Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 11:01

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Jordan Poole

Από :

Ο Jordan Poole αποτελεί από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις παιχτών τη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ, λόγω της κατακόρυφης πτώσης στην απόδοσή του σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Τουλάχιστον σύμφωνα με ό,τι μπορεί να περιμέναμε, όταν το καλοκαίρι του 2023 οι Warriors αποφάσισαν να τον ανταλλάξουν στους Wizards για τα «μάτια» του Chris Paul. Νομίζω πως οι περισσότεροι που ασχολούνται με το ΝΒΑ, αναλυτές και μη, πίστεψαν πως θα ήταν μία σεζόν εκτόξευσης της απόδοσής του έστω και σε κακή ομάδα. Φευ. Η εικόνα του παίχτη, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε το κείμενο, είναι μία πλήρης απογοήτευση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα. 

Aν για τον οργανισμό της Washington η αγωνιστική περίοδος ήταν εξαρχής χαμένη, με το βλέμμα να στρέφεται στο μέλλον, η εικόνα του βασικού περιφερειακού χρίζει ανάλυσης. Πού μπορεί να οφείλεται μία τέτοια αγωνιστική καθίζηση και είναι αναστρέψιμη στο άμεσο μέλλον η εικόνα που παρουσιάζει ο νεαρός guard; Εξάλλου, δεν συζητάμε για έναν τυχαίο παίχτη, αλλά για κάποιον που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του στο κοντινό παρελθόν, καθώς πριν δύο έτη ήταν εκ των σημαντικών μονάδων στο πρωτάθλημα των Warriors.

Ο Poole, όχι μόνο έχει γίνει αντικείμενο αρνητικών σχολίων για την απόδοσή του, αλλά και αντικείμενο διακωμώδησης, εξαιτίας ορισμένων αποφάσεων εν ώρα αγώνα. Οι άσχημες επιλογές σε σουτ χωρίς καλή ισορροπία, το κακό διάβασμα των φάσεων είναι συνήθη φαινόμενα στους αγώνες των Wizards.

Ενδεικτικά παραθέτω ορισμένα στατιστικά στοιχεία για την έως τώρα σεζόν σε σχέση με τις δύο τελευταίες του στους Warriors που δείχνουν τη μεγάλη πτώση.

Σκοράρει σχεδόν 17 πόντους με 31,6% στο τρίποντο, ενώ μοιράζει μόλις 3,6 ασίστ για 2,3 λάθη. Παρουσιάζει πτώση στους επιθετικούς δείκτες, στους πόντους ανά 100 κατοχές, όπως και στη σταθμισμένη ευστοχία (effective shooting percentage EFG%). Όσον αφορά το αμυντικό σκέλος, η παρουσία του έχει ως αποτέλεσμα έναν εκ των χαμηλότερων defensive ratings με 123,7. Σκαλίζοντας ακόμα περισσότερο, είδα πως ο μόνος παίχτης φέτος που έχει χειρότερο net rating και αγωνίζεται πάνω από 25 λεπτά ανά παιχνίδι είναι ο Anfernee Simons των Blazers. Eπιπρόσθετα, σύμφωνα με το dunkandthrees και τον πιο αξιόπιστο δείκτη estimated plus/minus, το νούμερο του είναι στο -2,9, που σημαίνει ότι υπάρχουν περί τους 300 παίχτες στη λίγκα που η συνεισφορά τους για τις ομάδες τους είναι καλύτερη από την αντίστοιχη του Poole.

Εδώ, όμως, θα χρειαστεί να ρίξουμε μία ματιά στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο έχει ενταχθεί. Η εικόνα των Wizards είναι ξεκάθαρα αυτή που αποτυπώνεται στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Μία ομάδα που στο τέλος της κανονικής περιόδου θα έχει ένα εκ των τεσσάρων χειρότερων ρεκόρ. Πολύ κακή επιθετική λειτουργία, ακόμα χειρότερη αμυντική, χωρίς κάποιο εμφανές πλάνο στο παιχνίδι, πλην του «τρέξτε στο transition» μπας και σκοράρουμε κάποιο καλάθι, παρότι η βασική τουλάχιστον πεντάδα αποτελείται από αξιόλογους παίχτες. Τουλάχιστον η τελική κατάταξη είναι κάτι που δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον οργανισμό, καθώς βρίσκεται σε στάδιο  αναδόμησης, με την όλη διαδικασία να είναι μέρος μιας ευρύτερης αξιολόγησης του ρόστερ και των ικανοτήτων των παιχτών (περισσότερα για το πλάνο των Wizards στο κείμενο του The Athletic).

Εδώ υπάρχει μία μεγάλη και ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κατά την άποψή μου: H ομαλή μετάβαση του Poole σε έναν οργανισμό που δουλεύει διαφορετικά και προσπαθεί να χτίσει από την αρχή το οικοδόμημα. Ο νεαρός guard καλείται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να γίνει αυτός, μαζί με τον Κyle Κuzma (όσο μείνουν εκεί δηλαδή, ποτέ δεν ξέρεις) το πρόσωπο της επόμενης ημέρας για την ομάδα της πρωτεύουσας. Eίναι όμως διαφορετική η επίδραση που έχει ένα άστρο - όπως ο Curry - στον χωρόχρονο απο εκείνη που έχουν οι πλανήτες και οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά. Κάπως έτσι ήταν η κατάσταση στα χρόνια του Golden State. Η προσαρμογή στον νέο ρόλο, όπου θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής σε μόνιμη βάση, ίσως απαιτεί περισσότερο χρόνο. Εξάλλου μην ξεχνάμε πως ο Poole είναι μόλις 24 ετών.

Ο παράγοντας Warriors

Το πιο σημαντικό αίτιο, κατά την προσωπική μου άποψη, της παρουσίας του Poole φέτος δεν είναι άλλο από τη συμπεριφορά της πρώην ομάδας του, των Golden State Warriors. Ας εξηγήσω το γιατί.

Είχε επιλεγεί στο νούμερο 28 του draft του 2019 από τους Καλιφορνέζους και στο πρόσωπό του έμοιαζε να είχαν βρει έναν εξαιρετικό σκόρερ, που είχε ενταχθεί αρμονικά στον τρόπο που αγωνίζονταν. Εξάλλου, όπως προανέφερα στο κείμενο, τη σεζόν του τελευταίου χρονικά πρωταθλήματος υπήρξε σημαντικότατος. Με 30 λεπτά μέσο όρο χρόνο συμμετοχής, ξεκίνησε βασικός σε πάνω από τα μισά παιχνίδια, με μέσους όρους 18,5 πόντους στην κανονική περίοδο, 17 στα playoffs και εξαιρετικά ποσοστά στο σουτ (60,6% σε σταθμισμένη ευστοχία). Και όλα αυτά, με τον Klay Thompson να χάνει αρκετό διάστημα στις αρχές της σεζόν, λόγω ανάρρωσης από τραυματισμό.

Ο Poole είχε αδράξει την ευκαιρία και όλα έμοιαζαν να είναι ρόδινα στο μέλλον του στους Warriors. Όμως άλλαξαν μονομιάς τον Οκτώβριο του 2022 μετά το άσχημο περιστατικό με τον Draymond Green κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Η «ψυχή» των Warriors (όπως διατυμπανίζουν χρόνια όλοι στον οργανισμό για τον Green) γρονθοκόπησε τον 23χρονο τότε περιφερειακό, σκηνικό το οποίο απαθανατίστηκε και κυκλοφόρησε γρήγορα στα μέσα ενημέρωσης και στα αντίστοιχα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός από μόνο του αποτέλεσε μεγάλο σοκ για μία ομάδα, που λίγους μήνες πριν είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια ΝΒΑ.

Η αντίδραση τότε των Warriors ήταν απλά ένα πρόστιμο στον Green. Αυτό, τίποτα άλλο. Καμία ποινή για τον άνθρωπο που χτύπησε εν ψυχρώ έναν συμπαίκτη του. Είναι εντελώς αδιάφορο εάν είχε λεχθεί κάτι μεταξύ τους προηγουμένως. Όπως ήταν κατακριτέα και προβληματική αντίστοιχα η στάση του Steve Kerr, ο οποίος περισσότερο είχε σταθεί στη διαρροή του βίντεο, παρά στο όλο ζήτημα. Περισσότερα για την όλη χυδαία αντιμετώπιση του γεγονότος είχε γράψει σε ένα υπέροχο κείμενο ο Γιάννης Χάτσιος1 εκείνη την περίοδο. Υπήρξε, συνοπτικά, μία χείριστη συμπεριφορά από τον οργανισμό που άφησε να φανεί ότι δεν έγινε κάτι τρομερά σημαντικό, πως τέτοια γεγονότα είναι συνήθη φαινόμενα και πως δεν χρειαζόταν να υπάρξουν σοβαρότερες συνέπειες για τον Green. Μία στάση που εύκολα μπορούσε να εκληφθεί ως «κλείσιμο του ματιού» στον power forward, ένα απαλό χτύπημα στην πλάτη στη λογική του «μην το ξανακάνεις ρε παλιόπαιδο». Επηρέασε αυτή στιγμή την πορεία της ομάδας; Εκατό τις εκατό. Και αυτό είναι κάτι που παραδέχτηκε ο ίδιος ο προπονητής λίγους μήνες μετά.

‘’Χάθηκε η εμπιστοσύνη…πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό που μας έκανε πετυχημένους, δηλαδή ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μεταξύ μας’’ είναι η είπε τον Μάιο του 2023 ο Kerr, επτά μήνες μετά το σκηνικό. Τότε φυσικά, είχε διαφορετική θέση, καθώς είχε σχολιάσει πως το βασικό πρόβλημα ήταν η διαρροή. Δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να αντιληφθεί την επίδραση που θα είχε μελλοντικά. Εξάλλου σε πιο πρόσφατες δηλώσεις ανέφερε πως είχαν χειριστεί το θέμα με τον καλύτερο τρόπο που μπορούσαν. 

Δεν μπορεί όμως να είναι τυχαία και η πτώση της απόδοσης του Poole, η αστάθεια που είχε ήδη την περασμένη σεζόν, όχι μόνο φέτος με τους Wizards. Μαζί με όλα, τo γεγονός ότι αποτέλεσε σταθερό μέλος της «δεύτερης πεντάδας» των Dubs, η οποία αποτελούνταν από παίχτες όπως ο DiVincenzo, o Kuminga, o Lamb και έπρεπε να είναι σκόρερ, δημιουργός, δεν ήταν κάτι που τον βοήθησε. Ιδιαίτερα δε στα playoffs, δεν ήταν επουδενί και σε κανένα σημείο ο παίχτης που θα αποτελούσε το νεότερο μέλος των Splash Brothers. Μεγάλη πτώση στους αριθμούς του, στον χρόνο συμμετοχής του. 10,3 πόντοι από τους 17 της κανονικής περιόδου, έξι λεπτά λιγότερα στο παρκέ, αρνητικό +/- και κάκιστα ποσοστά στο σουτ, όπως το 40% effective field percentage (το οποίο την προηγούμενη σεζόν, στο πρωτάθλημα στα playoffs ήταν 60,6%).

To γυαλί έμοιαζε να είχε ραγίσει λοιπόν οριστικά. Ο Poole πάντως, σχολίασε το γεγονός μόλις τον περασμένο Μάιο, καθώς σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν προτίμησε να κρατήσει μια πιο στωική στάση. Επέλεξε να μην μιλήσει για το συμβάν, να επιλέξει μια στάση ωριμότητας, αλλά πιθανολογώ είναι κάτι που κράταγε μέσα του για τη διάρκεια της σεζόν, το οποίο εν τέλει τον επηρέασε και είχε αντίκτυπο στην απόδοσή του στους αγωνιστικούς χώρους. Πώς θα μπορούσε να μη συμβεί άλλωστε, όταν όλος ο οργανισμός έδειξε πως επέλεξε πλευρά, και αυτή ήταν με τον «παλιό». Το τελειωτικό «χτύπημα» ήταν φυσικά η ανταλλαγή του, παρά την πρόσφατη επέκταση του συμβολαίου του, μια ανταλλαγή που ενισχύει πιστεύω τα όσα έχουμε γράψει ως τώρα.

Οι Warriors, όχι μόνο δεν τον πίστεψαν πραγματικά δηλαδή, αλλά λόγω των κακών playoffs που πραγματοποίησε, σε συνδυασμό της αδυναμίας συνύπαρξης με τον Green, τον αντάλλαξαν για τον Chris Paul, κοστολογώντας μάλιστα περισσότερο τον 38χρονο περιφερειακό που βρίσκεται στη δύση της καριέρας. Έδωσαν όχι μόνο τον Poole, αλλά πρώτο και δεύτερο pick. Η ξεκάθαρη προτίμηση στον μελλοντικό hall of famer και εκ των κορυφαίων point guard στην ιστορία της λίγκας ίσως κλόνισε τον πρώην άσο των Warriors. Πόσο δε μάλλον όταν εξαρχής η απόκτηση του Paul έμοιαζε αταίριαστη στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του Kerr όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι ότι βασίζονταν αρκετά στο να πάρουν σκορ μέσω pick ‘n roll καταστάσεων, ούτε μπορούσε ο Paul ποτέ να αποτελέσει έναν «splash brother», λόγω της εμβέλειας των σουτ που εκτελεί διαχρονικά στην καριέρα του. Σαν πολλά δεν μαζεύτηκαν για τον νυν άσο των Wizards;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της φετινής σεζόν, με τις εμφανίσεις του Poole να είναι απογοητευτικές, έκαναν εμφάνιση και τα πρώτα σενάρια περί ενδεχόμενης ανταλλαγής του. Τώρα τι θα γίνει στο μέλλον, μέχρι την trade deadline ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Το ενθαρρυντικό είναι πως με το νέο έτος σαν να φάνηκε μια αχτίδα φωτός στο τούνελ που είχε μπει ο παίχτης. Παρότι η ομάδα συνεχίζει να παραπαίει και να είναι εκ των χειρότερων, βάση ρεκόρ, διαχρονικά στη λίγκα, ο Poole έκανε κάποιες καλές εμφανίσεις που θύμισαν τον παίχτη του πρόσφατου παρελθόντος. Μακάρι η συνέχεια να είναι ανάλογη, με την ομάδα να βρίσκει τον δρόμο της. Εξάλλου για να μπορέσει να λάμψει ένας αθλητής θα πρέπει και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται να είναι το κατάλληλο.

Σημειώσεις:

Tα στατιστικά είναι από το site του ΝΒΑ.

1 το κείμενο του Γιάννη: https://basketballguru.gr/social/item/2007-arketa-pia-me-tous-epityximenous-daides

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely