντους στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Σε δέκα περιπτώσεις πέτυχε 20+ πόντους. Γενικότερα, σε 18 παιχνίδια κατέγραψε 20 πόντους, 3.3 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ, παίζοντας 34 λεπτά κατά μέσο όρο. Πολύ παραγωγικός περιφερειακός, ένας κατ' εξοχήν σκόρερ που παρά την απειρία του, κατάφερε να κάνει πολύ καλές εμφανίσεις και να γράψει σπουδαία νούμερα στην παρθενική του επαγγελματική σεζόν. Φαινόταν να έχει μέλλον. Στη συνέχεια της καριέρας του βέβαια, δεν μας απασχόλησε ξανά, αφού ούτε επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα, αλλά ούτε και πέρασε από το τοπ επίπεδο. Για την ακρίβεια, ούτε καν πλησίασε έστω στο... Eurocup, επιλέγοντας συχνά προορισμούς εκτός Ευρώπης.

Στο παρακάτω βίντεο, δείτε τον να βάζει 74 πόντους (!) με πολλά "τρελά" καλάθια σε ένα παιχνίδι στον Λίβανο.

Έπαιξε λίγο μετά τον Ηλυσιακό σε κάποιες καλές λίγκες (Γαλλία με τη Σολέ, Ιταλία με τη Βαρέζε), αλλά συνήθως τον συναντούσαμε σε εξαιρετικά χαμηλά στρώματα αναλογικά με το ταλέντο του, τύπου δεύτερη κατηγορία Τουρκίας (Αντάνασπορ), Λίβανο, Αίγυπτο, Κατάρ, Μπαχρέιν, Βενεζουέλα. Η περσινή διακοπή του COVID τον άφησε στο Μαρόκο και την defending πρωταθλήτρια Σαλέ, ενώ φέτος περνά τη σεζόν του στην μικρομεσαία Αλ Αχλί Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Να σημειώσουμε ότι είναι μόλις 29 ετών κι έχει περάσει από 14 κλαμπ σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους, σε 8.5 χρόνια επαγγελματικής καριέρας. Γυρολόγος με τα όλα του. Σοβαρό μπάσκετ δεν έπαιξε, αλλά τουλάχιστον θα έχει να λέει πως γνώρισε πολλούς πολιτισμούς.

Επίσης, viral συμβάν το ότι κλωτσούσε μπάλες και έκανε "κωλοδάχτυλο" στην κερκίδα, στον 7ο τελικό του πρωταθλήματος της Βενεζουέλας, το 2018:

Στίβι Μπράουνινγκ (Κολοσσός)

Πρόπερσι, ο Κολοσσός είχε στη σύνθεση του τον Στίβι Μπράουνινγκ, έναν 25χρονο τότε γκαρντ, sophomore στην Ευρώπη, με έφεση στο σκοράρισμα, ο οποίος είχε αγωνιστεί για λίγο στη Τράμπζονσπορ και αργότερα κατέκτησε το νταμπλ στην Ουγγαρία με τη Σολνόκι. Πολλοί τον συνέκριναν τότε με τον Τι Τζέι Μπρέι και τρόπον τινά θεωρήθηκε "διάδοχος". Σε μια κάκιστη σεζόν για τους Ροδίτες, ο Αμερικανός αποτελούσε ακτίδα φωτός και κατάφερε να ξεχωρίσει σε ατομικό επίπεδο με 12.5 πόντους, 36% τρίποντο, 3.4 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και πολλά διψήφια ματς στο ενεργητικό του. Για την ακρίβεια ήταν διψήφιος σε πόντους σε 15 από τα 26 που αγωνίστηκε. Αποκορύφωμα αυτών, ήταν μια εντυπωσιακή εμφάνιση 27 πόντων κόντρα στο Περιστέρι. Παίκτης που στην καλή του μέρα έκανε μεγάλη ζημιά στις αντίπαλες άμυνες και που πραγματικά προσπάθησε να σώσει την κατηγορία για τους "γαλάζιους".

Παρότι σχεδόν κάθε αγωνιστική δεν περνούσε απαρατήρητος και έφυγε από την Ελλάδα με μια γεμάτη στατιστική κάρτα στις αποσκευές του, το επόμενο - και τελευταίο - βήμα της διαδρομής του, του δεν εντυπωσίασε θετικά. Πήγε αργά στην off season, περί τον Σεπτέμβρη του 2019, στη Σλοβακία για λογαριασμό της Ίντερ Μπρατισλάβας, ένα powerhouse της χώρας μεν, αλλά σε μια λίγκα σαφώς κατώτερη από την ελληνική, χωρίς δημοφιλία. Αυτή ήταν κι η τελευταία του επαγγελματική εμπειρία, αφού πλέον, βαδίζοντας στα 28 του χρόνια, έχει κρεμάσει τα sneakers του. Τον... κέρδισε υπό μια έννοια η προπονητική, μιας και το περασμένο καλοκαίρι, επέστρεψε στο κολλέγιο του Μάρσαλ - είχε αγωνιστεί εκεί από το 2015 έως το 2017 - στο πόστο του graduate assistant.
 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely