Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 09:25

To μακρινό ριμπάουντ, days 23-24: A game of runs

Από :

Η 4η διπλή εβδομάδα της Ευρωλίγκα είδε τις Εφές και Μακάμπι να κάνουν από δυο πολύ σημαντικές νίκες η καθεμιά, τη Ρεάλ να μην εντυπωσιάζει, αλλά να παίρνει τα αποτελέσματα της με κάποιον τρόπο και την Μπαρτσελόνα να χρειάζεται τα clutch γονίδια των παικτών της για να πάρει δυο νίκες που στα χαρτιά φάνταζαν πιο εύκολες. Αντίθετα, μεγάλη χαμένη αναδεικνύεται η ΤΣΣΚΑ που έχασε σε δυο μέρες, ό,τι έδαφος είχε πάρει με τις σημαντικές της νίκες, στις περασμένες εβδομάδες. Ισως φταίμε και εμείς, που για το νέο special έχουμε καλεσμένο τον Κάιλ Χάινς.

Με τη διακοπή για την πραγματοποίηση των εθνικών κυπέλλων την ερχόμενη εβδομάδα, οι ομάδες μας αποζημίωσαν πάντως με πολλούς αγώνες που απαρτίζονταν από μεγάλα σερί από τις εκατέρωθεν αντιπάλους. Ο Παναθηναϊκός είχε δυο τέτοια ματς, καθώς πρώτα συμμετείχε σε ένα σερί δεκαλέπτων απέναντι στον Αστέρα, όπου κέρδισε τα πρώτα δυο των ημιχρόνων με σκορ 46-20 κι έχασε τα δεύτερα δεκάλεπτα με 58-27, ενώ δυο μέρες αργότερα είδε το 30-8 απέναντι στη Ζενίτ να γίνεται 42-40.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Άλμπα με τη Ρεάλ στο Βερολίνο, όπου τα δυο πρώτα δεκάλεπτα είχαν σκορ 25-41 και 35-9 αντίστοιχα, η Μακάμπι, που χρησιμοποίησε δυο μεγάλα σερί για να φτάσει και να κερδίσει τελικά τις Χίμκι και Φενέρ, η Μπαρτσελόνα, που έκανε το ίδιο απέναντι σε Βαλένθια κι Αρμάνι και ο Ολυμπιακός, που αφού έφαγε 14-0 σε λίγα λεπτά στη συντριβή του Κάουνας, ισοπέδωσε με ένα 16-2 την ΤΣΣΚΑ στο Φάληρο. Γενικότερα πάντως, η κούραση έχει αρχίσει να φαίνεται στις περισσότερες ομάδες, οι οποίες είτε έχουν πολλά συνεχόμενα παιχνίδια, είτε πολλούς τραυματισμούς. Και οκ, δεν υπάρχει και πολύ υψηλός βαθμός ποιότητας. Τέλος πάντων ας περάσουμε στις κατηγορίες.

Η πρώτη πεντάδα

1 – Φακούντο Καμπάτσο. Μετά από ένα διαφαινόμενο ντεφορμάρισμα ο Αργεντίνος πλέι μέικερ έχει αρχίσει να βρίσκει εκείνον τον ρυθμό που τον κάνει έναν από τους κορυφαίους γκαρντ της λίγκας. Μέσα στη γενική μετριότητα της Ρεάλ αυτήν την εβδομάδα, ο Καμπάτσο έδωσε 30 (11+19) ασίστ στα δυο ματς της εβδομάδας, ενώ έβαλε και τη βολή που έκρινε το ματς απέναντι στην Μπασκόνια (βλ. παρακάτω).

2 – Σέιν Λάρκιν. Εντάξει σιγά την έκπληξη θα μας πείτε, ο παιχταράς της Εφές είναι ο ξεκάθαρος MVP της Ευρωλίγκα και το απέδειξε με δυο πολύ γεμάτες εμφανίσεις και καθοριστικά καλάθια απέναντι σε ομάδες που ήταν πολύ φορμαρισμένες. Παρόλα αυτά απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και κυρίως απέναντι στη Ζαλγκίρις, ο Λάρκιν δεν ξεκίνησε καλά τα ματς με αστοχία και λάθος επιλογές. Η επιτυχία του στο να επανορθώσει όμως στο φινάλε τα λάθος ξεκινηματα, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς στις παλαιότερες εμφανίσεις του στην Ευρωλίγκα αν άρχιζε ένα ματς με 0/6, πολύ δύσκολα θα ανέκαμπτε. Πόσο μάλλον να έβαζε 48 πόντους σε λιγότερο από 48 ώρες

3 – Ντένι Άβντιγια. Ο νεαρός Ισραηλινός φόργουορντ της Μακάμπι συνεχίζει τις πολύ καλές εμφανίσεις του στην «ομάδα του Λαού», εκμεταλλευόμενος και τις πολλές απουσίες από τραυματισμούς στο ρόστερ. Σε δυο συνεχόμενα παιχνίδια απέναντι σε Χίμκι και Φενέρ, έκανε αντίστοιχα ρεκόρ καριέρας, πήρε ένα κάρο σημαντικά ριμπάουντ, έπαιξε σπουδαίες άμυνες και για κερασάκι στην τούρτα είπε και το δικό του «Φακ Γιου Τζίτζι Ντατόμε»:

4 – 11/27. Η Μπαρτσελόνα είχε μέτρια απόδοση στα ματς στην Βαλένθια και με την Αρμάνι, καθώς βρέθηκε να ακολουθεί και στα δυο παιχνίδια, καθώς το ματς έμπαινε στα τελειώματά του. Παρόλα αυτά είδε τους σημαντικούς παίκτες της να είναι εύστοχοι στα κρίσιμα σουτ, τελειώνοντας αμφότερους του αγώνες με 11/27 τρίποντα. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία σταθερά, σε μία ομάδα που για την ώρα μοιάζει ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο.

5 – Ζαλγκίρις. Παρά την ήττα από την Εφές, η Ζαλγκίρις βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, έχοντας κερδίσει 5 από τα 7 τελευταία της παιχνίδια. Ο Γιασικεβίτσιους έχει καταφέρει να δώσει ρόλους στην ομάδα του, παρά τις εμφανείς αδυναμίες τόσο στα γκαρντ, όσο και στους ψηλούς, με αποτέλεσμα η λιθουανική ομάδα να έχει γίνει ξαφνικά μία από τις διεκδικήτριες μιας θέσης στην προνομιούχο οκτάδα. Ίσως το γεγονός πως ένα σύνολο που ξεκίνησε με ρεκόρ 4-13 βρίσκεται ξαφνικά στην μάχη της πρόκρισης, λέει περισσότερα για το επίπεδο της διοργάνωσης, όμως και πέρσι η Ζαλγκίρις βρέθηκε στα πλέι-οφ με ένα εξίσου, προς ώρας, επικό ντεμαράζ.

Ο Χ-Factor

Σπέσιαλ πράγματα από τον Μάλκολμ Ντιλέινι στο φινάλε του αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Αρμάνι. Ο πιο ταλαντούχος γκαρντ της ομάδας έδειξε την ποιότητα του στην runch time, βάζοντας δυο τρίποντα και δίνοντας δυο ασίστ, όταν το ματς μπήκε στην τελική του ευθεία. Εάν βάλουμε και την πάσα σε ένα φάουλ στον Ντέιβις, οι 11 από τους 12 πόντους της Μπάρσα προήλθαν από τα χέρια του Αμερικάνου, ο οποίος συνέχισε να είναι clutch. Για να το δούμε και πιο μακροσκοπικά, δείτε τις επιθετικές επιδόσεις στις τελευταίες περιόδους των κλειστών αγώνων. O πίνακας αφορά τα τέταρτα δεκάλεπτα, μόνο όταν η διαφορά του σκορ βρίσκεται εντός των 10 πόντων.

Πάμε λίγο στον Γιώργο για κάτι σχετικό.

H τακτική (Giorgos B.)

Μιας και είμαστε εδώ φίλες και φίλοι, ας δούμε πώς βοήθησε η Μιλάνο τον Ντιλέινι να κάνει την καλύτερη εμφάνιση του στη σεζόν. Κάπου στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου ο Μάλκολμ έβαλε τρίποντο, για να φτάσει σε εκείνο το σημείο τους 14 πόντους. Ήταν ολοφάνερο πως είχε καλό ρυθμό και πώς θα σκοράρει κι άλλο. Ε, λοιπόν, από αυτό το σημείο και ύστερα οι Ιταλοί αποφάσισαν να τον παίξουν με ... under στο βασικό πικ. Ο ψηλός περνούσε κάτω από το σκριν και απλά "ελεγχε", μέχρι να φάει το τρίποντο στη μούρη. Τι σόι συλλογιστική ακολούθησε ο ιταλικός πάγκος δεν μπορώ να το κατανοήσω, αλλά στην τελική περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Οι φάσεις

Δύο ξεχωριστές φάσεις που έκριναν τα καλύτερα παιχνίδια της εβδομάδας και ήταν τόσο ριζικά διαφορετικές, τίθενται αντιμέτωπες για την καλύτερη φάση της εβδομάδας που μας πέρασε. Στη μία πλευρά του ρινγκ, ο χορός του Νίκολα Μίροτιτς απέναντι στον Μορίς Εντούρ, που έκρινε το ματς της Βαλένθια με την Μπαρτσελόνα.

Στην άλλη πλευρά του ρινγκ, ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο play από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο μετά από τάιμ-άουτ, για το καλάθι του Οθέλο Χάντερ που τελικά έδωσε τη νίκη στην Μακάμπι μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

To Avatar

Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για την κατηγορία αυτής της εβδομάδας. Ας πούμε ο Μάοντο Λο κατάφερε να έχει περισσότερα λάθη (4) από πόντους (3) στα περίπου 30 λεπτά που αγωνιίστηκε και στα δυο ματς της Μπάγερν. Αντίστοιχα, ο Ντάνιελ Χάκετ που κατάφερε να γράψει -8 απέναντι στον Ολυμπιακό ή οποιοσδήποτε από τους Ντε Κολό, Νάναλι, Ντατόμε και Βέστερμαν, που είχαν συνολικά 2/18 σουτ απέναντι στην Μακάμπι.

Όμως το βραβείο για αυτή την εβδομάδα ανήκει ξεκάθαρα στον Νικ Στάουσκας, για το μεγαλύτερο μάλλον brainfart της χρονιάς και το φάουλ που έκανε στον Καμπάτσο στην ρακέτα της αντίπαλης ομάδας, τρια δευτερόλεπτα πριν το τέλος με το ματς ισόπαλο και χάρισε πρακτικά τη νίκη στην Ρεάλ. Μπόνους οι αντιδράσεις του προπονητή και των συμπαικτών του:

Fun Fact

Με τις δυο νίκες της απέναντι σε ΤΣΣΚΑ και Ζαλγκίρις, η Εφές έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τα πλέι-οφ της διοργάνωσης. Φυσικά το γεγονός ότι το έκανε από τις 7 Φλεβάρη αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης, ενώ χρειάζεται άλλες τέσσερις νίκες για να εξασφαλίσει και μαθηματικά το πλεονέκτημα έδρας, καθώς πήρε την ισοβαθμία από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για έναν πόντο.

Τέλος, με τις 21 νίκες που έχει πετύχει μέχρι τώρα η τουρκική ομάδα, χρειάζεται άλλες τρεις για να περάσει το ρεκόρ της με τις περισσότερες νίκες σε μία χρονιά, το οποίο είχε από πέρσι όταν και σημείωσε 24, καθοδόν για την παρουσία της στο μεγάλο τελικό. Ξανά στον Γιώργο για φινάλε.

Τι θα γινόταν αν ...(Giorgos B.)

.... ο Μάικ Τζέιμς δεν έπαιρνε πάνω του τις περισσότερες προσπάθειες της ΤΣΣΚΑ στην crunch time;

Οτι μπορεί να είναι ταυτόχρονα ευχή και δυστυχία και για το σύνολο που κουμαντάρει, το ξέρουμε. Είναι παιχταράς, αλλά πολλές φορές δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα. Μία από αυτές τις περιστάσεις ήταν και εκείνη της Τρίτης, όταν επιφορτίστηκε με την ευθύνη της πιο κρίσιμης επίθεσης της ΤΣΣΚΑ απέναντι στην Εφές.

Στο τάιμ άουτ που προηγήθηκε αυτής, ο Ιτούδης έδειξε ένα σύστημα με αλλεπάληλα staggered (διπλά) σκριν για διάφορους από διάφορους. Αντί όμως να εκτελεστεί αυτό, ο Τζέιμς πήρε τη μπάλα και την πέταξε στα Τζουμέρκα. Δείτε τα σε συνδυασμό.

 

Ο Μάικ Τζέιμς έχει φέτος στην crunch time (πέντε τελευταία λεπτά, διαφορά από πέντε πόντους και κάτω) 10/33 σουτ, δηλαδή ποσοστό 30,3%. Οι προσπάθειες δεν είναι λίγες και η ζημιά καθόλου αμελητέα. Φαίνεται πως η ΤΣΣΚΑ πρέπει να βρει άλλους τρόπους να σκοράρει όταν η μπάλα καίει, ο Τζέιμς το πιθανότερο είναι να αστοχήσει. Στα αντίστοιχα διαστήματα μάλιστα, έχει μοιράσει στους συμπαίκτες του μόλις τρεις ασίστ. Να πεις δηλαδή ότι τουλάχιστον δημιουργούσε πόντους, παει στο διάολο, όμως δεν ...

Καλό Σαββατοκύριακο from both of us.

 

Basketballguru.gr 2018 All righs reserved.      Designed and Developed by Web Rely