Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 10:38

We got game, ep 2: Μετά το jet lag

Από :

Η NBAική σεζόν έχει βρει για τα καλά πια ρυθμό, το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς στο Guru με την κάλυψή της. Έτσι, το We Got Game, η στήλη στην οποία καταγράφουμε stories και σκέψεις αναφορικά με τον μαγικό κόσμο σας είναι κοντά σας για δεύτερη συνεχόμενη Δευτέρα. Δεν θα είναι κάθε Δευτέρα μαζί σας, από εδώ και πέρα θα βγαίνει κάθε 15 μερες, προς ώρας όμως ας ξεκινήσουμε τη βόλτα μας.

(Σημείωση: τα στατιστικά του κειμένου αφορούν ως και την Κυριακή 24.11.2019, εκτός όπου αναγράφονται διαφορετικά.)

Οι ιστορίες

Το Jet Lag των Kings

Οι Kings ξεκίνησαν τη σεζόν τους με το βαρύ 0-5. Για τον μήνα Οκτώβρη έτρεχαν την 27η επίθεση, την 26η άμυνα και το χειρότερο net rating της Λίγκας. Και η ασχήμια δεν σταματούσε εκεί: 29οι σε TR%, 27οι σε REB% και 26οι σε Ass/TO%. Η χειρότερη ομάδα της Λίγκας και δη εύκολα.

Με το που μπήκε ο Νοέμβρης όμως, λες και κάποιο μαγικό ραβδάκι τους ακούμπησε, και οι Kings μεταμορφώθηκαν! Σερί 6-2, 3οι σε offensive rating, 12οι σε defensive rating, 11ο net rating της Λίγκας σε αυτούς τους οχτώ αγώνες. Στο ίδιο διάστημα το TS% τους εκτοξεύτηκε στο δεύτερο καλύτερο του Πρωταθλήματος. Και αυτά χωρίς τον Bagley από το δεύτερο παιχνίδι της σεζόν και τον Fox εκτός από το ένατο.

Κάπως έτσι, από εκεί που από τα τέλη Οκτώβρη είχε ανοίξει η συζήτηση για το κατά πόσο εν τέλει υπερεκτιμημένος είναι ο Luke Walton, οι Kings είναι σε τροχιά Playoffs, παρότι έχουν παίξει με τραυματισμένους τους τρεις κατά τεκμήριο καλύτερους παίχτες τους σημαντικό αριθμό αγώνων. Το πώς αυτό συνέβη ίσως να έχει μάλλον ευκολότερη απάντηση από ό,τι κανείς θα περίμενε, αν και ενδεχομένως απαιτείται διαφορετική οπτική: οι Kings έδωσαν κατά τη διάρκεια της pre-season δύο παιχνίδια στην Ινδία κόντρα στους Pacers. Οι Pacers ξεκίνησαν επίσης άσχημα τη σεζόν τους, με 0-3, κερδίζοντας στη συνέχεια εννιά από τα 12 παιχνίδια τους, παρότι και αυτοί αγωνίζονται χωρίς τον καλύτερό τους παίχτη, τον Victor Oladipo. Ενδεχομένως λοιπόν η Λίγκα να πρέπει να εξετάσει τον βαθμό της επίπτωσης αυτών των ταξιδιών στις ομάδες και το κατά πόσο, ειδικά στην πάντα άγρια δύση, ακόμα και λίγες ήττες που οφείλονται σε αυτά ακριβώς τα ταξίδια, μπορεί να επηρεάσουν μία αμφίρροπη μάχη για μία θέση στη post season.

Κλείνοντας αυτό το μικρό κομμάτι για τους Kings, εύφημος μνεία πρέπει να γίνει στον ηγέτη της ομάδας αυτού του διαστήματος, τον μαγικό Bogdan Bogdanovic, που έχει αναλάβει καθήκοντα τόσο οργανωτή όσο και εκτελεστή. Μετά τις 12 Νοέμβρη, μαζί με τους LeBron James, Luka Doncic, και Trae Young, είναι οι μόνοι παίχτες με μέσους όρους πάνω από 20 πόντους και οχτώ assists, με τον Σέρβο να είναι πιο εύστοχος από τους προαναφερθέντες, τόσο σε συνολικό ποσοστό, όσο και σε τρίποντα και βολές, έχοντας παράλληλα και τα περισσότερα κλεψίματα στο συγκεκριμένο γκρουπ-ελίτ. Ο Bogdan «τρέχει» με 21,5 πόντους, οχτώ assists και 2,8 κλεψίματα ανά αγώνα μετά τον τραυματισμό του Fox (τέσσερα παιχνίδια ως τώρα), όντας παράλληλα σε ποσοστά ευστοχίας 50-50-90 (51,7% από το παρκέ, αλλά και από το τρίποντο και 90% στις βολές). Χρειάστηκε να τραυματιστεί και αυτός, για να κάνουν οι Kings την τρίτη ήττα τους στον μήνα, από τους Nets το βράδυ της Παρασκευής.

Lakers, η G-League ομαδα του NBA;

Οι Lakers απολαμβάνουν μετά από μία δεκαετία την κορυφή της Λίγκας, όντας στο 14-2 μετά από 16 παιχνίδια, όταν μόλις τέσσερις σεζόν πίσω 17 ήταν το σύνολο των νικών τους ύστερα από 82 παιχνίδια.
Ωστόσο, ακόμα και αν όλα δείχνουν ρόδινα προς στιγμή για το franchise in “purple & gold”, δεν υπάρχει βραδιά που σε κάποιο random ματς του league pass δεν θα ακουστεί στη μετάδοση κάποιο θετικό σχόλιο για κάποιον “x young laker” που διαπρέπει.

Αυτό το τακτικότατο φετινό σχόλιο δημιούργησε την σκέψη για μια καταγραφή όλων των παιχτών που οι Lakers απέκτησαν τις draft nights τα τελευταία έξι drafts. “Ποια η ομάδα που θα παρουσίαζαν σήμερα αν τους είχαν κρατήσει όλους;”. “Θα μπορούσαν να τους έχουν κρατήσει όλους; Και αν ναι, αυτό θα άξιζε τον κόπο;”

Πριν ξεκινήσουμε, ωστόσο, μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις: στους παίχτες που απέκτησαν από το draft οι Lakers συμπεριλαμβάνουμε και τους Hart και Τhomas, που επιλέχθηκαν από τους Jazz μεν στο draft του 2017, αλλά ανταλλάχθηκαν αμέσως στους Lakers έναντι του #27 του συγκεκριμένου draft, του Tony Bradley, καθώς και τον Clarkson, που επιλέχθηκε από τους Wizards στο draft του 2014, αλλά ανταλλάχθηκε το ίδιο βράδυ στους Lakers έναντι μετρητών. Τέλος, στον κάτωθι πίνακα δεν περιλαμβάνεται ο Kuzma, καθώς αυτός αποκτήθηκε από το pick των Nets που οι Lakers πήραν ως αντάλλαγμα στο trade του Russell. Αφού για να υπήρχε στο roster των Lakers ο Russell δεν θα έπρεπε να έχει γίνει το συγκεκριμένο trade, ο Kuzma, σε αυτό το παράλληλο σύμπαν, δεν έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα των Lakers.

Συγκεντρωτικά λοιπόν ακολούθως, ο πίνακας με τους 14 παίχτες που θα αποτελούσαν το φετινό roster των “Λιμνανθρώπων”, αν αυτοί δεν είχαν προβεί σε αποδεσμεύσεις και ανταλλαγές αυτών. Περιλαμβάνονται το έτος και τη θέση που επιλέχθηκαν, τις τρέχουσες ηλικίες, τρέχον salary, φετινά στατιστικά (ως και την 23η Νοεμβρίου 2019) και αντίστοιχα advanced stats:

Αρχικά να πούμε πως μισθολογικά είναι εντός ορίων, κάτω από το tax, στα $112,4 εκατ., με το tax της σεζόν να είναι στα $109 εκατ. (tax line στα $133 εκατ.). Θα ήταν μακράν η νεότερη ομάδα της Λίγκας, με μέσο όρο ηλικίας στα σκάρτα 23 έτη.

Για την ομογενοποήση των στατιστικών τους απαιτείται ένα άλμα λογικής που θαρρώ δεν έχει νόημα να κάνουμε, όταν αυτοί οι παίχτες αγωνίζονται σε διαφορετικές ομάδες, με διαφορετικά coaching staffs και συστήματα, σε άλλο pace και shot selection, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως είναι, πλην δύο, άπαντες οι υπόλοιποι με θετικό VORP (Value over replacement player) και αντίστοιχα σε θετικό Win Share. Αν ωστόσο κάνουμε το άλμα αποκλειστικά για το adjusted για μέσο όρο αγώνα box plus/minus, θα ήταν (με αποκλειστικά αυτό το μέτρο σύγκρισης) η 14η καλύτερη ομάδα της Λίγκας.

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα, αυτή έχει αποδείξει πως οι Lakers ήταν ένας ανίκανος οργανισμός στο να εξελίξει ταλέντο. Τόσο ο Russell, όσο και ο Ingram εξελίχθηκαν με το που έφυγαν από το Los Angeles, ο Ball έμεινε εντελώς στάσιμος κατά την εκεί παρουσία του, ενώ παίχτες όπως ο Thomas και ο Zubac δεν μπόρεσαν παρά στο ελάχιστο να εκτιμηθούν. Στα χέρια ενός άλλου franchise θα μπορούσε ο συγκεκριμένος κορμός, που περιλαμβάνει άλλωστε και τρία #2 picks, να έχει εξελιχθεί πολύ καλύτερα και να έχει προοπτικές για ακόμα παραπάνω πράγματα. Ωστόσο, η φετινή διαδρομή των Lakers επιβεβαιώνει πως στο DNA του συγκεκριμένου οργανισμού είναι το να πρωταγωνιστεί μέσω της συλλογής ό,τι λαμπρότερου και φανταχτερότερου υπάρχει στη Λίγκα, και όχι μέσω της υπομονής και της εξέλιξης άγουρου ταλέντου. Ενδεχομένως με άλλα λόγια, το γεγονός πως οι συγκεκριμένες επιλογές των Lakers “σκόρπισαν” σε τόσες άλλες πολιτείες, να ήταν ό,τι καλύτερο και για τους Lakers και για τους εν λόγω παίχτες.

Κλείνοντας, να δώσουμε στους Lakers το credit που τους αναλογεί για όλες αυτές τις εξαιρετικές επιλογές παιχτών που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά σε επίπεδο NBA στα μέσα και στα βάθη του δεύτερου γύρου του draft.

Οι φάσεις *που μας έβγαλαν τα μάτια*

Από εντυπωσιασμό…

Η εκτέλεση του Kawhi στο κάρφωμα κόντρα στους Celtics.

Η απαντηση του ως προς ως προς το τι έγινε στην συγκεκριμένη φάση; "Ε, τι θέλετε να σας πω; O Patrick μου πέταξε τη μπάλα, έκανα δύο τρίπλες στη ρακέτα και προσπάθησα να πηδήξω ψηλά και να καρφώσω". Τι λες ρε παιδί μου...

.. και από τα γέλια

Και εμείς, ακριβώς όπως και ο δίπλα του καθήμενος, Luka Doncic, στην πανέμορφη πλακίτσα του τεράστιου J.J. Barea:

Η γωνιά του Geek

- Με το triple double του κόντρα στους Thunder, την 19η Νοέμβρη 2019, ο LeBron James έχει πλέον πετύχει triple double εναντίον και των 30 ομάδων της Λίγκας.

- Το βράδυ του Σαββάτου οι Spurs κέρδισαν τους Knicks, πετυχαίνοντας την πρώτη τους νίκη μετά από οχτώ σερί ήττες. Οι Spurs έχουν ρεκόρ 6-11, έχοντας χάσει τα 11 από τα τελευταία τους 14 παιχνίδια. Ωστόσο τα εντυπωσιακά τους νούμερα είναι άλλα: οι οχτώ σερί ήττες τους ήταν το χειρότερο σερί τους επί των ημερών του Gregg Popovich στον πάγκο της ομάδας. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο τέτοιο σερί τους ήταν τη σεζόν 1996-97, σερί που οδήγησε στην απόλυση του Bob Hill και στην αντικατάσταση αυτού από τον coach Pop τον Νοέμβρη του 1996, όταν και μεγάλο μέρος των αναγνωστών μας ήταν μάλλον ακόμα αγέννητο. Το ακόμα εντυπωσιακότερο είναι ωστόσο, πως από το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, τον Οκτώβρη του 1997, ως και σήμερα, οι Spurs έχουν περάσει όλες κι όλες 80 μέρες (ως και την 25η Νοεμβρίου) με αρνητικό ρεκόρ, 900 μέρες λιγότερες από τους επόμενους Mavs, ήτοι 2,5 χρόνια λιγότερα! Και με το ρεκόρ τους να προβλέπεται να παραμένει αρνητικό τουλάχιστον για το πρώτο 10μερο του Δεκέμβρη, θα μιλάμε πως το 25% αυτών των ημερών θα έχουν λάβει χώρα στους πρώτους 2,5 μήνες της τρέχουσας σεζόν. Το γεγονός πως για πρώτη φορά χάνουν από ομάδες που συνήθως κέρδιζαν, ακόμα και στις κακές χρονιές τους, όπως οι φετινοί Hawks, Grizzles και Wizards, κάνει τα πράγματα να φαντάζουν, όχι απλά δυσοίωνα ως προς τις playoffs ελπίδες τους, μα και αμφίβολα ακόμα και αναφορικά το αν θα γυρίσει φέτος καν σε θετικό το ρεκόρ τους κάποια στιγμή.

Ups & Downs

⬆ Oi Clippers εμφάνισαν για πρώτη φορά μαζί στο παρκέ τους δύο superstars τους, Kawhi Leonard και Paul George κόντρα στην καλύτερη ομάδα της Ανατολής και την δεύτερης τέτοια (ως εκείνο το βράδυ) της Δύσης. Δύο νίκες κόντρα στους Celtics και τους Rockets και ευτυχώς που αμφότερα τα παιχνίδια τελείωσαν αφότου είχε ξημερώσει και μπορούσαμε να δούμε σε ποιο σημείο του πατώματος είχαν πέσει τα σαγόνια μας για να τα μαζέψουμε. Είμαι περίεργος να δω ποια -αν υπάρξει τέτοια- ομάδα θα βρει λύση στο κεντρικό pick ‘n roll του LouWill με τον Harrell, με τους Kawhi και George στις πλευρές τους και τον Shamet στη γωνία. 

⬆ Ο τρόπος που δραπέτευσε το Chicago από τη Charlotte το βράδυ του Σαββάτου ήταν μυθικός. Τρίποντο-κλέψιμο-τρίποντο σε 14” ενώ βρισκόταν με πέντε πόντους πίσω. Εκτελεστής του τελευταίου τριπόντου, σε μια συνολικότερα μαγική βραδιά για αυτόν, όπου έγραψε 49 πόντους με 13/17 τρίποντα ο Zach LaVine. 

⬆ Η Αγνή Σλοβένικη Καύλα. Το γεγονός πως μιλάμε για τον καλύτερο παίχτη που έχει εμφανιστεί ποτέ στα παρκέ της Λίγκας σε ηλικία 20 χρονών τα λέει όλα. 

⬇ Παρά το γεγονός πως Suns και Kings δείχνουν στο ένα πέμπτο κοντά της διαδρομής πως μπορεί να καταφέρουν αμφότεροι μετά από δέκα και 14 χρόνια αντίστοιχα να μπουν στα Playoffs, παίζοντας μάλιστα χωρίς το #1 και το #2 του περσινού draft, λόγω τιμωρίας του Ayton και τραυματισμού του Bagley, δεν αναιρεί το έγκλημα που και οι δύο τους έκαναν πέρσι, να προσπεράσουν τον Σλοβένο στο draft. Το γεγονός αυτό θα στιγματίζει τα δύο franchises κάθε μέρα που ο Doncic θα ξεδιπλώνει το μοναδικό ταλέντο του στα παρκέ.

⬇ Συμφωνούμε πως το γεγονός ότι έβαλε το πρώτο τρίποντο της καριέρας του στο NBA ο Ben Simmons και πανυγηρίζεται όπως όταν πρωτοέχεσε μόνος του ο Κωστάκης από όλο του το σόι, είναι πρόβλημα έτσι; Και του Simmons, και του κοινού. 

⬇ Να πω κλείνοντας πως οι ομάδες φαίνεται να ξεχνούν πως οι Warriors δεν διαλύθηκαν. Ξεκουράζονται. Και του χρόνου που θα είναι πίσω the old good gang, συν ό,τι κάνουν τους DAR και το top-5 pick που θα έχουν, η Νέμεσις θα είναι ανελέητη.

Η Φήμη

Απόγευμα Σαββάτου 23 Νοεμβρίου 2019 και «τα βαριά χαρτιά» του ESPN, οι Adrian Wojnarowski και Zach Lowe δημοσιεύουν την φήμη/είδηση πως η Λίγκα είναι σε συζητήσεις με την Ένωση των Παιχτών (NBPA – National Basketball Players Association) για την μείωση των αγώνων της σεζόν, μαζί με τη δημιουργία δύο τουρνουά σε φόρμα νοκ-αουτς. Στόχος, η χρονική επέκταση της συνολικής διάρκειας της ΝΒΑικής δράσης, και -φυσικά- τα επιπλέον έσοδα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που δημοσιεύτηκε και στόχο έχει να εφαρμοστεί από τη σεζόν 2020-21, στα 75α γενέθλια της Λίγκας, περιλάμβανε:

  • Ένα νέο τουρνουά στα πρότυπα των ποδοσφαιρικών κυπέλλων, που θα λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο Thanksgiving και τα Χριστούγεννα, περίοδο που δεν υπάρχει διοργάνωση με υψηλό ενδιαφέρον έτερης λίγκας (NFL, NBL, NCAA, κλπ) στις ΗΠΑ.
  • Αλλαγή της τελικής κατάταξης των τεσσάρων ομάδων που θα φτάνουν στους τελικούς των δύο περιφερειών της Λίγκας βάσει ρεκόρ στη regular, ώστε οι δύο καλύτερες ομάδες της σεζόν να μπορούν να συναντηθούν στον τελικό του NBA και όχι νωρίτερα. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, ας πάρουμε ως παράδειγμα τους Τελικούς Περιφερειών του 2018, όπου είχαν φτάσει Rockets (65 νίκες στη σεζόν) κόντρα στους Warriors (58) στη Δύση και οι Celtics (55) με τους Cavs (50) στην Ανατολή. Αν αυτό το σενάριο λάμβανε χώρα τον Μάη του 2021, δεν θα είχαμε πια τελικούς περιφερειών, αλλά Final-4, όπου οι πρώτοι Rockets (65) θα αντιμετώπιζαν τους τέραρτους Cavs (50) και οι δεύτεροι Warriors (58) τους τρίτους Celtics (55). Εμφανής στόχος από την συγκεκριμένη πρόταση είναι ο ενδιάμεσος συμβιβασμός μεταξύ της μη ολικής κατάργησης των περιφερειών από τη μία, αλλά και την εν μέρει μερική εξισορρόπηση των τελικών του NBA, μιας και από την δεύτερη απόσυρση του Jordan, το 1998, ως και σήμερα, είναι συνηθέστατο το φαινόμενο οι δύο καλύτερες ομάδες της Λίγκας να κατοικοεδρεύουν στη Δύση. Με την πρόταση αυτή το ΝΒΑ επιθυμεί να έχει τις καλύτερες ομάδες κάθε σεζόν να έρχονται αντιμέτωπες στους τελικούς του Ιούνη και όχι των περιφερειών του Μάη. 
  • Τουρνουά για την κατάταξη της 7ης και 8ης θέσης κάθε περιφέρειας μεταξύ των ομάδων στις θέσεις #7, #8, #9 και #10. Συγκεκριμένα ο 7ος θα αντιμετωπίζει τον 8ο και ο νικητής θα λαμβάνει τη θέση #7. Ο χαμένος θα παίζει με τον νικητή του αγώνα ανάμεσα στον ένατο και τον δέκατο για την τελευταία όγδοη θέση. Έτσι δεν ακυρώνεται από τη μία όλη η σεζόν, καθώς οι ομάδες στις θέσεις #7 και #8 έχουν δύο παιχνίδια όπου χρειάζονται απλά μία νίκη για να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους στην post season, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα και σε τέσσερις ακόμα ομάδες να διεκδικήσουν μέσω δύο αγώνων (που απαιτούνται δύο νίκες) την παρουσία τους σε αυτή. Στόχος ο περιορισμός του tanking, με περισσότερες ομάδες να διατηρούν το ενδιαφέρον τους ως πιο βαθιά στη σεζόν.

Η συγκεκριμένη φήμη/είδηση ωστόσο, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμίσουμε την δικιά μας σχετική πρόταση, συνδυασμένη με το έτερο “hot topic” της περιόδου, αυτό του load management, όπως είχε καταγραφεί ολοκληρωμένα στο πρώτο κείμενο του γράφοντος για το Guru, τον Ιούνη του 2019: «Load Management και θεσμικές προκλήσεις για το ΝΒΑ»

Διαβάσαμε, μας άρεσε και σας προτείνουμε

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « We got game, ep.1: H χώρα των Ήλιων Raptors: Το show συνεχίζεται »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely