Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 19:39

Δυνατή εκκίνηση για τέσσερις ξένους της Basket League

Από :

Μετά από αρκετή αναμονή, η Basket League της σεζόν 2020/21 ξεκίνησε εν τέλει το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο μειωμένος αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν πλέον, καθώς και τα κρούσματα που χτύπησαν το Λαύριο (αναβλήθηκε το ματς με τον Προμηθέα) συνέθεσαν μια «κουτσουρεμένη» αγωνιστική, με μόλις πέντε παιχνίδια. Η πρεμιέρα, αν και κάπως φτωχή από ματς, είχε λίγο απ’ όλα, ωστόσο σήμερα θα σταθούμε πιο συγκεκριμένα σε μια τετράδα νεοφερμένων ξένων που ξεχώρισαν κατά το ντεμπούτο τους στην ελληνική λίγκα.

Ντεβόντε Γκριν (Μεσολόγγι)

Είναι ο άνθρωπος που "σκότωσε" τον Άρη στην εκπνοή με τρίποντο - μαχαιριά, χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια συναρπαστική, αλλά και ιστορική νίκη στο νεοφώτιστο Μεσολόγγι. Παράλληλα, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι κι o μικρότερος αδερφός του NBAer και τρεις φορές πρωταθλητή, Ντάνι Γκριν (Lakers). Ο 23χρονος rookie είναι αναμφίβολα ένα από τα πρόσωπα της πρεμιέρας, καθώς το δικό του μπάζερ μπίτερ υπέγραψε την παρθενική νίκη του Χαρίλαου Τρικούπη στην Basket League. Κατά τα λοιπά, ο νεαρός γκαρντ είχε σε σύντομο χρόνο δράσης (15:30') μπόλικη επιρροή στα της ομάδας του. 10 πόντοι με 3/4 εντός πεδιάς και 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και συνολικά 17 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Παραπάνω από θετική η παρουσία του ύψους 1.91μ. περιφερειακού στην εναρκτήρια αγωνιστική της Α1 και σίγουρα αναμένουμε με ενδιαφέρον την πορεία του από εδώ και στο εξής. Φαίνεται πως ο Νεοϋορκέζος απόφοιτος του πανεπιστημίου της Indiana έχει προσωπικότητα, καθώς και τα φόντα γενικότερα για να ξεχωρίσει στην Ελλάδα. Το Μεσολόγγι θα στηριχτεί όπως όλα δείχνουν ως επί το πλείστον στον "αμερικανικό" κορμό που έχει δημιουργήσει κι ο Γκριν θα είναι στην πρώτη γραμμή. Περιμένουμε να τον δούμε να παίζει περισσότερα λεπτά στα προσεχή ματς, καθώς και να εξετάσουμε αν θα έχει συνέχεια και διάρκεια στην απόδοση του. Υποσχόμενο αν μη τι άλλο το ξεκίνημα - όχι μόνο λόγω του σουτ της νίκης.

Αμπντούλ Γκάντι (Περιστέρι)

Ο 28χρονος πλειμέικερ του Περιστερίου πραγματοποίησε δυναμική και πολυδιάστατη εκκίνηση, κατά την επιστροφή του στα ευρωπαϊκά παρκέ. Ο Γκάντι είχε μια καριέρα τεσσάρων ετών στην Ευρώπη (Βίρτους Μπολόνια, Ρίγα, Βίρτσμπουργκ) όταν ήταν πιο μικρός και λιγότερο έμπειρος, ενώ τις δύο τελευταίες σεζόν της είχε περάσει στην πατρίδα του και πιο συγκεκριμένα στην G League με την θυγατρική ομάδα των Thunder (Oklahoma City Blue).

Στην πρώτη αγωνιστική της Basket League, συνέβαλλε τα μέγιστα προκειμένου να κάμψει το Περιστέρι την αντίσταση του μαχητικού Κολοσσού. Η ομάδα της Δυτικής Αττικής είδε τον βασικό της άσσο να προσφέρει σε όλους τους τομείς (13 πόντοι, 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο), έχοντας κυριολεκτικά αψεγάδιαστη παρουσία με 0 λάθη σε 28 λεπτά συμμετοχής και οικονομικότατο πακέτο στο σκορ με 4/5 εντός πεδιάς, με σωστές επιλογές στα σουτ, συν 4/6 βολές.

Ο πόιντ γκαρντ από την Ουάσινγκτον (ύψος 1.91μ.) έχει καλό βιογραφικό και γνωρίζαμε εκ των προτέρων πως ήταν μια άκρως αξιόλογη μεταγραφή από τον ΓΣΠ. Ήδη με το "καλημέρα" δείχνει εξαιρετικά στοιχεία (ήταν καλός και στο σούπερ καπ), τόσο στο playmaking, όσο και στην ωριμότητα που δείχνει να έχει αποκτήσει πλέον. Μάζεψε 26 μονάδες ranking απέναντι στους Ροδίτες κι ήταν πραγματικά πολύτιμος για αυτό το ροζ φύλλο. Είναι καλός παίκτης ο Γκάντι και δεν μας εκπλήσσει τόσο η παρουσία του την πρώτη αγωνιστική, παρ' όλα αυτά θα θέλαμε να τον δούμε να "γράφει" μια γεμάτη σεζόν, με σταθερά καλές εμφανίσεις και ενισχυμένα νούμερα σε πόντους αλλά και τελικές πάσες.

Μάικ Μουρ (Ηρακλής)

Αφήνοντας για λίγο στην άκρη τους κοντούς, ας δούμε κι έναν ψηλό που μας άρεσε από την πρεμιέρα της Basket League. Αυτός ήταν ο 26χρονος πάουερ φόργουορντ του Ηρακλή, Μάικ Μουρ, ο οποίος έκανε αρκετή ζημιά στην άμυνα του ΠΑΟΚ, στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν για την Θεσσαλονίκη. Όχι συγκλονιστικός, αλλά μεστός κι ουσιαστικός. Έδωσε ακριβώς όσα χρειάζονταν. Ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 13 πόντους, σουτάροντας εξαιρετικά από απόσταση (3/4 τρίποντα συν 1/1 δίποντο, 2/2 βολές), είχε 5 ριμπάουντ, ένα κερδισμένο φάουλ και 18 PIR σε κάτι λιγότερο από 27 λεπτά δράσης. Αρκετά καλό ντεμπούτο από τον άλλοτε παίκτη της Ρόμα, δείχνοντας πως ο Ηρακλής του Βαγγέλη Ζιάγκου πρέπει να περιμένει πολλά από το βασικό του "4αρι" στην διάρκεια της περιόδου.

Ο Μουρ παρουσιάζει έναν ωραίο συνδυασμό αθλητικών και stretch στοιχείων. Είναι ένας σύγχρονος φόργουορντ που μπορεί και να τελειώσει φάσεις από αέρος, όμως θεωρούμε πως το περιφερειακό του σουτ είναι το μεγάλο του όπλο. Αυτό θα καθορίσει πολλά αναφορικά με την επιθετική του παραγωγικότητα. Ο παίκτης έπαιζε σε χαμηλό επίπεδο ως τώρα στην καριέρα του (2η Ιταλίας και 1η Σουηδίας) κι η φετινή σεζόν σίγουρα είναι μια πρόκληση για τον ίδιο, καθώς ας μη ξεχνάμε πως ο Ηρακλής συμμετέχει και στο FIBA Europe Cup (ξεκινά τον Ιανουάριο του ‘21). Είναι σε καλή ηλικία κι έχει μπροστά του την ευκαιρία του για ανάδειξη και... ένα καλύτερο συμβόλαιο μελλοντικά.

Ντόμινικ Άρτις (Κολοσσός)

Ο κόμπο γκαρντ από την Καλιφόρνια ήταν από τους ηττημένους της πρεμιέρας, όμως κατέγραψε μια «περήφανη» εμφάνιση, σε ατομικό επίπεδο. Ο Κολοσσός έφυγε με άδειες αποσκευές από την πρωτεύουσα, όμως ήταν σούπερ ανταγωνιστικός στο Περιστέρι κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στις ορέξεις του Άρτις, ο οποίος σε 32 λεπτά σημείωσε 25 πόντους (5/9 διπ, 3/7 τριπ, 6/8 βολές) με 50% από το πάτωμα. Ακόμη προσέφερε 6 ασίστ έναντι μόλις ενός λάθους, ενώ συμπλήρωσε τη στατιστική του με 2 ριμπάουντ κι ένα κλέψιμο. Η σούμα έβγαλε 23 στο ranking, με τον Αμερικανό σκόρερ να βάζει δύσκολα στην άμυνα της αθηναϊκής ομάδας. Γεμάτη και «πληθωρική» εμφάνιση από τον πρώην παίκτη της Τσεντεβίτα, αποτελώντας μόνιμη απειλή για το αντίπαλο καλάθι.

Ο Κολοσσός έκανε ουκ ολίγες κινήσεις το καλοκαίρι που μας πέρασε, με τον Άρτις να είναι μια από τις καλύτερες. Παίκτης που παίζει στην Ευρώπη από το 2017 (Πολωνία, Βοσνία, Ιταλία, Σλοβενία) κι όπου κι αν έπαιξε, άφησε καλά δείγματα γραφής. Δεν του λείπει η ποιότητα κι αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Το στυλ του φέρνει στο νου έναν γκαρντ παλαιότερης γενιάς και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τόσο την προσωπική του πορεία, όσο και του που θα καταφέρει να οδηγήσει την νησιωτική ομάδα, όντας ουσιαστικά ο άνθρωπος που κρατά στην κατοχή του τα «κλειδιά» του backcourt. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για μια έξυπνη επιλογή από τον κόουτς Καντζούρη και το τιμ του.

Δείτε τον στο παρακάτω βίντεο, σε μια εξαιρετική εμφάνιση του (21π/5α/2ρ/2κλ) από πρόπερσι, κόντρα στην Ολίμπια Μιλάνο για την Serie A.

Bonus: το avatar της πρεμιέρας

Ο Ζεϊσλοφτ του Ιωνικού ήταν «άσφαιρος» απέναντι στην ΑΕΚ, με 0 πόντους, 0/4 σουτ και -6 ranking σε περίπου 19 λεπτά. Για τον 28χρονο εκτελεστή, με θητεία στην ACB (Τενερίφη, Χιπουθκόα), έχουν ακουστεί πολύ καλά λόγια, παρ’ όλα αυτά δεν είδαμε κάτι το ιδιαίτερο, απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο. Πριν ένα μήνα, για το κύπελλο κόντρα στον Άρη, ήταν επίσης μετριότατος, με 5 πόντους και 2/9 σουτ. Θα του δώσουμε χρόνο καθώς είναι παίκτης που χρειάζεται ρυθμό για να αποδώσει, παρ’ όλα αυτά, αν συνεχίσει έτσι, δύσκολα θα μακροημερεύσει στην Νίκαια.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « O ήρωας που δεν υπολογίζαμε Τα φαβορί σε ύπνωση »

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely