Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 17:09

Αναζητώντας την ενηλικίωση

Από :

Έφτασε η στιγμή για το πρώτο “check“ της χρονιάς στους νεαρούς παίκτες της Basket League. Το ελληνικό μπάσκετ επιβάλλεται να αποκτήσει φρέσκα πρόσωπα για την επόμενη μέρα κι η λίγκα προσφέρει ευκαιρίες σε αρκετούς μικρούς. Ποιοι είναι αυτοί που ήδη ξεχωρίζουν και ποιοι οφείλουν να παλέψουν για να κερδίσουν περισσότερο χρόνο δράσης, στον δρόμο προς την αγωνιστική τους «ενηλικίωση»;

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μας είχαν απασχολήσει θετικά οι Γιάννης Αγραβάνης και Λευτέρης Μαντζούκας, αναγκάζοντας μας να τους αφιερώσουμε κείμενα λόγω των κατορθωμάτων τους, με Μεσολόγγι και Προμηθέα αντίστοιχα. Δεν είναι οι μόνοι ωστόσο που παίζουν φέτος και αξίζουν προσοχής. Ας δούμε μερικές ακόμη περιπτώσεις παικτών... in the making.

Γιώργος Καλαϊτζάκης (Παναθηναϊκός)

Από την πόρτα της εξόδου, στην… εργαλειοθήκη του κόουτς Βόβορα. Ο δίμετρος Γιώργος Καλαϊτζάκης επέστρεψε στους «πράσινους» και παρά το γεγονός πως το καλοκαίρι λίγο έλειψε να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκο, εν τέλει ύστερα από ένα μίνι σίριαλ ανανέωσε το συμβόλαιο του και παρέμεινε στην ομάδα, με πιο ενεργό ρόλο πλέον συγκριτικά με τα πρώτα του (εφηβικά) χρόνια. Ο 21χρονος πλειμέικερ παίζει ήδη αρκετά στην Basket League, με το χρόνο δράσης του να προσεγγίζει τα 18 λεπτά. Κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (νίκη του Παναθηναϊκού με 96-67) είχε χρησιμοποιηθεί για 24′, στην καλύτερη του εμφάνιση (8 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 λάθη, 16 PIR) ως τώρα στη σεζόν. Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι στην Νίκαια, πάτησε παρκέ για 20′ απέναντι στον Ιωνικό (6 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 13 PIR). Γενικά θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες για τον νεαρό περιφερειακό, ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου δείχνει να αντεπεξέρχεται παραπάνω από καλά με συνήθως πολυδιάστατη προσφορά, γράφοντας παράλληλα σημαντικές εμπειρίες στο κοντέρ του.

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Βόβορας δεν έχει διστάσει να του δώσει χρήσιμα λεπτά και στην Ευρωλίγκα. Πέντε εμφανίσεις μετρά ως τώρα ο Καλαϊτζάκης στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα το πρόσφατο 14λεπτο του (2 πόντοι, 1 ασίστ) στην έδρα της Βιλερμπάν. Είναι φανερό πως ο Έλληνας τεχνικός προσπαθεί να εντάξει ομαλά και μεθοδικά στο πράσινο ροτέισον τον ελπιδοφόρο γκαρντ, χωρίς να τον «κάψει», φορτώνοντας τον με περίσσεια πίεση. Μέχρι στιγμής ο Καλαϊτζάκης ήταν ένα από τα… εργαλεία του Βόβορα, όσον αφορά την ξεκούραση παικτών, αλλά και την κάλυψη κενών από την αστάθεια που υπάρχει γενικά στον άσσο (ντόμινο με Τζάκσον-Σάικς-Μακ, τραυματισμός Μποχωρίδη, «ανεβοκατεβάσματα» Σαντ-Ρος). Όπως φαίνεται πάντως, στο τριφύλλι δείχνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν ούτως ή άλλως το πρότζεκτ, επομένως δεν περιμένουμε να δούμε τον Καλαϊτζάκη να… εξαφανίζεται, αντίθετα η εδραίωση του στο ροτέισον φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο. Ο Κρητικός παίκτης χρειάζεται αγωνιστικό χρόνο, εργατοώρες εκτός ματς, στήριξη και υπομονή, προκειμένου να πετύχει. Είναι ένα από τα παιδιά που έχει μεγάλη ανάγκη το ελληνικό μπάσκετ ενόψει των επόμενων ετών.

Νίκος Ρογκαβόπουλος (ΑΕΚ)

Σε pre-season κείμενο για την ΑΕΚ, είχαμε αναφέρει τον προβληματισμό μας αναφορικά με το κατά πόσο θα είναι εύκολο να βρει ουσιαστικό ρόλο στη φετινή ομάδα ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, δεδομένης της παρουσίας των Λοτζέσκι-Γιάνκοβιτς στην ίδια θέση. Ο 19χρονος φόργουορντ μέχρι στιγμής παίζει συστηματικά κι αποτελεί ενεργό κομμάτι στη φαρέτρα του Ηλία Παπαθεοδώρου, εν αντιθέσει με τον Δημήτρη Μωραίτη, το έτερο σημαντικό πρότζεκτ της Ένωσης, που βρίσκεται εκτός 12αδας. Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα ο Ρόγκα έχει παίξει 21 λεπτά στο Μεσολόγγι (7π, 4ρ, 2α), άλλα τόσα κόντρα στη Χολόν (5π, 2ρ, 2α) και από 15′ απέναντι σε Περιστέρι και Λάρισα. Επίσης τον έχουμε δει για 10′ με τη Σολέ κι άλλα 8′ στο πρόσφατο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Έχει 8 συμμετοχές σε Α1 και BCL και γενικά η παρουσία του δεν περνά απαρατήρητη. Δε χρειάζονται συστάσεις για το ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ταλαντούχα παιδιά του ελληνικού μπάσκετ εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ύψους 2.02μ. φόργουορντ που διαθέτει ως μεγάλο του όπλο το περιφερειακό σουτ έχει αρχίσει να αξιοποιείται από τους κιτρινόμαυρους, οι οποίοι στηρίζουν περισσότερο από ποτέ το μεγάλο τους πρότζεκτ.

Ως τώρα παίζει καλά αν και δεν έχει κάνει κάποια φαντεζί εμφάνιση, όμως κάποια στιγμή θα έρθουν κι αυτές, ενδεχομένως όταν θα υπάρξει και καλύτερος ρυθμός από συνεχόμενα ματς – αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Ο Ρογκαβόπουλος έχει πολύ υψηλό ταβάνι δυνατοτήτων, ίσως στο μέλλον τον δούμε να περνά τον Ατλαντικό. Αυτό που μετράει όμως είναι το τώρα και ευελπιστούμε πως η ΑΕΚ θα συνεχίσει να δουλεύει μαζί του. Είναι η ώρα της Ένωσης να βγάλει έναν παίκτη, αφού κατά τα προηγούμενα «παιδομαζώματα» που επιχείρησε, δεν κατάφερε να αναδείξει κάποιον σε βαθμό άξιο αναφοράς. Επόμενο στάδιο, μιας κι ήδη βρίσκεται στο ροτέισον, είναι να μη χάσει αυτή την ενεργή επαφή που έχει αποκτήσει, να αυξήσει σταδιακά το χρόνο του, αλλά και να τον δούμε στην πεντάδα σε κρίσιμα σημεία αγώνων κι όχι μόνο σε «safe» σημεία. Ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία εκμάθησης και το γεγονός πως έχει δίπλα του έμπειρες μονάδες όπως Ζήσης, Λάνγκφορντ, Λότζο και σια, μόνο καλό θα του κάνει σε αγωνιστικό αλλά φυσικά και πνευματικό επίπεδο.

 Νίκος Χουγκάζ (Ιωνικός)

 Ας μεταφερθούμε τώρα στη Νίκαια, εκεί όπου έχει φέτος την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του ο Νίκος Χουγκάζ. Ο ελπιδοφόρος φόργουορντ του Ιωνικού είναι γεννημένος το 2000 κι έχει ύψος 2.08μ. Είναι γιος του παλαίμαχου παίκτη Χρήστου Χουγκάζ, ο οποίος είχε διαγράψει αξιόλογη καριέρα 15 ετών στην Ελλάδα, συνδέοντας το όνομα του με τον Πανιώνιο στα τέλη της δεκαετίας του 80 με αρχές της επόμενης. Ο 20χρονος είχε κι εκείνος εκκινήσει την καριέρα του στη Νέα Σμύρνη (2018-2019), προτού μεταπηδήσει στο πανεπιστήμιο του Northwestern State για την περσινή σεζόν. Στην μοναδική του χρονιά στο κολλεγιακό πρωτάθλημα, έπαιξε σε 29 παιχνίδια (23 ως starter), έχοντας ως ατομικό απολογισμό 9.2 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ. Ήταν μια περιπέτεια που όπως φαίνεται τον έκανε καλύτερο αγωνιστικά. Η επιστροφή του στην Ελλάδα έγινε τον Αύγουστο που μας πέρασε, ήσυχα θα έλεγε κανείς, και τον βρίσκει στο προάστιο του Πειραιά, με βασικό κι ουσιαστικό ρόλο μέχρι στιγμής. Παρότι λοιπόν ήρθε χωρίς τρομερές τυμπανοκρουσίες, η παρουσία του ως τώρα αποδεικνύεται αρκετά θορυβώδης.

Ο Χουγκάζ τζούνιορ παίζει 23 λεπτά περίπου και σκοράρει 10.2 πόντους στο διάστημα αυτό, με 44% στο δίποντο, 29% από την περίμετρο και 78% στις βολές. Ακόμη γράφει 7.2 ριμπάουντ, στα οποία παρουσιάζει αξιοσημείωτη έφεση, καθώς κι ένα κλέψιμο κατά μέσο όρο. Είναι από την λίστα των νεαρών εκείνος με την πιο «ζωντανή» παρουσία στην Α1, με νούμερα που παραπέμπουν σε παίκτη μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό που μας έχει κάνει εντύπωση είναι η συνέχεια που έχει στην απόδοση του, δηλαδή οι καλές του εμφανίσεις στο ξεκίνημα δεν ήταν... πυροτέχνημα. Παίζει σταθερά καλά και πλέον δείχνει να έχει «κλειδώσει» την θέση του στην frontline της ομάδας. Ο Ιωνικός κινήθηκε έξυπνα με την απόκτηση του κι ως τώρα δικαιώνεται. Δεν τον... έκρυψε, αντίθετα τον έβγαλε κατευθείαν μπροστά και τον διατηρεί δικαίως στην πρώτη γραμμή του ρόστερ, εφόσον στέκεται παραπάνω από αξιοπρεπώς. Αναμφίβολα είναι μια εκκίνηση ικανή να στρέψει τα βλέμματα μεγαλύτερων κλαμπ επάνω του. Βέβαια, οφείλει να δουλέψει σε θέματα τεχνικής κατάρτισης, για να ενισχύσει το πακέτο του. Έχει προσόντα και δη αθλητικά που τον καθιστούν ξεχωριστό. Να δούμε λοιπόν σε τι στάτους θα βρίσκεται στο τέλος της σεζόν...

Νίκος Αρσενόπουλος (Κολοσσός)

Δύο όψεις έχει το νόμισμα για τον Νίκο Αρσενόπουλο, στους πρώτους αυτούς μήνες της σεζόν. Το θετικό για τον 20χρονο γκαρντ είναι πως εμφανίζεται στα παιχνίδια του Κολοσσού και συλλέγει παραστάσεις από το επίπεδο της Α1. Το αρνητικό είναι πως ο χρόνος συμμετοχής του είναι – φυσιολογικά – μικρός (3-4 λεπτά συνήθως), μιας και μπροστά του υπάρχουν έμπειροι και ποιοτικοί παίκτες όπως για παράδειγμα ο Ντομινίκ Άρτις κι ο Βασίλης Ξανθόπουλος. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού δεν είναι αγωνιστικά έτοιμος, κακά τα ψέματα, ούτως ώστε να… «φάει» τέτοιους συμπαίκτες. Μόνο στα δύο παιχνίδια του κυπέλλου, απέναντι στην αναπτυξιακή ομάδα των Πειραιωτών (14 λεπτά) και στον Ιωνικό (11 λεπτά), είχε πάρει ουσιώδη χρόνο συμμετοχής από τον Ηλία Καντζούρη. Γενικά ο ύψους 1.96μ. γκαρντ χρειάζεται αρκετή δουλειά και μπόλικη υπομονή, σε αυτό το «restart» που επιχειρεί στην καριέρα του, δίχως πλέον να τον σκεπάζει η ομπρέλα του Ολυμπιακού. Ο Κολοσσός είναι ένα κλαμπ που έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν πως δεν… τσιγκουνεύεται τις ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες με προοπτική, έχοντας πάντα κατά νου τις πιθανότητες ανάδειξης τους.

Ο Αρσενόπουλος, ο οποίος είχε υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας έξι ετών με τον Ολυμπιακό στα 16 του χρόνια, είχε πρωτοεμφανιστεί στην επικαιρότητα ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ. Ένας πραγματικά χαρισματικός σκόρερ στις μικρές ηλικίες. Ως τώρα δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες, όμως είναι νωρίς για να θεωρήσουμε την περίπτωση του «ξοφλημένη». Δεν ξέρουμε τελικά τι καριέρα θα καταφέρει να διαγράψει, το μόνο βέβαιο είναι πως μέσω της ομάδας της Ρόδου, μπορεί να κάνει ξανά το όνομα του να ακουστεί. Περιμένουμε να τον δούμε παραπάνω, αλλά και να βρει αυτοπεποίθηση. Ως τώρα στις τέσσερις ολιγόλεπτες εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα, δεν έχει πάρει σουτ. Πρέπει να βγει από το… καβούκι του και να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Θετικά στοιχεία έχει ουκ ολίγα, το ζήτημα είναι να «πατήσει» πάνω τους.

Ζώης Καράμπελας (Περιστέρι)

Ένας από τους πιο… έμπειρους «young guns» της Α1, ο Ζώης Καράμπελας, διανύει φέτος τη τρίτη του σεζόν στην Basket League, προσεγγίζοντας σιγά σιγά το φράγμα των 50 συμμετοχών στην λίγκα. Ο 19χρονος πλειμέικερ του Περιστερίου, παρότι είχε ενθουσιάσει τους πάντες πριν από ενάμιση χρόνο, δείχνει να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια στασιμότητα. Η επιστροφή του Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του ΓΣΠ, ίσως είναι το “turning point“ που έψαχνε ο νεαρός άσσος, προκειμένου να ανεβάσει και πάλι τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο. Ο πολύπειρος κόουτς είναι ο άνθρωπος που είχε πιστέψει και είχε ρίξει στα… βαθιά τον Καράμπελα, τη σεζόν 2018-2019. Λίγο καιρό αργότερα, αμέσως μετά τα playoffs πιο συγκεκριμένα, το όνομα του συζητιόταν για μεγαλύτερους συλλόγους, μεταξύ αυτών κι ο Παναθηναϊκός. Ο βραχύσωμος περιφερειακός είναι δεδομένο πως έχει πολύ καλά στοιχεία για την ηλικία του, μαζί με… τσαγανό. Το θέμα είναι να ξαναβρεί το μονοπάτι του προς την ανάδειξη, από το οποίο λοξοδρόμησε κάπως πέρσι.

Στη φετινή Α1 έχει έξι παρουσίες, όμως εξ’ ολοκλήρου… αναλώσιμες, με φτωχή ατομική συγκομιδή – 0.7 πόντοι, 0.8 ασίστ ανά 8 λεπτά. Δεν είναι εύκολο να βρει σταθερό και μεγάλο ρόλο σε μια ομάδα με τόσο έμπειρες μονάδες, που έχει παράλληλα κι υψηλή στόχευση σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Ωστόσο, όπως προείπαμε, η καθοδήγηση (εκ νέου) από τον Πεδουλάκη, ενδέχεται να αποδειχθεί κομβική. Ο Καράμπελας είναι το πιο «hot» εξαγώγιμο προϊόν της ομάδας των δυτικών προαστίων και πρέπει να επανέλθει στην… βιτρίνα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα παιδί 19 ετών, που παρότι ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών από νωρίς, δεν παύει να μην είναι απόλυτα έτοιμος. Έχει αρκετά σοβαρό χρονικό περιθώριο μπροστά του για να δουλέψει και να εξελιχθεί. Αν εξαιρέσουμε το μέγεθος, που αποτελεί ένα δεδομένο μειονέκτημα του αθλητή, όλα τα υπόλοιπα φτιάχνονται (σουτ, playmaking) κι η βελτίωση θα έρθει μέσα από τα παιχνίδια. Να δούμε λοιπόν πως θα λειτουργήσει εν καιρώ αυτή η νέα, άκρως ενδιαφέρουσα, συνεργασία του με τον «μέντορα» του, Αργύρη Πεδουλάκη.

Οι παραπάνω προφανώς δεν είναι κι οι μοναδικοί ανερχόμενοι της Basket League. Υπάρχουν κι άλλοι νεαροί με ενδιαφέρον, τους οποίους δεν μπορούμε να αναλύσουμε στην παρούσα φάση, λόγω του μικρού τους χρόνου συμμετοχής. Ωστόσο μπορούμε να κρατήσουμε σημειωμένα τα ονόματα τους, ελπίζοντας πως θα βρουν μέσα στη σεζόν τις ευκαιρίες που περιμένουν. Αυτοί είναι οι: Γιάννης Σιδηροηλίας του Άρη (2001, SF), Γιώργος Τανούλης (2002, PF) και Θανάσης Μπαζίνας (2003, G) του Προμηθέα, Στράτος Βουλγαρόπουλος του Λαυρίου (2000, C) και Κωνσταντίνος Ιατρίδης του ΠΑΟΚ (2001, PF). Η γενική άποψη είναι πως ταλέντο, άγουρο μεν, και «νέο αίμα» υπάρχει σκορπισμένο σε διάφορες γωνιές της λίγκας και καλό θα ήταν να το βλέπουμε συχνότερα. Οι ομάδες πρέπει να επιμείνουν περισσότερο...

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely