Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2016 08:04

O Παναθηναϊκός

Από :

Η φετινή offseason ήταν διαφορετική για τον Παναθηναϊκο, τουλάχιστον σε σχέση με ότι είχαμε δει τα τελευταία χρόνια. Όπως φάνηκε οι πράσινοι είχαν -ίσως για πρώτη φορά- από την αρχή του καλοκαιριού ξεκάθαρους στόχους για το τι παίκτες θέλουν να πάρουν, ώστε να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες του προπονητή. Το αποτέλεσμα κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό, μιας και δημιουργήθηκε ένα σύνολο το οποίο ανταποκρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις σύγχρονες απαιτήσεις του αθλήματος, διορθώνοντας τα λάθη της περσινής σεζόν. Ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει στη διάθεσή του μια ομάδα που είναι αρκετά αθλητική, μπορεί να τρέξει καλά το γήπεδο και να σουτάρει αξιόπιστα από την περίμετρο. Το ρόστερ είναι ισορροπημένο, έχει βάθος και ποιότητα και μάλιστα με αθλητές που κάθε άλλο παρά πρωτάρηδες είναι στην Ευρωλίγκα. Από κει και πέρα ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα για το προπονητικό επιτελείο είναι να διαχειριστεί την αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη, τόσο (κυρίως) αγωνιστικα όσο και εκτός παρκέ και οφείλει να εμφανίσει έναν διαφορετικό Παναθηναϊκό από αυτόν που βλέπαμε στην εποχή του 3D.

Υπέρ

Ο Πεδουλάκης θα διαχειριστεί ένα ρόστερ με βασικό χαρακτηριστικό την ευελιξία, μιας και οι περισσότεροι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν με σχετική άνεση σε παραπάνω από μία θέσεις. Ο James στο 1-2, ο Rivers στο 2-3, ο Χαραλαμπόπουλος στο 3-4, ο Nichols στο 4 και στο 3, ο Singleton στο 5 και λίγο στο 4, ενώ υπάρχει πάντα και ο “ελβετικός σουγιάς” James Gist. Αυτό από μόνο του τού δίνει την ευχέρεια να χρησιμοποιεί διαφορετικά σχήματα προσαρμοσμένα στον εκάστοτε αντίπαλο και στις ανάγκες του παιχνιδιού. Η υπάρξη αρκετών “διπλοθεσιτών” δίνει επίσης στην ομάδα το απαιτούμενο βάθος ώστε να καλυφθούν τυχόν τρύπες μέσα στη χρονιά. Σημαντικό επίσης είναι πως σε κάθε θέση, οι παίκτες που την στελεχώνουν δείχνουν (τουλάχιστον στα χαρτιά) να αλληλοσυμπληρώνονται και όχι να πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον.

Η παρουσία του Άρτζι και η αποδεδειγμένη ικανότητά του να παρουσιάζει εξαιρετικές “αμυντικές δουλειές” στις ομάδες του, θεωρώ πως αποτελεί εχέγγυο για την αμυντική συμπεριφορά του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν. Άλλωστε, με τα κατάλληλα υλικά που υπάρχουν (αθλητικότητα, γρήγορα πόδια, παίκτες που μπορούν να αμυνθούν απέναντι σε mismatch) είναι ασφαλές να προβλέψουμε πως η άμυνα θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της ομάδας στη φετινή πορεία της.

By the way, η αθλητικότητα που πέρισυ ήταν μια πονεμένη ιστορία, φέτος αποτελεί ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του ρόστερ. Οι πράσινοι θα τρέχουν το γήπεδο και θα καλύπτουν αποστάσεις και στις δύο άκρες του παρκέ σε πολύ γρήγορο ρυθμό. Ήδη από την πρώτη γεύση που έχουμε πάρει είναι εμφανές πως ο ΠΑΟ θέλει να επιβάλλει το γρήγορο τέμπο και να τρέξει στο transition με την πρώτη ευκαιρία, ακόμη και μετά από καλάθι. Το υλικό για κάτι τέτοιο υπάρχει μιας και οι Καλάθης, James, Παππάς (στα γκαρντ) και οι Gist, Nichols, Singleton (στους “ψηλούς”) -μεταξύ άλλων- μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το στυλ.

Από κει και πέρα, η φετινή έκδοση του Παναθηναϊκού παρέχει μια σχετική ασφάλεια και αξιοπιστία στο κομμάτι “μακρινο σουτ”. Η ομάδα διαθέτει κατάλληλους παίκτες -και μάλιστα κατανεμημένους σε όλες τις θέσεις του ρόστερ- που μπορούν να απειλήσουν από την περίμετρο και να “ανοίξουν” την αντίπαλη άμυνα.

Ο Μπουρούσης τέλος, μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο ατού του ΠΑΟ και αναμένεται να παίρνει πολλές από τις αποφάσεις στην επίθεση της ομάδας για όσο θα βρίσκεται στο παρκέ (λογικά μαζί με τον James στο 1). Η ικανότητά του στο ποστ, είτε τελειώνοντας την φάση είτε πασάροντας στην περίμετρο μπορεί να δώσει μια ακόμη διάσταση στο επιθετικό ρεπερτόριο της ομάδας.

Κατά

Θα μπορούσε να υπάρχει ένας ακόμη καλός δημιουργός μισού γηπέδου πίσω από τον Καλάθη για μεγαλύτερη ασφάλεια, κι αυτό γιατί όσο κι αν ο Παναθηναϊκός επιδιώξει να τρέξει φέτος, η πορεία του θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα στο 5 εναντίον 5. Επίσης, η θέση 5 ενδεχομένως να χρειαζόταν ένα δυνατό κορμί που θα μπορούσε να τα βάλει με τους πιο δυνατούς αντιπάλους στο low post, αν και θεωρώ πως ο Singleton μπορεί να το φέρει εις πέρας.

Η ομάδα είναι καινούρια με 6 νέους παίκτες, το μισό ρόστερ περίπου. Θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ώστε να δέσει και να βγάλει αυτόματισμούς και αυτό είναι βασικό μειονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα τοπ κλαμπ της Ευρωλίγκας. Φέτος άλλωστε δεν υπάρχει πλέον η πρώτη φάση, οπότε πιθανές απώλειες στην αρχή μπορεί να μετρήσουν και εν τέλει να κάνουν τη διαφορά στην τελική κατάταξη. Σε όλα αυτά βάλτε και το ότι στην αρχή της σεζόν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο οι 4 από τους 6 ξένους στα ματς της Α1, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν διευκολύνει το γρήγορο “δέσιμο” της ομάδας.

Δύο ακόμη ερωτηματικά έχουν να κάνουν με: α) το πως θα επιλέξει η ομάδα να παίξει στην άμυνα όταν θα βρίσκεται στο παρκέ ο Μπουρούσης και β) πως ο Άρτζι θα καταφέρει να κρύψει την αδυναμία του Καλάθη στο σουτ ώστε να μην γίνεται η επίθεση στάσιμη και προβλέψιμη.

Τέλος, όπως είπαμε και στην αρχή, η ομάδα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος μεταξύ όλων των άλλων ήταν αυτός που έπαιρνε τις αποφάσεις σε όλα τα κρίσιμα σημεία των αγώνων. Η μετάβαση στην νέα κατάσταση δεν θα είναι εύκολη και το προπονητικό staff του Παναθηναϊκού έχει πολλή δουλειά και σε αυτό το κομμάτι.

Frequently Asked Questions

1. Θα δικαιώσει τις προσδοκίες ο Νίκος Παππάς ώστε να είναι φέτος η καλύτερη χρονιά της καριέρας του;
2. Είναι ο Μποχωρίδης έτοιμος να κερδίσει τη θέση του στο rotation;
3. Θα κάνει το step-up ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος;
4. Πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο ΠΑΟ στο σετ παιχνίδι με τον Mike James στο 1;

Καλύτερη μεταγραφή

Πολλοί μπορούν να επιχειρηματολογήσουν είτε υπέρ του Mike James, είτε του Γιάννη Μπουρούση, αλλά η ψήφος μου θα πάει στον Chris Singleton. Ο Αμερικανός, ένας ψηλός που τόσο έλειψε από τον ΠΑΟ τα δύο τελευταία χρόνια, θα έχει μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας και στις δύο άκρες του παρκέ. Θα είναι ο ψηλός που λογικά θα τελειώνει τα παιχνίδια λόγω της ικανότητάς του στο αμυντικό κομμάτι και επειδή μπορεί να μαρκάρει αποτελεσματικά κοντύτερους παίκτες στην περίμετρο. Ο coach άλλωστε στην προηγούμενη θητεία του είχε ως βασική αντιμετώπιση των pick-n-roll τις αλλαγές στα σκριν και ο Singleton είναι πολύτιμος σε αυτό το κομμάτι. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά τα χέρια του και πιστεύω πως γύρω του μπορεί να χτιστεί η άμυνα του Παναθηναϊκού φέτος.

Στο τέλος MVP θα είναι ο…

Δεν έχω ιδέα, αλλά θα πω Mike James, έτσι για να υπάρχει στο αφιέρωμα ένα μεγαλύτερο κομμάτι για μία ακόμη πολύ καλή μεταγραφή. Από τους ταχύτερους παίκτες στα ευρωπαϊκά παρκέ, καθώς και από τους καλύτερους στο 1on1, στοιχεία που ταιριάζουν με αυτό που επιχειρεί να χτίσει ο Παναθηναϊκός. Μπορεί να είναι ο πρώτος σκόρερ και ταυτόχρονα ο καλύτερος on-ball defender, οπότε ναι.

Μια ωραία 5αδα

Πρόβλεψη

Σίγουρα θα είναι πιο αθλητικός, πιο σκληρός και θα παίξει καλύτερη άμυνα από πέρισυ. Ο coach Πεδουλάκης είπε πως πρώτος στόχος είναι “…να γίνουμε ομάδα”. Εφόσον γίνει αυτό, μπορεί -αφού εξασφαλίσει τα playoff- να διεκδικήσει ένα καλό πλασάρισμα στην τελική κατάταξη, το καλύτερο από το 2012 και μετά if you know what I mean.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο Ερυθρός Αστέρας H Φενέρμπαχτσε »

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely