Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 20:42

Παίκτες που "χάθηκαν" στην πρώτη καραντίνα

Από :

Πριν δύο χρόνια, τέτοιες μέρες, όλοι βιώναμε την πρωτοφανή κατάσταση με το υγιεονομικό lockdown, το οποίο σημάδεψε την άνοιξη του 2020. Σε αντίθεση με το δεύτερο, στο πρώτο δεν υπήρξε η παραμικρή αθλητική δραστηριότητα. Σε κάποιες χώρες, η μπασκετική σεζόν επανήλθε τον Ιούνιο, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι Λίγκες, όχι όμως και στην Ελλάδα - και φυσικά την Ευρωλίγκα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να... χαθούν παίκτες που μόλις είχαν φτάσει στη χώρα μας, δίχως να προλάβουν καλά καλά να φορέσουν τη φανέλα της νέας τους ομάδας. Ποιοι ήταν αυτοί που απλώς μας συστήθηκαν, δίχως να αφήσουν πίσω τους αγωνιστικές εικόνες;

ΝτεΆντρε Κέιν - Περιστέρι

Ένα μήνα πριν κλείσουν τα πάντα, το Περιστέρι υπέγραφε ως το τέλος της σεζόν 2019-20 τον ΝτεΆντρε Κέιν, έναν Ευρωλιγκάτο πολυθεσίτη περιφερειακό με διετή θητεία στην Μακάμπι, αλλά και γενικότερα πολλές ευρωπαϊκές παραστάσεις με Μπέτις, Νίζνι, Εϊλάτ, Ουλμ και Αμβέρσα. Ο Κέιν, στα 30 του χρόνια, έφτασε στην Δυτική Όχθη για να αναβαθμίσει το backcourt της ομάδας του Νίκου Παπανικολόπουλου κι ενώ στο μεταξύ το όνομα του ψιλοέπαιξε (;) και για την ΑΕΚ. Τελικά το Περιστέρι έριξε τη... βόμβα του, χωρίς πάντως να προλάβει να πάρει πολλά πράγματα σε αγωνιστικό επίπεδο, με τον Κέιν (photo) να "πατά" Ελλάδα με ένα διαφορετικό λουκ από αυτό που τον είχαμε συνηθίσει.

Ο έμπειρος γκαρντ-φόργουορντ έκανε δύο συμμετοχές στην Basket League (με ΠΑΟΚ στο Παλατάκι και με Προμηθέα εντός) και δύο ακόμη στο BCL (στα νοκ-άουτ με τη Χαποέλ Ιερουσαλήμ). Αν και προερχόταν από αγωνιστική απραξία, δεν ήταν αρνητικός κι έδειξε πως θα μπορούσε να βοηθήσει μόλις μπει σε ρυθμό συνεχόμενων αγώνων. Όμως το μέλλον του στο Περιστέρι παρέμεινε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Μετά την Ελλάδα, δεν αγωνίστηκε ξανά σε ευρωπαϊκό σύλλογο. Δεν το έχει κόψει εντελώς πάντως, αφού πρόσφατα - το περασμένο καλοκαίρι δηλαδή - έπαιξε στο The Basketball Tournament. Δεν ξέρουμε βέβαια αν θα τον ξαναδούμε σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού συμπληρώνει πια δύο σεζόν ως free agent, πλησιάζοντας στα 33 του χρόνια.

Τζίμι Γκάβιν & Άντριου Ογκίλβι - Ηρακλής

Δύο μόλις μέρες προτού ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα covid στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, ο Ηρακλής - με προπονητή εκείνη την περίοδο τον διάδοχο του Γιάννη Καστρίτη, Ηλία Καντζούρη - αποκτά τους Τζίμι Γκάβιν (γκαρντ) και Άντριου Ογκίλβι (σέντερ), προκειμένου να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν από τις αποχωρήσεις των Τέντι Οκερεαφόρ και Ντάριους Γκάρετ.

Ο μεν Γκάβιν, ένας 29χρονος τότε πλειμέικερ που προερχόταν από την βουλγαρική Τσερνο Μόρε, προλαβαίνει να παίξει σε δύο ματς, το ένα με τον Ιωνικό στο Ιβανώφειο και το άλλο στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Πολύ μικρό το δείγμα για να κριθεί, αλλά μάλλον δεν ήταν... Οκερεαφόρ. Σε ο,τι αφορά τον σαφώς πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, Ογκίλβι, με αξιόλογη καριέρα σε Μπεσίκτας, Βαλένθια, Μπάμπεργκ και Μανρέσα, ούτε που τον είδαμε. Ο Αυστραλοιρλανδός seven-footer περιορίστηκε σε προπονήσεις με την ομάδα του Ηλία Καντζούρη, χωρίς να προλάβει να καταγράψει επίσημη συμμετοχή.

Αυτό που ίσως να μη θυμούντα πολλοί, είναι πως ο Ηρακλής μαζί με τους Ογκίλβι και Γκάβιν πήρε ακόμη έναν παίκτη, τον 21χρονο Γιάννη Νικολαϊδη από το Ανατόλια, που ήταν διεθνής με την Εθνική Νέων. Από πέρσι ο μικρός στελεχώνει την ομάδα του Αγρινίου στην Α2, δίχως να κάνει ούτε εκείνος συμμετοχή με τον Ηρακλή. Τι απέγιναν όμως τα... βαριά χαρτιά, Γκάβιν και Ογκίλβι; Ο Γκάβιν φέτος παίζει στη Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, έχοντας ξεκινήσει τη σεζόν στην Α2 της Τουρκίας με την Ακχισάρ. Από την άλλη, ο Ογκίλβι συνεχίζει να είναι ο αρχηγός των Ιλαγουάρα Χοκς της NBL, ομάδα την οποία ενισχύει από το 2015.

Τζακόρεϊ Ουίλιαμς & Εμ Τζέι Ρετ - ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν στον βαθμολογικό βυθό πριν την διακοπή της σεζόν 2019-20 και νωρίτερα είχαν γίνει ενέργειες ούτως ώστε να ξεβαλτώσει αγωνιστικά η ομάδα του Κώστα Μέξα, με στόχο να σωθεί η κατηγορία. Στα τέλη Δεκέμβρη, ο Δικέφαλος - που είχε παράλληλα να διαχειριστεί και το "καρπούζι" του BCL - πήρε τους έμπειρους Μπόμπι Μπράουν και Σανόν Σόρτερ, οι οποίοι έπαιξαν σε 7 κι 8 παιχνίδια αντίστοιχα, δείχνοντας τέλος πάντων 3-4 πράγματα, καλά ή κακά, στο αγωνιστικό σκέλος. Δεν ισχύει το ίδιο και για τους Ουίλιαμς και Ρετ, που ναι μεν δεν ήταν... Γκάβιν και Ογκίλβι, αλλά και πάλι, δεν τους θυμούνται παρά ελάχιστοι στην Θεσσαλονίκη.

Αμφότεροι έπαιξαν μόλις 4 ματς, με τη μια οδυνηρή ήττα να διαδέχεται την άλλη. Ο μεν Ουίλιαμς, σέντερ, έγραψε αρκετά αγωνιστικά λεπτά (91'), ενώ ο Ρετ, επίσης ψηλός, λιγότερα (73') αλλά η ουσία είναι πως δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την κατάσταση - ως εκείνη τη χρονική στιγμή. Μετά τον ΠΑΟΚ, ο Ουίλιαμς είχε μια εξαιρετική σεζόν στην Ιταλία με τη Τρέντο και φέτος διανύει μια αρκετά πιο μέτρια στην Γαλλία με την Μπουρζ. Συνέχισε εν πάση περιπτώση σε ένα καλό επίπεδο, με τον Ρετ να περιηγείται αντίστοιχα σε ομάδες τις Πολωνίας, με τελευταία του στάση τη γαλλική Μπουλαζάκ που ήταν κακός σε 9 ματς. Η αίσθηση ήταν πως μόνον ο πρώτος μπορούσε να προσφέρει κάτι, σε μια σεζόν που κατά τα άλλα, κανένας στον ΠΑΟΚ δεν θέλει να θυμάται...

Μάρβιν Τζόουνς & Τζέιμς Μπελ - Προμηθέας

ΟΚ, ο Τζόουνς στην πραγματικότητα δεν χάθηκε για την Α1, αφού πέρσι ξεχώρισε στο Περιστέρι και φέτος ήταν εντυπωσιακός στον ΠΑΟΚ, ενώ πριν τον Προμηθέα είχε παίξει και στον Κολοσσό με επιτυχία. Ωστόσο, η θητεία του στους Πατρινούς, αν και ξεκίνησε με φιλοδοξίες, κατέληξε στο... κενό, όπως κι ολόκληρο το τελευταίο μισό της σεζόν 19-20 άλλωστε. Ο Προμηθέας είχε αποκτήσει τον Τζόουνς ως αντικαταστάτη του τρομερού τότε - για το συγκεκριμένο επίπεδο, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια - Οκτάβιους Έλις που είχε μόλις πάρει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Εν τέλει ο Τζόουνς εμφανίστηκε μόνο σε τρία ματς, δύο για το πρωτάθλημα και τον τελικό κυπέλλου με την ΑΕΚ στην Κρήτη (4 λεπτά). Τα ίδια ισχύουν και για τον Τζέιμς Μπελ, ο οποίος είχε ενδιαφέρον βιογραφικό (Μπουντούτσνοστ, Νταρουσάφακα με Μπλατ, Χολόν, Τσεντεβίτα, Νανσί) αλλά στην Πάτρα δεν είχε χρόνο να δείξει κάτι. Πέρσι ήταν στην Μπρίντιζι και φέτος βγάζει το ψωμί του στην πολωνική Άνβιλ. Θεωρητικά κι οι δύο κινήσεις ήταν καλές για την ομάδα του Γιατρά, με δεδομένο ότι έγιναν και Φλεβάρη μήνα, αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ για ποια θα ήταν η συνολική πορεία τους στην Αχαϊα.

Ντουάιτ Μπάικς - Ολυμπιακός

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκατσε στον πάγκο του Ολυμπιακού για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο του 2020 και στο πλαίσιο των αλλαγών που έγιναν στο ερυθρόλευκο ρόστερ εκείνη την εποχή, οι Πειραιώτες έκλεισαν τους Έλις, ΜακΚίσικ και Μπάικς. Οι δύο πρώτοι, ως γνωστόν, συνέχισαν στον Ολυμπιακό και την επόμενη σεζόν, κάτι που δεν συνέβη και με τον Μπάικς, παρά το γεγονός πως το deal ήταν για 1.5 χρόνο - προφανώς με option ανανέωσης, ο οποία δεν ενεργοποιήθηκε εν τέλει. Ο πλειμέικερ από το Μιλγουόκι ήταν ένας έμπειρος άσος, στα 31 του τότε, με καριέρα σε διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες (Βαλένθια, Γκραβελίν, Οστάνδη), σποραδικά περάσματα από το NBA (Πίστονς, Λέικερς, Ράπτορς) καθώς και ορισμένες πολύ παραγωγικές σεζόν με μεγάλα συμβόλαια στην Κίνα.

Σε ο,τι αφορά τον Ολυμπιακό, ο Μπάικς έκανε τρεις εμφανίσεις στην Euroleague (5π., 3ασ., 1.3ριμπ.) κι η αλήθεια είναι πως δεν είχε το χρόνο για να δείξει πράγματα. Υπήρξε (;) μια σκέψη παραμονής του κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, κάτι που φέρεται να ήθελε κι ο ίδιος. Ωστόσο οι Ερυθρόλευκοι προχώρησαν με τον Τζένκινς, έχοντας αποκτήσει και τον Σλούκα, ενώ υπήρχε κι ο Κόνιαρης για την θέση "1". Τελικά μετά τον Ολυμπιακό, έπαιξε για λίγο στη Ναντέρ, χωρίς να πιάσει, με τα τελευταία του ίχνη να εντοπίζονται στο Πουέρτο Ρίκο, όπου έπαιξε δύο φορές με τους Mets de Guaynabo, τον Οκτώβριο του 2021. Η αλήθεια είναι πως ο Μπάικς ανέκαθεν ήταν ένας αξιόλογος παίκτης, ωστόσο είχε τη τάση να αλλάζει συχνά ομάδες, ηπείρους αλλά και αγωνιστικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σύγχυση γύρω από το πόσο καλός είναι στην πραγματικότητα...

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely