Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 11:23

ΑΕΚ: Η αξιολόγηση μίας παράξενης σεζόν

Από :

Προτού έλθει η «επόμενη μέρα» για την ΑΕΚ, δηλαδή μεταγραφές, αποχωρήσεις, ανανεώσεις, προπονητής, άρση των ban κτλ., επιχειρούμε μια αξιολόγηση των πρωταγωνιστών της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε για την Ένωση. Αρκετοί ήταν αυτοί που συνέβαλλαν στο «τρύπημα του ταβανιού», όπως αντίστοιχα κι εκείνοι που δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες.

Η πιο παράξενη σεζόν στη σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε, με την ομάδα να κατακτά τη τέταρτη θέση στην Regular Season της Basket League με ρεκόρ 13-11, όμως να αποκλείεται στον πρώτο γύρο των playoffs από τον Προμηθέα, χάνοντας την ευκαιρία για συμμετοχή στους ημιτελικούς - και κατ επέκταση τους μικρούς τελικούς. Στο Κύπελλο Ελλάδας, η ΑΕΚ έφτασε ως το Final 4, όπου ζόρισε στον ημιτελικό της Κρήτης τον μετέπειτα τροπαιούχο Ολυμπιακό, ενώ στο BCL οι κιτρινόμαυροι αποκλείστηκαν στους ομίλους, για πρώτη τους φορά στην ιστορία της διοργάνωσης.

Μια χρονιά με ολοκαίνουργιο ρόστερ και προπονητή, η οποία σημαδεύτηκε από το θάνατο του Στεφάν Γέλοβατς και περιελάμβανε ακόμη απαγορευτικό μεταγραφών. Τον Μάρτιο ο Στέφανος Δέδας αποχώρησε ούτως ώστε να γίνει μέλος του τεχνικού τιμ της ΤΣΣΚΑ, με τον Κούρο Σεγκούρα του Ιωνικού να αναλαμβάνει την καθοδήγηση έκτοτε. Στο μεταξύ, για άλλη μια σεζόν η ΑΕΚ είχε συχνά-πυκνά πολλές απουσίες λόγω τραυματισμών και σε ένα γενικότερο πλαίσιο η σεζόν δεν ήταν καθόλου εύκολη. Με όλα αυτά υπόψιν, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως η τετράδα ήταν επιτυχία για την εφετινή - πολυπρόσωπη αγωνιστικά και με αρκετές κακουχίες - ΑΕΚ.

Ας αξιολογήσουμε αναλυτικότερα την εικόνα των παικτών του ρόστερ που έκλεισαν τη σεζόν, ελέγχοντας και τις πιθανότητες παραμονής του καθενός.

Έρικ Γκρίφιν: Ξεκίνησε τη σεζόν όντας άκρως απαραίτητος για τον Στέφανο Δέδα. Η αθλητικότητα του σε μια κατά τα λοιπά μη αθλητική ομάδα τον έκανε γρήγορα σημαντικό και χρήσιμο, ιδίως στα μετόπισθεν. Κι επιθετικά είχε τις στιγμές του, ωστόσο δεν ήταν σταθερός (κυρίως λόγω του μετριότατου τριπόντου του), ενώ έδειξε κατά διαστήματα στιγμές χαμηλού βαθμού συγκέντρωσης. Λίγο μετά τα μέσα τη σεζόν έφυγε για τις ΗΠΑ λόγω προσωπικού ζητήματος κι ουσιαστικά κάπου εκεί ολοκληρώθηκε κι η προσφορά του στην ΑΕΚ. Δεν είναι κακός παίκτης, όμως στην αγορά υπάρχουν κι άλλοι στα κυβικά του - και καλύτεροι ενδεχομένως, αγωνιστικά κι οικονομικά.

Τα στατιστικά του σε 15 αγώνες: 10.1 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 2 λάθη, 0.5 κλεψίματα, 1.1 τάπες, 56% δίποντο, 24% τρίποντο, 66% βολές, 27', 8.6 PIR.

Ίαν Χάμερ: Ο ψηλός με την μεγαλύτερη διάρκεια στην εφετινή ΑΕΚ. Συνεπής και σκληρός παίκτης, χωρίς τραυματισμούς, που έδεσε γρήγορα με την ομάδα κι έπαιζε πάνω από όλα για το καλό του συνόλου. Εμπειρία και ποιότητα ήταν γνωστό πως διέθετε από την πρότερη ευρωπαϊκή του διαδρομή κι η Ένωση δικαιώθηκε απόλυτα που τον επέλεξε. Ελάχιστα ήταν τα κακά του παιχνίδια, σε μια γενικώς μεστή σεζόν για τον ίδιο. Στην ΑΕΚ τον θέλουν, κι αν καταφέρουν να τον κρατήσουν, θα είναι σημαντική επιτυχία για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν.

Δεν ξέρω αν λέει κάτι αυτό σχετικά με το μέλλον, πάντως ο Χάμερ έγραψε στο Instagram: «H σωτηρία μου. Οι μόνες λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτό που σήμαινε για μένα αυτή η σεζόν. Μπορώ εύκολα να πω ότι η υπογραφή μου στην ΑΕΚ ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα ποτέ για την ψυχική μου υγεία και την καριέρα μου».

Τα στατιστικά του σε 22 αγώνες: 13.5 πόντοι, 6.4 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ, 1.6 λάθη, 1.7 κλεψίματα, 0.5 τάπες, 59% δίποντο, 30% τρίποντο, 61% βολές, 29', 17 PIR.

Πάνος Φιλιππάκος: Από τους overachievers της χρονιάς -για τον ρόλο του- και σίγουρα value for money επιλογή. Ένας καλός παίκτης στο επίπεδο της Α2, με παραστάσεις μεν, αλλά όχι εδραιωμένος στην Α1, απέδειξε πως μπορεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στην μεγάλη κατηγορία. Χρήσιμος και σκληρός ψηλός, που παίζει και στις δύο θέσεις ικανοποιητικά. Η ΑΕΚ τον πήρε για να συμπληρώσει το ρόστερ της, εντούτοις ο 28χρονος προσέφερε ουσιαστικές λύσεις ερχόμενος από τον πάγκο. Είναι ελεύθερος και η παραμονή του θα βοηθούσε στην ομοιογένεια της νέας ομάδας. Αλλά τον θέλουν κι άλλες ομάδες της Α1 που πιθανώς θα είναι σε θέση να του δώσουν περισσότερα λεπτά δράσης.

Τα στατιστικά του σε 24 αγώνες: 3.6 πόντοι, 2.5 ριμπάουντ, 0.5 ασίστ, 0.3 λάθη, 0.1 κλεψίματα, 0.2 τάπες, 58% δίποντο, 20% τρίποντο, 63% βολές, 10', 4 PIR.

Γιάννης Κουζέλογλου: Ενσωματώθηκε στην ΑΕΚ στα τέλη Δεκεμβρίου, έχοντας ξεκινήσει τη σεζόν με τον Ηρακλή. Τόνωσε το ελληνικό στοιχείο των κιτρινόμαυρων και βοήθησε σε σημαντικές νίκες της Ένωσης για την τετράδα, όπως με τον Προμηθέα εκτός (16π., 6ρ.) αλλά και ΠΑΟΚ (14π., 7ρ.) και Περιστέρι εντός (9π., 9ρ.). Ο Θεσσαλονικιός ψηλός, στα 27 του χρόνια, ξέρει πολύ καλά την λίγκα κι αυτό φάνηκε από το γεγονός πως στην ΑΕΚ δε χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής, αντίθετα προσέφερε άμεσα. Αναμφίβολα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές της εγχώριας δεξαμενής, αλλά ας περιμένουμε να δούμε γενικότερα πως θα στελεχώσει η ΑΕΚ τη θέση "4" και τι θα προκύψει απ' αυτή την διαδικασία.

Τα στατιστικά του σε 16 αγώνες: 8.6 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 1.1 λάθη, 0.4 κλεψίματα, 0.3 τάπες, 59% δίποντο, 17% τρίποντο, 69% βολές, 23', 10.8 PIR.

Δημήτρης Μαυροειδής: Ο αρχηγός της ΑΕΚ ολοκλήρωσε την 6η του σεζόν με την ομάδα κι ήταν πάντοτε εκεί, είτε για 5 λεπτά, είτε για 15 κι ενίοτε 20+, όταν αυτό κρίθηκε αναγκαίο. Γενικώς δεν ήταν λίγες οι φορές που ο 37χρονος ψηλός κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά λόγω απουσιών. Ο άλλοτε διεθνής σέντερ απέδειξε ότι είναι τίμιος κι ακόμη σε θέση να προσφέρει ένα-δυό καλάθια στην επίθεση και δύο-τρία ριμπάουντ και μάλλον η παραμονή του έχει σχέση με το τι θέλει ο ίδιος.

Τα στατιστικά του σε 21 αγώνες: 6 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ, 0.9 λάθη, 0.6 κλεψίματα, 0.5 τάπες, 58% δίποντο, 75% βολές, 15', 9.2 PIR.

Ανδρέας Πετρόπουλος: Ο 28χρονος γκαρντ-φόργουορντ όχι μόνο επιβίωσε στους κιτρινόμαυρους, αλλά κέρδισε παράλληλα και την πρόωρη ανανέωση της συνεργασίας του. Ο υψηλόσωμος περιφερειακός έδειξε πως είχε κίνητρο κι επιβεβαίωσε πως - όπως κι ο Φιλιππάκος - το να μην είναι ένας παίκτης τόσο... ψημένος στην Α1, είναι κάτι το εντελώς σχετικό. Πριν την ΑΕΚ, ο Πετρόπουλος είχε όλες κι όλες 33 συμμετοχές στην καριέρα του στην μεγάλη κατηγορία, αλλά αυτό δεν ήταν τελικά πρόβλημα. Φυσικά, highlight της σεζόν του ήταν το νικητήριο μπάζερ μπίτερ κόντρα στον Άρη. Μια χαρά λύση για να έρχεται από τον πάγκο, πίσω από μια βασική επιλογή στο "2-3". Η ΑΕΚ κέρδισε έναν αξιόπιστο Έλληνα με όρεξη και διάθεση, σε εξαιρετική ηλικία, και με χαμηλό κόστος.

Τα στατιστικά του σε 23 αγώνες: 4.2 πόντοι, 2.5 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ, 0.7 λάθη, 0.5 κλεψίματα, 44% δίποντο, 29% τρίποντο, 40% βολές (4/10 συνολικά), 18', 2 PIR.

Μπράιαν Ανγκόλα: Ως τον Δεκέμβρη, ήταν καταπληκτικός. Ο Κολομβιανός σκόρερ πρόλαβε να δείξει πως δεν θα 'χει πρόβλημα να κυριαρχήσει επιθετικά στην λίγκα, όμως ήταν άτυχος καθώς χρειάστηκε να μείνει για αρκετούς μήνες εκτός δράσης λόγω επιπλοκών του covid. Όταν επέστρεψε, στα τέλη Απρίλη, ήταν φανερό πως του έλειπε ο ρυθμός και τα πατήματα. Το σημαντικό όμως ήταν πως γύρισε έπειτα από μια μεγάλη περιπέτεια. Η ποιότητα του είναι δεδομένη και για την ΑΕΚ θα ήταν ευχής έργον η παραμονή του.

Τα στατιστικά του σε 13 αγώνες: 13 πόντοι, 3.9 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ, 1.9 λάθη, 1 κλέψιμο, 37% δίποντο, 35% τρίποντο, 73% βολές, 24', 12.5 PIR.

Άντι Ράουτινς: Ο Καναδός εκτελεστής γύρισε από την απόσυρση προκειμένου να βοηθήσει την ΑΕΚ τον περασμένο Ιανουάριο, και τηρουμένου του ότι είχε να παίξει δύο χρόνια μπάσκετ, ήταν αξιοπρεπέστατος. Σε αρκετά ματς πιστοποίησε την κλάση του στο μακρινό σουτ, ενώ έδειξε πως είναι ένας καλά γυμνασμένος αθλητής που το 25λεπτο το έβγαζε άνετα, παρά την αποχή του. Μονοδιάστατος μεν για το σύγχρονο μπάσκετ, όμως ημαντικό και το ότι στα μετόπισθεν έδειχνε πάντοτε διάθεση, αποδίδοντας σε γενικές γραμμές ως παίκτης ομάδας, για το κοινό καλό. Οδεύει στα 36 του κι η επιλογή του έγινε λόγω ειδικών συνθηκών, όμως το πρόσημο της παρουσίας του ήταν θετικό.

Τα στατιστικά του σε 15 αγώνες: 10.1 πόντοι, 2.1 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 1.3 λάθη, 0.7 κλεψίματα, 55% δίποντο, 41% τρίποντο, 57% βολές (4/7 συνολικά), 28', 6.3 PIR.

Κιθ Λάνγκφορντ: Σε αντίθεση με τον Ράουτινς που μπήκε κατευθείαν κι έπαιξε, η απραξία περίπου δέκα μηνών του Αμερικανού σκόρερ ήταν φανερή όταν επέστρεψε, τον Φλεβάρη. Χρειάστηκε να χάσει κάποια κιλά και να κάνει αρκετές προπονήσεις ώστε να είναι σε θέση να πατήσει παρκέ, όμως ακόμη κι όταν αυτό συνέβη, δεν ήταν ο... γνωστός Λάνγκφορντ. Αποχώρησε πριν τη σειρά των playoffs με τον Προμηθέα και το δεύτερο του πέρασμα από την ΑΕΚ ήταν αν μη τι άλλο άδοξο.

Τα στατιστικά του σε 4 αγώνες: 4 πόντοι, 1.3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 12', 2.2 PIR. Τα σουτ του: 7/15 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 2/2 βολές.

Νίκος Παππάς: Ο 32χρονος γκαρντ τέθηκε εκτός ομάδας τον Απρίλιο, μετά από επεισόδιο του με τον Κούρο Σεγκούρα. Κατά τα λοιπά, σε όσα ματς έπαιξε σε Ελλάδα κι Ευρώπη, ήταν συνήθως καλός, μέσω των επιθετικών του εμπνεύσεων. Η συνεργασία των δύο πλευρών δεν βγήκε στον βαθμό που θα ήθελαν, με το φινάλε να είναι πρόωρο. Αγωνιστικά κι η ΑΕΚ αλλά κι ο Παππάς μπορούσαν να κερδίσουν περισσότερα πράγματα από τη συνεργασία τους, κάτι που δε συνέβη.

Τα στατιστικά του σε 7 αγώνες: 2.3 πόντοι, 0.9 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ, 0.7 λάθη, 0.6 κλεψίματα, 40% δίποντο, 17% τρίποντο, 67% βολές, 10', 1.7 PIR.

Αντώνης Κόνιαρης: Είχε συμφωνήσει με την ΑΕΚ από το περασμένο καλοκαίρι, με την απόκτηση του να ανακοινώνεται στα τέλη Δεκέμβρη. Εν τέλει πάτησε παρκέ στην Ρόδο κόντρα στον Κολοσσό τον Μάρτιο, έχοντας  νωρίτερα ταλαιπωρηθεί από ρήξη χιαστού. Στα επτά παιχνίδια που έπαιξε με την Ένωση φάνηκε η μακρά αποχή του κι ουσιαστικά ο Σεγούρα μόνο σε δύο ματς τον χρησιμοποίησε για παραπάνω από 10 λεπτά. Έχει αρκετά ελαφρυντικά ο 25χρονος ταλαντούχος πλειμέικερ, που πλέον χρειάζεται ρόλο, ρυθμό και σταθερά λεπτά για να ξαναβάλει σε παραγωγική ροή την καριέρα του. Υπάρχει option που τον διατηρεί και του χρόνου στην ΑΕΚ και μένει να δούμε τι θα επιλέξει το κλαμπ.

Τα στατιστικά του σε 7 αγώνες: 2.3 πόντοι, 0.9 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ, 0.7 λάθη, 0.6 κλεψίματα, 40% δίποντο, 17% τρίποντο, 67% βολές, 10', 1.7 PIR.

Κίνο Κολόμ: Ο ηγέτης της περιφερειακής γραμμής της ΑΕΚ και κατ επέκταση ένας από τους καλύτερους άσους της λίγκας - αν όχι ο κορυφαίος. Ο Ισπανός διεθνής, «χρυσός» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, και με τρεις σεζόν στην Euroleague στο παλμαρέ του, ήταν αναμενόμενο πως θα έκανε την διαφορά στην Ελλάδα. Και εκτελεστικά, αλλά και δημιουργικά και σε επίπεδο γενικότερης καθοδήγησης, ήταν αυτό που περίμεναν στην Ένωση. Στα 33 του χρόνια πια, δε χωρά αμφιβολία πως πρέπει να βρίσκεται στη νέα ΑΕΚ. Ο Κολόμ παρείχε ασφάλεια στην πεντάδα του, ενώ είχε κι ένα διάστημα 1.5 μήνα περίπου όπου βρισκόταν σε δαιμωνιώδη κατάσταση (24π./7ασ. με Ιωνικό, 23π./10ασ. με Λαύριο, 25π./7ασ. με Προμηθέα εκτός, 34π./6ασ. με Ηρακλή και 21π./7ασ. με Περιστέρι).

Τα στατιστικά του σε 26 αγώνες: 13.5 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 6.3 ασίστ, 3 λάθη, 0.5 κλεψίματα, 48% δίποντο, 33% τρίποντο, 81% βολές, 31', 16 PIR.

Δημήτρης Φλιώνης: Μετά από 6 χρόνια στην πρώτη ομάδα του Άρη, ο Φλιώνης άλλαξε παραστάσεις μετακομίζοντας στην Αθήνα και την ΑΕΚ. Μια επιτυχημένη συνεργασία όπως αποδείχθηκε, η οποία λειτούργησε και για τις δύο πλευρές. Ο 25χρονος γκαρντ έπαιζε συνήθως γύρω στα 20-25 λεπτά, έχοντας δηλαδή έναν ξεκάθαρο ρόλο στην ομάδα, ενώ οι προπονητές της ΑΕΚ θα είχαν στο πλευρό του Κολόμ έναν γκαρντ ικανό να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες. Η σεζόν που πέρασε αφήνει την αίσθηση πως ο Φλιώνης έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός, γι' αυτό κι ο σύλλογος έσπευσε να τον ανανεώσει πρόωρα. Μένει να δούμε αν ο νεαρός - με 152 συμμετοχές στην καριέρα του στην Α1 κι άλλες 43 στα κύπελλα Ευρώπης - θα συνεχίσει στο ίδιο ανοδικό τέμπο και τη νέα χρονιά.

Τα στατιστικά του σε 23 αγώνες: 6.1 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 1.1 λάθη, 1.1 κλεψίματα, 39% δίποντο, 31% τρίποντο, 82% βολές, 24', 6.4 PIR.

Σε ο,τι αφορά τον Κούρο Σεγκούρα, επί των ημερών του η ΑΕΚ έκανε ορισμένες σημαντικές νίκες, με κορυφαίες τις δύο εκτός έδρας με Κολοσσό και Προμηθέα. Στα Λιόσια κέρδισε δύσκολα το Περιστέρι, πιο εύκολα το Λαύριο και ηττήθηκε με διαφορά 14 πόντων από τον Παναθηναϊκό, ενώ μακριά από το "σπίτι", έχασε με άσχημη εικόνα από τον ΠΑΟΚ, στην αδιάφορη αυλαία της κανονικής περιόδου. Όλα αυτά προτού έλθει τo sweep από τον Προμηθέα στα προημιτελικά των playoffs, το οποίο σήμανε και το τέλος της χρονιάς.

Στον πρώτο προημιτελικό, το πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν αμυντικό, ενώ ο δεύτερος χάθηκε στο σουτ, στην παράταση. Η ομάδα με τον Σεγκούρα πάλεψε, αλλά δεν έδειξε ικανή για ακόμη μια υπέρβαση στην Basket League. Ο Ισπανός προφανώς δεν είναι κακός προπονητής, όμως μη ξεχνάμε πως προερχόταν από μια ομάδα χαμηλής ταχύτητας της λίγκας, τον Ιωνικό. Από μια ομάδα της ζώνης, βρέθηκε στον πάγκο μιας άλλης, με εντελώς διαφορετικό στόχο αλλά και βάρος φανέλας. Μάλλον έκανε το καλύτερο που μπορούσε, στο μέτρο του δυνατού. Όσο για το "αύριο"; Άγνωστο προς ώρας, αλλά η δική μου εκτίμηση είναι πως η ΑΕΚ πρέπει να εμπιστευθεί ξανά Έλληνα τεχνικό.

 

 PODCASTS

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely